Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πέραν των τραπεζών οι ελπίδες για άνοδο

Ολο και πιο ραγδαίες οι εξελίξεις όσο οι αγορές πλησιάζουν στο "σημείο μηδέν". Κόντρα τραπεζιτών - κυβερνήσεων για το ποιος θα πληρώσει το… κούρεμα. Υποβαθμίζεται σταδιακά το βάρος των τραπεζών στον FT 20.

"Κούρεμα" του χρέους της Ελλάδας και προς τους θεσμικούς της εταίρους, πέραν των ιδιωτών, προτείνουν τώρα οι αναλυτές, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τα... κουκιά για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν… βγαίνουν.

Αυτό σημειώνουν οι Γιώργος Α. Σαββάκης - Χρ. Κίτσιος σε σχετικό θέμα τους, σε μία συγκυρία όπου οι "αγορές" δείχνουν να έχουν εισέλθει στην έσχατη φάση της ευρύτερης διαδικασίας.

Αυτή η εξέλιξη αποτυπώνεται καθημερινά στο χρηματιστηριακό… ταμπλό, καθώς επενδυτές, κυρίως όμως παίκτες, προεξοφλούν τα αναπόφευκτα. Στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης "τσίμπησε" και χθες 1,64%, φτάνοντας σε κλείσιμο τις 772,36 μονάδες, ο Ftse-20 έδειξε να "δένει" τις 300 μονάδες με ζητούμενη την προσέγγιση των 312 - 316 (όπως σημείωνε από προχθές ο φίλος calculator-analysis.blogspot.com) με τις τράπεζες να υπεραποδίδουν μεν, αλλά με μέρος του ενδιαφέροντος να έχει μεταφερθεί στο μη τραπεζικό κομμάτι του δείκτη.

Από αυτήν την άποψη, ενδιαφέροντα και ενδεχομένως χρηστικά μπορεί να φανούν όσα σημειώνονται σήμερα στον Εκηβόλο με τον εύγλωττο τίτλο "Προς αποτραπεζοποίηση του Ftse-20".

Την ίδια στιγμή, στη Wall επικρατούν μικτές διαθέσεις, αλλά με τον S&P 500 να κρατά τις 1.200 μονάδες παρά τις μικρές απώλειες κατά 0,30%. Στα υπόψη και η συντήρηση του ευρώ στο 1,38 δολ., όταν αντικρουόμενες ειδήσεις κι εξελίξεις συντείνουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Διαβάζουμε σε σχετικά θέματα του euro2day πως "απώλειες έως 60% περιμένουν οι γερμανικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα", το EFSF δηλώνει έτοιμο να αναλάβει δράση μετά το σλοβακικό πράσινο φως, ενώ στην Ιταλία σήμερα κρίνεται η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, σχεδόν παράλληλα με την υποβάθμιση της Ισπανίας από την S&P.

Δεν είναι τυχαίο πως ενόσω εξελίσσονται αυτά οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες με επικεφαλής τον κ. J. Ackermann εκφράζουν συντεταγμένα την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων και των πολιτικών σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο πρόεδρος της Deutsche Bank και επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής μόνο τυχαίο πρόσωπο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Γι' αυτό η προειδοποίησή του πως η D.B. θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει μία υποχρεωτική ανακεφαλαιοποίηση και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί δεόντως.

Πόσο μάλλον που με τη γραμμή J. Ackermann συντάσσονται από τους Γάλλους τραπεζίτες μέχρι την Alpha Bank. Επίσης, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο το ότι πηγές της Societe Generale και της BNP Paribas με δηλώσεις τους στους "Financial Times" καθιστούν σαφές πως δεν θα δεχτούν ανάλογη διαδικασία.

Προεξοφλούμε πως στο ίδιο μήκος κύματος θα κινούνται τραπεζίτες και μεγαλομέτοχοι ομίλων της Ιταλίας και της Ισπανίας. Όλα αυτά σχετίζονται με τις τελευταίες εξαγγελίες Μπαρόζο και κατά πάσα βεβαιότητα θα έχουν αντίκτυπο στο ελάχιστο ύψος του Tier 1 (από 5% την προηγούμενη εβδομάδα ακούγονται εκτιμήσεις για 9% τελευταία) και σίγουρα θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις αναπόφευκτες εξελίξεις που έχουν εδώ και καιρό δρομολογηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Όσον αφορά στον εγχώριο κλάδο, ενδεικτική θεωρούμε την περίπτωση της Alpha Bank, που μέσω της εβδομαδιαίας μελέτης της συστρατεύεται επί της ουσίας με τη λογική του ισχυρού άνδρα της D.B. Βραχυμεσοπρόθεσμα, η προεξόφληση έχει ξεκινήσει και για τις τράπεζες και για επηρεαζόμενους κλάδους.

Βραχυπρόθεσμα, οι παίκτες κατά πάσα πιθανότητα θα επιμείνουν στο ποντάρισμα της εύρεσης μιας τελικής λύσης το αργότερο έως τις αρχές Νοεμβρίου (σύνοδος του G20). Ταυτόχρονα, κρίνεται (και συνάμα προεξοφλείται) η όποια λύση δοθεί για το "ελληνικό πρόβλημα" με άμεσα ενδιαφερόμενες τις τράπεζες.

Προσώρας, κρατάμε το ζητούμενο της προσέγγισης των 312 - 316 μονάδων (FΤ-20) με αιχμή τις τράπεζες και γνώμονα τις τελευταίες ανατροπές που έχουν επέλθει στη διαμόρφωση του δείκτη. Και υπό την πίεση των εξελίξεων στην Ισπανία και στην Ιταλία, κυρίως όμως στην αγορά της Ίβηρικής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v