Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ και ΔΕΗ "κόντρα" στις τράπεζες

Οι τελευταίες εξελίξεις προεξοφλούνται αρνητικά στο ΧΑ, με διόρθωση του FTSΕ-20 στις 320 μονάδες. Έως 3,5% αντιδρούν ανοδικά DAX, CAC. Μετά τον ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ στο… τραπέζι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Σε νέο σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης αναφέρεται το BBC, τη στιγμή που ο Όλι Ρεν εξετάζει το ενδεχόμενο μόχλευσης των κεφαλαίων του μηχανισμού διάσωσης, EFSF.

Εξελίξεις που δικαιολογούν τη στάση κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών, την εικόνα που διαμορφώνεται από νωρίς στα χρηματιστήρια και στις αγορές χρήματος.

Το σχέδιο φαίνεται να αρέσει περισσότερο στους Γερμανούς, καθώς είναι… κομμένο και ραμμένο στους σχεδιασμούς του Βερολίνου και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Παρίσι, αλλά όχι και στην Αθήνα.

Στη διακύμανση των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών αποτυπώνεται αυτή η προσπάθεια προεξόφλησης.

Ενδεικτικά, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται κατά 3,24% στις 5.370 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC έως 3,12% στις 2.900 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, το ευρώ επανέρχεται στην περιοχή του 1,35 δολ.

Όμως, στο Χ.Α. η προεξόφληση αυτή λειτουργεί αντίστροφα.

Με τον μεν FTSE-20 να υποχωρεί πριν από λίγο έως 1,1% προς τις 325 και τον Γ.Δ. κατά 0,83% προς τις 790 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών στα 25,8 εκατ. ευρώ (στις 14:00), από τα οποία 7,2 εκατ. στην Εθνική, περίπου 2 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, αλλά και 2,9 στον ΟΠΑΠ και άλλα 1,3 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ.

Βαραίνουν, όμως, και σήμερα οι τράπεζες, με τη Eurobank να υποχωρεί έως 5,2% στο 0,89 ευρώ, την Alpha Bank έως 2,4% στο 1,27 ευρώ, την Εθνική 2,54% στα 2,69 ευρώ, το Τ.Τ. κατά 5,5% στο 0,87 ευρώ.

Συνεχίζεται, αλλά ηπιότερα, η αντίδραση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 7,34 ευρώ, του ΟΤΕ στα 3,13, των Folli Follie στα 6,56, του Μυτιληναίου στα 3,29, της Ελλάκτωρ στο 1,50, της ΔΕΗ στα 5,86 ευρώ.

Για τον ΟΠΑΠ, τα νεότερα είναι λίγο έως πολύ γνωστά (δες σχετικό θέμα για αποκρατικοποιήσεις), με το ενδιαφέρον να επεκτείνεται στον κλάδο της ενέργειας, στη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον Μ. Καϊταντζίδη, εκτός όλων όσα έχουν δρομολογηθεί για τη ΔΕΗ, αλλά και για τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου θέτει στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο πώλησης μιας «μικρής ΔΕΗ».

Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Καϊταντζίδης, κάτι τέτοιο θα προβλέπει την παραχώρηση εκ μέρους της Επιχείρησης σε μία θυγατρική της μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, που θα αντιπροσωπεύουν το μίγμα καυσίμων που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ, θυγατρική η οποία εν συνεχεία θα πωληθεί.

Φαίνεται πως, υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών και της δυσχερέστατης θέσης όπου βρισκόμαστε, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να παρακάμψει και τον… σκόπελο των χαμηλών αποτιμήσεων, αλλά και το αρχικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Είναι προφανές πως όσο βαθαίνει η κρίση για τη χώρα μας, όσο εντείνονται τα σενάρια και οι… πλύσεις εγκεφάλου για αναπόφευκτα «κουρέματα», τόσο περισσότερα «φιλέτα» θα εκχωρούνται σε ιστορικά χαμηλές τιμές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v