Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ακολουθεί με το ζόρι τα ξένα

Αντιδρά το ΧΑ ποντάροντας στην επάνοδο του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα. Υποαποδίδει, όμως, σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που ποντάρουν σε κεφαλαιακή επέκταση του EFSF.

Ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση, καθώς κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες επιχειρούν να προεξοφλήσουν τις άμεσες εξελίξεις.

Έως τις 799,03 μονάδες αντέδρασε αρχικά ο Γ.Δ., έως τις 328,46 ο FTSE-20 με σχετικά καλές αποδόσεις για το σύνολο των μετοχών του συγκεκριμένου δείκτη, αλλά και των FT MID και SC.

Η πιθανότητα επιστροφής των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα, μάλλον την Τετάρτη, είναι ένα στοιχείο στο οποίο σπεύδουν να ποντάρουν αρκετοί παίκτες.

Σε αυτήν την προσπάθειά τους συνηγορεί η συνολικότερα ανοδική αντίδραση που επιχειρείται από χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην αγορά χρήματος.

Συνέπεια των εσπευσμένων προσπαθειών της Ε.Ε. να υλοποιήσει ένα πειστικό, αποτελεσματικό πλαίσιο διαχείρισης της κρίσης.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr γίνεται λόγος για μαζική επέκταση των διαθέσιμων κεφαλαίων του ΕΤΧΣ, μέσω της ΕΚΤ, ως ένα από τα σενάρια που εξετάζονται πλέον από τους αξιωματούχους της ευρωζώνης.

Κάτι που αρέσει στις αγορές και πυροδοτεί από χθες - σήμερα ακόμη μία ανοδική αντίδραση.

Κατά 3,3% υψηλότερα ο DAX προς τις 5.520 μονάδες, κατά 2,98% ο CAC στις 2.950 μονάδες.

Υψηλότερες τιμές για το πετρέλαιο (82,24 δολ.), τον χρυσό (1.654,30 δολ.) και το ευρώ, που επανέρχεται πάνω από το 1,35 δολ.

Ωστόσο, η μέχρι τώρα αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών του Χ.Α. υστερεί σε σχέση με αυτήν των περισσότερων ευρωδεικτών.

Αυτό γιατί οι πιέσεις κυρίως σε τραπεζικές μετοχές παραμένουν επίμονες μετά τα πρώτα 10 - 15 λεπτά της συνεδρίασης.

Στην Εθνική, για παράδειγμα, πωλητές βγήκαν με το που έπιασε τα 2,70 ευρώ η μετοχή.

Στην Alpha Bank στο 1,26, ενώ στη Eurobank οι πωλητές πήραν σχετικά νωρίς το πάνω χέρι, οδηγώντας μάλιστα, λίγο πριν από τις 10:55, την τιμή έως 1,2% χαμηλότερα στο 0,87 ευρώ.

Χαμηλότερες τιμές για ΟΤΕ, Τιτάν.

Η αδυναμία του Χ.Α. να ακολουθήσει την αντίδραση της Φρανκφούρτης, του Παρισιού, θα πρέπει να αποδοθεί προφανώς σε εγγενείς λόγους.

Είναι αυτή που συντηρεί την αβεβαιότητα και τις επιφυλάξεις για τον τραπεζικό κλάδο, κυρίως αυτή που συντηρεί τους πωλητές μέχρι και σε ιστορικά χαμηλές τιμές ή ελάχιστα 16 - 18 ετών.

Η αγορά προεξοφλεί την κατάληξη αυτής της… τραπεζικής Οδύσσειας, βλέπει εξελίξεις που θα μπορούσαν να βαρύνουν και άλλο την αποτίμηση των ομίλων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Είναι ενθαρρυντικό μεν πως ο FTSE-20 δεν υποχωρεί, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, χαμηλότερα και των 300 μονάδων, όπως εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές και αρκετοί παίκτες, δείχνει ωστόσο αδύναμος να επανέλθει στις 360 μονάδες.

Περιοχή που για ορισμένους θεωρείται ικανή και αναγκαία συνθήκη για την πραγματοποίηση ενός πρώτου βήματος στην κατεύθυνση αναστροφής της πτωτικής τάσης.

Επί της ουσίας, όσο παραμένουν σε κλοιό οι τράπεζες, ο FTSE-20 και ο Γ.Δ. δύσκολα θα επανέλθουν προς τις πρώτες κρίσιμες αντιστάσεις τους.

Τουλάχιστον με τις μέχρι τώρα προϋποθέσεις και συνθήκες που κυριαρχούν στον κλάδο, στην αγορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v