Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τράπεζες και EFSF οι καταλύτες

Η προεξόφληση της μη λήψης απόφασης για μόχλευση του EFSF εκτιμάται πως θα επηρεάσει τις αγορές. Σε σημείο καμπής -για πολλοστή φορά- το ΧΑ, που πήρε 1-2 "ανάσες", αλλά ακόμη δεν… Παραμένουν οι πωλητές στις τράπεζες.

Για τραπεζίτες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης κάνει λόγο η Αναστασία Παπαϊωάννου, σε μια συγκυρία όπου η αποτίμηση των τεσσάρων μεγαλύτερων ομίλων έχει συρρικνωθεί σε λιγότερα από 4,5(!) δισ. ευρώ.

Τόσο αποτιμώνται, μετά τη συνεχόμενη διόρθωση, οι Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς και κυμαίνονται πλέον στα ίδια επίπεδα των 530 - 540 εκατ. ευρώ.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 802,57 και ελάχιστο στις 777,71 μονάδες, με τον Ftse 20 στις 330,28 με τον τραπεζικό δείκτη να μετρά τις μεγαλύτερες απώλειες από κάθε άλλον στην ευρωζώνη.

Αλλά με το PSI να προχωράει, πληροφορίες και δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για συμμετοχή των ιδιωτών κοντά στο 90% και με πολλούς ξένους παίκτες να έχουν -για την επόμενη φάση- συμφέρον από μη χρεοκοπία της Ελλάδος.

Λίγο ο... εκβιασμός για άμεσο "κούρεμα" της τάξης του 50% ή και 60%, λίγο οι ομολογουμένως χαμηλές (συμφέρουσες) τιμές των ελληνικών ομολόγων, φαίνεται να αλλάζουν τα πονταρίσματα.

Απ' ό,τι λέγεται, αρκετοί ήταν οι ιδιώτες που εκφοβίστηκαν από την κινδυνολογία για άμεσο γενναίο κούρεμα και έσπευσαν να συμπληρώσουν τα μερίδια που υπολείπονταν για να φτάσει η συνολική συμμετοχή στο 90%. Βέβαια, αποτελεί κοινή εκτίμηση πως με ένα 21% δεν σώζεται η κατάσταση και πως αργά ή αργότερα θα χρειαστεί περαιτέρω απομείωση.

Ωστόσο, το απαραίτητο υπόλοιπο (της τάξης του 20% - 30% ή και 40%) μπορεί να εξελίσσεται μέχρι την περίοδο όπου οι Γερμανοί θα έχουν επιτύχει να λειτουργήσουν νωρίτερα έναν μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας.

Όμως, προσώρας τα νέα πονταρίσματα δείχνουν πως οι αγοραστές ελληνικών ομολόγων -σε πολύ χαμηλές τιμές- μπορούν να αποκομίσουν ικανοποιητικότατες αποδόσεις.

Με την προϋπόθεση πως η χώρα θα "σέρνεται" μεν, αλλά οι εκκρεμότητες μία προς μία θα διευθετούνται, το χρεοστάσιο θα μετατίθεται για ευθετότερο χρόνο και η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου θα υλοποιείται επ' ωφελεία των δανειστών.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργού Ενέργειας για συμφέρουσα (στους ιδιώτες) μικρή ΔΕΗ, το εξευτελιστικό τίμημα που φαίνεται να συμφωνούν για την επέκταση της σύμβασης του "Ελευθέριος Βενιζέλος" αποτελούν δείγματα γραφής και μόνο των όσων συντελούνται. Από αυτήν την άποψη, οι τραπεζίτες έχουν εν μέρει δίκιο γιατί βλέπουν τα επερχόμενα και επιφυλάσσονται για τις αναπόφευκτες εξελίξεις.

Τα ανοιχτά μέτωπα, οι εκκρεμότητες προς τους δανειστές και τα μεγάλα συμφέροντα επιχειρείται να κλείσουν -όπως κλείνουν τέλος πάντων-, με τη διοίκηση του ΟΠΑΠ να δίνει την αρχική της έγκριση για την καταβολή 935 εκατ. ευρώ στην κυβέρνηση προκειμένου να επεκταθεί το μονοπώλιό του και να αγοράσει μία νέα άδεια videolotto, σύμφωνα με δήλωση στελέχους του οργανισμού στο Reuters.

Στα 7,55 ευρώ η μετοχή του οργανισμού, που αποτιμάται μόλις 2,41 δισ. ευρώ και απ' ό,τι καταλαβαίνουμε ο ΟΠΑΠ θα χρησιμοποιηθεί για να αιματοδοτηθούν το Δημόσιο και οι ατελείωτες ανάγκες του.

Αποτελεί κοινό μυστικό πως η οικονομική κατάσταση του ΟΠΑΠ επιτρέπει ακόμη και τη σύναψη ενός μεγάλου ΜΟΔ ή άλλης μορφής χρηματοδότησης των αναγκών του Δημοσίου.

Προφανώς οι κυβερνώντες δεν ανησυχούν πως έτσι γίνεται αφαίμαξη από τον οργανισμό, που κινδυνεύει να απαξιωθεί όπως προηγουμένως ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ. Στα 7,08 ευρώ έχει σημειωθεί η ιστορικά ελάχιστη τιμή (στις 23/9/2011), με τη διαγραμματική απεικόνιση να προοιωνίζεται περαιτέρω ταλαιπωρία.

Ανάλογη εικόνα όμως διαμορφώνεται πλέον εμφανώς για τη μετοχή του Τιτάνα, καθώς από τη στιγμή που χάθηκαν τα 13 ευρώ η πίεση εντείνεται, με τους πωλητές να επιμένουν σε "μονοψήφια" επίπεδα.

Από τις παραδοσιακές δυνάμεις της ελληνικής επιχειρηματικότητας ο Τιτάνας, ιστορικό μέγεθος από κάθε άποψη, δυστυχώς μας ανησυχεί σφόδρα από τεχνικής πλευράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v