Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πλουραλισμός στην άνοδο

Συντηρείται η βραχυπρόθεσμη, τεχνικής μορφής, αντίδραση από το ΧΑ μέχρι τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι. Στην περιοχή των 300-305 μονάδων ο FTSE-20, υπεραπόδοση για Alpha Bank, MIG, Πειραιώς, Μυτιληναίο, Eurobank, ETE.

Συνεχίζεται το «στοίχημα προεξόφλησης» και βασικοί δείκτες και μετοχές παραμένουν σε φορά αντίδρασης πανευρωπαϊκά.

Στο Χ.Α. ο Γ.Δ. κινείται στις 750 - 755 μονάδες (2,34%), ο FTSE-20 πέριξ των 305 (3,14%) και ο FT MID στις 768,4, κατά 2,36% υψηλότερα.

Ανοδικά κινούνται οι 19 από τις μετοχές του FTSE-20 (διορθώνει στα 3,79 ευρώ η Jumbo), ενώ υπεραποδίδουν Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΜΡΒ, Τ.Τ., αλλά και ΟΠΑΠ, MIG, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ.

Οι συναλλαγές παραμένουν μέτριες στα 30,9 εκατ. ευρώ (λίγο μετά τις 14:10), από τα οποία 10,6 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής και 3,8 εκατ. στον ΟΠΑΠ.

Η κινητικότητα που συντηρείται σε πολιτικό επίπεδο (βλ. σχετικό θέμα με τις συναντήσεις της κ. Άγκελα Μέρκελ) κρατά υψηλότερα τον DAX στις 5.590, μονάδες και τον CAC στις 3.045 μονάδες, ενώ οριακά αντιδρά στο 1,34 δολ. και το ευρώ.

Σύμφωνα με αρκετά ξένα ΜΜΕ, κυρίως γερμανικά, αυτήν τη φορά δίνεται μεγαλύτερη σημασία στις συναντήσεις και στις πιέσεις στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων.

Η Κομισιόν δηλώνει ότι θα παρουσιάσει σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών και οι αγορές περιμένουν με εύλογο ενδιαφέρον τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με την επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σημειωτέον πως το ΔΝΤ είχε υπεραμυνθεί από τα τέλη Ιουλίου της προοπτικής διαγραφής μεγαλύτερου ελληνικού χρέους.

Πράγματι, η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε προωθήσει σχετική πρόταση για «κούρεμα» της τάξης του 40%, που ωστόσο απορρίφθηκε κυρίως από τον επικεφαλής του IIF.

Μάλιστα, τότε είχε γραφτεί πως ο Ch. Dallara είχε ενεργήσει για λογαριασμό των τραπεζών με προτροπή του Γιόζεφ Άκερμαν, ισχυρού άντρα της Deutsche Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v