Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τις τράπεζες

Διεθνής ανησυχία για την εξάπλωση της κρίσης και την απειλή "διπλής ύφεσης". Οι αγορές "εκβιάζουν" συντονισμένη αποτελεσματική προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης. Ελπίδες από το G20. Πτώση 2% στην Αθήνα

Ο φόβος "διπλής ύφεσης" ρίχνει τις αγορές, με το φάντασμα της Lehman Brothers να επανεμφανίζεται περίπου τρία χρόνια μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Σε αυτές τις μνήμες αναφερόταν χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, τη στιγμή που εντείνονται δηλώσεις και πιέσεις για την εξεύρεση κοινού τρόπου διαχείρισης της κρίσης.

Αρνητικά, πάντως, επιδρά και η νέα υποβάθμιση οκτώ ελληνικών τραπεζών από τη Moody's.

Δεν θα επιτρέψουμε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δηλώνει ο κ. Όλι Ρεν, ενώ με ανοιχτή επιστολή τους προς τον κ. Ν.  Σαρκοζί επτά ηγέτες (από αυτούς που συμμετέχουν στη σύνοδο του G20) ζητούν την άμεση λήψη μέτρων, με τις μετοχές και τις πρώτες ύλες σε ελεύθερη πτώση και τους σχετικούς δείκτες "φόβου" σε κατακόρυφη άνοδο.

Ανάλογη με αυτήν των ισπανικών, ιταλικών CDSs και των spreads των γαλλικών ομολόγων, ενώ έντονες ανησυχίες εκφράζουν ανοιχτά πλέον οι σκληροί του γερμανικού συνδέσμου βιομηχανικών (DBI), κάτι που αποτυπώνεται εμφανώς και στον σημαντικό δείκτη τους ZEW.

Απόλυτα διορθωτικό περιβάλλον, ολοκληρωτικά αρνητικές και φοβικές προσεγγίσεις της κατάστασης φαίνεται πως θα οδηγήσουν συντονισμένα τις αγορές σε σημαντική πτωτική κίνηση.

Κίνηση που τουλάχιστον μέχρι και χθες δεν είχε σημάδια πανικού και εσπευσμένων ρευστοποιήσεων, κάτι που "χρειάζονται" οι αγορές για να βεβαιωθούν για τη φάση και τον χαρακτήρα της επερχόμενης διόρθωσης.

Κατά μία ψυχραιμότερη θεώρηση, η διάχυση της κρίσης, η ανησυχία και ο φόβος που καταλαμβάνουν διεθνώς τους παίκτες ενδέχεται να λειτουργούν προς την κατεύθυνση ενός ανοιχτού εκβιασμού για συντονισμένη προσπάθεια διάσωσης.

Που αυτήν τη φορά θα πρέπει να είναι αποτελεσματική για να θεωρηθεί και πειστική.

Στις μέρες, στις συνεδριάσεις που ακολουθούν μέχρι τις 15 - 20 Οκτωβρίου θα κριθούν σχεδόν όλα, σημειώνουν διορατικοί αναλυτές, παίκτες, τόσο για το "ελληνικό πρόβλημα" όσο και για τη διευρυνόμενη κρίση χρέους και την απειλή της ύφεσης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Σε αυτήν την περίοδο εκτιμούν πως θα δοθούν οι σημαντικότερες μάχες μεταξύ των εμπλεκομένων, υπό την ασφυκτική πίεση φοβικών συνδρόμων, οδηγώντας τα χρηματιστήρια σε επίπεδα χαμηλότερα των πυθμένων (του 2008 - 2009).

Αναλογικά θεωρούν πως είναι πολύ πιθανό σε αυτό το διάστημα να καταγραφούν ιστορικά ελάχιστες τιμές για βασικούς δείκτες, μετοχές στο Χ.Α. Με τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλά των 827, τον Ftse20 στις 344,6 μονάδες, τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου υπό συνεχή πίεση, αμφισβήτηση και με πολλές μετοχές βιομηχανικών ομίλων και μεγάλων επιχειρήσεων να "κινδυνεύουν" να βρεθούν πολύ σύντομα σε ανάλογο καθοδικό κανάλι.

Στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο αναφερόμασταν στην εκτίμηση της ομάδας ανάλυσης της eZMarket πως ικανή συνθήκη για την επιβεβαίωση του διορθωτικού ενδεχομένου είναι η πειστική καθοδική διάσπαση των 360 μονάδων για τον Ftse20.

Χθες μετρήσαμε την πρώτη εμφανώς πτωτική συνεδρίαση (ωστόσο με μέτριους τζίρους), με το βαρύ κλίμα να προοιωνίζεται για σήμερα τη δεύτερη. Είθισται ένα δείγμα τριών συνεδριάσεων να θεωρείται επαρκές για την αποσαφήνιση της τάσης.

Κατά συνέπεια, μετράμε και τη σημερινή -δεύτερη- συνεδρίαση και βλέπουμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v