Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σφυροκόπημα σε τράπεζες και ΟΠΑΠ

Το βραχύβιο ανοδικό διάλειμμα στις τράπεζες έληξε καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις εξελίξεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν ΕΤΕ (-10,4%) και Alpha (-9,35%). Πτώση 7% για ΟΠΑΠ.

Έληξε το βραχύβιο ανοδικό διάλειμμα στον Τραπεζικό κλάδο, καθώς οι ανησυχίες για τις εξελίξεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα εγχώρια Τραπεζικά Ιδρύματα επιστρέφουν δριμύτερες και σαν να μην έφτανε αυτό, από την αρχή της συνεδρίασης, σημειώθηκαν επιθετικές πωλήσεις στον τίτλο του Οργανισμού Προγνωστικών, που καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, όπως και αυτός του ΟΤΕ.

Απόλυτη επιβεβαίωση της στήλης, που από την Παρασκευή τόνιζε ότι όλα τα μέτωπα για τις Ελληνικές Τράπεζες είναι ανοιχτά και στην παρούσα φάση δεν δικαιολογείται ούτε η συγκρατημένη αισιοδοξία.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που βρίσκονται πολύ κοντά στα Τραπεζικά δρώμενα και επισημαίνουν, ότι εκτός από το “κούρεμα” του Ελληνικού χρέους και ο έλεγχος της BlackRock θα βγάλει αρκετά “βάσανα” για τους Έλληνες τραπεζίτες.

Μάλιστα αρκετοί υποστηρίζουν ότι οι διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών έχουν ήδη αιτηθεί στην Τράπεζα Ελλάδος να τους επιτρέψει να μπορέσουν να σχηματίσουν σε ορίζοντα διετίας τις νέες προβλέψεις που θα απαιτήσει η BlackRock, καθώς δεν αποκλείεται ο έλεγχος των δανειακών χαρτοφυλακίων να αναδείξει τον σχηματισμό νέων προβλέψεων που είναι αδύνατο στην τρέχουσα συγκυρία να καλυφθούν.

Ο έλεγχος συνεχίζεται και καθίσταται πλέον σαφές ότι η διαδικασία περιλαμβάνει σαφώς δυσκολότερους όρους από αυτούς που είχαν αρχικά προβλεφθεί.

Μάλιστα δεν αποκλείεται, εκτός από τα Επιχειρηματικά δάνεια, η BlackRock να ζητήσει από τις εγχώριες Τράπεζες να σχηματίσουν πρόβλεψη για το 100% των μετοχοδανείων που έχουν χορηγήσει, αφού οι μετοχές που έχουν κατατεθεί ως εγγύηση, σε αρκετές περιπτώσεις έχουν περίπου μηδενίσει στο Ελληνικό Χρηματιστηριακό ταμπλό (!)

Από την άλλη και ενώ οι συζητήσεις για το “κούρεμα” του Ελληνικού χρέους καλά κρατούν, η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει να παρουσιάζει έντονα συμπτώματα αποσύνθεσης και παρατεταμένης ατολμίας.

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και σε ιδιωτικό κανάλι, ο Υπουργός κ. Κουκουλόπουλος τόνισε μετ΄ επιφάσεως ότι “την Δευτέρα δεν θα υπάρχει σκουπίδι στον Νομό Αττικής” (!)

Βεβαίως και έχει ένα αντράνταχτο άλλοθι ο κ. Υπουργός. Δεν προσδιόρισε ποια Δευτέρα εννοούσε (!)

Για όσους δεν ενθυμούνται η αμέσως προηγούμενη δήλωση του κ. Κουκουλόπουλου που είχε κάνει αίσθηση, είχε γίνει κάποιους λίγους μήνες πριν και σε βραδινή εκπομπή της ΕΤ3, όταν και είχε καταφερθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία με αυτά που γράφουν και λένε “έχουν καταρρακώσει την ψυχολογία των δημοσίων υπαλλήλων και δεν μπορούν να αποδώσουν στην εργασία τους” (!!!)

Άκρως εντυπωσιακό και το “μανιφέστο” των τριών Υπουργών που “είδε” το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο.

Η θα βουλιάξουμε όλοι μαζί, ή θα σωθούμε όλοι μαζί”, αναφέρουν μεταξύ άλλων τα τρία επιφανή στελέχη της Κυβέρνησης.

Αλήθεια μετά από δεκάδες φορομπηχτικά μέτρα και εκατοντάδες χιλιάδες νέους άνεργους από τον ιδιωτικό τομέα, κινδυνεύουμε ακόμα να βουλιάξουμε;;;;;

Κάπου άλλου αναφέρει ότι “ με την ενότητά μας αυτή να εξοπλίσουμε τον Πρωθυπουργό, που θα διαπραγματευτεί την τελική και οριστική λύση για τη Χώρα μας στο πλαίσιο της Ε.Ε.”
Αν αυτό δεν είναι αποστομωτική απάντηση σε όλους αυτούς τους εγχώριους και ξένους αναλυτές που υποστηρίζουν ότι το “μπαλάκι” του Ελληνικού χρέους παίζεται μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας και ξένων Τραπεζιτών και η Ελλάδα δεν έχει κληθεί ούτε σαν θεατής στο εν λόγω ματς, τότε τι είναι;

Μάλιστα κύριοι. Σας αρέσει, δεν σας αρέσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός και θα διαπραγματευτεί και θα δώσει μάχες στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής (!)

Από εκεί και πέρα, σταματημό δεν έχουν τα αρνητικά μηνύματα που αφορούν την Ελληνική οικονομία.

Στο 10,6% διαμορφώθηκε τελικώς το έλλειμμα του 2010, από προηγούμενη εκτίμηση στο 10,5%, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Το ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος του 2010 ανήλθε στα 329,4 δισ. ευρώ, ή στο 144,9% του ΑΕΠ.
Επίσης, αναθεωρήθηκε το έλλειμμα του 2009 στο 15,8% από 15,4%, με το χρέος να διαμορφώνεται στο 129,3% του ΑΕΠ έναντι του 127,1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Ασφαλώς και συνεχίστηκε το μπαράζ των “εισαγόμενων” δηλώσεων – εκτιμήσεων, που αφορά την κρίση χρέους, με επίκεντρο την Ελλάδα.

"Kούρεμα" του Ελληνικού χρέους κατά 50% ή 60% θα ήταν για τη Γερμανία φθηνότερη λύση από τη συνέχιση των πακέτων διάσωσης, υποστηρίζει το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών DIW.

Υπέρ του μεγαλύτερου “κουρέματος” για το Ελληνικό χρέος τάχθηκε ο Υπουργός Οικονομικών του Καναδά. Ο κ. Jim Flaherty δήλωσε μάλιστα πως το “κούρεμα” θα πρέπει να είναι όσο μεγάλο χρειάζεται ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Οι ιδιώτες κάτοχοι Ελληνικών ομολόγων θα συζητήσουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης του σχεδίου για μεγαλύτερο "κούρεμα" των ομολόγων τους μόνο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρώπης, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του IIF Charles Dallara, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Ευρώπη θα συμφωνήσει σε απαίτηση από τις Τράπεζες να διατηρούν βασικά εποπτικά κεφάλαια ύψους 9%, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε. Συμπλήρωσε πως οι Χρηματαγορές πρέπει επειγόντως να σταθεροποιηθούν ώστε να περιοριστεί η ζημία των πρόσφατων κλυδωνισμών στην πραγματική οικονομία, σημείωσε.

Ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με το Reuters, τόνισε πως η οριστική λύση για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης δεν θα παρουσιαστεί στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής στις 23 Οκτωβρίου.

Ουσιαστικά ανώφελο είναι για την Ελλάδα ένα “haircut” ακόμα και 50%, στο πλαίσιο του σχεδίου για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης (PSI), υποστηρίζει η Citigroup.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που παραθέτει ο οίκος, μοναδική λύση για τη Χώρα είναι η συμμετοχή των δανείων του επίσημου τομέα (official sector involvement – OSI) στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους. Εάν η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει μόνο τα χρέη προς τον ιδιωτικό τομέα, αυτό σημαίνει ότι στο σχέδιο θα ενταχθεί χρέος ύψους 239 δισ. ευρώ, έναντι συνόλου 362 δισ. ευρώ.

Ένα “haircut” 50% σε αυτό το χρέος (και μάλιστα χωρίς τα κίνητρα που προβλέπονταν στο πρώτο PSI, όπως οι εγγυήσεις κτλ) θα οδηγούσε σε συνολική ελάφρυνση κατά 120 δισ. ευρώ ή ποσό ίσο με το 55% του ΑΕΠ.

Επομένως, το χρέος θα μειωνόταν στο 105% του ΑΕΠ, από 160%. Όμως, με δεδομένο ότι οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους Κρατικά ομόλογα ύψους 45 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση.

Όπως εξηγεί η Citigroup, θα χρειαστούν 16 δισ. ευρώ για να επιτύχουν core tier 1 τουλάχιστον 7% ή 21 δισ. ευρώ για core tier 1 στο 9%. Οι Τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν τα ποσά αυτά από την Αγορά, επομένως, η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να τα ζητήσει από το EFSF. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το χρέος δεν θα μειωθεί στο 105% του ΑΕΠ, αλλά στο 112% εάν οι Τράπεζες κληθούν να τηρήσουν core tier 1 στο 7% και στο 114% στην περίπτωση που απαιτηθεί core tier 1 στο 9%.

Και αυτό χωρίς να συνεκτιμηθούν οι πρόσθετες ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών από τις πρόσθετες διαγραφές. Όμως, ακόμα και μετά από την αναδιάρθρωση του χρέους, η Citigroup εκτιμά ότι αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς προβλέπει ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει έλλειμμα 5% το 2012. Έτσι, το χρέος θα αυξηθεί και πάλι κοντά στο 130% του ΑΕΠ το 2012.

Αρνητικό πρόσημο, εν μέσω διακυμάνσεων, στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ υπό πίεση ξεκίνησαν οι δείκτες στην Wall Street, αφού οι ανησυχίες για την κρίση χρέους και τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία από τον δείκτη μεταποίησης, δείχνουν να έχουν μεγαλύτερο βάρος στην ψυχολογία των επενδυτών, από τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα των Citigroup και Wells Fargo και την πρόταση εξαγοράς της El Paso Corp από την Kinder Morgan έναντι 38 δισ. δολαρίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης Empire State αυξήθηκε λίγο μόνο τον Οκτώβριο και παρέμεινε σε αρνητικά εδάφη επί πέμπτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Federal Reserve Bank Νέας Υόρκης.

Ο δείκτης Empire, που αποτυπώνει την δραστηριότητα του τομέα μεταποίησης στην πολιτεία της Ν. Υόρκης, διαμορφώθηκε στο -8,5 έναντι -8,8 τον Σεπτέμβριο. Τα μεγέθη υπό του μηδενός υποδεικνύουν συρρίκνωση στον τομέα.

Οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη βελτίωση, ώστε ο δείκτης να διαμορφωθεί στο -5. Καθαρά κέρδη 3,8 δισ. δολαρίων ή 1,23 δολαρίων ανά μετοχή για το τρίτο τρίμηνο του 2011 ανακοίνωσε η Citigroup, ενισχυμένα σε ποσοστό 13% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 (2,2 δισ. δολάρια) αλλά οριακά βελτιωμένα σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet Research ανέμεναν καθαρά κέρδη της τάξης των 82 σεντς ανά μετοχή και έσοδα ύψους 19,27 δισ. δολαρίων.

Αύξηση 21% στα κέρδη κατέγραψε το τρίτο τρίμηνο η Wells Fargo & Company σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Ειδικότερα, τα κέρδη της Τράπεζας αυξήθηκαν στα 4,1 δισ. δολ., ή 72 σεντς ανά μετοχή, από 3,34 δισ. δολ., ή 60 σεντς ανά μετοχή, την αντίστοιχη περίοδο του 201, ενώ τα έσοδα υποχώρησαν στα 19,6 δισ. δολ. από 20,4 δισ. δολ.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη στα 72 σεντς ανά μετοχή και τα έσοδα στα 20,2 δισ. δολ.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α., το -7,28% του Τραπεζικού δείκτη, είναι μάλλον καταλυτικό όσον αφορά τις αμφιβολίες για τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ημέρας, ενώ Alpha Bank, MPB, Εθνική και Ταχ. Ταμιευτήριο, έκλεισαν και στο χαμηλό ημέρας (!)

Η πίεση στους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους, επανέφερε τις πιέσεις και στο υπόλοιπο κομμάτι του ταμπλώ, ελαχιστοποιώντας τους ημερήσιους πρωταγωνιστές (τουλάχιστον αυτούς που μπόρεσαν να συνδυάσουν αξιοσημείωτα κέρδη με αξιοπρόσεκτο όγκο συναλλαγών) και όλα αυτά με τζίρο που μόλις και μετά βίας ξεπέρασε τα 28 εκατ. (ο χαμηλότερος του τρέχοντος έτους και όχι μόνο).

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του 20αρη, μόνος “πράσινος” τίτλος, αυτός των Ελ. Πετρελαίων (+0,31%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι Τιτάν και Motor Oil.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Εθνική (-10,44%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 9% για Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Alpha Bank, Eurobank, του 7% για τον ΟΠΑΠ, του 6% για Μυτιληναίο, του 4% για Ελλάκτωρα και MPB και του 3% για ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Coca-Cola, Jumbo, Folli Follie Group και Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, η πτώση ανέβασε στροφές μετά τις 12.05, υποχώρησε μέχρι τις 747,14 μονάδες (15.46), στις 17.00 βρέθηκε στις 748,67 και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 752,59 μονάδες με απώλειες 2,97%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 33,5 εκατ. από τα οποία τα 1,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Επιστροφή στις κακές εμφανίσεις από την τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές έναντι 109 πτωτικών, ενώ 31 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 6 έως 28,75%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τεχνητή αντίδραση ήταν αυτό που παρατηρήθηκε στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, μετά το άγριο “ξεφόρτωμα” Τραπεζικών μετοχών στο ξεκίνημα της προηγούμενης εβδομάδας, παρά ουσιαστική βελτίωση των δεδομένων, τονίζει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Άλλωστε, η συστημική κρίση Κρατικού χρέους φαίνεται πως παίρνει πλέον μεγάλες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς τείνει να εξελιχθεί σε κρίση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια.

Οι Αγορές βλέπουν το φάσμα της ύφεσης να κατακλύζει κάθε μέρα και περισσότερες Ευρωπαϊκές Χώρες. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, εκτιμάται ότι το “κάρο” της ανάπτυξης θα πρέπει να το σύρουν και πάλι τα Κράτη. Δεν πρέπει δηλαδή να περιμένουμε από τους ιδιώτες επενδυτές να βγάλουν τις οικονομίες από την κρίση. Άλλωστε σε περιβάλλον ύφεσης οι ιδιώτες ποτέ δεν έχουν επενδύσει και δεν πρόκειται να το κάνουν ούτε και τώρα.

Σε ότι αφορά το Χ.Α. και την βραχυπρόθεσμη τάση, αυτό θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις εξελίξεις που αφορούν το “haircut” του Ελληνικού χρέους, το νέο πακέτο βοήθειας προς τη Χώρα μας, και τον έλεγχο του Τραπεζικού κλάδου από την BlackRock, με τα “σκαμπανεβάσματα” να δείχνουν σαν επικρατέστερο σενάριο, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ.

Η Αγορά παραμένει σε καθεστώς έντονης αβεβαιότητας και η Τραπεζική αναλαμπή στις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, επιβεβαίωσε όσους υποστήριζαν ότι ήταν με πεπερασμένο όριο και πολλά “αν”, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Παρά τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών ότι το “κούρεμα” του Ελληνικού χρέους θα είναι μικρότερο του αναμενομένου (γύρω στο 30%-35%), είναι ακόμη πρώιμο να πει κανείς ότι τα “βάσανα” των Ελληνικών Τραπεζών θα τελειώσουν εκεί, αφού εκκρεμεί και ο έλεγχος της BlackRock και οι πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου. Έως ότου ξεκαθαρίσουν κρίσιμα θέματα για την Ελληνική οικονομία, το Χ.Α. θα συνεχίσει να “ταλαιπωρείται”.

Για το λόγο αυτό η βασική σύσταση προς τους επενδυτές είναι η αποχή και η διατήρηση των όποιων διαθέσιμων ρευστών διαθέτουν, εκτός Αγοράς. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η αναβολή της όποιας απόφασης για την τελική λύση στο θέμα του Ελληνικού χρέους, μόνο θετικά δεν μπορεί να γίνει δεκτή από την Αγορά.

Στο εξωτερικό επισημαίνεται η αύξηση της συχνότητας των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων καθ΄ όλη την διάρκεια της εβδομάδας με κυριότερες αυτές των: Τρίτη 18 Apple, Bank of America, Coca Cola, Johnson & Johnson, Yahoo, Τετάρτη 19 American Express, Blackrock, Bank of New York, Morgan Stanley, Πέμπτη 20 Microsoft, Philip Morris, Παρασκευή 21 General Electric και McDonalds.

Κατά τις δύο προηγούμενες συγκυρίες ανακοινώσεων στο Q1 και Q2 η Αγορά της Αμερικής είχε σταθερά ανοδική πορεία με άξονα τις μετοχές των εταιρειών από τον κλάδο τεχνολογίας, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Η εξυπηρέτηση του Ελληνικού χρέους, απαιτεί μεγάλο “haircut”, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Κρίσιμες όπως φαίνεται θα είναι οι επόμενες εβδομάδες για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη γενικότερα, καθώς η κρίση χρέους δείχνει ότι δεν θα περιμένει για πολύ ακόμα τις αποφάσεις και τις πράξεις των Ευρωπαίων εταίρων μας. Η Ελληνική Κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες και υπό την απειλή μη καταβολής της 6ης δόσης, σε μια περίοδο βέβαια που δεν ελλοχεύει κίνδυνος πιστωτικού γεγονότος, προωθεί τα επίμαχα Ν/Σ με διαδικασίες εξπρές μετά και την έγκριση της μείζονος αντιπολίτευσης για την επιτάχυνση των διαδικασιών.
 
Στις 20 Οκτωβρίου αναμένεται να ψηφιστεί το επίμαχο πολυνομοσχέδιο, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι αντιδράσεις για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς σε μισθωτούς και συνταξιούχους για εισοδήματα του 2011 και του 2012.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει στην τρέχουσα φάση να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα περιμένοντας την υπερψήφιση των συμφωνηθέντων προτού εγκρίνει την καταβολή της 6ης δόσης, αλλά παράλληλα επεξεργάζεται και το PSI βάσει των νέων δεδομένων.

Το τελευταίο θέμα αποτελεί επί της ουσίας και την “ταμπακιέρα” στο σύνολο των διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων των Ευρωπαίων εταίρων.

Οι Τράπεζες επιθυμούν την όσο μικρότερη αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών στην εθελοντική μετακύλιση του Ελληνικού Κρατικού χρέους από το συμφωνηθέν 21% στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου και τους οικονομολόγους και άλλους αξιωματούχους να ζητούν “haircut” μεταξύ 50% και 70%. Δεν τίθεται βέβαια καμία αμφιβολία, ότι όσο μεγαλύτερο είναι το “haircut”, τόσο περισσότερο περιορίζονται και οι πιθανότητες μη εξυπηρέτησης του Ελληνικού χρέους μελλοντικά, όμως από την άλλη μεριά αυξάνονται και οι πιθανότητες Κρατικοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Η ανακοίνωση της Κρατικοποίησης της Proton Bank στο ξεκίνημα της εβδομάδας μπορεί να προκάλεσε έκπληξη σε αρκετούς που δεν παρακολουθούσαν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο, αλλά ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να αποφευχθεί μια μαζική κρίση αξιοπιστίας στο εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, μία πολύ δύσκολη εβδομάδα έχει ξεκινήσει για την Ελλάδα, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο του Ελληνικού χρέους, εκτιμά ο αναλυτής της Solidus Sec.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας έχουν αρχίσει και εμφανίζονται ορισμένοι τίτλοι εταιρειών, όπου προσπαθούν να ξεφύγουν από τον άκρως αρνητικό “εναγκαλισμό” των Τραπεζών, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των Ελληνικών Πετρελαίων, όπου μετά από μια βραχυχρόνια σταθεροποιητική ταλάντωση μεταξύ των 5.70 με 6.10 ευρώ έδωσε αγοραστικό σήμα και στο ωριαίο αλλά και στο ημερήσιο διάγραμμα. Ενδείξεις πιθανής απελευθέρωσης από το αρνητικό momentum λαμβάνουμε και από τον ΟΠΑΠ αλλά και από τη ΔΕΗ.

Βραχυχρόνια ανοδικά σήματα έχουν “χτυπήσει” και οι τέσσερις διεθνείς δείκτες οι οποίοι μετά τη λήξη της προηγούμενης συνάντησης της G20 στην Washington τρέχουν να προεξοφλήσουν τη πολύ διαδεδομένη λύση της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους αφήνοντας κατά μέρος της πιθανές μετέπειτα παρενέργειες στο παγκόσμιο Τραπεζικό κλάδο.

Έντονα ανοδικά έχει κινηθεί και η ισοτιμία του EUR /USD προσεγγίζοντας απειλητικά τα όρια αλλαγής τάσης στο 1.385 με 1.39.

----- ΧΠΑ

Με πιέσεις ξεκίνησε η εβδομάδα, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε ο όγκος συναλλαγών.
Ελαφρώς χειρότερη κίνηση από το συμβόλαιο Δεκεμβρίου, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να αυξησει την υποτίμηση στο 0,53%.
 
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6925, τιμή εκκαθάρισης 292,25) κινήθηκαν μεταξύ 292 και 304,5 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 στο 82%, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής και τον όγκο συναλλαγών να αγγίζει τα 1.167 δικαιώματα (834 δικαιώματα αγοράς και 333 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (20000 ΟΤΕ, 32500 Εθνική, 39000 ΟΠΑΠ, 145200 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7612), Alpha Bank (3694), Πειραιώς (918), Eurobank (1569), ΔΕΗ (246), Κύπρου (863), Μυτιληναίο (338), ΟΠΑΠ (1124), MIG (257), MPB (146), ΟΤΕ (441), Ελλάκτωρα (148), Ελ. Πετρέλαια (136), Βιοχάλκο (107), Τιτάνα (142), Αγροτική (275), Motor Oil (186).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 17/10 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8153400 τεμ.), Εθνική (13511206 τεμ.), Πειραιώς (17764413 τεμ.), ΟΤΕ (5067520 τεμ.), MIG (4422213 τεμ.), Eurobank (17788160 τεμ.) Κύπρου (6028630 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v