Τραπεζική αντίδραση χαμηλού κόστους

Σε θετικό έδαφος έκλεισε η αγορά, με επιλεκτικές τοποθετήσεις -άγνωστου ορίζοντα- σε τραπεζικές μετοχές. Μόλις στα 44 εκατ. ο τζίρος. Παραμένει η επιφυλακτικότητα. Υπεραπόδοση για ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς. 

Έστω και με σημαντική καθυστέρηση και αφού χθες προηγήθηκε νέα καταβαράθρωση των Τραπεζικών τίτλων, σήμερα το Χ.Α. αποφάσισε να εναρμονιστεί με το θετικό κλίμα προσδοκιών που συνέχισαν να εμφανίζουν τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και με επιλεκτικές τοποθετήσεις (άγνωστου ορίζοντα) σε Τραπεζικές μετοχές (Εθνική, Alpha Bank) και σχετικές βοήθειες από λίγους ακόμα τίτλους του 20αρη (Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ) έδωσε “λαχανιασμένη” ανοδική αντίδραση, σαφώς χαμηλού κόστους.

Παρά ταύτα στην εγχώρια επενδυτική κοινότητα (όση έχει απομείνει) η επιφυλακτικότητα παραμένει, καθώς το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου, αλλά και των επενδυτών (είτε δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση, είτε όχι), δηλώνουν σίγουροι ότι η Αγορά της εξαιρετικά μειωμένης ρευστότητας θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου στις Τράπεζες προκειμένου να απορροφηθεί το μεγαλύτερο “κούρεμα” (αν επαληθευτούν οι “εισαγόμενες” εκτιμήσεις και δημοσιεύματα) και βέβαια ο “λογαριασμός” που θα έλθει από την BlackRock.

Σύμφωνα με γνωρίζοντες από κοντά τα τεκταινόμενα στον Τραπεζικό κλάδο, η μαζική προσφυγή των Τραπεζών στον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης (ELA) θα συνεχιστεί, αλλά και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι θέμα χρόνου, γεγονός που μπορεί και να σηματοδοτεί την Κρατικοποίησή τους, καθώς η ρευστότητά τους μειώνεται δραματικά.

Είναι φανερό ότι η έλλειψη ρευστότητας έχει οδηγήσει την Αγορά σε παρατεταμένη αρνητική αυτονόμηση σε αντίθεση με τις διεθνείς Αγορές στις οποίες είναι έκδηλη η νευρικότητα, αλλά δίνονται και ευκαιρίες σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

“Κανείς πλέον δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επόμενη μέρα, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς, επομένως η διάθεση ανάληψης ρίσκου είναι μηδενική” τονίζουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, που προσπαθεί να μαντέψει τις επόμενες κινήσεις – εξελίξεις από τις “εισαγόμενες” ειδήσεις, καθώς κανείς πλέον δεν πιστεύει τις εγχώριες πολιτικές διαβεβαιώσεις.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το επόμενο πτωτικό κύμα είναι σε πλήρη εξέλιξη, τα μικρά ανοδικά διαλείμματα αποδεικνύονται “εστίες” εγκλωβισμού και βέβαια το βασικό ζητούμενο δεν είναι μέχρι που θα υποχωρήσουν Γενικός και Τραπεζικός Δείκτης, αλλά τι δυναμική αντίδρασης θα εκδηλωθεί από εκεί και πέρα. Μάλιστα όλο και περισσότεροι απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι σαν χειρότερο σενάριο δεν είναι η περαιτέρω αποψίλωση των αποτιμήσεων, αλλά η αδυναμία πειστικής ανοδικής αντίδρασης που θα ακολουθήσει, αν δεν εισρεύσει “φρέσκο” “εισαγόμενο” χρήμα.

Από εκεί και πέρα τρομολαγνικά σενάρια για το που θα φρενάρει ο Δείκτης, υπάρχουν για κάθε γούστο, με τα πιο συντηρητικά να προκρίνουν την ζώνη στήριξης 715 – 690 και τα πιο ακραία την ζώνη 550 – 520 μονάδες (!)

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνέντευξη του Υπουργού Οικονομίας δεν πρόσθεσε κάτι στην “ορατότητα” της Αγοράς, ενώ σε απόλυτη παραλυσία βρίσκεται ο Δημόσιος τομέας που το μόνο που κάνει καλά είναι να αγωνίζεται για το “ιερό δικαίωμα για εργασία”, δικαίωμα που εδώ και καιρό έχουν χάσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

“Την ώρα που η Ελλάδα και οι Έλληνες υποβάλλονται σε πρωτόγνωρες και επώδυνες θυσίες, η Κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται στη σφαίρα της αδράνειας και της ανικανότητας”, τονίζει ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. Ι. Βρούτσης, καθώς όπως υποστηρίζει, εδώ και δέκα μέρες, το εκτυπωτικό κέντρο του Υπουργείου Οικονομικών στο ΚΕΠΥΟ έχει σταματήσει κάθε δραστηριότητα, λόγω έλλειψης μελανιού (!!!)

Με άλλα λόγια, εξηγεί ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, δεν πραγματοποιούνται οι από το νόμο προγραμματισμένες εκδόσεις πολυεκκαθαριστικών και εκκαθαρίσεων φορολογικών δηλώσεων, έχουν φρενάρει δηλ. την είσπραξη των εσόδων, αλλά και την επιστροφή φόρων (!!!)

Οι ξένοι δεν πρόκειται να επενδύσουν στη Χώρα με τη φορολογία στο 45% και χωρίς δράσεις για τη στήριξη της οικονομίας, τονίζει ο επικεφαλής του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, μετά τις Υπουργικές ανακοινώσεις.

Όσο για τα λεγόμενα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και τη δήθεν αναγκαστική λύση της αφαίμαξης επιχειρήσεων και πολιτών, το ΕΒΕΑ θα του ξαναθυμίσει ότι: Τα 400 – 500 εκατ. ευρώ που αναμένει να εισπράξει το 2011 η Κυβέρνηση από τον κεφαλικό φόρο στα εισοδήματα, ισοδυναμούν με το μισό από το έλλειμμα που αναμένεται να εμφανίσει φέτος ο ΟΣΕ. Τα 300 εκατ. από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης, ισοδυναμούν με το έλλειμμα της ΕΘΕΛ. Και τα έσοδα από την αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης ισοδυναμούν με τα ελλείμματα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΗΛΠΑΠ.

Καθοριστική για τις πολιτικές εξελίξεις θεωρείται και η σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή για την έκτακτη (μόνιμη) επιβολή τέλους στα ακίνητα, με τους διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν ότι παρά την γενική και αυξανόμενη δυσφορία, η Κυβέρνηση δεν θα έχει απώλειες ψήφων.

Στην κρισιμότητα της σημερινής ψήφισης στη Βουλή των νέων φορολογικών μέτρων αναφέρονται το Bloomberg και το Reuters, που σημειώνουν ότι η ψηφοφορία αποτελεί και το πρώτο τεστ της Ελληνικής Κυβέρνησης στην προσπάθειά της να πείσει την τρόικα να της χορηγήσει την επόμενη δόση του δανείου. Το Bloomberg και το Reuters, εκτιμούν πως οι βουλευτές του Κυβερνώντος κόμματος αναμένεται να εγκρίνουν τα νέα -μη δημοφιλή- μέτρα, αναφέρει ωστόσο πως οι αναλυτές πιστεύουν ότι η φορολογία στα ακίνητα είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο το οποίο δεν θα εμποδίσει τη χρεοκοπία που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν αναπόφευκτη.

Το Χ.Α., όπως και τα υπόλοιπα Χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας (Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ιταλία) παραμένουν έξω από τις επιλογές της Morgan Stanley, για έναν ακόμα μήνα. Αντίθετα, η πιο ελκυστική από τις Αγορές της Ευρώπης είναι εκείνη της Ελβετίας, με τη Morgan Stanley να ξεχωρίζει επίσης τα Χρηματιστήρια της Νορβηγίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου, το Χ.Α. έρχεται τελευταίο ανάμεσα στα 16 Χρηματιστήρια στα κριτήρια της τεχνικής εικόνας, του επιχειρηματικού κύκλου και του μακροοικονομικού ρίσκου. Στο κριτήριο της αποτίμησης κατατάσσεται 12ο ανάμεσα σε 16 Αγορές και σε εκείνο των εταιρικών κερδών 8ο.

Μια πιο επικίνδυνη φάση έχει αρχίσει για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της UBS. Παρά τα σημάδια από την Ουάσιγκτον το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι οι Ευρωπαίοι και οι παγκόσμιοι Ηγέτες είναι πρόθυμοι να εξετάσουν μια πιο αποφασιστική πολιτική, συγκεκριμένα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση παραμένουν “άπιαστο όνειρο” και αυξάνεται η αβεβαιότητα που απειλεί μια ήδη εξασθενημένη παγκόσμια οικονομία.

Αναφορικά με την Ελλάδα, οι οικονομολόγοι της UBS επισημαίνουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να χρεοκοπήσει. Η UBS εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα αποφύγουν για την ώρα τη χρεοκοπία της Xώρας και πολύ περισσότερο την έξοδο από την ΟΝΕ. Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μετάδοσης της Eλληνικής χρεοκοπίας μέσω του Τραπεζικού τομέα στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό Χρηματοπιστωτικό σύστημα, η τρόικα και η Ελληνική Κυβέρνηση θα καταλήξουν σε συμφωνίες που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 8 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα της δημόσιας βοήθειας, καθώς και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI), με τη μορφή των συμφωνιών ανταλλαγής χρέους. Ωστόσο, η πιθανότητα χρεοκοπίας στις επόμενες μέρες είναι 10%-20%.

Η UBS εκτιμά ότι τις πιθανότητες χρεοκοπίας στις αρχές του 2012 είναι στο 50%-70% αλλά μόνο αν οι απαραίτητοι μηχανισμοί ασφαλείας έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την Ελλάδα. Οι εν λόγω μηχανισμοί ασφαλείας θα περιλαμβάνουν έναν αυξημένο EFSF και κεφαλαία ανάγκης για τις Τράπεζες.

Μεγάλο μέρος του χρέους της θα αναγκαστεί να διαγράψει η Ελλάδα, προέβλεψε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, κ. Kenneth Rogoff, μιλώντας στο BBC. ”Είμαι πεπεισμένος πως δεν υπάρχει ρεαλιστικό ολοκληρωμένο σχέδιο”, είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι πρέπει να τραβηχτεί “μια αξιόπιστη γραμμή”, υπονοώντας την ανάγκη για αποφασιστική δράση.

“Οι πιστωτές πρέπει να διαγράψουν το ένα δεύτερο από την ονομαστική αξία των Ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους. Τότε θα είναι δυνατόν για την Ελλάδα να φέρει το χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα μέσω των δικών της προσπαθειών”, γράφει το άρθρο στους Γερμανικούς Financial Times, το οποίο υπογράφουν οι “σοφοί” της Γερμανίας, ένας σύμβουλος της Γαλλικής Κυβέρνησης, ένας οικονομολόγος του σκιώδους συμβουλίου της ΕΚΤ και ο συντάκτης της έκθεσης IMF Economic Review.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, οι Τράπεζες θα πρέπει να ανταλλάξουν τα Ελληνικά ομόλογά τους με τίτλους που θα εκδώσει ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης EFSF, προκειμένου να είναι εγγυημένη η σταθερότητα της διαδικασίας αναδιάρθρωσης.
“Επιπλέον, οι Τράπεζες με μεγάλες θέσεις στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα χρειάζονται ειδική στήριξη. Αυτό συμβαίνει ειδικά στην περίπτωση των Ελληνικών Τραπεζών”, αναφέρει το άρθρο.

Παρά την ευφορία στις Ευρωπαϊκές Αγορές, οι ανησυχίες στις Αγορές ομολόγων συνεχίζονται και αυτό επιβεβαιώθηκε και σήμερα από τα “τσιμπημένα” επιτόκια που δανείστηκαν Ισπανία και Ιταλία.

Επιστρέφοντας στα δικά μας και στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, θα πρέπει κατ΄ αρχήν να σημειωθεί ότι η σημερινή ανοδική αντίδραση συνετελέσθη με σχετικά χαμηλότερο τζίρο από την αμέσως προηγούμενη πτώση, ενώ παρά τις λίγες ανοδικές εξαιρέσεις (Ιατρικό, Νηρέας, ΕΛΒΑΛ, Intralot, Lamda Development κ.λ.π.) αρκετοί τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων συνεχίζουν να πιέζονται “πληρώνοντας” την απόλυτη απουσία αγοραστών σε συνδυασμό με κάποιες “υποχρεωτικές” πωλήσεις, λόγω προβλημάτων σε margins και επερχόμενου τέλους μήνα και εννεαμήνου.

Το 91% του συνολικού τζίρου σε τίτλους του 20αρη, το 42,5% σε μόλις τρεις μετοχές (Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), το 22% της αξίας συναλλαγών (δεν είχε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση “πακέτα”) στον τίτλο της Εθνικής.

Να σημειωθεί ότι κατά την χθεσινή πτωτική συνεδρίαση ο τίτλος της Εθνικής υποχώρησε με όγκο 4791579 τεμ. και σήμερα αντέδρασε με συναλλαγές 3626325, κάτι που ίσως παραπέμπει περισσότερο σε “ανακωχή” πωλήσεων και λιγότερο σε δριμεία και αποφασιστική επιστροφή των αγοραστών.

Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι στο μέσον περίπου της συνεδρίασης και για 45 λεπτά, ο Γενικός Δείκτης γύρισε και σε αρνητικό πρόσημο, σαφή ένδειξη ότι οι κινήσεις των αγοραστών δεν είχαν ούτε την απαιτούμενη ένταση, ούτε πειθαρχία και πυκνότητα (!)

Μετά από αρκετές συνεδριάσεις, περισσότεροι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη, όπου ξεχώρισε το +5,88% της Alpha Bank, για να ακολουθήσουν με κέρδη μεγαλύτερα του 4% οι Εθνική και Πειραιώς και του 3% ο Μυτιληναίος.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Motor Oil, Folli Follie Group, Κύπρου και αμετάβλητοι οι τίτλοι των MPB, Jumbo.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 3% και νέα ιστορικά χαμηλά (σύμφωνα με στοιχεία της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) για Ελλάκτωρα, Ταχ. Ταμιευτήριο, MIG, ενώ με μικρότερες ημερήσιες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τιτάν και Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 799,03 (10.36) και 781,76 (14.07) και έκλεισε τελικά στις 791,19 μονάδες με κέρδη 0,83%, ενώ ο χαμηλός τζίρος έφθασε τα 44 εκατ.

Απόλυτη ισοπαλία στην τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές έναντι 61 πτωτικών, 20 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 4 έως 11,11% και άλλοι 27 με απώλειες από 4 έως 16,67%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Κοντά στην στήλη και σήμερα ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) προκειμένου να μεταλαμπαδεύσει τις τεχνικές του γνώσεις και εκτιμήσεις για Εθνική Τρ., Τρ. Κύπρου, ΔΕΗ και δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

“Διαγραμματικά σημάδια συσσώρευσης μέσα σε μία ζώνη διακύμανσης 0,8 ευρώ (2,50€ – 3,30€) παρουσιάζει τις τελευταίες εβδομάδες η μετοχή της Εθνικής κρατώντας χαρακτήρα “αποστασίας” από την καταγραφή των νέων χαμηλών του Γενικού Δείκτη.
 
Τις ενδείξεις αυτές έρχονται να ενισχύσουν και οι μελέτες της νέας γενιάς τεχνικών δεικτών Corona Chart series: The Spectrum και The Trend Vigor του J. Ehlers. Οι δείκτες αυτοί μετρώντας τις κινήσεις του “κυρίαρχου” κύκλου μπορούν να δώσουν μια πολυδιάστατη προβολή της δραστηριότητας της Αγοράς δίνοντας εμφανείς προειδοποιήσεις για τη δυναμικότητα – αλλαγή της υπάρχουσας τάσης.

Από τον πρώτο δείκτη, όπου η οθόνη έχει τη μορφή ενός “heat map” τα χρώματα κυμαίνονται από το φωτεινό πορτοκαλί για την ισχυρή τάση σε σκούρο κόκκινο ή μαύρο για την ασταθή – άστατη τάση.
 
Στη περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας ο εν λόγω δείκτης αποτυπώνει την προσπάθεια σταθεροποίησης και αλλαγής της κυρίαρχης τάσης από πτωτική σε πλάγια (sideways) προκαλώντας μερική διασπορά του “θερμού φάσματος”. Καλές ενδείξεις λαμβάνουμε και από το δεύτερο τεχνικό δείκτη “The Trend Vigor”, καθώς το φωτεινό νεφέλωμα (corona), που έχει διαμορφωθεί γύρω από τη γραμμική του ένδειξη υποδηλώνει την ένταση της πίεσης για αλλαγή της υπάρχουσας μεσοπρόθεσμης πτωτικής τάσης”.

“Προσπάθεια σχετικής αποστασιοποίησης από το έντονα αρνητικό κλίμα των τελευταίων συνεδριάσεων καταβάλει η μετοχή της Τρ. Κύπρου διατηρώντας από τα χαμηλά της μια μικρή απόσταση ασφαλείας. Εδώ από τη κυκλική μελέτη του τεχνικού δείκτη Spectrum Corona Chart διαφαίνεται με πιο ευκρινή τρόπο η σταδιακή ενδυνάμωση του “ζεστού” χρώματος σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα, που είχαν διαμορφωθεί σε όλη τη διάρκεια της πτωτικής κίνησης από τα 2,3 ευρώ έως το 1,02 ευρώ.
 
Η ένδειξη αυτή μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου έχει ήδη δημιουργήσει ένα διαγραμματικό “πάτημα” υψηλότερα των 1,15 ευρώ, γεγονός, όπου μπορεί να οδηγήσει σε ανοδικό “σπρώξιμο” προς το ισχυρό επίπεδο αντίστασης του 1,6 ευρώ.

Όσο για το δεύτερο τεχνικό δείκτη Trend Vigor η ανάπτυξη , που έχει προκληθεί στο φάσμα του “στέμματός” του ενδυναμώνει το σενάριο αλλαγής της μεσοπρόθεσμης τάσης από καθοδική σε πλάγια, πλαγιοανοδική αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά πρόκλησης ενός ισχυρού “stop” στη καθοδική πορεία”.

“Καλή βραχυχρόνια διαγραμματική εικόνα παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα η μετοχή της ΔΕΗ, όπου μετά την αποψίλωση της κεφαλαιοποίησης της από τα μέσα Μαρτίου - όταν λάμβανε τιμές πέριξ των 12,8 ευρώ – παρουσιάζει έναν ενδιαφέρον συσσωρευτικό σχηματισμό πάνω από το όριο των 5,3 ευρώ.

Η δε ανάλυση του Spectrum Corona Chart εμφανίζει ναι μεν ένα άστατο θερμικό νεφέλωμα μεγάλης έκτασης αλλά ο κυρίαρχος κύκλος εξάγεται με τη μορφή ανοδικών σκαλοπατιών παρά την έντονη καθοδική της πορεία, ένδειξη κυκλικής προσπάθειας αλλαγής τάσης.

Ισχυρό φάσμα ενδυνάμωσης αναδύει και ο τεχνικός δείκτης Trend Vigor, όπου από τις αρχές Σεπτεμβρίου αναγνωρίζει τις έντονες αγοραστικές κινήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στα χαμηλά της μετοχής. Αλλαγή στην υπάρχουσα σταθεροποιητική κατάσταση θα προκληθεί με την επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση της ζώνης των 6,7 με 6,85 ευρώ”.

“Με την καταγραφή των νέων ιστορικών χαμηλών να βρίσκεται στο καθημερινό του “menu” ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE συνεχίζει τη καθοδική του πορεία χάνοντας με μεγάλη ευκολία τη μια βραχυχρόνια στήριξη μετά την άλλη.

Εδώ οι ενδείξεις, που πηγάζουν από τον Spectrum Corona Chart βρίσκονται κυριολεκτικά στην αντίπερα όχθη, με το θερμό νεφέλωμα στις τελευταίες εβδομάδες να είναι ιδιαίτερα “θολό” και διαχυτικό χωρίς δηλαδή κυρίαρχη τάση γεγονός, που εν μέρει αναγνωρίζεται από την αστάθεια των πολύ βραχυχρόνιων επενδυτικών κινήσεων.

Μάλιστα εκεί, που ο δείκτης προσπαθεί να δημιουργήσει μια ισχυρή γραμμή θερμικής συγκέντρωσης σε υψηλότερα επίπεδα “κυλάει” πολύ γρήγορα σε χαμηλότερα σημεία, καθώς η ανοδική κίνηση του δείκτη δεν μπορεί να κρατήσει πάνω από δύο συνεδριάσεις.

Αρνητική είναι και η εικόνα του έτερου δείκτη Trend Vigor, με το φάσμα ενδυνάμωσης να βρίσκεται σε νηπιακή μορφή αφήνοντας έτσι ανοικτό το όποιο ενδεχόμενο κατεύθυνσης με το καθοδικό βέλος φυσικά να έχει και τη μεγαλύτερη ισχύ λόγω της υπάρχουσας πτωτικής βαρύτητας.

Πάντως σε βραχυχρόνιο διαγραμματικό επίπεδο για να μπορέσει ο δείκτης να πάρει ανοδικό αέρα θα πρέπει να κατακτήσει με επιτυχία την περιοχή αντίστασης των 372 μονάδων”.

--------------- ΧΠΑ

Συνεδρίαση που συνδυάστηκε με προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης και νέα αύξηση στον όγκο συναλλαγών.

Επιθετικότεροι οι αγοραστές στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να γυρίσει σε υπερτίμηση 0,11%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6290, τιμή εκκαθάρισης 323,51) κινήθηκαν μεταξύ 317,5 και 329,5 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 μειώθηκε στο 75%, ενώ απογοητευτικά επίπεδα άγγιξε ο όγκος συναλλαγών με μόλις με τον όγκο συναλλαγών να μειώνεται δραστικά στα 326 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (231 δικαιώματα αγοράς και 95 δικαιώματα πώλησης).

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7441), Alpha Bank (1949), Πειραιώς (10803), Eurobank (1745), ΟΤΕ (661), ΔΕΗ (171), Κύπρου (130), ΟΠΑΠ (374), MIG (2216), Μυτιληναίο (187), Ταχ. Ταμιευτήριο (318), Intralot (414), MPB (378), ΕΧΑΕ (119), ΓΕΚ (190).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 27/9 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (41282 τεμ.), Κύπρου (104494 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7726481 τεμ.), Εθνική (13643833 τεμ.), Πειραιώς (19324813 τεμ.), ΟΤΕ (5199540 τεμ.), MIG (4392213 τεμ.), MPB (5285915 τεμ.), Eurobank (17971931 τεμ.) Κύπρου (5762431 τεμ.).
Ας σημειωθούν τα 150 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,60 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v