Ελληνικό βαρίδι για τράπεζες, αγορές και ευρώ

Οι αμφιβολίες για τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού προβλήματος πυροδοτούν νέο γύρο πωλήσεων στις αγορές, με αιχμή τις τράπεζες. Σε χαμηλά 8 μηνών το ευρώ. Νέα ιστορικά χαμηλά για τον FT 20.

Με το βλέμμα στραμμένο στο απογευματινό Eurogroup, ενώ και οι ξένες αγορές βρίσκονται σε νέο κύκλο ταλαιπωρίας, κινείται το Χ.Α.

Με τον Γ.Δ. να υποχωρεί κατά 2,40% στις 779,27 μονάδες, τον FTSE-20 κατά 3,05% χαμηλότερα στις 319,14 μονάδες, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό, ενδοσυνεδριακά, στις 315,77 μονάδες. 

Από τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Παρισιού, μέχρι τις αγορές του Μιλάνου και της Μαδρίτης βασικοί δείκτες πιέζονται κυρίως λόγω των ανησυχιών για το ελληνικό πρόβλημα, διορθώνουν δε οι τραπεζικές μετοχές, ακριβώς εξαιτίας αυτής της αδυναμίας διαχείρισης του προβλήματος.

Ειδικότερα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 2,2%, στις 5.380 μονάδες, και ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,17%, στις 2.917 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 1,05%, στις 5.038 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, άνω του 5% για τραπεζικούς κολοσσούς όπως η Commerzbank, η Societe Generale και η Dexia, ενώ και το ευρώ υποχωρεί σε χαμηλά οκτώ μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος.  

Η ουσία είναι πως το κλίμα για την Ελλάδα φαίνεται να επιβαρύνεται και πάλι καθώς οι σημαντικές αποκλίσεις των βασικών μεγεθών που ανακοινώθηκαν καθιστούν επιφυλακτικότερους πολλούς ξένους για τον τρόπο χειρισμού του προβλήματος.

Βέβαια, ο υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να καθησυχάσει την ανησυχία, απευθυνόμενος όμως, προς ώρας, στο εσωτερικό της χώρας, παρά στους δανειστές μας.

Σύμφωνα με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, όλα όσα ανακοινώνονται είναι σε γνώση και σε συνεννόηση με την τρόικα, αυτό όμως δεν φαίνεται να αποτυπώνεται απόλυτα σε ξένα ΜΜΕ και χρηματιστήρια.

Κοινή εκτίμηση, και όχι μόνο στο εξωτερικό, είναι πως η αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς διολισθαίνει από χαμηλό σε χαμηλότερο επίπεδο, με τάση ανάλογη της διόρθωσης των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών.

Το ότι η επιφυλακτικότητα απέναντι κυρίως στην Ελλάδα εντείνει την ανησυχία όχι μόνο για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους αλλά και για την εν γένει διαχείρισή του σε άλλες χώρες-μέλη αποτυπώνεται στους χρηματιστηριακούς δείκτες, στο ευρώ και στη νέα άνοδο του χρυσού.

Υποθέτουμε πως, εάν η Αθήνα, εν προκειμένω ο υπουργός Οικονομικών, έπειθε επί της ουσίας τους δανειστές, η εικόνα θα ήταν κάπως καλύτερη στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Στο Χ.Α., ο FTSE-20 δεν απέφυγε τελικώς την καταγραφή νέας ιστορικής χαμηλής τιμής.

Με τους πωλητές να επιμένουν κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, παρασύροντας χαμηλότερα και μετοχές εταιριών από άλλους τομείς και δραστηριότητες.

Κατά 4,7% χαμηλότερα η μετοχή της Εθνικής στα 2,62 ευρώ, ενδεικτική του προβληματισμού που επικρατεί για τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο της χώρας, εν γένει όμως για το ίδιο το σύστημα και τις αντοχές του.

Χαμηλότερες τιμές για τη Eurobank, την Alpha Bank, την Πειραιώς, αλλά και για τις υπόλοιπες του κλάδου και αρκετοί παίκτες θεωρούν πολύ πιθανό είτε το ενδεχόμενο κρατικοποίησης κάποιου ιδιωτικού ομίλου είτε την υποχρεωτική προσφυγή σε γενναία αύξηση κεφαλαίου.

Αυτά σε μία περίοδο όπου εκφράζονται επιφυλάξεις για το PSI με τη μορφή που εφαρμόζεται και εξελίσσεται και πολλοί δανειστές κάνουν λόγο για ανάγκη μεγαλύτερου "κουρέματος", ενώ η αγορά περιμένει τα αποτελέσματα από τους ελέγχους της BlackRock.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v