Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:ΟΠΑΠ και Coca-Cola απέτρεψαν τα χειρότερα (!)

Σε χαμηλό 260 μηνών έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης με την ΕΤΕ (-12,8%) πλέον στην 4η θέση σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης, πίσω από 3Ε, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ. Πτώση για EFG (14%), Πειραιώς (16%), Αlpha (11%), ΤΤ (18%).

Σε πλήρη εξέλιξη το δράμα των αποτιμήσεων στον Τραπεζικό κλάδο, προσομοιάζει πολύ με τα δράματα του Σοφοκλή, όμως στην παρούσα φάση δεν διαφαίνεται ο “από μηχανής θεός” που θα μπορούσε να αναστρέψει την έντονα αρνητική πραγματικότητα.

Αποτιμήσεις και ψυχολογία βρέθηκαν στο ναδίρ, ύστερα από την υπαγωγή της Proton Bank στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και λόγω της ανησυχίας που δημιουργεί η προοπτική υψηλότερου “κουρέματος” για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Επιθετικές πωλήσεις και “margins calls” δημιούργησαν εκρηκτικό μίγμα, στο οποίο ήταν αδύνατο να αντισταθεί το μειωμένων αμυντικών δυνατοτήτων Χ.Α., παρά το θετικό διεθνές κλίμα.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 701,31 μονάδες (-5,78%) και ο Τραπεζικός μέχρι τις 395,1 (-12,95%).

Στην περίπτωση του πρώτου η σημαντική ανάκαμψη ήλθε από τις βοήθειες του ΟΠΑΠ (μάλιστα έκλεισε και στο υψηλό ημέρας), της Coca-Cola 3E, με την συμπαράσταση των Ελ. Πετρελαίων, Τιτάνα και Μυτιληναίου, αλλά και της MIG (συνεχίζει τις αγορές ο βασικός μέτοχος) που επίσης έκλεισε στο υψηλό ημέρας.

Αντίθετα οι περισσότεροι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι δεν μπόρεσαν να απομακρυνθούν σημαντικά από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης να κλείσει σχετικά κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Ο εν λόγω δείκτης έκλεισε σε νέα χαμηλά 260 μηνών, με το επόμενο χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 5/2/1990 (352,8 μονάδες).
 
Οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 95% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ σημαντικότατες ανακατατάξεις προέκυψαν μετά την σημερινή συνεδρίαση, όσον αφορά τις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. (μόλις έξι εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ ευρώ), που διαμορφώθηκαν ως εξής: Coca-Cola (4,69 δισ), ΟΠΑΠ (2,26 δισ), Ελ. Πετρέλαια (1,875 δισ), Εθνική (1,82 δισ), ΟΤΕ (1,52 δισ), ΔΕΗ (1,47 δισ), Κύπρου (0,97 δισ), Τιτάν (0,82 δισ), Βιοχάλκο (0,64 δισ), Motor Oil (0,64 δισ), Alpha Bank (0,55 δισ), MPB (0,49 δισ), Jumbo (0,48 δισ), Folli Follie Group (0,45 δισ), Eurobank (0,39 δισ).

Και αν για πολλούς η καταβαράθρωση των Τραπεζικών αποτιμήσεων είναι τουλάχιστον λογικοφανής και μπορεί να έχει και συνέχεια, η τραγική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση (που βρήκαν και την ευκαιρία της διεύρυνσης του ορίου στο 30% για να διαλυθούν ακόμα περισσότερο) βαρύνει σημαντικότατα και τους βασικούς μετόχους.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, οι εξελίξεις και των τελευταίων ημερών έρχονται σαν απόλυτη επιβεβαίωση της στήλης που εγκαίρως αναφέρθηκε στην ευθεία αμφισβήτηση των Κυβερνήσεων και του Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος από τις Αγορές και τους οίκους αξιολόγησης.

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης του χρέους και των καταθέσεων δώδεκα Βρετανικών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων προχώρησε η Moody’s.

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης εννέα Πορτογαλικών Τραπεζών κατά μία ή δύο βαθμίδες προχώρησε η Moody’s θέτοντας παράλληλα αρνητικό outlook για τον Τραπεζικό κλάδο της Χώρας. Στην υποβάθμιση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλικής οικονομίας σε “Α+” από “AA-“ και της Ισπανικής σε “ΑΑ-“ από “ΑΑ+”, προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, ενώ διατηρεί αρνητικές προοπτικές.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's διατήρησε, σήμερα, την πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου στη βαθμίδα “Αα1”, όμως χαρακτήρισε εφεξής “αρνητική” την προοπτική της Βελγικής οικονομίας, “βάσει μιας σειράς δεδομένων”.

Όπως μεταδίδει η WSJ, η Moody’s αναφέρει ότι η αποκάλυψη του κρυφού χρέους από την νήσο Μαδέιρα, καθιστά πολύ δύσκολη την μείωση του ελλείμματος στα επίπεδα που προβλέπουν οι στόχοι του προγράμματος, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί αμφιβολίες για την αξιοπιστία των στοιχείων που προσκομίζει η Πορτογαλία. Το περιστατικό αυτό, υπογραμμίζει η Moody’s, θυμίζει πρακτικές που εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια η Ελληνική Κυβέρνηση (!)

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι η Πορτογαλία θα είναι η πρώτη Χώρα που θα κινδυνεύσει σε περίπτωση μιας ανεξέλεγκτης Ελληνικής χρεοκοπίας.

Εν τω μεταξύ, οι πέντε κύριες Τράπεζες της Γαλλίας είναι έτοιμες να αποδεχθούν μια ανακεφαλαιοποίησή τους από το Κράτος ύψους 10 ως 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, γράφει η Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικαλούμενη χρηματοπιστωτικές πηγές.
 
Από την άλλη, η Proton Bank είναι πλέον και επίσημα η πρώτη Κρατικοποιημένη Τράπεζα της Χώρας καθώς με ανακοίνωσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας γνωστοποίησε ότι προέβη στην κεφαλαιοποίησή της. Εν τω μεταξύ, από 10/10/2011, το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας.

Θετικό, όπως προαναφέρθηκε, το κλίμα στις διεθνείς Αγορές μετά τις τελευταίες δηλώσεις Μέρκελ – Σαρκοζί, σύμφωνα με τις οποίες θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να θωρακίσουν τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, όμως και αυτές οι δηλώσεις δεν πρόσθεσαν κάτι όσον αφορά την “ορατότητα” διευθέτησης του Ελληνικού χρέους και αυτό συνέτεινε στην επιδείνωση του κλίματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που θα συνεχίσει να άρεται και να φέρεται από τις διαρροές και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Ίσως δεν είναι αρκετό το ποσοστό μείωσης (“κουρέματος”) του Ελληνικού χρέους, κατά 21% που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με δηλώσεις Γερμανών διαπραγματευτών στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα Κράτη Μέλη της Ευρωζώνης εξετάζουν μια πιθανή μείωση του Ελληνικού χρέους έως και 60%.

Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στη Γερμανική Κυβέρνηση σημείωσαν ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση έως ότου ολοκληρωθεί η έκθεση για την κατάσταση των δημοσιονομικών της Ελλάδας από το κλιμάκιο της τρόικας. Βερολίνο και Παρίσι θα συνεχίσουν να ξεκαθαρίζουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την Ευρωζώνη, δήλωσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, όπως μετέδωσε το Reuters.

Και μέσα σε όλα προέκυψε και το ενδεχόμενο αναβολής για μερικές ημέρες της Συνόδου Κορυφής των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 17 και 18 Οκτωβρίου, με στόχο να υπάρξει αρκετός χρόνος ώστε να βελτιωθεί η αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους και των Τραπεζών. Η Σύνοδος Κορυφής ενδέχεται τελικά να αναβληθεί για την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, σύμφωνα με μία διπλωματική πηγή.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, μικτή η εικόνα στο ταμπλώ του 20αρη, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι ΟΠΑΠ (+8,24%) και MIG (+8,8%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Ελ. Πετρέλαια και Τιτάνα και μικρότερα τελικά ημερήσια κέρδη για Coca-Cola, Motor Oil, Jumbo, ΟΤΕ.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ταχ. Ταμιευτήριο (-18,69%), Πειραιώς (-16,84%), Eurobank (-14,63%), Εθνική (-12,84%) και Alpha Bank (-11,97%). Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 746,38 μονάδες (10.30), όμως από τις 10.33 και μετά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 701,31 (10.47) και με πλαγιοανοδική κίνηση που εντάθηκε μετά τις 16.23 και με την βοήθεια των τελικών δημοπρασιών, έκλεισε στις 740,06 μονάδες με απώλειες 0,58%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 50 εκατ.

Κάκιστη, για πολλοστή φορά, η τελική εικόνα με 37 ανοδικές μετοχές έναντι 105 πτωτικών, ενώ 31 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 8 έως 30%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό -10,44% του Τραπεζικού δείκτη είναι η τρίτη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 22 ετών, με τις αμέσως μεγαλύτερες να έχουν σημειωθεί στις 4/10/2011 (-10,77%) και 16/10/1989 (-11,79%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η “ταλαιπωρία” των Τραπεζικών μετοχών, σύμφωνα με την άποψη του Στρατή Πολυχρονέα.

Η αύξηση της κινητικότητας σε εσωτερικό (κατάθεση πολυνομοσχεδίου στο οποίο περιλαμβάνεται και η εργασιακή εφεδρεία, επιστροφή της Τρόικας και συμφωνία με το ΔΝΤ για αλλαγές στο Μνημόνιο) και εξωτερικό (παροχής ρευστότητας στις Τράπεζες έως το 2013, νέες υποβαθμίσεις Χωρών και Τραπεζών και επαναγορά καλυμμένων ομολογιών από την ΕΚΤ, αύξηση του προγράμματος της Τράπεζας της Αγγλίας κατά £75δισ., αλλά και δηλώσεις Γιούνκερ για δυνατότητα ενίσχυσης των Τραπεζών μέσω EFSF) διατηρούν τα Χρηματιστήρια σε σημαντική μεταβλητότητα.

Από την άλλη το Χ.Α. απογοήτευσε για μια ακόμα φορά, καθώς οι ανησυχίες για την εμπρόθεσμη καταβολή της 6ης δόσης (ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως τα μέσα Νοεμβρίου) και κυρίως το ύψος της εθελοντικής απομείωσης των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων διατήρησαν την επιφυλακτικότητα στις τάξεις των επενδυτών, όπως άλλωστε πιστοποιείται και από τη χαμηλή καθαρή συναλλακτική δραστηριότητα των προηγούμενων ημερών.
 
Η Ελλάδα δυστυχώς παρέμεινε στο προσκήνιο της αρνητικής δημοσιότητας με όλο και περισσότερους Ευρωπαίους αξιωματούχους να ερίζουν για μεγαλύτερο “haircut” στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα από το 21% εξαιτίας της απόκλισης των στοιχείων από τους στόχους που έχουν τεθεί, με τους τραπεζίτες από την άλλη να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση για τις ζημιές που θα κληθούν να αναλάβουν οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες από ένα μεγαλύτερο “haircut” στα Ελληνικά ομόλογα (σενάριο το οποίο φαντάζει πολύ πιθανό στην τρέχουσα φάση, αν κρίνει κανείς από τις τιμές στις οποίες διαπραγματεύονται τα Ελληνικά Κρατικά χρεόγραφα, αλλά πολύ περισσότερο και από τη δυνατότητα διαχείρισης ενός βιώσιμου Ελληνικού χρέους).

Ο Τρισέ στο “κύκνειο άσμα” του στον προεδρικό θώκο της ΕΚΤ υπέδειξε την πόρτα των Κρατικοποιήσεων για όσες Τράπεζες δεν τα καταφέρουν προβλέποντας ίσως έτσι το βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Η όποια καθυστέρηση στη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων και δράσεων από την ΕΕ θα αποτυπωθεί στις Αγορές, οι όποιες δεν μπορεί να “τρέφονται” μόνο από τις προσδοκίες. Όσον αφορά την Ελλάδα δυστυχώς ο κανόνας του “καρότου και μαστίγιου” δείχνει ότι θα συνεχίσει να υφίσταται με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προσέλκυση επενδύσεων στην Χώρα μας.

Κατά την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., οι Τραπεζικοί τίτλοι πιέστηκαν σήμερα στον απόηχο από την Κρατικοποίηση της Proton Bank και λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών ότι και άλλες Τράπεζες μπορεί να χρειαστούν την βοήθεια του Κράτους, ενώ σαν μόνο θετικό σημείο προβάλλει η προσπάθεια ανεξάρτητης κίνησης, από κάποιους μη Τραπεζικούς τίτλους του 20αρη.

--- ΧΠΑ

Με σημαντικές πιέσεις ξεκίνησε η εβδομάδα, ενώ αξιοπρόσεκτη μείωση παρουσίασε ο όγκος συναλλαγών.

Σχετικά υποδεέστερη κίνηση από το συμβόλαιο Δεκεμβρίου, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να αυξήσει την υποτίμηση στο 1,45%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8335, τιμή εκκαθάρισης 290) κινήθηκαν μεταξύ 273,5 και 300 μονάδων. Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 παρέμεινε στο 79%, με τον όγκο συναλλαγών να περιορίζεται στα 1074 δικαιώματα (850 δικαιώματα αγοράς και 224 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (62800 ΟΤΕ, 70000 Εθνική, 40000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8800), Alpha Bank (2482), Πειραιώς (6666), Eurobank (1886), ΔΕΗ (245), Κύπρου (434), Μυτιληναίο (570), Ταχ. Ταμιευτήριο (302), ΟΠΑΠ (1980), ΓΕΚ (2130), MIG (2949), MPB (7735), Intralot (305), ΟΤΕ (167), Αγροτική (2260).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 10/10 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8071099 τεμ.), Εθνική (13413906 τεμ.), Πειραιώς (17597613 τεμ.), ΟΤΕ (4990420 τεμ.), MIG (4217213 τεμ.), Eurobank (17753160 τεμ.) Κύπρου (6017230 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v