Ένας ΟΠΑΠ δεν φέρνει την... άνοδο

Η ευρεία άνοδος του ΟΠΑΠ (+7,38%) εν μέσω φημών δεν στάθηκε ικανή να κρατήσει τα θετικά πρόσημα στην αγορά, υπό τους φόβους υποβάθμισης από τον οίκο FTSE. Σε ιστορικά χαμηλά ATE, Εurobank, ΟΤΕ.

Ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, εν μέσω εκτιμήσεων – φημών ότι και εδώ σημειώνονται τοποθετήσεις της Silchester International Investors LLP και ουσιαστικά ηγήθηκε της όποιας ανοδικής αντίδρασης, σε μία συνεδρίαση όπου η νευρικότητα και η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλες, ενώ ο άθλιος τζίρος ασφαλώς και δεν μπορεί να στηρίξει ανοδική αντίδραση σοβαρότερης “ποιότητας”.

Και ενώ η προσοχή της εγχώριας Αγοράς είναι στραμένη στην συνεχιζόμενη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα (διεκόπη χθες και θα επαναληφθεί σήμερα στις 20.00), προέκυψε ένας ακόμα αστάθμητος παράγων, για τον οποίο ο γράφων την στήλη είχε ειδοποιήσει εγκαίρως και δεν είναι άλλος από την αξιολόγηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από τον οίκο FTSE, το αποτέλεσμα της οποίας θα γίνει γνωστό εντός των επόμενων 24 ωρών, δηλαδή εάν το Χ.Α. θα παραμένει “υπό παρακολούθηση” ή θα μεταφερθεί στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων Αγορών.

Με τα τρέχοντα δεδομένα και λόγω του “country risk”, όλα τα δεδομένα δείχνουν ανοιχτά.
Στην περίπτωση της αρνητικής εξέλιξης, δηλαδή της υποβάθμισης της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, δεν αποκλείεται να “καεί” ακόμα και η θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους τροϊκανούς, καθώς λόγω καταστατικού θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από το Χ.Α. και τα τελευταία ξένα funds, δημιουργώντας ακόμα ένα κύμα ρευστοποιήσεων που δύσκολα θα απορροφηθεί χωρίς “κραδασμούς” από τους υπάρχοντες αγοραστές και η Σοφοκλέους πλέον θα περιμένει κερδοσκοπικά κεφάλαια που επενδύουν σε Αγορές υψηλότερου ρίσκου, αν και όποτε έλθουν αυτά.

Δυστυχώς εδώ και πολύ καιρό οι όποιες βραχύβιες ανοδικές αντιδράσεις που σημειώνονται στο Χ.Α. (αρκετές δεν κρατούν ούτε ολόκληρη συνεδρίαση), όχι μόνο δεν αλλάζουν το αρνητικό momentum της Αγοράς, αλλά αποδεικνύονται και παγίδες για όσους δεν κινούνται γρήγορα ακολουθώντας την τάση.

Σύμφωνα με την άποψη της πλειοψηφίας των χρηματιστηριακών αναλυτών, μέχρι να παρουσιαστεί ο αποφασιστικός καταλύτης, η μεταβλητότητα θα παραμείνει και οι όποιες κινήσεις θα είναι εξαιρετικά βραχυπρόθεσμου ορίζοντα.

Οι συντηρητικοί επενδυτές θα παραμείνουν επιδεικτικά επιφυλακτικοί, απέναντι στην οριακή κατάσταση στην οποία ξαναβρίσκεται η Χώρα, δύο μήνες μετά την καθοριστική, όπως ειπώθηκε, για το μέλλον του τόπου, συμφωνία της 21ης Ιουλίου και βέβαια γεμάτοι απορίες στο τι μεσολάβησε ώστε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, να ξαναβρεθεί η Ελλάδα στο σημείο μηδέν.

Δυστυχώς, πλέον όλων των άλλων, η Σοφοκλέους συνεχίζει και πληρώνει τον Τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα, έστω και αν στο βάρος επί του Γενικού Δείκτη και άλλες εταιρείες του FTSE έχουν αποκτήσει σημαντικό λόγο.

Οι ξένοι οίκοι συνεχίζουν να αποψιλώνουν τις τιμές – στόχους για Ελληνικές Τραπεζικές μετοχές, ενώ δεν δείχνει πολύ καλύτερη η εικόνα των Τραπεζικών μετοχών και στα διεθνή Χρηματιστήρια.

Οι Τραπεζικές μετοχές βρίσκονται εκτός των επιλογών των επενδυτών διεθνώς. Να μείνουν μακριά από τις μετοχές των Ευρωπαϊκών Τραπεζών συστήνουν στους επενδυτές οι Nomura, Credit Suisse και Bank of America/Merrill Lynch. Τον κίνδυνο οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες να ζήσουν μια χαμένη δεκαετία, επισημαίνει μάλιστα η Credit Suisse.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε το Reuters, η Bank of China σταμάτησε τις συναλλαγές σε προθεσμιακά συμβόλαια και swaps συναλλάγματος με τις Societe Generale, Credit Agricole και BNP Paribas, ενώ διέκοψε τις αντίστοιχες συναλλαγές και με την Ελβετική UBS.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, το πρόβλημα της αναξιοπιστίας προς την Ελληνική Οικονομία, θα συνεχίσει να επηρεάζει άμεσα την ρευστότητα του εγχώριου Τραπεζικού συστήματος και αυτό με τις συνεχιζόμενες εκροές έχει σαν αποτέλεσμα η κάλυψη των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων των Ελληνικών Τραπεζών από τα dealing rooms να μοιάζει με “αγώνα επιβίωσης”, κάτι το οποίο “θολώνει” έτι περισσότερο το επενδυτικό τοπίο.

Αναλύοντας την σημερινή εικόνα στο ταμπλώ του Χ.Α., ακόμα ένα ιστορικό χαμηλό για ΟΤΕ και Αγροτική Τρ., ενώ υπό πίεση (λόγω πιθανής αποχώρησης ξένου χαρτοφυλακίου) συνεχίζει να βρίσκεται ο τίτλος της Folli Follie Group.

Ιδιαίτερα αλγεινές εντυπώσεις και από τον τίτλο της Eurobank, που παρά το γεγονός ότι χθες και επισήμως εξήλθε του Ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 και θεωρητικά οι επιθετικές ρευστοποιήσεις θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί και σήμερα βρέθηκε υπό σημαντικό πίεση και έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό (αμέσως προηγούμενο τα 1,13 ευρώ στις 13/9/2011, σύμφωνα με στοιχεία της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Εκτός 20αρη, που πλην του ΟΠΑΠ μόνο ο Τιτάνας κάτι προσπάθησε, κάποια σχετική κινητικότητα επέδειξαν θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, Βωβός (προσπαθεί να ανακάμψει από τα ιστορικά χαμηλά), Lamda Development (3η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με την σημαντική πίεση που προηγήθηκε), Επίλεκτος, Σαράντης Νηρέας, Άβαξ κ.λ.π.

Από την άλλη, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,625 δισ. ευρώ μέσω της δημοπρασίας εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,56%, ενώ κανονικά έκανε τις πληρωμές δύο κουπονιών, συνολικού ύψους 769 εκατ. ευρώ που έληγαν σήμερα.

Συγκεκριμένα, πληρώθηκε το κουπόνι 364 εκατ. ευρώ ομολόγου λήξης 2040 και το ύψους 405 εκατ. ευρώ κουπόνι ομολόγου λήξης 2037.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται το μπαράζ των αρνητικών εκτιμήσεων για την Ελλάδα.
Με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 2% θα κινηθεί η Ελληνική οικονομία και το 2012, εκτιμά το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεση για την παγκόσμια οικονομία με τίτλο "Slowing Growth, Rising Risks", στην οποία βλέπει την ύφεση του 2011 στο 5%. Όσον αφορά την ανεργία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2011 θα διαμορφωθεί στο 16,5% και το 2012 θα εκτοξευτεί στο 18,5%.

Η Fitch εκτιμά ότι η Χώρα θα χρεοκοπήσει αλλά δεν θα βγει από την Ευρωζώνη. Κατά την άποψη του οίκου αξιολόγησης, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν “οικονομικά παράλογη” ενώ επισημαίνει ότι θα δημιουργήσει ένα “δυσάρεστο προηγούμενο” που θα “υπονομεύσει θανάσιμα την αξιοπιστία και την δέσμευση άλλων Κρατών-Μελών”.

Στο 99,9% έχουν ανέλθει οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας σύμφωνα με επαγγελματίες της Αγοράς ασφαλίστρων κινδύνου που επικαλείται σε δημοσίευμά του το CNN. Όπως αναφέρει, η πτώχευση της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές να εγκαταλείψουν το χρέος και των άλλων προβληματικών Ευρωπαϊκών οικονομιών.

Μικτή η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, παρά το ανοδικό ξεκίνημα και ενώ η σημερινή ειδησεογραφία δεν φάνηκε να συνηγορεί για την συγκρατημένη αισιοδοξία.

Στο -43,3 μειώθηκε τον Αύγουστο ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την Γερμανία του ινστιτούτου ZEW από 37,6 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι οι προβλέψεις των αναλυτών ήταν ακόμη δυσμενέστερες. Βάσει δημοσκόπησης του Reuters προέβλεπαν περαιτέρω επιδείνωση στο -45.

Τα πρώτα σημάδια μετάδοσης της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στις αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά, δήλωσε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Robert Zoellick, μεταδίδει το Reuters. Συγκεκριμένα, ο κ. Zoellick ανέφερε ότι τα spread των αναπτυσσόμενων Χωρών έχουν αυξηθεί και οι Χρηματαγορές παρουσιάζουν σημάδια υποχώρησης, ενώ προειδοποίησε ότι μπορεί να πληγούν οι επενδύσεις και η εγχώρια ζήτηση.

Και βέβαια, η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα, σε "Α" από "Α+" πριν, με αρνητικές προοπτικές. Στην ανακοίνωσή του, ο διεθνής οίκος τονίζει την ασθενική ανάπτυξη της Χώρας αλλά και την εύθραυστη Κυβέρνηση, παράγοντες που δεν ευνοούν τη μείωση του υψηλού χρέους της Ιταλίας (έχει το 24% του συνολικού χρέους της Ευρωζώνης).

Η S&P περιέκοψε τις εκτιμήσεις και για την ανάπτυξη στην Ιταλία στο 0,7% κατά μέσο όρο για φέτος και έως το 2013, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 1,3%.

Οι Αγορές φαίνεται ότι αψήφησαν την υποβάθμιση της Ιταλίας από τη Standard & Poor’s και με κινητήριο μοχλό τις χαμηλές αποτιμήσεις κινήθηκαν ανοδικά. Παράλληλα, η τηλεφωνική επικοινωνία Merkel - Obama αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές επισημαίνουν πως η υποβάθμιση της Ιταλίας ήταν εν πολλοίς προεξοφλημένη. Ορισμένοι, μάλιστα, εκτιμούν ότι ενδεχομένως η Ιταλική υποβάθμιση να λειτουργήσει ως καταλύτης στην Ευρώπη για τη λήψη δράσης.

Ως προς τις εξελίξεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο κ. Jean-Claude Trichet διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του ότι η ΕΚΤ παρέχει απεριόριστη ρευστότητα με σταθερό επιτόκιο.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το ανοδικό ξεκίνημα που έφερε τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 863,06 μονάδες (+1,51%) και τον Τραπεζικό στις 559,67(+2,81%), τελικά και οι δύο δείκτες έκλεισαν πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, με τον δείκτη των Τραπεζών να σημειώνει ημερήσιες απώλειες 1,85%, επιβεβαιώνοντας τον αρνητικό πρωταγωνιστή.

Επίσης, ας σημειωθεί ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Εθνική, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Alpha Bank, Eurobank.

Από το ταμπλώ του FTSE και πλην του ΟΠΑΠ (+7,38%), σημαντικά κέρδη για τον Τιτάνα (+2,56%). Κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας για Βιοχάλκο και Motor Oil, ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Κύπρου, MPB, MIG.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 5% για ΔΕΗ και Eurobank, του 4% για Alpha Bank, του 3% για Folli Follie Group και του 2% για ΟΤΕ και Coca-Cola, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 21 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 863,06 (10.52) και χαμηλό τις 842,8 μονάδες (16.59) για να κλείσει τελικά στις 844,19 μονάδες με απώλειες 0,71%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 0,71 εκατ.

Όχι αποκαρδιωτική η τελική εικόνα με 76 ανοδικές μετοχές, έναντι 54 πτωτικών και 27 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 5 έως 20%.

Στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις η Σοφοκλέους θα κληθεί να τιμολογήσεις τις εξελίξεις των συζητήσεων με την τρόικα (η τρόικα θα πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα, θετικό αν συμβεί, για να ολοκληρωθεί η συμφωνία απελευθέρωσης της 6ης δόσης του δανείου για Ελλάδα, αναφέρουν πηγές του Reuters κοντά στην τρόικα.

Όπως δήλωσαν, θα ακολουθήσουν νέες διαπραγματεύσεις μετά την τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας με τον Υπουργό Οικονομικών), την αξιολόγηση του οίκου FTSE για το Χ.Α. και βέβαια τις ανακοινώσεις της Fed για τα Αμερικανικά επιτόκια, την πορεία και τις προοπτικές της Αμερικανικής οικονομίας που θα γίνουν αύριο το βράδυ, με τους αναλυτές να περιμένουν πάντως και νέες πρωτοβουλίες της Κεντρικής Τράπεζας για την τόνωση της αναιμικής ανάπτυξης.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο βιώνει πλειάδα αβεβαιοτήτων, όπως οι εξελίξεις των συζητήσεων με την τρόικα, η αξιολόγηση από τον οίκο FTSE, ο έλεγχος των δανειακών χαρτοφυλακίων των Ελληνικών Τραπεζών από την BlackRock και σε ακραία σενάρια η περίπτωση στάσης πληρωμών και κατ΄ επέκταση η παραμονή της Χώρας στην ζώνη του ευρώ, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν κλίμα έντονης μεταβλητότητας και η θετική έκβαση όλων των ανωτέρω προκλήσεων μοιάζει σαν υπεραισιόδοξο σενάριο το οποίο αν δεν επαληθευτεί η τάση θα παραμείνει πλαγιοκαθοδική.

Σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της Proton Bank είναι πιθανόν να ανατραπούν αν προκύψει ο θετικός καταλύτης – σοκ που θα ανατρέψει επί τα βελτίω κλίμα και διαθέσεις και θα δημιουργήσει πραγματικό αγοραστικό ενδιαφέρον που δεν θα εκτονώνεται σε μία – δύο συνεδριάσεις.


-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών, παρά το σχετικά μικρό εύρος διακύμανσης.

Σαφώς θετικότερη κίνηση στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να γυρίσει σε υπερτίμηση 0,13%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8322, τιμή εκκαθάρισης 355,36) κινήθηκαν μεταξύ 352,25 και 366 μονάδων.

Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 μειώθηκε στο 67%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα χαμηλός στα 288 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (199 δικαιώματα αγοράς και 89 δικαιώματα πώλησης).

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (310000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4267), Alpha Bank (514), Πειραιώς (6101), Eurobank (651), ΟΤΕ (674), Αγροτική (255), ΔΕΗ (321), Κύπρου (468), ΟΠΑΠ (651), Ταχ. Ταμιευτήριο (160), MIG (194), Intralot (120), MPB (280), Motor Oil (166).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 20/9 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (198592 τεμ.), Κύπρου (69558 τεμ.), ΟΠΑΠ (52462 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8368498 τεμ.), Εθνική (14243863 τεμ.), Πειραιώς (18929263 τεμ.), ΟΤΕ (5379573 τεμ.), MIG (4416413 τεμ.), MPB (5291215 τεμ.), Eurobank (18069798 τεμ.) Κύπρου (5206648 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v