ΧΑ: Ακόμη ένας γύρος... εκβιασμού

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα μέτωπα. Από τα σενάρια για μεγαλύτερο "κούρεμα", υποβάθμιση του ΧΑ μέχρι την υπεραντίδραση του ΟΠΑΠ (7,38%) και τις δειγματοληπτικές τοποθετήσεις χαρτοφυλακίων που δεν… αποφεύγουν τις αναπτυσσόμενες.

Ένας ΟΠΑΠ δεν φέρνει την άνοιξη, σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Πράγματι, το 7,4% για τη μετοχή (με 814.129 τεμάχια) στα 8,00 ευρώ δεν αποσόβησε τη διόρθωση του Ftse20 στις 355,3 μονάδες.

Με χαμηλό ημέρας στις 354,2 και με την ομάδα ανάλυσης της eZMarket να θεωρεί (εδώ και καιρό) ισχυρή συνθήκη για περαιτέρω υποχώρηση την πειστική καθοδική διάσπαση των 360 μονάδων.

Προσώρας, παρά την ασφυκτική πίεση, την ομοβροντία αρνητικών ειδήσεων, ενεργειών και συνεπειών για την κοινωνία και την οικονομία, ο δείκτης δεν δίνει εμφανές σήμα αποχώρησης - μεγάλης βουτιάς. Μέχρι τώρα και με γνώμονα τα όσα διαδραματίζονται καθημερινά εκτός - εντός Ελλάδος, τα όσα χειρότερα προεξοφλούνται.

Σε αυτήν την πονηρή συγκυρία, που παίζεται ένας… λεπτός εκβιασμός για δυνατούς λύτες, χρήζει προσοχής η… προχωρημένη θέση του ISDA για το τι θα πυροδοτούσε ή όχι τα ασφάλιστρα κινδύνου από το κόστος ενδεχόμενης χρεοκοπίας.

Σε σχετικό θέμα του euro2day διαβάζουμε επί λέξει: "…Αδυναμία του ελληνικού κράτους να πληρώσει μισθούς και συντάξεις δεν θα πυροδοτήσει τα CDSs, ανέφερε την Τρίτη αξιωματούχος της ISDA, της αρχής που αποφασίζει για το αν έχει προκληθεί κάποιο πιστωτικό γεγονός. Tα CDSs καλύπτουν τις υποχρεώσεις που ορίζονται ως υποχρεώσεις χρέους, δηλαδή τα δάνεια και τα ομόλογα", σημείωσε ο κ. David Green σε συνέντευξή του στο Reuters.

"Αν τα ομόλογα και τα δάνειά τους διατηρούν την ισχύ τους, ακόμα και αν σταματήσουν να πληρώνουν μισθούς για δασκάλους και αστυνομικούς, παρ' όλο που κάτι τέτοιο αποτελεί πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, δεν πυροδοτεί τα CDSs", τόνισε ο κ. Green. Όσον αφορά στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, το PSI, ο κ. Green ανέφερε ότι αν η ανταλλαγή είναι εθελοντική και οι όροι αφορούν σε όλους τους κατόχους ομολόγων, τότε, ακόμα και αν "υπάρξουν κάποιες πιέσεις στο παρασκήνιο", δεν θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός"

Κατά την εκτίμησή μας, αυτή η θέση είναι εξαιρετικά πονηρή, ιδιαζόντως δεικτική και εκφέρεται σε αυτήν την ευαίσθητη συγκυρία που ο… λεπτός εκβιασμός ξεδιπλώνεται από την πλευρά των δανειστών. Ας κρατήσουμε λίγο περισσότερο την εκτίμηση του… αξιωματούχου του ISDA, καθώς φαίνεται πως το έδαφος προλειαίνεται από κάθε πλευρά και με κάθε μέσο.

Εκτίμηση αρκετών νουνεχών παραγόντων πως όσο συμβαίνουν όλα αυτά πολύ δύσκολα θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι η αγορά "έχει δει τα ελάχιστά της". Ωστόσο, "σέρνεται" εδώ και καιρό στα ελάχιστα των 15 - 17 ετών (ανάλογα με τον δείκτη ή τη μετοχή), με πολλά ανοιχτά μέτωπα να θεωρούνται ρυθμιστές της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Από το ισχυρότατο ενδεχόμενο υποβάθμισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τις κινήσεις συγκεκριμένων ξένων παικτών σε επιλεγμένες εισηγμένες (λ.χ. ΔΕΗ, ΟΠΑΠ) μέχρι την κάλυψη του PSI και τα σενάρια για το συνολικό ύψος "κουρέματος" με διάφορα ποσοστά και προϋποθέσεις να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Όσον αφορά στον FTSE, ενδεχόμενη επιβεβαίωση της προεξόφλησης λογικά θα πυροδοτούσε νέο κύμα μαζικών ρευστοποιήσεων - πωλήσεων στο πλαίσιο της αποχώρησης ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων που δεν επενδύουν σε… αναπτυσσόμενα χρηματιστήρια.

Όμως, σε αυτά (τα αναπτυσσόμενα) επενδύουν άλλου θεσμικού πλαισίου χαρτοφυλάκια, με ενδεικτικότερο τελευταία το Silchester του Κ. Stephen Butt.

Ωστόσο, η μη ολοκλήρωση εισέτι του PSI, οι έλεγχοι της BlackRock σε συνδυασμό με την απειλή ενός μεγαλύτερου συνολικά "κουρέματος" είναι λογικό πως θα κρατούν χαμηλά τον πήχη για τον τραπεζικό κλάδο.

Στα 3,08 ευρώ (χαμηλό ημέρας) η μετοχή της Εθνικής, στο 1,57 της Alpha Bank, στο 1,11 ευρώ της Eurobank (με 3,084 εκατ. τεμάχια) αλλά και με τον ΟΠΑΠ στα 8,00 ευρώ, τον Τιτάνα να αντιδρά στα 12,00 και τη Βιοχάλκο στα 3,48 ευρώ. Επιπρόσθετα, η μετοχή-σηματωρός της Κύπρου παρέμεινε σταθερή στο 1,32 ευρώ, δηλαδή -προσώρας- πάνω από τα πολύ κρίσιμα (εάν χαθούν) επίπεδα του 1,20 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v