Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μποτιλιάρισμα στη Σοφοκλέους

Στο… και πέντε η χώρα, σε βαθύ κόκκινο κοινωνία, οικονομία και ΧΑ. Σε ιστορικά χαμηλές τιμές επιχειρείται η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου, με τη ΔΕΗ να ακολουθεί τον μεθοδευμένο… κατήφορο του ΟΤΕ.

"Χέρι στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις σχεδιάζει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών αν καθυστερήσει δραματικά η εκταμίευση της έκτης δόσης, απειλώντας την ομαλή καταβολή μισθών και συντάξεων…", αναφέρει το σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη. Ενδεικτική της δυσχερέστατης θέσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική πλευρά - η οικονομία, η κοινωνία και η ίδια η χώρα.

Σε αυτήν τη συγκυρία, υπό αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες, θα υλοποιηθούν όσα έχουν μεθοδικά εδώ και καιρό σχεδιαστεί, όλα αυτά που θα συνιστούν τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει συντελεστεί στον τόπο τις τελευταίες 10ετίες.

Η προίκα της "μικρής ΔΕΗ" είναι λογικό να αρέσει στους μνηστήρες, σημειώνει σχετικά ο Μιχάλης Καϊταντζίδης και η αγορά υποδέχεται θετικά τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού.

Σημειωτέον πως όσα ανακοίνωσε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου ελάχιστη σχέση έχουν τόσο με το αρχικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης όσο με τις προ μηνών δηλώσεις του ίδιου σε Γερμανούς ενδιαφερομένους.

Έχουν να δουν πολλά τα ματάκια μας… Αυτό θα πρέπει να το αποδεχτούμε και για τη ΔΕΗ, το μέλλον της οποίας είναι προδιαγεγραμμένο. Στην αποτίμηση του (μόλις) 1,36 δισ. ευρώ θα προχωρήσει ο τεμαχισμός των δραστηριοτήτων της Επιχείρησης, οι συμφωνίες για τις μακροχρόνιες μισθώσεις εκμετάλλευσης της λειτουργίας της "μικρής ΔΕΗ". Δηλαδή, κάτι ανάλογο με ό,τι είχε μεθοδευτεί στην περίπτωση του ΟΤΕ, με τον Οργανισμό να έχει συρρικνωθεί στο 1,49 δισ. ευρώ. Και απ' ό,τι φαίνεται, τον ίδιο δρόμο ετοιμάζουν για τον ΟΠΑΠ (2,35 δισ. ευρώ).

Σε αυτό το απαξιωτικό περιβάλλον, καθίσταται προφανές πως η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου θα επιχειρηθεί στα ιστορικά χαμηλά του χρηματιστηρίου, στον πυθμένα των χρηματιστηριακών αξιών, σε μία περίοδο όπου το μέσο εργατικό κόστος θα τείνει στα επίπεδα που εδώ και καιρό επιδίωκαν οι δανειστές.

Όλα αυτά γίνονται μέσω (κυρίως) του χρηματιστηρίου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις (ακόμη) εισηγμένες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στις 320,8 μονάδες ο FTSE 20, με τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου να… εξαϋλώνονται και μεμονωμένες εισηγμένες από άλλους κλάδους να προσπαθούν να διασωθούν.

Στα 2,58 ευρώ η μετοχή της Εθνικής και να δούμε σε ποια επίπεδα τιμών και χρηματιστηριακής αξίας θα γίνει -όταν έρθει η ώρα της- η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου του ομίλου. Στο 0,88 ευρώ η μετοχή της Eurobank που ακολουθεί προδιαγεγραμμένη -από τεχνικής πλευράς- διόρθωση. Στα 5,80 ευρώ τα Ελληνικά Πετρέλαια με τη διάθεση του 35% που έχει το Δημόσιο να πλησιάζει στην (τρέχουσα) αποτίμηση του 1,77 δισ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v