Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Τριγμοί στην αγορά με τραπεζική βουτιά 10%

Ξεπούλημα μετοχών στις αγορές, εικόνα διάλυσης στο ΧΑ, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 22 ετών! Sell off σε ΠΕΙΡ (-18%), ΤΤ (-15,28%), ΕΤΕ (-14,12%), ΟΠΑΠ (-12,7%).

Η είδηση για ακύρωση του έκτακτου Eurogroup στις 13/10, το οποίο θεωρητικά θα ενέκρινε την εκταμίευση της 6ης δόσης για την Ελλάδα, σε συνδυασμό με το διεθνές χρηματοπιστωτικό “sell off”, έδωσαν ακόμα ένα ισχυρό χτύπημα στον εγχώριο ταλαιπωρημένο Τραπεζικό κλάδο και μέσω αυτού και στο υπόλοιπο Χρηματιστηριακό ταμπλό.

Την ίδια ώρα όλα δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι ανοίγουν ξανά το θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης (PSI). Οι Υπουργοί Οικονομικών άφησαν χθες να διαφανεί ότι ενδέχεται να ζητηθεί από τους ομολογιούχους να αποδεχτούν υψηλότερο “haircut” από το 21%.

Από την άλλη, η εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία η εκταμίευση της 6ης δόσης πάει για Νοέμβριο, αν τελικά εκταμιευθεί, έδωσε τροφή και στα πλέον τρομολαγνικά σενάρια, με πλέον επικρατέστερο αυτό της εσωτερικής στάσης πληρωμών, κάτι που διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τον Υπουργό Οικονομίας κ. Βενιζέλο, στην έκτακτη συνέντευξη που παραχώρησε λίγο μετά τις 13.00.

Το γεγονός ότι το Δημόσιο δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου (σύμφωνα με την δήλωση του Υπουργού), μπορεί να ακούγεται καθησυχαστικό, όμως θεωρείται περίπου βέβαιο πως αν το Δημόσιο τραβήξει ότι διαθέσιμα διαθέτει για να πληρώσει τις υποχρεώσεις Οκτωβρίου θα ενταθεί το ήδη σημαντικότατο πρόβλημα ρευστότητας στις εγχώριες Τράπεζες που συνεχίζουν να υποφέρουν από έλλειψη μετρητών και αυτό ενέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών και βέβαια τις επιθετικές πωλήσεις της πρώτης ώρας.

Σε αυτά βεβαίως ας προστεθούν και οι υπάρχουσες ανησυχίες για τον επερχόμενο “λογαριασμό” της BlackRock”.

Με την συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης, ο τζίρος (υψηλός για τα τρέχοντα δεδομένα της εγχώριας Αγοράς) έφθανε τα 18,5 εκατ. ευρώ, η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφωνόταν στο 6 προς 85 και πλην του Ιατρικού που συνδύαζε αξιοπρόσεκτα κέρδη με πειστικό όγκο συναλλαγών (ίσως αξίζει επισήμανσης ότι στην χθεσινή συνεδρίαση και στην τιμή των 0,26 ευρώ άλλαξαν χέρια 1337900 τεμ. – όχι “πακέτο”), οι υπόλοιποι τίτλοι με θετικό πρόσημο (Autohellas, Nexans, Δάιος, Ευρ. Πίστη, Πλαίσιο) είχαν ελάχιστες, έως και διψήφιες, συναλλαγές.

Εννοείται ότι η συνέντευξη τύπου του Υπουργού Οικονομίας, ουδόλως διασκέδασε τις ανησυχίες των επενδυτών, μάλιστα με την πάροδο του χρόνου η εικόνα στο Χρηματιστηριακό ταμπλώ επιδεινώθηκε έτι περαιτέρω.

Ασφαλώς και το -10,77% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει και σήμερα αμφιβολίες για το που κατευθύνθηκαν τα “πυρά” των πωλητών και αποτελεί την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 22 ετών (η αμέσως μεγαλύτερη στις 16/101989, -11,79%)

Το κλείσιμο του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα από το ψυχολογικό και θεωρητικά τεχνικό όριο των 400 μονάδων, αφήνει τον δείκτη στο τεχνικό … κενό, ενώ τον γύρισε 260 μήνες πίσω (!) Τελευταίο κλείσιμο χαμηλότερα των 400 μονάδων, για τον Τραπεζικό δείκτη, έχει σημειωθεί στις 28/2/1990 (383,03 μονάδες).

Μαύρη, τεχνικά, η εικόνα και για τον Γενικό Δείκτη που άφησε πίσω του με εντυπωσιακή ευκολία την ζώνη στήριξης 777 – 773 (ενδοσυνεδριακά χαμηλά 26/9 και 3/10) και δείχνει ότι κινείται ολοταχώς να απειλήσει την επόμενη στήριξη στις 690 μονάδες, όσο μπορεί να “ακούει” σε τεχνική ανάλυση μία τέτοια Αγορά.

Χρηματοπιστωτικό μίνι “sell off” και στις διεθνείς Αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι λίγο μετά τις 15.30 και πλην Dexia η μετοχή της οποίας διαλύεται και σήμερα, η Lloyds Banking Group σημείωνε απώλειες 7,74%, η UniCredit 4,57%, η RBS 6,59%, η Intesa Sanpaolo 5,93%, η Commerzbank 4,27%, η Barclays 7,52% κ.λ.π.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη χάνει 4,5% και ο CAC να εμφανίζει απώλειες 4%. Πτώση 3,2% στο Λονδίνο.

Το ευρώ κινείται σταθεροποιητικά στο 1,3190 δολ. μετά την «βουτιά» της προηγούμενης συνεδρίασης.

Στη Wall, Dow και S&P εμφανίζουν πτώση άνω του 1% με την αμερικανική αγορά να εισέρχεται και επίσημα σε bear market, χάνοντας 20% από τα υψηλά του Απριλίου.  

Επίσης αυξάνεται συνεχώς η άποψη, μεταξύ των διεθνών αναλυτών, ότι Ιταλία και Ισπανία δύσκολα θα αποφύγουν τον μηχανισμό στήριξης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και αυτό μεγιστοποιεί το πρόβλημα. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πλησιάζει η ώρα που οι Ευρωπαίοι θα ασχοληθούν με τα του οίκου τους και θα αφήσουν την Ελλάδα σε δεύτερη μοίρα (!!!)

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. το λιώσιμο των τιμών είναι κυριολεκτικά άνευ προηγουμένου. Συντηρητικά χαρτοφυλάκια που “ξεγελάστηκαν” και προχώρησαν σε δειλές τοποθετήσεις, όταν ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε χαμηλότερα των 1000 μονάδων και μέσα σε δύο μήνες, καταγράφουν υποαξίες (η ζημιές αν προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις) που ξεπερνούν το 50 ή και το 60% (!)

Μετά και το σημερινή νέα εξαθλίωση των υποτιμήσεων, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. πλησίασε απειλητικά τα 28 δισ ευρώ, ενώ μόλις 5 εισηγμένες έχουν τρέχουσα κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη του 1 δισ (!)

Η πρώτη 14αδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. διαμορφώθηκε ως εξής: Coca-Cola (4,77 δισ), Εθνική (2,09 δισ), ΟΠΑΠ (2,01 δισ), Ελ. Πετρέλαια (1,68 δισ), ΔΕΗ (1,32 δισ), Κύπρου (0,97 δισ), Τιτάν (0,73 δισ), Βιοχάλκο (0,63 δισ), Motor Oil (0,63 δισ), Alpha Bank (0,58 δισ), MPB (0,52 δισ), Jumbo (0,50 δισ), Folli Follie Group (0,44 δισ), Eurobank (0,43 δισ).

Απόλυτα απογοητευμένο το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου, δεν μπορεί να δει ποιος πραγματικά θετικός καταλύτης θα μπορέσει να αποτελέσει τροχοπέδη της πτώσης και να αναστρέψει το έντονα αρνητικό κλίμα, ιδιαίτερα τώρα που οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι και τα ξένα Χρηματιστήρια έχουν εισέλθει σε “bear market”.

Να σημειωθεί ότι από το ταμπλώ του 20αρη (οι τίτλοι του οποίου απέσπασαν το 92% του τζίρου και οι Εθνική και ΟΠΑΠ το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών), μόνος τίτλος που διασώθηκε αμετάβλητος ήταν αυτός της Folli Follie Froup.

Και αν μπορεί να υποστηριχθεί ότι η ακραία εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο ήταν κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενη, ασφαλώς και το -12,74% του ΟΠΑΠ αιφνιδίασε και τους πλέον απαισιόδοξους.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό και κάτω από τα 3,00 ευρώ, ο τίτλος του ΟΤΕ, στον απόηχο από την νέα υποβάθμιση από την Moody's (σε Β2 από Β1) διατηρώντας αρνητικό το outlook της αξιολόγησης.

Η υποβάθμιση οφείλεται στις αυξανόμενες ανησυχίες του οίκου σε σχέση με την μακροοικονομική επιδείνωση στην Ελλάδα, την αρνητική αναθεώρηση για το ΑΕΠ του 2011 και του 2012, καθώς και την περαιτέρω αρνητική επίπτωση των νέων μέτρων λιτότητας στις καταναλωτικές δαπάνες, που ενδέχεται να επηρεάσουν περαιτέρω τα έσοδα και την παραγωγή ταμειακών ροών, αν και εκτιμά ότι η διοίκηση του Οργανισμού αναπροσαρμόζει προσεκτικά τα κόστη βάσης.

Καταιγισμός και από “εισαγόμενες” αρνητικές ειδήσεις – εκτιμήσεις – δημοσιεύματα.
Το Reuters εκτιμά ότι από τη στιγμή που θα έχει ολοκληρωθεί η επικύρωση του νομοσχεδίου για το EFSF από τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και από τη στιγμή που θα έχει καταστεί φανερό ότι τα οικονομικά της Ελλάδας είναι σε άθλια κατάσταση, θα έχει έρθει ώρα για την οριστική λύση του Ελληνικού προβλήματος, κατά πάσα πιθανότατα μέσα στον Νοέμβριο.

Μέχρι εκείνη την στιγμή οι Τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας θα έχουν προετοιμαστεί για μια ενδεχόμενη Ελληνική χρεοκοπία και θα έχουν αποκτήσει πρόσβαση στα κεφάλαια του EFSF, ενώ θα έχει εκλεγεί και ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Reuters όλα θα είναι έτοιμα για να παρθεί μια απόφαση για το αν οι κάτοχοι Ελληνικών ομολόγων θα συμφωνήσουν σε ένα μεγαλύτερο “κούρεμα” ή η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία.

Ο Υπ. Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, εν όψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, έχει στις αποσκευές του ήδη σχέδιο "ελεγχόμενης χρεοκοπίας" της Ελλάδας, υποστηρίζει η "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει διαδικασία χρεοκοπίας σε περίπτωση όπου η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξυπηρετήσει το χρέος της, με παράλληλο περιορισμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Σε νέα καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο 1,1% για το 2012 από 1,5% προηγουμένως προχώρησε η S&P, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος μιας διπλής ύφεσης για την Ευρώπη έχει αυξηθεί. Το επιδεινούμενο επιχειρηματικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές και η εκτιμώμενη επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, καθιστούν πιθανότερο το ενδεχόμενο, αναφέρεται από τον οίκο.

Σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεών της για την παγκόσμια οικονομία προχωρά η Goldman Sachs. Ειδικότερα για την Ευρωζώνη εκτιμά ότι η ύφεση θα ξεκινήσει από το τέταρτο τρίμηνο του 2011, ενώ για τις ΗΠΑ βλέπει πιθανότητες ύφεσης στο 40%.

Για το 2011, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,6% (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,7%), ενώ για το 2012 προβλέπεται οριακή ανάπτυξη 0,1% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,3%. Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν παράλληλα, ότι ο αντίκτυπος από τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη θα είναι μεγαλύτερος για την διεθνή ανάπτυξη.
 
Συγκεκριμένα, για το 2011, ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ προβλέπεται στο 1,7% και για το 2012 στο 1,4% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2%. Ως προς την Ιαπωνία, για το 2011 προβλέπεται ύφεση 0,6% και για το 2012 ανάπτυξη κατά 2,2% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2,3%.

Άνοιγμα στο βαθύ “κόκκινο” και για την Wall Street που ανέκαμψε λίγο αργότερα από τα αρχικά χαμηλά, με αφορμή την δήλωση Ben Bernanke, σύμφωνα με την οποία η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είναι προετοιμασμένη να λάβει περαιτέρω μέτρα για να υποστηρίξει την ευάλωτη οικονομική ανάπτυξη, που συγκρατείται εξαιτίας της αδύναμης Αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ και της κρίσης χρεών στην Ευρωζώνη.

Και εδώ υπό σχετική πίεση οι Τραπεζικοί τίτλοι: Bank of America (-4,16%), JP Morgan (-1%), Morgan Stanley (-3,85%), Citigroup (-4,5%) κ.λ.π.

Όπως προαναφέρθηκε, μόνο ο τίτλος της Folli Folli Group, από το ταμπλώ του 20αρη, διασώθηκε αμετάβλητος.

Από εκεί και πέρα εικόνα απόλυτης κατολίσθησης τιμών και κεφαλαιοποιήσεων.

Με διψήφια ποσοστά πτώσης οι Μυτιληναίος (-11,29%), ΟΠΑΠ (-12,74%), Εθνική (-14,12%), Πειραιώς (-18,18%), Ταχ. Ταμιευτήριο (-15,28%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 9% ακολούθησαν οι Alpha Bank, Eurobank και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 723,37 μονάδες (16.53) και έκλεισε τελικά στις 730,33 με απώλειες 6,28% (συμμαζεύτηκαν μέσω των δημοπρασιών κάπως οι απώλειες του ΟΠΑΠ που είχε φτάσει να υποχωρεί μέχρι τα 6,04 ευρώ), ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 60 εκατ. από τα οποία τα 1,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Εικόνα “αποκάλυψης” η τελική με 15 ανοδικές μετοχές έναντι 124 πτωτικών και 35 τίτλοι κατόρθωσαν, παρά το “ξύλο” που έχει προηγηθεί, να κλείσουν μα απώλειες από 9 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μεγάλη ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα, εντοπίζει ο Σπύρος Παπαθανασίου, που εκτιμά ότι δεν είναι λίγοι οι λόγοι και τα γεγονότα που εκτρέφουν την έλλειψη εμπιστοσύνης (ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών) προς το Χ.Α.

Η ματαίωση του έκτακτου Eurogroup.
Η αναβολή εκταμίευσης της 6ης δόσης προς την Ελλάδα.

Τα πρόσθετα μέτρα και η έντονα αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητά τους, καθώς σαν μόνο σίγουρο δείχνει ότι θα οδηγήσουν σε αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση, αν και σκοπός του σχεδιασμού από την τρόικα είναι η μείωση του χρέους να είναι μεγαλύτερη από την υφιστάμενη ύφεση.

Αμφιβολίες αν και κατά πόσο αρκεί το PSI, ή θα υπάρξει μεγαλύτερο “κούρεμα” στα Ελληνικά ομόλογα, άποψη που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Σημαντικό μέρος της ανησυχίας των Αγορών εκτρέφεται και από την συνεχιζόμενη “πολυγλωσσία” των Ευρωπαίων Ηγετών.

Η παγκόσμια κρίση χρέους αποδεικνύεται πολυεπίπεδη, σε μέτωπα πραγματικής οικονομίας (ύφεση), χρέους και Χρηματοπιστωτικού Συστήματος.

Με αυτά τα δεδομένα και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Solidus Sec. το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει πάψει να έχει αντανακλαστικά Αγοράς, καθώς η απόλυτη κυριαρχία των πωλητών συνεχίζει να συνδυάζεται με την μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

------ ΧΠΑ

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση που συνδυάστηκε με σημαντική αύξηση των συναλλαγών.
Περίπου αντίστοιχη κίνηση από το συμβόλαιο Δεκεμβρίου, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσει κοντά στην θεωρητική του τιμή.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8556, τιμή εκκαθάρισης 290,5) κινήθηκαν μεταξύ 290 και 308 μονάδων. Λίγες και μικτές οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 σκαρφάλωσε στο 80%, με τον όγκο συναλλαγών να κινείται υψηλότερα, στα 1858 δικαιώματα (1019 δικαιώματα αγοράς και 839 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (82300 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (16245), Alpha Bank (5587), Πειραιώς (2974), Eurobank (1369), ΟΤΕ (493), ΔΕΗ (183), Κύπρου (1103), Μυτιληναίο (600), Ταχ. Ταμιευτήριο (694), Τιτάνα (123), Ελλάκτωρα (206), ΟΠΑΠ (2009), ΓΕΚ (324), MIG (2538), Ελ. Πετρέλαια (188), ΕΧΑΕ (126), Intralot (227), Motor Oil (152), MPB (1395).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 4/10 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8029499 τεμ.), Εθνική (13662933 τεμ.), Πειραιώς (18705113 τεμ.), ΟΤΕ (5006680 τεμ.), MIG (4217213 τεμ.), Eurobank (17730321 τεμ.) Κύπρου (5747431 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v