Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια ανασύνταξης, μέσα από τα ερείπια

Χρειάστηκε ο τραπεζικός δείκτης να υποχωρήσει σε χαμηλά 261 μηνών και σε τιμές Ιανουαρίου 1990, προκειμένου να επιχειρηθεί μία προσπάθεια αντίδρασης. Άνοδος 15% για ETE, 21% για Eurobank και 18% για Alpha.

Χρειάστηκε ο Τραπεζικός δείκτης να υποχωρήσει σε χαμηλά 261 μηνών και σε τιμές Ιανουαρίου 1990 και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στα 27,56 δισ, προκειμένου να επιχειρηθεί μία προσπάθεια αντίδρασης, αγνώστου διαρκείας, με επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο (+12,66%).

Εκτός από την θετική εικόνα των μεγάλων διεθνών Αγορών, που έδειξαν να αγνοούν επιδεικτικά την αρνητική ψήφο της Σλοβακίας και τα χειρότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της Alcoa, σημαντικό ρόλο στην σημερινή αντίδραση του Χ.Α. έπαιξαν και κάποια νέα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε “κούρεμα” του Ελληνικού χρέους, χαμηλότερο του 50%.

Ένα από αυτά αναφέρει ότι σύμφωνα με σειρά ερωταπαντήσεων τις οποίες δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας σε σχέση με τις εγγυήσεις που ζήτησε και έλαβε η Χώρα για τα δάνεια διάσωσης, το προβλεπόμενο “haircut” στα Ελληνικά ομόλογα στην περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους, είναι 40%.

Ειδικότερα, η Φινλανδία έλαβε εγγυήσεις ύψους 880 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της με 2,2 δισ. ευρώ στα δάνεια διάσωσης της Ελλάδας. Όπως εξηγεί το έγγραφο του Υπουργείου, η συμφωνία υποθέτει “haircut” 40% στην περίπτωση αναδιάρθρωσης. Η Φινλανδία δηλώνει ότι κατέληξε στην υπόθεση αυτή λαμβάνοντας υπόψη της ιστορικά στοιχεία της Standard & Poor’s για τις αναδιαρθρώσεις χρεών.

Από εκεί και πέρα, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δηλώνουν απόλυτα επιφυλακτικοί και συστήνουν οι Τραπεζικοί τίτλοι να αφεθούν στους ημερήσιους traders και όσοι κινούνται, τουλάχιστον, με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα να αρχίσουν να ασχολούνται με τίτλους εταιρειών που παρουσιάζουν “επενδυτικές ευκαιρίες”.

Βέβαια και σε αυτή ακόμα την περίπτωση, συνιστάται σταδιακή τοποθέτηση κεφαλαίων, καθώς η Αγορά σε καμία περίπτωση δεν δίνει τα “εχέγγυα” ότι δεν θα σημειωθούν ακόμα χαμηλότερες τιμές.

Με δεδομένο λοιπόν ότι “το φθηνότερο είναι εχθρός του φθηνού”, ίσως πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν ότι στην παρούσα φάση όποιος θέλει να τοποθετηθεί, βρίσκει όσες μετοχές θέλει και στις τιμές που θέλει. Αν σταδιακά αλλάξει το κλίμα, οι πωλητές θα διαμορφώνουν τόσο τους όγκους προσφοράς, όσο και τις τιμές που θα γίνονται οι συναλλαγές (!)

Επιστρέφοντας στους πρωταγωνιστές ημέρας που δεν ήταν άλλοι από τους Τραπεζικούς τίτλους, ακόμα και αν τελικά το “κούρεμα” του Ελληνικού χρέους είναι χαμηλότερο από ότι έχει προεξοφλήσει η Αγορά, δεν είναι καθόλου λίγοι οι προβληματισμοί που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Ελληνικές Τράπεζες.

Όπως οι αυξανόμενες εκροές και επισφάλειες, ο “λογαριασμός” της BlackRock, οι αναμενόμενες αυξήσεις κεφαλαίου που θα πληθωρίσουν εντυπωσιακά τα υφιστάμενα “χαρτιά”, ενώ ένας νέος παράγοντας δείχνει να προστίθεται ξαφνικά.

“Stress tests” – “αστραπή” εν όψει της διάσωσης των Ευρωτραπεζών διενεργεί η European Banking Authority (EBA), λαμβάνοντας ως παραδοχή το χειρότερο σενάριο “κουρέματος” του Ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή η EBA ζήτησε από τις Ελληνικές Τράπεζες να της αποστείλουν το αργότερο μέχρι χθες το βράδυ το χαρτοφυλάκιο Κρατικών ομολόγων που κατείχαν στις 30/9 αποτιμημένο σε τρέχουσες αξίες (!)

Την αναβολή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας για το β' εξάμηνο του 2012 επισημαίνει η Εθνική Τράπεζα σε έκθεσή της όπου προβλέπει ύφεση 5,9% για εφέτος και 2,7% για το 2012. Η Τράπεζα αναμένει επιστροφή της Ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά στο δ' τρίμηνο του 2012, ενώ στο μέτωπο της ανεργίας, βλέπει "κορύφωση" λίγο υψηλότερα από το 20%.

Την απόφαση της Ε.Ε. για το εύρος της συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους (PSI) περιμένουν οι επενδυτές που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις Τραπεζικών στελεχών που είναι σύμβουλοι σε ορισμένα σχέδια του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας, σύμφωνα με τις οποίες το πρόγραμμα δεν είναι δυνατό να προχωρήσει έως ότου υπάρξει απόφαση για το “κούρεμα” των Ελληνικών ομολόγων, επειδή κάθε μεταβολή (σε σχέση με την απόφαση της 21ης Ιουλίου) θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποτιμήσεις και τις προοπτικές ανάπτυξης των περιουσιακών στοιχείων του προγράμματος. “

Όσο το συντομότερο έχουμε μία απόφαση για το θέμα του PSI, τόσο πιο εύκολο θα είναι να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις”, δηλώνει Τραπεζικό στέλεχος στο Reuters.

Η απόφαση του Κοινοβουλίου της Σλοβακίας να απορρίψει την πρόταση για διεύρυνση του EFSF, τονίζει την συνεχιζόμενη πολιτική και τεχνική περιπλοκότητα της θεμελίωσης των απαιτούμενων αποτελεσματικών θεσμών στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την Fitch Ratings, που εκτιμά πως οι πολιτικές αβεβαιότητες θα “συνεισφέρουν” στη διατήρηση της κρίσης της Ευρωζώνης για μια παρατεταμένη περίοδο.

Ωστόσο, θεωρεί πως η Ευρωζώνη στο τέλος θα καταλήξει σε έναν “υβριδικό συμβιβασμό”, που ναι μεν θα αποτρέπει τη διάλυσή της, όμως δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για πλήρη δημοσιονομική ένωση, αποκαθιστώντας εν τούτοις την εμπιστοσύνη.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., κατ΄ αρχής αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα παρατηρήθηκαν “ακραία φαινόμενα” σε τίτλους χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας.
Από εκεί και πέρα, στο ταμπλώ του 20αρη, οι μετοχές του οποίο απέσπασαν το 94% του τζίρου και οι Εθνική και ΟΠΑΠ το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, μόνο οι Ελλάκτωρ και Τιτάνας έκλεισαν με μικρές απώλειες.

Επίσης να σημειωθεί ότι συνεχίζονται οι σημαντικές ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., με την πρώτη 16αδα να διαμορφώνεται ως εξής: Coca-Cola (4,74 δισ), ΟΠΑΠ (2,34 δισ), Ελ. Πετρέλαια (1,88 δισ), Εθνική (1,76 δισ), ΟΤΕ (1,66 δισ), ΔΕΗ (1,55 δισ), Κύπρου (1,02 δισ), Τιτάν (0,86 δισ), Βιοχάλκο (0,66 δισ), Motor Oil (0,65 δισ), Alpha Bank (0,52 δισ), Jumbo (0,49 δισ), MPB (0,48 δισ), Folli Follie Group (0,46 δισ), Μυτιληναίος (0,38 δισ), Eurobank (0,38 δισ).

Όπως προαναφέρθηκε, από το ταμπλώ του 20αρη μόνο οι Ελλάκτωρ (-0,74%) και Τιτάν (-0,71%), έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank (+21,25%), Alpha Bank (+18,07%), Εθνική (+15%) και Πειραιώς (+14,17%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 7% για ΟΤΕ, MPB, του 5% για ΟΠΑΠ, MIG, και του 4% για Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Μυτιληναίο.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Coca-Cola, Jumbo. Motor Oil, Ελ. Πετρέλαια και Folli Follie Group.

Ο Γενικός Δείκτης μετά τις 10.36 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 766 μονάδες (16.25) και έκλεισε τελικά στις 759,89 με κέρδη 4,75%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 56 εκατ. από τα οποία τα 1,8 αφορούσαν “πακέτα”.

Διαφοροποιημένη επί το θετικότερον η τελική εικόνα με 120 ανοδικές μετοχές έναντι 54 πτωτικών και 31 τίτλοι εξασφάλισαν ημερήσια κέρδη από 10 έως 30%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συγκρατημένα απαισιόδοξος δηλώνει ο Ανδρέας Παπαστάμου (Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και οικονομικός σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στον ΟΗΕ, Γενεύη), τονίζοντας ότι η Ελλάδα όχι μόνον αδυνατεί να ξεπληρώσει ένα χρέος, που η αφετηρία και η εξέλιξή του αποτελεί επιστημονικό παράδοξο, αλλά καθημερινά ζητεί νέα δάνεια.

Και τώρα; Ποιες είναι οι εναλλακτικές δυνατότητες;

Σενάριο πρώτο: Πτώχευση. Η Ελλάδα “καταπίνει” το καταραμένο “χάπι” της αναδιάρθρωσης του χρέους και παραμένει στην Ευρωζώνη, αναζητώντας τρόπους να ξαναμπεί στην τροχιά της ανάπτυξης, χωρίς όμως δανεικά και άφαντες επιδοτήσεις. Σενάριο, που όμως δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την Ελλάδα, αφού ακόμα μια διεθνής οικονομική κρίση (κάτι που ολοένα και περισσότερο ακούγεται στους κύκλους των ειδημόνων των διεθνών οργανισμών), θα εξαντλούσε τις αντοχές του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις, κυρίως κοινωνικές.

Σενάριο δεύτερο: Η Ελλάδα στο μονοπάτι της Βρετανίας με “θύματα” κυρίως τους Τραπεζίτες. Η Ελλάδα παρατάει την Ευρωζώνη, όπως εξάλλου είχε πράξει και η Βρετανία με τη στερλίνα της, την εποχή του Ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος. Τι σημαίνει αυτό;

Το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα θα υποστεί τεράστιο πλήγμα, αφού οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται κατά μεγάλο μέρος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σενάριο τρίτο: Οικονομικός και εμπορικός στραγγαλισμός, ή με άλλη ορολογία “το φάρμακο της Τρόικας”. Η πατρίδα μας υλοποιεί τις εντολές της Τρόικας, απολύει 100.000 υπαλλήλους, ανεβάζει την ανεργία στο 20-25% και κάνει οικονομικούς μετανάστες τα καλύτερα παιδιά της, για να αποπληρώσει το χρέος της, με τους σημερινούς όρους, δηλαδή 33 σεντς το ευρώ.
 
Το φορολογικό βάρος είναι τόσο μεγάλο, που θα εξαφανίσει κάθε ίχνος επιχειρηματικής ανάκαμψης, ενώ κεφάλαια και άνθρωποι θα φύγουν στο εξωτερικό, για καλύτερες αποδόσεις και συνθήκες. Το χάλι της δεκαετίας του 1950 σε επανάληψη, για όσους δεν είδαν το “έργο”.

Σενάριο τέταρτο: Οι “super” οικονομίες της Ευρωζώνης οδεύουν στην επόμενη κρίση του ευρώ. Κάθε είδηση για τα Ελληνικά δρώμενα θα πλήττει καθημερινά όσους έχουν αγοράσει ομόλογα του Ιταλικού Δημοσίου, οι οποίοι και θα προχωρήσουν σε άμεσες πωλήσεις για να τα αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να κρατήσει τα επιτόκια κάτω από 6%, κάτι που φέρνει “αλλεργία” στους Γερμανούς, εξ ου και η πρόσφατη παραίτηση του κυρίου Γιούργκεν Στάρκ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ευρώ χάνει την αξιοπιστία του και υποτιμάται και τότε ποιος θα αγοράσει ευρω-ομόλογα στις διεθνείς Αγορές;

Εξάλλου, όταν η Κεντρική Τράπεζα αγοράζει ομόλογα για να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά, δεν ρίχνει κι άλλο χρήμα στην Αγορά, τροφοδοτώντας έτσι πληθωριστικές πιέσεις; Η πορεία του “ασθενούς” θα δείξει και την εξέλιξή του. Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα του μέλλοντος θα έχει μπόλικη ύφεση με κοινωνικές εκρήξεις στην Περιφέρεια της Ευρώπης, υψηλό πληθωρισμό στο κέντρο της και κυρίως πολλά ερωτηματικά για τη δημοκρατική νομιμοποίηση των κριτηρίων του Μάαστριχ....

Η αβεβαιότητα για το ύψος του “κουρέματος” των Ελληνικών ομολόγων θα συνεχίσει να οδηγεί στην έξοδο τους επενδυτές από τον Τραπεζικό κλάδο, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας. Οι εξελίξεις του Τραπεζικού κλάδου είναι άρρηκτα συνδεμένες με τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Το περιβάλλον αλλά και οι πληροφορίες που διακινούνται εμφανίζουν τους Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιο αποφασιστικούς σε σχέση με το παρελθόν. Όλα συνηγορούν ότι οι τελικές αποφάσεις έχουν δρομολογηθεί και πολύ σύντομα η επενδυτική κοινότητα θα πληροφορηθεί τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για να αναχαιτιστεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μικρή ανάσα, εν μέσω προσδοκιών για πιο λελογισμένο “haircut” χαμηλότερα του 50%.

Όμως η αβεβαιότητα όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί την Αγορά, όπως και οι πιθανολογούμενες αυξήσεις κεφαλαίου που θα ακολουθήσουν, διαδικασία στην οποία είναι αδιανόητο να μην συμμετάσχει το ΤΧΣ.

Με αυτά τα δεδομένα, οι όποιοι “θαρραλέοι” επενδυτές (τουλάχιστον μεσοπρόθεσμου ορίζοντα), καλό θα ήταν να αναζητήσουν εναλλακτικές τοποθετήσεις, σε μετοχές εταιρειών με ελκυστικά θεμελιώδη, εξωστρεφή χαρακτήρα και χαμηλό Τραπεζικό δανεισμό, εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank.

------- ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης που συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών.
Σχετικά καλύτερη κίνηση από το συμβόλαιο Δεκεμβρίου, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσει με υπερτίμηση 0,53%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13120, τιμή εκκαθάρισης 302) κινήθηκαν μεταξύ 280 και 304,5 μονάδων. Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Αμετάβλητη (83%) παρέμεινε η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20, με τον όγκο συναλλαγών να παρουσιάζει περιορισμένη βελτίωση από την προηγούμενη ημέρα καθώς καταγράφηκαν συνολικά 1.130 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (954 δικαιώματα αγοράς και 176 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5000 Εθνική, 43100 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (20253), Alpha Bank (4819), Πειραιώς (12429), Eurobank (2662), ΔΕΗ (434), Κύπρου (2883), Μυτιληναίο (272), Ταχ. Ταμιευτήριο (1277), ΟΠΑΠ (863), ΓΕΚ (659), MIG (2016), MPB (202), ΟΤΕ (915), Αγροτική (5302), Ελλάκτωρα (624), Ελ. Πετρέλαια (109).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 12/10 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8044600 τεμ.), Εθνική (13488906 τεμ.), Πειραιώς (17535613 τεμ.), ΟΤΕ (4943620 τεμ.), MIG (4222213 τεμ.), Eurobank (17753160 τεμ.) Κύπρου (6028630 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,80 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v