Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εβδομάδα των… παθών

Εβδομάδα των… παθών για Ελλάδα, οικονομία, ΧΑ και κοινωνία. Στα… κάγκελα οι κάθε λογής εμπλεκόμενοι τη στιγμή που το Βερολίνο προωθεί το Σχέδιο Β με στόχο την υλοποίησή του σε εύθετο χρόνο.

Ακόμη μία κρίσιμη εβδομάδα, κατά γενική εκτίμηση η κρισιμότερη, ξεκινά σήμερα, με τις αγορές και τους κάθε λογής εμπλεκομένους στα… κάγκελα.

Για σκληρό μήνυμα της Ουάσιγκτον κάνει λόγο η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, σε μία φάση του… μαρτυρίου όπου η ελληνική πλευρά βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο.

Διαδοχικά μέσα στην εβδομάδα τα περισσότερα, από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εισφορά - τέλος στα ακίνητα, από τα… πονταρίσματα (μέσω των CDSs) που θέλουν ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, με καθοριστικότερη τη συνεδρίαση της Πέμπτης 29/9, μέχρι τη συνοχή στο εσωτερικό της ευρωζώνης, καθώς οι δείκτες κινδύνου των ιταλικών, ισπανικών αλλά και γαλλικών ομολόγων έχουν «θερμανθεί» απειλητικά.

Στο 1,35 $ το ευρώ, στην περιοχή των 5.200 μονάδων ο DAX και πέριξ των 2.800 ο CAC 40, τη στιγμή όπου το Χ.Α. βρίσκεται… κρεμασμένο από μία… κλωστή. Στις 797,9 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 329,4 ο FTSE 20, με τις τράπεζες υπό συνεχή πίεση, αμφισβήτηση και το υπόλοιπο μέρος της αγοράς σε τιμές χαμηλών 20ετίας.

Στα 2,76 ευρώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζαςμε την αγορά να προεξοφλεί και να ποντάρει περαιτέρω πίεση προς τα 2,60 ευρώ. Στο 1,30 η μετοχή της Alpha Bank, στο 0,94 ευρώ της Eurobank, με την Τράπεζα Πειραιώς στο 0,50, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο 0,92 ευρώ. Συγκριτικά σε καλύτερη θέση η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στο 1,22 ευρώ, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να εξασφαλίσει τελικά η Λευκωσία τη βοήθεια - χρηματοδότηση της Μόσχας (για δάνεια έως 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο σχεδόν στο… μισό απ' αυτό που χρεώνουν οι «εταίροι-σύμμαχοι» της Ε.Ε., οι Γερμανοί και λοιποί δανειστές της χώρας μας).

Σε δυσχερή θέση όμως και ισχυρές - παραδοσιακές επιχειρηματικές δυνάμεις, καθώς εδώ και μήνες «παλεύουν» ουσιαστικά με φειδωλή χρηματοδότηση, με περιορισμένες ροές και τραπεζικές χορηγήσεις.

Με τη Γερμανία να σπρώχνει και επισήμως πλέον το λεγόμενο Σχέδιο Β (εμπεριέχει τη δυνατότητα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης), η συνεδρίαση της 29ης/9 αποκτά καταλυτική σημασία και ιδιαίτερη σπουδαιότητα, καθώς θα φανούν οι διαθέσεις των αγορών. Όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την Ουάσιγκτον, η επίσπευση της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού είναι κάτι που εξετάζεται.

Η προοπτική αυτή άρχισε να κερδίζει έδαφος μέσα στο συμβούλιο του Eurogroup και κινείται σε συνδυασμό με τη θέσπιση των κανόνων της οικονομικής διακυβέρνησης που θα αποφασιστούν τον Οκτώβριο. Στην Ουάσιγκτον το σαββατοκύριακο η πίεση από όλες τις πλευρές προς την Ευρώπη ήταν έντονη. Βασικό αίτημα ήταν να κινητοποιηθεί και να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.

Σε αυτόν τον ρυθμό, οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες καλούνται να διατηρήσουν -όσο αυτό είναι δυνατόν- την ψυχραιμία τους, καθώς υφίστανται πρωτοφανή (κυρίως ψυχοφθόρο) επίθεση, και ει δυνατόν να έχουμε μία όσο γίνεται ευρύτερη εικόνα της συνολικότερης κατάστασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v