Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος αγορών λόγω Γερμανίας -Ανοσία στο ΧΑ

Θετική κίνηση στις διεθνείς αγορές λόγω της υπερψήφισης του EFSF από την Bundestag. Ωστόσο, δεν ανακόπτει τη νευρικότητα στο ΧΑ με τον ΓΔ να παλινδρομεί γύρω από τις 800 μονάδες. Κέρδη για ΔΕΗ, ΟΤΕ.

Πράσινο φως από την Bundestag για το EFSF.

Οι πρώτες αντιδράσεις είναι μάλλον συγκρατημένες και ο Γ.Δ. κυμαίνεται χαμηλότερα στις 800 μονάδες, ενώ ο FTSE-20 στις 330 μονάδες.

Την ίδια ώρα, η είδηση της άνετης έγκρισης του διευρυμένου ρόλου του ταμείου διασώσεων από τη γερμανική βουλή στηρίζει σε δυνατή θετική αντίδραση τις διεθνείς αγορές.

Στις ΗΠΑ, ο Dow Jones ενισχύεται 1,67% στις 11.194 μονάδες ενώ ο ο S&P εμφανίζει κέρδη 1,67% στις 1.170 μονάδες.

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται 0,58% στις 5.248 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη εμφανίζει κέρδη 1,63% στις 5.669 μονάδες, ενώ ο CAC 1,5% στις 3.041 μονάδες

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η απόφαση της γερμανικής βουλής, ωστόσο σε μία τόσο ρευστή συγκυρία όλα τα ενδεχόμενα θα πρέπει να επιβεβαιώνονται ή να διαψεύδονται στην πράξη.

Αναμφίβολα, ενθαρρυντικό για τη μελλοντική εξέλιξη το γερμανικό "ναι", το οποίο μένει να φανεί εάν και σε ποιον βαθμό θα μπορούσε να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα την τάση.

Η αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνούσε, λίγο πριν από τις 14:00, τα 20 εκατ. ευρώ, από τα οποία μάλιστα 5,9 εκατ. έχουν αλλάξει χέρια στην Εθνική.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παραμένει 1,7% χαμηλότερα στα 2,81 ευρώ, η Alpha Bank στο 1,40 και η Eurobank στο 0,95.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές, χαμηλότερα παραμένουν ο Μυτιληναίος, ο ΟΠΑΠ, η Τιτάν, η Ελλάκτωρ, τα ΕΛΠΕ, η Βιοχάλκο και η 3E.

Ανοδικά αντιδρούν η ΔΕΗ, η MIG και ο ΟΤΕ.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως, αφότου έγινε γνωστή η απόφαση της γερμανικής βουλής, ενισχύθηκε κατά τι το ευρώ φτάνοντας έως και 0,80% υψηλότερα, οριακά πλέον κάτω από το 1,37 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v