Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε νέα χαμηλά ο FΤ 20 - Πιέσεις στις τράπεζες

Η υποβάθμιση 8 ελληνικών τραπεζών από τη Moody’s "ματώνει" τον ΓΔ που δίνει μάχη για τις 800 μονάδες. Ο FTSE-20 διορθώνει σε νέες ελάχιστες τιμές. Πτώση 6% για Εθνική. Προσπάθεια αντίδρασης στην Ευρώπη λόγω G20.

Στον ρυθμό της Moody’s διορθώνει περισσότερο από 2% το Χ.Α., τη στιγμή όπου σε αρκετά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιχειρείται στοιχειώδης ανάσχεση της διόρθωσης.

Άμεσο πλήγμα στον ούτως ή άλλως βεβαρημένο τραπεζικό κλάδο αποτελεί η κίνηση της Moody’s να υποβαθμίσει κατά 2 βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα 8 ελληνικών τραπεζών.

Σε μία πολύ άσχημη συγκυρία έρχεται μία εξαιρετικά αρνητική κίνηση να πιέσει σε νέα χαμηλά κυρίως τραπεζικές μετοχές.

Έως τα 2,92 ευρώ διόρθωνε πριν από λίγο η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, έως το 1,45 της Alpha Bank, έως το 1,02 της Eurobank.

Χαμηλότερες τιμές και για Τ.Τ., ΜΡΒ, Κύπρου.

Χαμηλότερα, όμως, παρασύρονται και μη τραπεζικοί τίτλοι, με συγκριτικά καλύτερη, μέχρι τώρα, συμπεριφορά.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Coca Cola 3E, που αρχικά αντέδρασε έως τα 13,37 ευρώ, αλλά και των Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΜΟΗ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Τιτάν, MIG.

Αντιθέτως, σημαντικές πιέσεις, απώλειες σημειώνονταν στο ίδιο διάστημα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, που υποχώρησε μέχρι τα χαμηλά των 7,25 ευρώ.

Με τον Γ.Δ. να διορθώνει έως τις 820,47 και τον FTSE-20 έως τις 340,03 μονάδες, που είναι και νέα ελάχιστα στην ιστορία του.

Στα διεθνή χρηματιστήρια αρκετοί είναι αυτοί που ριψοκινδυνεύουν ακόμη ένα… ποντάρισμα με αφορμή τη σύνοδο του G20.

Σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr, σημειώνεται πως οι 20 οικονομικά ισχυρότεροι θα συνεργαστούν ενάντια στην κρίση χρέους.

Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για ακόμη μία, πολλοστή, γενικόλογη και αναποτελεσματική προσπάθεια σύγκλισης ετερόκλητων συμφερόντων, δυνάμεων.

Ούτε η πρώτη είναι και, κατά πάσα βεβαιότητα, ούτε η τελευταία…

Αυτό, όμως, δεν ακυρώνει το ενδεχόμενο μiας προσπάθειας αντίδρασης, μετά τις νέες σημαντικές πιέσεις, απώλειες που «μάτωσαν» χρηματιστήρια, πρώτες ύλες το τελευταίο διήμερο.

Άλλωστε, τις… Παρασκευές επιχειρούνται και στήνονται ορισμένα βραχυπρόθεσμα παιχνίδια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v