Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια αντίδρασης μετά τα χτυπήματα

Ύστερα από δύο ακραία πτωτικές συνεδριάσεις (με εμφανή χαρακτηριστικά πανικού) το ΧΑ κι οι τράπεζες δείχνουν να κρέμονται από μία κλωστή. Στην έσχατη φάση η ελληνική οικονομία, κοινωνία. Αντίδραση με κέρδη 3%.

Stress tests-αστραπή εν όψει της διάσωσης των ευρωτραπεζών διενεργεί η European Banking Authority (EBA), λαμβάνοντας ως παραδοχή το χειρότερο σενάριο κουρέματος του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day, την περασμένη Παρασκευή η EBA ζήτησε από τις ελληνικές τράπεζες να της αποστείλουν το αργότερο μέχρι χθες το βράδυ το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων που κατείχαν στις 30/9 αποτιμημένο σε τρέχουσες αξίες.

Ενδιαφέρουσα τροπή, καθώς αφορά στο σύνολο του κλάδου και σχετίζεται άμεσα με το μέλλον των ελληνικών ομίλων.

Στο σχετικό «πρωτοσέλιδο» θέμα του euro2day αναφέρονται πολλά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία και πληροφορίες στην κρισιμότερη -μέχρι τώρα- φάση της διαδικασίας προσαρμογής της Ελλάδας στο πλαίσιο δημιουργίας της Νέας Ευρώπης, όπως την προωθούν οι Γερμανοί.

Όσα… εξαθλιωτικά διαδραματίζονται στο Χ.Α., κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, είναι απότοκο όλων αυτών των εξελίξεων (στο προσκήνιο, κυρίως όμως στο παρασκήνιο), με τους πωλητές να προεξοφλούν εδώ και καιρό μία σημαντικά μεγαλύτερη διαγραφή ελληνικού χρέους.

Σε ελεύθερη πτώση και χθες οι τράπεζες, παρέσυραν τον FTSE-20 κοντά στα ιστορικά ελάχιστα των 277,20 μονάδων, με την Εθνική στο 1,60 ευρώ (αποτίμηση 1,53 δισ. ευρώ) και τις υπόλοιπες του κλάδου σε ανάλογη ή και σε χειρότερη διόρθωση.

Ανήμπορη όχι μόνο να αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και να αρθρώσει μία -έστω πειστική- εξήγηση κι αιτιολόγηση για όσα συμβαίνουν ΚΑΙ στο χρηματιστήριο.

Το Χ.Α., καθαρά προεξοφλητικός μηχανισμός, έχει αποτυπώσει εδώ και καιρό όλα αυτά τα αδιέξοδα, την ατελέσφορη πολιτική του οικονομικού επιτελείου, τις κάθε λογής διασώσεις τύπου νέας Proton Τράπεζας, την ατιμωρησία και την κατάρρευση του ιδιωτικού τομέα. Σε ρόλο καθαρά διακοσμητικό, οι Αρχές (από την κεφαλή-πρωθυπουργό, μέχρι τον τελευταίο κλητήρα της κεφαλαιαγοράς και του Χ.Α.) παρακολουθούν αδρανείς κι ανήμπορες τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί ερήμην της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας. Το Χ.Α. προεξοφλεί μία πολιτική που με κυριότερο συστατικό της τα ΨΕΜΑΤΑ (και της κυβέρνησης και των δανειστών) οδηγεί τα πράγματα σε διαδικασία πρόσκρουσης.

Τουλάχιστον αυτό αποτυπώνεται στην εδώ και καιρό απαξίωση των τραπεζών αλλά και υγιών επιχειρήσεων από άλλους κλάδους και δραστηριότητες.

Έχουν χάσει τον λογαριασμό, έχουμε χάσει τον λογαριασμό, καθώς τη μία μέρα ο υπουργός Οικονομικών μας λέει ότι χρειάζονται μέτρα 10 δισ. ευρώ, την επόμενη 5 και τη μεθεπόμενη 6 δισ. ευρώ, για να συνεχίσουν με άλλα 4 δισ. ευρώ. Μαθητευόμενοι μάγοι (οι προκάτοχοι, οι νυν και κατά πάσα βεβαιότητα οι επόμενοι), κάτι άλλο ή μήπως κάτι χειρότερο, όπως σταδιακά εμπεδώνεται στον κόσμο.

Κατά την εκτίμηση αρκετών αναλυτών και παικτών, βρισκόμαστε στην έσχατη φάση του εγχειρήματος «ελληνικό πείραμα» και η ομάδα ανάλυσης της eZMarket εκτιμά πως το χαμηλότερο σημείο (στο χειρότερο σενάριο) θα λάβει χώρα εντός των επόμενων 15 ημερών, μέχρι την 28η Οκτωβρίου.

Μπορεί να… ακούγεται λίγο μεσσιανικό, ωστόσο οι εξελίξεις είναι ταχύτατες και συμπυκνωμένες σε τέτοιον βαθμό που σχεδόν όλα παίζονται αυτές τις εβδομάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v