Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παίρνει ανάσες το ΧΑ-Οι τράπεζες στο προσκήνιο

Σημαντικά κέρδη σημειώνουν Σοφοκλέους και ευρωαγορές μετά τα αμερικανικά μάκρο, παρά την σεναριολογία για επανακεφαλαιοποίηση ευρωτραπεζών. Άνοδος για Εθνική, Αlpha, MIG, ΜPB. Πτώση για 3Ε. Περιορισμένος ο τζίρος.

Εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την πραγματική οικονομική κατάσταση ευρωπαϊκών τραπεζών, ο κλάδος κρατά ικανοποιητικά τόσο στα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και της Γαλλίας όσο και σε αυτά της ευρωπαϊκής περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού.

Ο Γ.Δ. ενισχύεται οριακά στις 740 μονάδες, ο FTSE-20 κατά 0,58% προς τις 299 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών μόλις στα 20,8 εκατ. ευρώ (στις 14:20), από τα οποία 6,4 εκατ. στην Εθνική, άλλο 1,2 εκατ. στην Ελλάκτωρ και περίπου 3,5 εκατ. στον ΟΠΑΠ.

Χρηματιστηριακός παράγοντας σημείωνε πως οι αγορές ισορροπούν εν μέσω δύο αντίρροπων εξελίξεων και δυνάμεων.

Από τη μία, η διαφαινόμενη κι αναπόφευκτη κεφαλαιοποίηση ευρωπαϊκών τραπεζών, από την άλλη η έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο, με προεξάρχουσα τη γερμανική πλευρά, προς την κατεύθυνση της εύρεσης μιας λειτουργικής λύσης.

Υπό άλλες συνθήκες, οι ανησυχίες και μόνο από την αναπόφευκτη επανακεφαλαιοποίηση τραπεζικών ομίλων θα είχε οδηγήσει σε σημαντικές ρευστοποιήσεις και πιέσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε αυτήν, όμως, την εξαιρετικά προχωρημένη χρονικά συγκυρία, πολλοί επενδυτές εκτιμούν πως οι ισχυροί βρίσκονται κοντά στην τελική λύση.

Οι αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις ευρωπαϊκών τραπεζών (αγγλικών, βελγικών, πορτογαλικών κ.ά.) επισπεύδουν την αναπόφευκτη διαδικασία που πλήττει τις τράπεζες.

Έμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως από τη λογική της αδράνειας καλύτερη η αποσαφήνιση της τάσης είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Σημειώνουν δε πως στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ η Εθνική έχει ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό και ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» και το ενδεχόμενο σημαντικής κεφαλαιακής ενίσχυσης με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Προς ώρας, η Εθνική ενισχύεται κατά 2,8% στα 2,20 ευρώ, ενώ υπεραποδίδουν η Alpha Bank, η ΜΡΒ, η Πειραιώς και το Τ.Τ.

Κερδίζοντας πόντους ο 20άρης και προσεγγίζοντας και πάλι τις 300 μονάδες, λιγοστοί αγοραστές ενισχύουν τη θέση τους σε Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, MIG, Folli Follie Group.

Κι αυτό την ίδια ώρα όπου ο DAX κυμαίνεται στις 5.628 μονάδες (-0,29%), ο CAC λίγο χαμηλότερα στις 3.062 μονάδες (-0,043%) και με το ευρώ να ενισχύεται οριακά πάνω από το 1,34 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v