Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιστροφή στο ...1992 για τις τράπεζες

Το κοκτέιλ ανησυχιών για τις τράπεζες έστειλε την αγορά κάτω από τις 800 μονάδες και τον κλαδικό δείκτη σε ...αποσάθρωση, με νέες ισχυρές απώλειες άνω του 8%. Τι δείχνει η επόμενη μέρα. Τα στατιστικά.

Στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 1992 (!) «επέστρεψε» ο Τραπεζικός Δείκτης, μετά το -8,13% της 23/9 που… αποσάθρωσε τις μετοχές του κλάδου.

Με το μέτρημα του Θανάση Σταυρόπουλου ο κλάδος γύρισε 226 μήνες πίσω (!) αποτυπώνοντας- κατά την εκτίμηση μας- την βίαιη διαδικασία προσαρμογής του συστήματος στα επίπεδα και τα…κυβικά του προ συγχωνεύσεων και προφανώς προ της χρυσής περιόδου της εξάπλωσης, της μεγέθυνσης, των τρελών αμοιβών και της γενικευμένης ευφορίας.

Στην προσαρμογή των τραπεζών αποτυπώνεται η ευρύτερη προσγείωση της ελληνικής οικονομίας, κοινωνίας σε πιο πραγματικά μεγέθη, πιο φυσιολογικά πλαίσια, περισσότερο εξορθολογισμένες καταστάσεις.

Στο σχετικό θέμα του φίλου/συν-Παγκρατιώτη Θανάση αναφέρονται λεπτομερώς στατιστικά στοιχεία, μετρήσεις αλλά και οι αφορμές που οδήγησαν στον νέο βίαια διορθωτικό γύρο.

Το να υποχωρεί μία τραπεζική μετοχή έως 13%, όταν τον τελευταίο μήνα μετρά απώλειες πλέον του 50% 2-4 τινά μπορεί να συμβαίνουν, να επιχειρείται να προεξοφληθούν. Και οι πωλητές επιχειρούν να δουν μετά το PSI, τους ελέγχους της B.R.S και πίσω από τις ανησυχίες για τις τράπεζες άλλων ευρωπαικών χωρών.

Είναι επίσης προφανές, πως οι αγορές κινούνται με την υποτιμητική λογική προεξόφλησης όσο το δυνατόν περισσότερων αρνητικών ενδεχομένων. Ωστόσο προκαλεί εύλογα ερωτήματα πως λ.χ. στον περίφημο κατάλογο των FT για τις 16 τράπεζες ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται ούτε μία γαλλική.

Τη στιγμή μάλιστα, που βοά η ευρωπαϊκή αγορά πως η BNΡ Paribas πιέζει τους άραβες να συνδράμουν στην κεφαλαιακή ενίσχυση της.
 
Σύμφωνοι η Ελλάδα είναι πρόβλημα, μέρος του όμως (και κατ΄ άλλους ο αποσταθεροπιητικός μοχλός) ωστόσο ποιος μπορεί να μένει απόλυτα ήσυχος για την πραγματική οικονομική θέση των γαλλικών, ιταλικών τραπεζών για να μην πάμε στις πορτογαλικές, τις αυστριακές ή ακόμη τις περιφερειακές Caixas της Γαλικίας, Καταλονίας κ.λ.π.

Ας μην γελιόμαστε η λύση, που θα δοθεί για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ή θα είναι συνολική και αποτελεσματική ή θα οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα μία ώρα αρχύτερα. Για τις ελληνικές τράπεζες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα μόνο μία τέτοια συνολική λύση θα τις απέτρεπε από την κρατικοποίηση.

Μόνο, που με τη νέα μορφή τους θα πρέπει να δεχτούν στο μ.κ τους ξένα συμφέροντα/κεφάλαια. Θα είναι οι γερμανοί της Deutsche Bank όταν λ.χ. η Εθνική θα προχωρήσει σε μία γενναία αύξηση κεφαλαίου (ας πούμε 5 δισ. ευρώ) θα είναι κάποια άλλη θα δείξει.

Είναι ενδεικτικό πως η συνολική αποτίμηση των πέντε τραπεζών ( Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και ΤΤ) έχει περιοριστεί στα 5,3 διs. ευρώ με ό τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη ημέρα του κλάδου. Όταν δηλαδή κάποιοι όμιλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της κρατικοποίησης ή την προοπτική της άλωσης τους από ξένους ομίλους. Για τον κλαδικό δείκτη μία τελευταία (θεωρητική) περιοχή στήριξης έχει θεωρείται η ζώνη των 450 μονάδων καθώς από εκεί και κάτω ανοίγει επικίνδυνα ο δρόμος προς το…κενό.

Στην δήλωση- προειδοποίηση του Alan Greenspan- πρώην διοικητή της Federal Reserve- πως οι αγορές φοβούνται ό τι κάτι μπορεί να σπάσει και η Ελλάδα βρίσκεται μόλις λίγες εβδομάδες από τον εφιάλτη της χρεοκοπίας εάν δεν λάβει την έκτη δόση αποτυπώνεται το μεγάλο…ποντάρισμα που εξελίσσεται διεθνώς.

Η Ελλάδα ακολουθεί κατά γράμμα όσα την προστάζουν οι δανειστές και λαβαίνει τη νέα δόση με τις αγορές να αποτιμούν ανάλογα μία τέτοια εξέλιξη ή οδηγείται σε μερικό χρεοστάσιο. Και όλα αυτά μέχρι την επόμενη- έβδομη- δόση του Δεκεμβρίου με το… μαρτύριο της σταγόνας να μην έχει τελειωμό. 

Απόλυτη επιφύλαξη μέχρι νεοτέρας συστήνει ο φίλος αναλυτής Μάνος Χατζηδάκης, ο οποίος εκτιμά πως ελλείψει θετικών ειδήσεων, εξελίξεων στο ΧΑ κυριαρχεί ο…νόμος της πτωτικής αδράνειας. Από τεχνικής πλευράς η πλειονότητα των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ του Ftse20 ) προεξοφλεί περαιτέρω διόρθωση προς τις 300 μονάδες (πρακτικά έως 8-8,5% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών).
 
Παράλληλα η προσπάθεια αυτονόμησης μη τραπεζικών μετοχών (Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo και δευτερευόντως των Folli Follie Group, Motor Oil, cch / 3 E ) αναδεικνύει την προσπάθεια ορισμένων επιχειρηματικών & επενδυτικών κύκλων να μην απαξιωθούν περισσότερο κάποιες εταιρείες και οργανισμοί.

Σε μία τόσο ρευστή κατάσταση όπου ο ένας δεν εμπιστεύεται τον άλλο, που οι ροές χρήματος μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν… στεγνώσει και στην ευρωπαϊκή Βαβέλ επικρατεί πρωτόγνωρη πολυφωνία αναδεικνύεται και κρίση εμπιστοσύνης/αξιοπιστίας παράλληλη με την οικονομική/κοινωνική.

Η κατάρρευση των χρηματιστηρίων με τις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών να «έπιστρέφουν» στα επίπεδα του 2008-07, η δραματική διόρθωση του ευρώ χαμηλότερα των 1,35 $ οδηγεί, σύμφωνα με τον οίκο Fitch, σε δραστική μείωση της θέσης των αμερικανικών κεφαλαίων σε τίτλους τραπεζών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με έκθεση της Fitch Ratings τα δέκα μεγαλύτερα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων των ΗΠΑ μείωσαν την έκθεση τους σε ευρωπαϊκές μετοχές στο 42,1% από 47,2% . Σύμφωνα με τους Financial Times τα ποσοστά αντιστοιχούν σε… φυγή κεφαλαίων 55 δις$ μόνο από τις τράπεζες μόνο το μήνα Αύγουστο.

Ενδιαφέροντα στοιχεία ( και για την πορεία γαλλικών, ισπανικών CDS, της αγοράς γαλλικών ομολόγων κ.λ.π ) αναφέρονται στο εκτενές θέμα του Χρ. Κίτσιου…Ρίγη στις αγορές- σύγκρυο στην Αθήνα.

Σε αυτή την συγκυρία αποκτά ιδιαίτερα σημασία η νέα προειδοποίηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Scheuble πως «…οι πιστωτές της Ελλάδας ενδεχομένως να χρειαστεί να αναθεωρήσουν τους όρους της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας της χώρας».

«Θα με εξέπληττε αν άλλαζαν οι όροι για την εκταμίευση της δόσης του Σεπτεμβρίου, αλλά δεν θα με εξέπληττε αν άλλαζαν οι όροι για το πρόσθετο πρόγραμμα,» δήλωσε ο νουνεχής γερμανός στο περιθώριο της συνόδου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Τα σχόλια του γίνονται καθώς «φουντώνουν» οι φήμες ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να προσφύγει σε στάση πληρωμών και να ζητήσει πολύ μεγαλύτερη ανακούφιση από τα χρέη σε σχέση με όσα προβλέπονταν τον Ιούλιο. Στο ίδιο θέμα του euro2day σημειώνεται ό τι ο Klaas Knot, (μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χρεοστασίoυ της Ελλάδας. Σύμφωνα με συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα (Het Financieele Dagblad) , ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε είναι μια πιθανότητα το χρεοστάσιο.

Κατά συνέπεια ατσάλινα νεύρα, γερό στομάχι, όσο το δυνατόν γίνεται μεγαλύτερη ψυχραιμία & σύνεση για τις μέρες που μας μένουν μέχρι τις 10-20 Οκτωβρίου.

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 797,95 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 7,75%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 9,95%, ο Mid 30 με απώλειες 10,22% και ο Small Cap 80 με πτώση 6,5%.

Από τους επιμέρους κλάδους, εβδομαδιαίες απώλειες μεταξύ άλλων σημείωσαν: οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες 16,96%, ο κλάδος της τεχνολογίας 16,35%, των Τηλεπικοινωνιών 15,45% και των Τραπεζών 15,36%.

Εβδομαδιαία κέρδη μόνο για τον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών 1,02%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Πήγασος 26,67%, Ηλεκτρονική Αθηνών 17,65%, Lamda Development 15,7%, Κούμπας Συμμετοχών 11,11%, Καθημερινή 10%, Alpha Grissin 10%, Λουλη Μύλοι 8,57%, Γαλαξίδι 8,33%, Q&R 8,16%, Κεραμεία Αλλατίνη 7,96%.

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Forthnet (-33,33%), Κέκροψ (-28,13%), ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (-27,08%), Ακρίτας (-27,08%), Παρνασσός (-24,32%), Audiovisual (-23,81%), Alpha Bank (-23,53%), ΝΕΛ (-23,08%), Medicon (-21,32%) και ΑΧΟΝ (-21,05%).


Καλό Σάββατοκύριακο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v