Μεγαλύτερο "κούρεμα" προεξοφλεί και το ΧΑ

Τις αρνητικές προκλήσεις που έχουν ακόμα μπροστά τους οι τράπεζες έδειξε να προεξοφλεί και σήμερα το ΧΑ, με τον κλάδο (-6,27%) να είναι “μπροστάρης” στην πτώση. Απώλειες για ΕΤΕ (6,5%), ΠΕΙΡ (12%), ΤΤ.

Τις αρνητικές προκλήσεις που έχουν ακόμα μπροστά τους οι τράπεζες έδειξε να προεξοφλεί και σήμερα το ΧΑ, με τον κλάδο (-6,27%) να είναι “μπροστάρης” στην πτώση. Απώλειες για Εθνική (6,5%), ΠΕΙΡ (12%), ΤΤ (14,13%), Αlpha Bank (8,46%).

“Οι Χώρες Μέλη του γκρουπ των 20 ισχυρότερων Χωρών του Κόσμου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι προσπαθούν να υποστηρίξουν στα λόγια την κρίση χρέους σε Ευρώπη και ΗΠΑ προσχωρώντας σε μικρές ρητορικού τύπου συζητήσεις, όμως δύσκολα θα πείσουν τις Αγορές και τα όποια ανοδικά διαλείμματα θα είναι σκαλοπάτια πριν την κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα”.

Αυτή είναι η κρατούσα άποψη των περισσότερων διεθνών αναλυτών που δηλώνουν απαισιόδοξοι, τόσο για την βραχυπρόθεσμη πορεία των Αγορών, όσο και για την μεσοπρόθεσμη πορεία της παγκόσμιας Οικονομίας.

Ακόμα χειρότερες οι εκτιμήσεις για το Ελληνικό χρέος, καθώς μπαράζ δηλώσεων ξένων αξιωματούχων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι δανειστές επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια στην περίπτωση όπου η Αθήνα δεν πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Η λογική που επικρατεί, είναι η ελεγχόμενη πτώχευση να συνδυαστεί με την άρση της δημοσιονομικής κυριαρχίας, τις αυστηρές ποινές και τη διαχείριση της Δημόσιας περιουσίας (ώστε να γίνεται η αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων) από Ευρωπαϊκά όργανα που θα δημιουργηθούν.

Η Ελλάδα θεωρείται πλέον μόνιμη εστία αναζωπύρωσης του κινδύνου στην Ευρωζώνη και οι διαβουλεύσεις γίνονται ώστε να ανακοπεί ένα ντόμινο συνεπειών. Με “πυρομαχικά” 2 τρισ. ευρώ και έξι εβδομάδες διορία, έως τις 4 Νοεμβρίου, επιχειρούν Γάλλοι και Γερμανοί να δώσουν ένα οριστικό τέλος στην Ελληνική κρίση και στη μετάδοσή της στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αναγνωρίζοντας πλέον ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος που τη βαραίνει, η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια ευρεία αναδιάρθρωση και καταρτίζει σχέδια για την προστασία από αυτή, των Χωρών που θεωρούνται πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν –και βέβαια πολύ μεγάλες για να διασωθούν.

Το πλαίσιο ενός μεγάλου και φιλόδοξου σχεδίου διάσωσης της Ευρωζώνης έχει αρχίσει να μορφοποιείται, σύμφωνα με αναφορές από το ΔΝΤ που επικαλείται το BBC.

Όπως αναφέρει το Βρετανικό δίκτυο, το σχέδιο αυτό αναμένεται να περιλαμβάνει διαγραφή 50% του Ελληνικού χρέους, ενώ προβλέπει επίσης αύξηση του μεγέθους του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης στα 2 τρισ. ευρώ. Οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις ευελπιστούν το σχέδιο αυτό να έχει διαμορφωθεί μέσα σε πέντε ή έξι εβδομάδες.

Σημαντική και ενδεχομένως εξαναγκαστική αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους πιθανότατα μέχρι την άνοιξη του 2012 ή ακόμα και τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους αναμένει η Citi, ενώ βλέπει ότι μετά την Ελλάδα σε αναδιάρθρωση χρέους θα προχωρήσουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία κυρίως λόγω πολιτικής μετάδοσης της κρίσης.

Ο διεθνής οίκος εξετάζει δύο σενάρια: Στο πρώτο, για να μειωθεί το επίπεδο του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 60% το 2012, θα απαιτηθεί "κούρεμα" του χρέους (εκτός ΔΝΤ) 67% στην Ελλάδα και περίπου 53% στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία. Στο δεύτερο σενάριο, για μείωση του χρέους στο 80% θα χρειαστεί "κούρεμα" 54% για την Ελλάδα και 34% για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Και τώρα πλέον τίθεται “επί τάπητος” το θέμα του τι συνέπειες μπορεί να έχει μία τέτοια εξέλιξη στα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία και Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, όσων γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο οι Ελληνικές Τράπεζες θα κληθούν να εγγράψουν υψηλότερες ζημίες για τα ομόλογα με τα οποία έχουν δηλώσει εθελοντικά ότι θα συμμετάσχουν στο PSI.

Εξέλιξη η οποία, σε συνδυασμό με τις περαιτέρω προβλέψεις που θα απαιτηθούν από τον έλεγχο των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων που διενεργεί η BlackRock, θα αυξήσει τον κίνδυνο Κρατικοποίησης κάποιων Τραπεζών και θα κάνει επιτακτική την κεφαλαιακή ενίσχυση κάποιων άλλων.

Τις αρνητικές προκλήσεις που έχουν ακόμα μπροστά τους οι Ελληνικές Τράπεζες, έδειξε να προεξοφλεί και σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Τραπεζικό κλάδο (-6,27%) να είναι “μπροστάρης” στην πτωτική τάση, ενώ τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν έλλειπαν κάποιες θετικές πρωτοβουλίες από ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, που όμως και αυτές έχασαν δυναμική στην πορεία.

Εγκλωβισμένο στην “Εθνική του μοναξιά” το Χ.Α. δίνει όλα τα δικαιώματα σε αυτούς που προβλέπουν κίνηση σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, αν διασπαστεί καθοδικά και το τελευταίο “οχυρό” στις 750 μονάδες.

Καμία διαφοροποίηση από τους γνωστούς Δεικτοβαρείς τίτλους που σημείωσαν ακόμα ένα ιστορικό χαμηλό. Έτσι ο επόμενος προβληματισμός έρχεται από τον τίτλο της Εθνικής που κινείται σε νεώτερα χαμηλά τρέχοντος έτους, αλλά και σε πολυετή χαμηλά.

Επόμενη “μάχη” θα δοθεί (όπως φαίνεται) στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 2,50 ευρώ το οποίο αν διασπαστεί καθοδικά θα δημιουργήσει ακόμα ένα κύμα επιθετικών ρευστοποιήσεων που δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη (θεωρητική) στήριξη στα 1,90 ευρώ. Τιμή που διαμορφώσει την κεφαλαιοποίηση της Εθνικής προς τα 1,8 δισ ευρώ.

Πλην των ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, ίσως αξίζει υποσημείωσης η σημερινή συμπεριφορά του τίτλου της Folli Follie Group που αρνήθηκε να βάλει μπροστά της το αρνητικό πρόσημο και μάλιστα έκλεισε και με σχετικά αξιοπρόσεκτα κέρδη.

Οι προσπάθειες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους ενδέχεται να πυροδοτήσουν κύκλο υποβαθμίσεων στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των Χωρών της περιοχής, προειδοποιεί η Standard & Poor's. Είναι ακόμα νωρίς να γνωρίζει κανείς πώς θα καταφέρουν οι Ευρωπαίοι να ενισχύσουν το μηχανισμό διάσωσης EFSF, πόσο αποτελεσματικός θα είναι και εάν αυτό θα έχει επιπτώσεις στις αξιολογήσεις, δήλωσε ο επικεφαλής Κρατικών αξιολογήσεων του οίκου, David Beers.
 
Όμως, προειδοποίησε ότι η μόχλευση του EFSF ώστε αυτός να έχει “πυρομαχικά” έως και 2 τρισ. θα μπορούσε να οδηγήσει στην υποβάθμιση της Γαλλίας και της Γερμανίας. Επιπλέον, η μόχλευση θα μπορούσε να στερήσει από τον EFSF ακόμα και τη δική του άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση “ΑΑΑ”.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ την Κυριακή ότι δεν αποκλείει να επιτραπεί σε Κράτος της Ευρωζώνης να χρεοκοπήσει, αν δημιουργηθεί πρώτα ένας μόνιμος μηχανισμός διάσωσης, όπως μετέδωσε το AP.

Εν τω μεταξύ, δεύτερες σκέψεις εκφράζονται και όσον αφορά την περαιτέρω βοήθεια από το ΔΝΤ, καθώς όλο και περισσότεροι, ακόμα και μέσα στο Ταμείο, εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο τα 630 δισεκατομμύρια δολάρια, που διαθέτει το Ταμείο, επαρκούν για να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη μείζονα κρίση, παρ΄ όλο που μετά το 2008 τριπλασιάσθηκαν τα κεφάλαια.

Ακόμα και ο διοικητής της Κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι οι πηγές εσόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είναι προσαρμοσμένες σε αυτή τη συγκυρία.

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, επεσήμανε τον κίνδυνο κατάρρευσης του αναπτυσσόμενου κόσμου, στην περίπτωση που δεν επέλθει πολιτική συμφωνία Αμερικής και Ευρώπης για την κρίση χρέους, που τις κλυδωνίζει.

“Ίδια γεύση” και από τις νεότερες δηλώσεις του George Soros, αυτή τη φορά Financial Times Γερμανίας: “Η δημοσιονομική κατάρρευση έρχεται. Είναι καιρός να σκεφτούμε το αδιανόητο και να προσαρμοστούμε στην κατάρρευση της Ελλάδος”.

Στασιμότητα στις ανεπτυγμένες οικονομίες και ύφεση για την Ευρωζώνη προβλέπει ο κ. Mohamed El-Erian. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο επικεφαλής της Pimco επισημαίνει πως τους επόμενους 12 μήνες οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα καταγράψουν αναιμική, αν όχι μηδενική, ανάπτυξη, η οικονομία των ΗΠΑ θα παραμείνει στάσιμη, ενώ η Ευρωπαϊκή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1% - 2%.

Θετική εικόνα από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, που έδειξαν ότι “ποντάρουν” πως έστω και την τελευταία στιγμή, η Ευρώπη θα πάρει κάποιες πρωτοβουλίες για την κρίση χρέους.
Εν τω μεταξύ, καλύτερος των προσδοκιών αποδείχθηκε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου Ifo για την Γερμανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης μειώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο, αλλά λιγότερο από όσο προέβλεπαν οι αναλυτές. Ο δείκτης μειώθηκε στο 107.5 τον Σεπτέμβριο (σε χαμηλά 15μηνου) από 108.7 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ωστόσο, – βάσει δημοσκόπησης του Reuters- προέβλεπαν ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση στο 106,5.
Ο δείκτης προσδοκιών άγγιξε το 98 έναντι προβλέψεων στο 97,5.

Μικτό το ξεκίνημα στην συνεδρίαση της Wall Street, καθώς επιμένουν να δείχνουν αρνητικά τοι στοιχεία από την Αγορά κατοικίας (πτώση 2,3% στις πωλήσεις νέων κατοικιών τον Αύγουστο, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να αναφέρονται σε υποχώρηση 1%).

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας, ο Γενικός Δείκτης προσπάθησε και πέτυχε να απομακρυνθεί σχετικά από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό, επωφελούμενος από την μερική επιστροφή των αγοραστών στον ΟΠΑΠ και το κλείσιμο της Coca-Cola 3Ε στο υψηλό ημέρας (με την βοήθεια των τελικών δημοπρασιών).

Εικόνα απόλυτης καταστροφής σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται από το τελικό -3,23% του FTSEM και το -2,21% του FTSES, ενώ αρκετές δεκάδες εταιρείες είδαν και σήμερα τις αποτιμήσεις τους να συρρικνώνονται περισσότερο από 5% και όλα αυτά με ένα τζίρο που μόλις και μετά βίας πλησίασε τα 47 εκατ. ευρώ (!)

Απόλυτα επιφυλακτικοί και οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, εκτιμούν ότι οι σχεδόν επί καθημερινής βάσεως σημαντικές απώλειες του Τραπεζικού κλάδου συνηγορούν στο ότι μια γενικότερη αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους πλησιάζει και αυτή τη φορά μπορεί και να μην είναι σε εθελούσια βάση.

Αυτό το πιστωτικό γεγονός (σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα) μπορεί να αποδειχθεί θετικό για την Ελληνική οικονομία και το Χ.Α., όμως οι μέτοχοι των Ελληνικών Τραπεζών θα έχουν να γράψουν και άλλες υποαξίες (!)

Τέσσερις οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+0,51%), ΟΠΑΠ (+2,5%), Coca-Cola (+1,53%), Folli Follie Group (+2,81%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της MPB.

Αντίθετα συντριπτικές απώλειες για Ταχ. Ταμιευτήριο (-14,13%), Πειραιώς (-12%) και Alpha Bank (-8,46%). Απώλειες μεγαλύτερες του 6% για Εθνική και Eurobank, του 3% για Μυτιληναίο, Κύπρου και MIG και μικρότερες απώλειες για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 29 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 806,42 (12.14) και χαμηλό τις 777,71 (16.54) και έκλεισε τελικά στις 784,65 μονάδες με απώλειες 1,67%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 47 εκατ.

Κάκιστη, για πολλοστή φορά, η τελική εικόνα με 41 ανοδικές μετοχές έναντι 103 πτωτικών και 29 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 7 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι το πρόβλημα χρέους δεν είναι μόνο Ελληνικό, αλλά παγκόσμιο, εκτιμά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.
 
Μάλιστα, η έντονη πτωτική κίνηση των ξένων Αγορών το τελευταίο διάστημα φανερώνει τους φόβους των αναλυτών ότι δεν πρόκειται μόνο για μία κρίση χρέους, αλλά για κρίση του διεθνούς Χρηματοπιστωτικού συστήματος για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια.

Η αναγκαιότητα για την εξεύρεση νέων κεφαλαίων από τις Τράπεζες θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου να αποφευχθεί ένα κραχ.

Η απόσυρση καταθέσεων καθώς και η πώληση ομολόγων από κολοσσούς επιβεβαιώνουν την ανησυχία του κόσμου ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Εάν οι Ηγέτες του Πλανήτη (προφασιζόμενοι ότι θα παραβιαστούν οι κανόνες της Σχολής του Σικάγο) δεν δώσουν άμεσα μία ουσιαστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες Χώρες, τότε θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω αύξηση της ανέχειας, σε έκρηξη της ανεργίας και σε έξαρση της εγκληματικότητας.

Πιθανή, βραχυπρόθεσμα η περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος για Ιταλία και Γαλλία, που μπορεί να συνοδευτεί μα απόσυρση καταθέσεων και κρίση εμπιστοσύνης.

Σε ό,τι αφορά στα Ελληνικά δρώμενα, ακόμη και αν εφαρμοστούν τα σκληρά μέτρα λιτότητας της Κυβέρνησης, ακόμη και αν αποφασιστούν νέα μέτρα στα επόμενα χρόνια, δεν πρόκειται να αποδώσουν εάν δεν συνδεθούν με την ανάπτυξη της Χώρας. Έξοδος από την ύφεση με συνεχείς περιορισμούς και πτώση των επενδύσεων δεν μπορεί να υπάρξει, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ.

Με την αβεβαιότητα και την επιφυλακτικότητα να χτυπάει στο κόκκινο και τους “εφιάλτες” της χρεοκοπίας και της Κρατικοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών να βαδίζουν χέρι –χέρι δύσκολα κάποιος επενδυτής θα λάμβανε τη θέση του αγοραστή, εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Μάλιστα μέσα σε αυτό το “τοξικό” περιβάλλον ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ASE 20 δείχνει να κατευθύνεται με γοργό βηματισμό προς το 300άρι “εκτοξεύοντας μύδρους” προς όποιον έχει την κακή τύχη να ασχολείται ακόμα ενεργά με το Χ.Α. Ο μόνος ίσως τίτλος, που φαίνεται στο ωριαίο διάγραμμα ότι βαστάει προς το παρόν την αγοραστική του “σημαία” είναι εκείνος των Ελ. Πετρελαίων.

Όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι μόνο ανοδικά “σκιρτήματα” μπορούν να δώσουν προκαλώντας νέους εγκλωβισμούς. Έντονη αλλαγή σκηνικού έχουμε και στους διεθνείς δείκτες με τα Τραπεζικά “ρίγη” να έχουν προκαλέσει καθοδική “ολισθηρότητα” οδηγώντας χαρακτηριστικά: τον Dow Jones κάτω από τη βάση στήριξης των 11000 με 10850 μονάδων και τον DAX 30 κάτω από τις 5300 μονάδες. Τέλος σε καθοδικό “ολίσθημα” υπέπεσε και ο χρυσός, καθώς μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα έδωσε “short” ένδειξη τόσο στο ωριαίο όσο και στο ημερήσιο διάγραμμα.

Η Αγορά συνεχίσει να ανησυχεί για τις Τραπεζικές προκλήσεις, αλλά και για την υπερψήφιση των νέων μέτρων από την Ελληνική Βουλή, ενώ σε επίπεδο Ευρωζώνης η Ιταλία δείχνει επόμενος “αδύναμος κρίκος”, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Η πιστωτική κρίση στις Χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου συνεχίζει να ταλανίζει τις Αγορές, οι οποίες φαίνεται πλέον να αγωνιούν και για τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ. Οι δηλώσεις Bernanke για την ύπαρξη σημαντικών κινδύνων στην πορεία ανάκαμψης της Αμερικανικής οικονομίας και η αντιμετώπισή τους από τη FED σε πρώτη φάση, πυροδότησαν τις ανησυχίες των επενδυτών.

Η σημαντική υποχώρηση του αργού πετρελαίου και του χρυσού, σε συνδυασμό με την άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ, πιστοποιούν τους φόβους των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ αδυνατεί να ανακάμψει επί της ουσίας από τα χαμηλά στα οποία βρέθηκε στις αρχές του 2009, ενώ και τα στοιχεία της ανεργίας που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα πιστοποιούν στασιμότητα από τον Απρίλιο και μετά.

Επιπρόσθετα οι υποβαθμίσεις τριών Αμερικανικών Τραπεζών (Bank of America, Well Fargo και Citigroup) ενίσχυσαν τις πιέσεις στον ευρύτερο Χρηματοπιστωτικό κλάδο, τη στιγμή που αφενός πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για της ανάγκη σημαντικής κεφαλαιακής ενίσχυσης των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων και αφετέρου εγείρονται υψηλές απαιτήσεις εναντίον τους για πρακτικές του παρελθόντος.

Όσον αφορά την Ευρώπη, η ειδησεογραφία για την Ελλάδα συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον με τις ξένες αναφορές να πυκνώνουν περί Ελληνικής χρεοκοπίας. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την Τρόικα, η οποία αν και πέτυχε την ανακοίνωση νέων σκληρότερων μέτρων, φαίνεται πλέον να περιμένει την υπερψήφισή τους από το Ελληνικό Κοινοβούλιο προτού εγκρίνει την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Παράλληλα, η ΕΚΤ φαίνεται να συνεχίζει τις αγορές Κρατικών ομολόγων ιδιαίτερα της Ιταλίας, η οποία έχει προσπεράσει την Ισπανία σε επίπεδο spreads και προβάλλει ως ο μεγάλος “αδύναμος κρίκος” της Ευρωζώνης.

Όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α., πάρα πολλά θα κριθούν από τις περαιτέρω διαθέσεις των Τραπεζικών μετοχών, που σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec. δεν αποκλείεται να διολισθήσουν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

--------- ΧΠΑ

Με πιέσεις ξεκίνησε η εβδομάδα, ενώ αξιοπρόσεκτη πτώση παρουσίασε ο όγκος συναλλαγών.
Επιθετικότεροι οι πωλητές στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να γυρίσει σε υποτίμηση 0,25%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5252, τιμή εκκαθάρισης 318,9) κινήθηκαν μεταξύ 318 και 334 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ανήλθε στο 76%, με τον όγκο συναλλαγών να μειώνεται δραστικά στα 476 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (101 δικαιώματα αγοράς και 375 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός δανεισμός τίτλων (5000 ΕΧΑΕ, 13000 ΟΠΑΠ, 20000 Εθνική, 10000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6568), Alpha Bank (2848), Πειραιώς (3356), Eurobank (2140), ΟΤΕ (1383), ΔΕΗ (324), Κύπρου (488), ΟΠΑΠ (763), MIG (1679), Μυτιληναίο (335), Ελλάκτωρα (423), Ταχ. Ταμιευτήριο (474), Intralot (115), MPB (513), Ελ. Πετρέλαια (181), Τιτάνα (118), ΕΧΑΕ (105).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 26/9 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7704781 τεμ.), Εθνική (13626233 τεμ.), Πειραιώς (19277513 τεμ.), ΟΤΕ (5184198 τεμ.), MIG (4392213 τεμ.), MPB (5285915 τεμ.), Eurobank (17938851 τεμ.) Κύπρου (5762431 τεμ.).


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v