Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφυροκόπημα για δεύτερη μέρα στις αγορές

Ισχυρότατες πιέσεις για δεύτερη μέρα στις αγορές, καθώς η ανακοίνωση από G20 δεν έπεισε. Σε νέα ιστορικά χαμηλά το ΧΑ υπό το βάρος διόρθωσης έως και 10% στις τράπεζες. Κάτω από τα 80 δολ. το πετρέλαιο, βουτιά για χρυσό. 

Σε ελεύθερη πτώση, σε βαθμό που υπήρξε… εμπλοκή στα συστήματα παρακολούθησης, βρίσκεται το Χ.Α..

Με τον FTSE-20 σε νέα ιστορικά χαμηλά προς τις 330 μονάδες, τον Γ.Δ. κάθετα προς τις 800, καθώς πρωτοφανείς εξελίξεις αποτυπώνονται στο… ταμπλό.

Είναι ενδεικτικό πως νωρίτερα η μετοχή της Eurobank όχι μόνο υποχώρησε σε νέα ιστορικά χαμηλά, αλλά σε επίπεδα τιμών κάτω και από το 1 ευρώ, με πιέσεις της τάξης του 3% και περισσότερα από 2,7 εκατ. τεμάχια.

Έως 8,7% χαμηλότερα η Alpha Bank με 1,7 εκατ. τεμάχια, κατά 6,4% με 3,5 εκατ. τεμάχια η Εθνική, εικόνα αποσύνθεσης για το μεγαλύτερο μέρος όχι μόνο του 20άρη, αλλά και των υπόλοιπων κατηγοριών.

Σε πίεση το ευρώ, χαμηλότερες τιμές για πετρέλαιο, χρυσό, σε τροχιά διόρθωσης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι βασικοί δείκτες των διεθνών αγορών εισέρχονται σε bear market για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, παρά το "μάζεμα" που επιχειρείται μετά το άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς. 

Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,6%, ο DAX 0,7%, ενώ ο CAC εμφανίζει απώλειες 0,22%.

Στις ΗΠΑ, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,5% και ο S&P 500 χάνει 0,3%, μετά τις χθεσινές ισχυρότατες απώλειες.

Την ίδια ώρα, ο χαλκός διολισθαίνει σχεδόν 5% και το πετρέλαιο υποχωρεί κάτω από τα 79 δολάρια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ο χρυσός καταγράφει την χειρότερη εβδομαδιαία εμφάνισή του (-3,9%) σε 4 μήνες και διολίσθησε νωρίτερα στο χαμηλό μηνός των 1.720 δολαρίων
 

Ωστόσο, το πρόβλημα, σε αυτήν τη συγκυρία, αφορά στην ελληνική υπόθεση, λες και μία αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία σπρώχνει την κατάσταση στα άκρα.

Αναμφίβολα η υποβάθμιση της Μoody’s επενεργεί ως αφορμή για την πυροδότηση ρευστοποιήσεων, εξόδου από μετοχές ελληνικών τραπεζών, επιχειρήσεων.

Ωστόσο, η αγορά δείχνει να προεξοφλεί κάτι χειρότερο από όσα μέχρι τώρα επεξεργάζονταν οι δανειστές μας.

Και αυτό αποτυπώνεται με ακραίες αρνητικές διακυμάνσεις, κυρίως για τραπεζικές μετοχές, στο ταμπλό του Χ.Α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v