Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 226 μηνών ο τραπεζικός δείκτης!

Συνεχίστηκε η κατηφόρα στην οδό Αθηνών, με τον ΓΔ να χάνει και τις 800 μονάδες. Σε επίπεδα ...1992 επέστρεψε ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος χάνει 15% στην εβδομάδα. Ιστορικά χαμηλά για Alpha, TT, Eurobank,Πειραιώς, ΟΤΕ, ΑΤΕ.

Ένα εκρηκτικό μίγμα εκθέσεων, δηλώσεων, εκτιμήσεων, δημοσιευμάτων, φημών και αρνητικού διεθνούς κλίματος, κυριολεκτικά διαλύει ότι έχει απομείνει στο χωρίς αντιστάσεις Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης σε παρατεταμένο και άκρως επικίνδυνο φλερτ με τιμές χαμηλότερες από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, προσπάθησε προς το τέλος με την βοήθεια των Ελ. Πετρελαίων, Ελλάκτωρα και Jumbo να αναδυθεί υψηλότερα, αλλά κάτι τέτοιο δεν υπήρξε εφικτό, ενώ το -8,13% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για το που έστρεψαν και σήμερα τα “βέλη” τους οι πωλητές.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών να υποχωρήσει σε χαμηλά 226 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί το Νοέμβριο του 1992.

Τελευταία θεωρητική στήριξη για τον εν λόγω δείκτη στις 450 μονάδες, καθώς από εκεί και χαμηλότερα θα … πέσει στο κενό (!)

Νέα ιστορικά χαμηλά (σε κλείσιμο) για Alpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ, Ταχ. Ταμιευτήριο, Αγροτική και Πειραιώς, με τους Eurobank και Ταχ. Ταμιευτήριο να υποχωρούν σε τιμές χαμηλότερες από το ψυχολογικό όριο του 1,00 ευρώ και την Πειραιώς χαμηλότερα από το 0,50 ευρώ (!)

Όμως ας δούμε τα πράγματα με την χρονολογική τους σειρά, όσον αφορά τα συνεχόμενα χτυπήματα που υπέστη η ψυχολογία όσων έχουν απομείνει να ασχολούνται με τα δρώμενα στο ταμπλώ της Σοφοκλέους.

"Οι Αγορές φοβούνται ότι κάτι μπορεί να σπάσει και είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα βρίσκεται λίγες εβδομάδες από την χρεοκοπία αν δεν λάβει τη νέα δόση" δήλωσε ο πρώην διοικητής της Fed κ. Greenspan σε συνέντευξη στην Ουάσινγκτον.

Η Moody's υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες (σε "Caa2" από "Β3") τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα έξι Ελληνικών Τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Αγροτική, Αττικής, Eurobank, Alpha Bank) και σε "Β3" από "Β1" τις Εμπορική και Γενική, διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές (outlook).

Στην ανακοίνωση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης ως αιτία για την υποβάθμιση αναφέρεται η σημαντική επιδείνωση της εγχώριας οικονομίας, ενώ γίνεται επίσης λόγος και για φυγή Τραπεζικών καταθέσεων.

Οι Υπουργοί Οικονομικών και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη με ανακοίνωσή τους δεσμεύτηκαν ότι θα εργαστούν συντονισμένα για τον τερματισμό της κρίσης στην Ευρωζώνη. Η ανακοίνωση της G20 τονίζει ότι οι Χώρες είναι ενωμένες και δεσμεύονται με ισχυρή δράση ώστε “να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και να στηριχτεί η ανάπτυξη” στην Ευρωζώνη, αλλά οι δηλώσεις αυτές φάνηκαν σαν “έπεα πτερόεντα” για τις Αγορές.

Μια κατάσταση στην οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το Δημόσιο χρέος της δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί, ανέφερε ο Ολλανδός Κεντρικός Τραπεζίτης κ. Klaas Knot σε σημερινές του δηλώσεις, επιβεβαιώνοντας όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι σενάρια που μέχρι πρότινος εθεωρούντο ακραία και άμεσα διαψεύσιμα, τώρα εξετάζονται και από τα πλέον επίσημα χείλη.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο κ. Knot είναι ο πρώτος Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης που προειδοποιεί για την πιθανότητα Ελληνικής χρεοκοπίας.
“Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και να κηρύξει πτώχευση”, υποστηρίζει ο γνωστός οικονομικός αναλυτής Mark Faber επισημαίνοντας πως πλέον είναι και θέμα αξιοπρέπειας των Ελλήνων.

Επίσης το τον γύρο της Αγοράς έκαναν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία για σενάριο “κουρέματος” του χρέους κατά 50% και παραμονή στην Ευρωζώνη, φέρεται να μίλησε χθες στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στον διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομίας ο Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κάτι που διαψεύστηκε από το ΥΠΟΙΚ.

Η Ελλάδα “εφηύρε” την Κρατική χρεοκοπία τον 4ο αιώνα π.Χ., όταν 10 Ελληνικοί δήμοι αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ναό της Δήλου. 24 αιώνες αργότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της μεγαλύτερης χρεοκοπίας που έγινε γίνει ποτέ, γράφει το Bloomberg!

Όμως και τα μηνύματα από το διεθνές σκηνικό δεν δείχνουν καλύτερα.

Τα Αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια μειώνουν δραστικά τις τοποθετήσεις τους στην Ευρωζώνη και σε Ευρωπαϊκά Τραπεζικά "εργαλεία". Σύμφωνα με έκθεση της Fitch Ratings, τα 10 μεγαλύτερα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων των ΗΠΑ συρρίκνωσαν τον Αύγουστο την έκθεσή τους στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες. Συγκεκριμένα, μέσα σε μόλις ένα μήνα, η έκθεσή τους μειώθηκε στο 42,1% από 47.2%. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, τα ποσοστά αντιστοιχούν σε “φυγή” κεφαλαίων 55 δισ δολ. μόνο κατά τον Αύγουστο από τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες.

Σημαντική επιβράδυνση καταγράφεται στο διεθνές εμπόριο, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Συγκεκριμένα, ο ΠΟΕ αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου κατά 2011, βλέποντας αύξηση 5,8% έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 6,5%. Στην σχετική ανακοίνωση, ο ΠΟΕ αναφέρει πως υπάρχουν περαιτέρω ισχυρές πτωτικές τάσεις και επισημαίνει πως η επιβράδυνση του εμπορίου εστιάζεται στις ανεπτυγμένες οικονομίες και κυρίως την Ευρωζώνη.

“Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη θέση από ότι το 2008”, προειδοποιεί ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής Jim Rogers, επικαλούμενος τα δυσθεώρητα ύψη στα οποία έχουν ανέλθει τα χρέη πολλών Κυβερνήσεων παγκοσμίως.

"Τα μεγαλύτερα προβλήματα προέρχονται από τη Δύση. Από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση από ότι το 2008 και αυτό γιατί πλέον τα χρέη έχουν πιάσει ταβάνι!", δηλώνει χαρακτηριστικά ο Rogers. "Tουλάχιστον το2008 υπήρχε η ευκαιρία για διασώσεις. Τώρα δεν υπάρχει", προσθέτει. Σύμφωνα με τον Rogers, το δολάριο θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά έναντι των βασικότερων "αντιπάλων" του, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει, κατά τον ίδιο, ότι το Αμερικανικό νόμισμα αποτελεί "ασφαλές καταφύγιο".

Η Γερμανία βαρύνεται με Κρατικό χρέος πολύ υψηλότερο από αυτό που φαίνεται στις επίσημες στατιστικές, υποστηρίζει η "Handelsblatt" σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει. Επικαλείται εκτιμήσεις του κ. Bernd Raffelhueschen, καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστημίου του Freiburg. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκτός των 2 τρισ. ευρώ του "γνωστού" Γερμανικού χρέους, υπάρχουν επιπλέον υποχρεώσεις που φτάνουν τα 5 τρισ. ευρώ εξαιτίας αποκλίσεων στα Ασφαλιστικά ταμεία και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Γερμανικός δείκτης DAX έχει εισέλθει σε “bear market” και να δώσει καθοδική διαφυγή χαμηλότερα από το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 5000 μονάδων, η επόμενη στήριξη οριοθετείται στις 4800 μονάδες.

Τέλος ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε από “Aa2” σε “Aa3” την πιστοληπτική ικανότητα της Σλοβενίας και προειδοποιεί για περαιτέρω υποβάθμιση, δύο ημέρες μετά την πτώση της Κυβέρνησης σε μία κρίσιμη στιγμή για την οικονομική κατάσταση της Χώρας.
Άκρως νευρικό και το ξεκίνημα της συνεδρίαση στην Wall Street, που φαίνεται να διανύει την χειρότερη εβδομάδα της από το 2008 (!)

Επιστρέφοντας στο εγχώριο Χρηματιστηριακό ταμπλώ, η σημερινή άκρως επώδυνη συνεδρίαση συνοδεύτηκε σε αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου και αυτό μόνο σαν θετικό σημάδι δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Τεχνικά και αν ο Δείκτης δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 790 μονάδων, δημιουργούνται όλες οι τεχνικές προϋποθέσεις για να μπει σε δοκιμασία η ζώνη στήριξης 715 – 680 μονάδες.
Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με στατιστικά, η εβδομάδα που έληξε αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 7,75% και από τον Τραπεζικό 15,36%. Οι απώλειες από την αρχή του χρόνου, 43,57% και 62,18% αντίστοιχα.

Μόλις τρεις τίτλοι διασώθηκαν, έστω και στο τέλος, από το ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Ελλάκτωρ (+1,37%), Ελ. Πετρέλαια (+3,68%) και Jumbo (+4,47%), με τους Ελλάκτωρα και Jumbo να κλείνουν στο υψηλό ημέρας.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-13,33%), Eurobank (-12,15%), MPB (-8,23%), Ταχ. Ταμιευτήριο (-10,68%) και Πειραιώς (-9,09%). Απώλειες μεγαλύτερες του 7% για Εθνική και ΟΠΑΠ και μικρότερες για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 790,26 μονάδες (15.12) και τελικά έκλεισε στις 797,95 με απώλειες 3,87%, ενώ ο τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων) ξεπέρασε τα 80 εκατ. από τα οποία τα 3,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή, ψυχρή κι ανάποδη η τελική εικόνα με 22 ανοδικές μετοχές έναντι 122 πτωτικών και 33 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 7 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Απόλυτη επιφύλαξη μέχρι νεωτέρας, συστήνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με την άποψη του φίλου Μάνου, κρετσέντο αβεβαιότητας πλήττει το Χ.Α. και τις διεθνείς Αγορές και από αυτή φαίνεται να πλήττονται και θεωρούμενες αμυντικές επιλογές (Εμπορεύματα).

Η κρατούσα άποψη συστήνει απόλυτη επιφύλαξη, καθώς η έντονα αρνητική φημολογία δεν περιορίζεται πλέον στον Ελλαδικό Χώρο, αλλά εμπεριέχει και σημαντικές διεθνείς ανησυχίες.

Οι αναλυτές φοβούνται για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, ενώ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη.

Για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α., εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις στην Αγορά έως ότου αρχίζουν να φαίνονται στον ορίζοντα κάποια θετικά σημάδια από το μέτωπο των εγχώριων δημοσιονομικών. Μέχρι τότε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο θα συνεχίσει να ισχύει ο νόμος της “πτωτικής αδράνειας”.

Όσον αφορά τα νέα μέτρα λιτότητας, ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά ότι αυτά δεν λειτουργούν προς όφελος των εγχώριων εισηγμένων επιχειρήσεων καθώς “χτυπούν” στη ρευστότητα και στα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ από την άλλη πλευρά μειώνεται διαρκώς η αγοραστική δυνατότητα των Ελλήνων.

------- ΧΠΑ

Πιέσεων συνέχεια, που συνοδεύτηκαν με σημαντική αύξηση των συναλλαγών.
Ηπιότερη κίνηση από το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να κλείσει με premium 0,80%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9205, τιμή εκκαθάρισης 330,97) κινήθηκαν μεταξύ 322,75 και 347,5 μονάδων. Πωλήσεις καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίαση και λίγες αγορές προς το τέλος από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στα επίπεδα του 70%, με τον όγκο συναλλαγών στα 3.150 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.412 δικαιώματα αγοράς και 1.738 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός δανεισμός τίτλων (2211100 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (14753), Alpha Bank (4106), Πειραιώς (7639), Eurobank (1602), ΟΤΕ (2660), Αγροτική (110), ΔΕΗ (224), Κύπρου (822), ΟΠΑΠ (427), MIG (394), Μυτιληναίο (424), Ελλάκτωρα (324), Ταχ. Ταμιευτήριο (607), Intralot (193), MPB (1180).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 23/9 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8051781 τεμ.), Εθνική (14050663 τεμ.), Πειραιώς (17142413 τεμ.), ΟΤΕ (5167150 τεμ.), MIG (4404213 τεμ.), MPB (5285915 τεμ.), Eurobank (18008511 τεμ.) Κύπρου (5792431 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v