Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο ΟΠΑΠ αντισταθμίζει τις πιέσεις

Με οδηγό τον ΟΠΑΠ, λόγω εξελίξεων στο μέτωπο της επέκτασης της σύμβασής του, το ΧΑ αντιδρά σχετικά ψύχραιμα. Απώλειες καταγράφουν Eurobank, TT. Υπεραπόδοση για Ελλάκτωρ, ΜΡΒ, FF Group, ΔΕΗ.

Σχετικά ψύχραιμα αντιμετωπίζουν τα νέα δεδομένα οι αγορές, κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Χαμηλότερες τιμές διαμορφώνονται από την αρχή της συνεδρίασης για βασικούς δείκτες - μετοχές, ωστόσο ο τζίρος και η μέχρι τώρα διακύμανση συγκεκριμένων μετοχών παραπέμπουν σε στάση αναμονής.

Κάτι που είναι εμφανές όχι μόνο στο Χ.Α. αλλά και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Για παράδειγμα, ο Γ.Δ. κινείται μέχρι τώρα μεταξύ ελάχιστης (788,3) και μέγιστης (796,7). Ο FTSE-20 από 324 έως 329,2.

Την ίδια ώρα, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται στο εύρος των 5.123,6 - 5.255,8 μονάδων, αντιδρώντας έως και 0,64% πριν από λίγο.

Ανάλογη εικόνα και για τον CAC, καθώς κινείται στο εύρος των 2.759,9 - 2.835,6 μονάδων.

Το ευρώ διορθώνει χαμηλότερα του 1,35 δολ., το πετρέλαιο υποχωρεί σημαντικά στα 78,68 δολ., ενώ με νέα σημαντική διόρθωση ο χρυσός πιέζεται στα 1.596,60 δολ. ανά ουγκιά.

Τράπεζες και μέταλλα βρίσκονται υπό σχετική πίεση, καθώς ο φόβος της ύφεσης επηρεάζει πλέον και άλλους κλάδους πέραν του χρηματοοικονομικού.

Στο Χ.Α. η αξία των συναλλαγών παραμένει μέτρια, στις 11:15 δεν ξεπερνούσε τα 9 εκατ. ευρώ, με υψηλό τζίρο στον ΟΠΑΠ, όπου πραγματοποιούνται οι περισσότερες συναλλαγές μετά την Εθνική.

Η μετοχή ενισχύεται έως και 4,2% υψηλότερα στα 7,50 ευρώ, με περίπου 150.000 τεμάχια.

Προφανώς η μετοχή του οργανισμού ενισχύεται στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της Γραμματείας Αποκρατικοποιήσεων κ. Γ. Χριστοδουλάκη.

Πιθανόν και εντός της εβδομάδας, αναφέρει ο επικεφαλής, θα ανακοινωθούν συμφωνίες για την επέκταση της σύμβασης του ΟΠΑΠ και της σύμβασης για τη λειτουργία - εκμετάλλευση του "Ελ. Βενιζέλος".

Ειδικότερα για τη δεύτερη περίπτωση, καλά ενημερωμένη πηγή σημείωνε πως για να πέσουν οι υπογραφές έμενε μία μικρή διαφορά της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.

Αυτό αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, η εκκρεμότητα -αν δεν έχει διευθετηθεί μέσα στο σαββατοκύριακο- θα αρθεί χωρίς καθυστέρηση.

Στα 3,14 ευρώ αντιδρά η μετοχή του ΟΤΕ, στα 5,86 της ΔΕΗ, στο 0,34 της ΜΡΒ, στα 6,54 του F.F. Group, στα 13,15 της Ελλάκτωρ.

Η υπεραπόδοση του ΟΠΑΠ, όπου ανεβαίνουν στροφές σταδιακά, με την απαραίτητη βοήθεια της 3E και της ΔΕΗ, φέρνει λίγο μετά τις 11:20 τον Γ.Δ. προς τις 800 μονάδες.

Ανοδικά αντιδρούν Μυτιληναίος, Τιτάν και Alpha Bank, η μετοχή της οποίας ενισχύεται προς το 1,33 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v