ΧΑ: Πού πήγε η πτώση; Την πήρε το “Εύρηκα”!

Πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων έκλεισε ο ΓΔ με τους τίτλους του 20άρη να αποσπούν περισσότερο από το 90% του τζίρου. Κέρδη για Εθνική (6,3%), Αlpha (12,7%), Eurobank (10,1%), MPB (9%).

Ασφαλώς και οι παλαιότεροι θα θυμούνται το διαφημιστικό σποτάκι όπου η γιαγιά ρωτούσε την εγγονή "πού πήγε ο λεκές" και εκείνη απαντούσε: "Τον πήρε το Εύρηκα!".

Λύση στην ελληνική κρίση χρέους σε 6 βήματα φαίνεται να δίνει το σχέδιο με την κωδική ονομασία "Εύρηκα" της Roland Berger, μιας από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρίες συμβούλων της Ευρώπης, με ισχυρή επιρροή στην κυβέρνηση της κ. Angela Merkel, το οποίο προβλέπει τα εξής:

Περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου ύψους 125 δισ. ευρώ συγκεντρώνονται σε μία εταιρία συμμετοχών, η οποία πωλείται στην Ε.Ε. αντί 125 δισ. ευρώ. Οργανισμός της Ε.Ε., πιθανότατα με έδρα το Στρασβούργο, αναλαμβάνει να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει στον έλεγχο της εταιρίας συμμετοχών έως το 2025.

Εάν η διαδικασία αποφέρει κέρδη, αυτά θα αποδοθούν στην Ελλάδα αφότου αφαιρεθούν οι προμήθειες.

Στην περίπτωση όπου καταλήξει σε ζημίες (η Roland Berger δεν περιμένει κάτι τέτοιο), αυτές πάλι θα βαρύνουν το ελληνικό δημόσιο. Επιτρέπεται στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώληση της εταιρίας συμμετοχών για να επαναγοράσει τα ομόλογά της από την ΕΚΤ και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF. Με την επαναγορά, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα πέσει από το 145% στο 88% του ΑΕΠ (χωρίς νέο μεγαλύτερο "κούρεμα").

Η έκθεση της ΕΚΤ και των Ευρωπαίων φορολογουμένων στο ελληνικό χρέος θα πέσει στο μηδέν.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός επενδύει 20 δισ. ευρώ στην αναδιάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας συμμετοχών, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία των αποκρατικοποιήσεων. Υπολογίζεται ότι με τη μέθοδο αυτή μπορούν να συγκεντρωθούν 40 - 60 δισ. ευρώ επιπλέον. Εισρέουν στην ελληνική οικονομία διαρθρωτικά κονδύλια ίσα με το 8% του ελληνικού ΑΕΠ, τα οποία η χώρα δεν χρησιμοποιεί τώρα.

Τα κονδύλια αυτά φέρνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από το -5% στο +5% και αυξάνουν τα φορολογικά έσοδα κατά 4% του ΑΕΠ. Με τα επιπλέον φορολογικά έσοδα, η Ελλάδα προχωρά σε επαναγορές ομολόγων ίσες περίπου με το 1% του ΑΕΠ της ετησίως.

Η μείωση του χρέους και η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητάς της επιτρέπουν τη μείωση του ύψους των τόκων κατά 50% τουλάχιστον. Έτσι, το χρέος πέφτει κάτω από το 60% του ΑΕΠ το 2018.

Όπως εξηγεί η Roland Berger, με τη μέθοδο αυτή, τα ελληνικά CDSs καταρρέουν, επιφέροντας ζημίες σε όσους πόνταραν τόσο στην ελληνική χρεοκοπία όσο και στην κατάρρευση της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Επιπλέον, με τη σαρωτική ιδιωτικοποίηση του ελληνικού δημόσιου τομέα, πατάσσεται η διαφθορά και ευνοείται η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Με το σχέδιο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες που έχουν στα χέρια τους κρατικά ομόλογα θα γλιτώσουν από το νέο "haircut" και θα εγγράψουν κέρδη έως 30 δισ. ευρώ, αποκαθιστώντας τη φερεγγυότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Ασφαλώς, αυτά τα πρώτα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας (αν και ακόμα είναι ασκήσεις επί χάρτου) έγιναν δεκτά με μίνι ράλι ανακούφισης από το εγχώριο τραπεζικό ταμπλό, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το +6,51% του τραπεζικού δείκτη.

Εννοείται ότι σαφώς και υπάρχουν και αντίθετες εκτιμήσεις, όμως στην παρούσα φάση το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε να τις αγνοεί, καθώς ψάχνει να πιαστεί από κάτι θετικό και να αλλάξει το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα. Ασφαλώς, το τελευταίο για να επιτευχθεί χρειάζεται αλλαγή της ποιότητας των παικτών και των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α., όμως τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια μεσοπρόθεσμου ορίζοντα θα ήθελαν μεγαλύτερη ορατότητα για να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους.

Παίρνοντας κατά σειρά τις αρνητικές ειδήσεις κι εκτιμήσεις, αυτές, και σήμερα, μόνο λίγες δεν είναι.

Οι γερμανικές τράπεζες προβάλλουν αντιστάσεις στις πιέσεις της πολιτικής ηγεσίας να δεχτούν μεγαλύτερες απομειώσεις στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγή από το περιβάλλον των συνομιλιών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε τις τελευταίες μέρες από τις τράπεζες να δεχτούν μεγαλύτερες απομειώσεις από το 21% που πρότεινε το IIF. Αλλά οι τράπεζες φοβούνται ότι, αν δεχτούν μεγαλύτερες απομειώσεις, μπορεί να προκαλέσουν εμπλοκή στη συμφωνία του IIF.

Την εκτίμηση ότι η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα (εκτός της εφεδρείας στο Δημόσιο) θα φτάσει το 26% έως το 2012, που αντιπροσωπεύει αριθμό 1.250.000 εργαζομένων (κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα), εξέφρασε ο κ. Ρομπόλης, εισηγητής της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Όπως ανέφερε το ΑΠΕ, ο κ. Ρομπόλης υποστήριξε πως μέσα στο επόμενο έτος θα υπάρξει ανάγκη για αναπροσαρμογή του ασφαλιστικού συστήματος και μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων εξαιτίας της ανεργίας. Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων θα φτάσει στα 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011, οπότε και θα υπάρξουν δυσκολίες στη χρηματοδότηση του συστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα πλήττεται καθημερινά από απεργιακό δελτίο και οι περισσότεροι από όσους απεργούν είναι μακράν οι ευνοημένοι των τελευταίων 35 χρόνων!

Αναπόφευκτα, η Ελλάδα θα οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης, υποστηρίζει ο κ. Otmar Issing, πρώην επικεφαλής ανάλυσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η Ελλάδα χρειάζεται επίσης "haircut" του χρέους της κατά τουλάχιστον 50%.

Δεδομένη θεωρεί ο οικονομολόγος κ. Martin Feldstein την πτώχευση της Ελλάδας, ωστόσο ο χρόνος της... αναγγελίας θανάτου θα εξαρτηθεί από τη διάθεση της Γαλλίας και της Γερμανίας να... ρισκάρουν το μέλλον της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τον κ. Feldstein, "η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να 'δραπετεύσει' από μία κατά τα άλλα απαράδεκτη κατάσταση.

Η Ελλάδα έχει ένα μη διαχειρίσιμο επίπεδο κρατικού χρέους (150% του ΑΕΠ, το οποίο αυξάνεται φέτος κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες), μια καταρρέουσα οικονομία (με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά περισσότερο από 7% φέτος, εκτινάσσοντας το επίπεδο ανεργίας στο 16%), ένα χρόνιο έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών (που διαμορφώνεται στο 8% του ΑΕΠ) και αφερέγγυες τράπεζες που χάνουν ταχύτατα καταθέσεις.

Η μόνη διέξοδος για τη χώρα είναι να κηρύξει χρεοκοπία. Όταν το πράξει, θα πρέπει να διαγράψει την αρχική αξία του κρατικού χρέους της κατά τουλάχιστον 50%.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ελπίζουν πως με το να δείχνουν ότι ακόμα και η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία οι αγορές θα ανακτήσουν αρκετή εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα της Ιταλίας και της Ισπανίας, ώστε να συνεχίσουν να τις δανείζουν με λογικά επιτόκια και να χρηματοδοτούν τις τράπεζές τους.
 
Αν η Ισπανία και η Ιταλία πράγματι δείξουν ότι είναι σε αρκετά καλή κατάσταση όταν τελειώσουν τα επόμενα δύο χρόνια, τότε οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες μπορούν να επιτρέψουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας χωρίς να υπάρχει ο φόβος επικίνδυνης μετάδοσης. Η Πορτογαλία μπορεί να ακολουθήσει την Ελλάδα κηρύσσοντας πτώχευση και φεύγοντας από την ευρωζώνη.

Όμως, οι μεγαλύτερες χώρες θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν με λογικά επιτόκια και το τρέχον σύστημα της ευρωζώνης θα συνεχιστεί.

Η νέα δραχμή θα πρέπει να υποχωρήσει κατά 120% έναντι του ευρώ, εκτιμά το Roubini Global Economics, όπως αποκαλύπτει η "Wall Street Journal". Οι αναλυτές του ινστιτούτου επισημαίνουν ότι θεωρητικά, με υποτίμηση της τάξεως του 50%, θα μπορούσε να επιτευχθεί μηδενισμός του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Όπως όμως εξηγεί ο κ. Michael Hart, "οι αγορές πλέον δεν συγχωρούν εν μέσω κρίσης, άρα πιθανότατα (η υποτίμηση της τάξεως του 50%) δεν θα είναι αρκετή".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή σημαντική άνοδος δεν συνοδεύτηκε από κάτι εντυπωσιακό από πλευράς τζίρου, ενώ οι τίτλοι του 20άρη απέσπασαν περισσότερο από το 90% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η επιφυλακτική εικόνα που παρουσιάζουν εδώ και πολύ καιρό οι συναλλαγές οφείλεται αφενός στη μηδενική παρουσία ισχυρών χαρτοφυλακίων (τουλάχιστον στην πλευρά των αγοραστών), στη γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί στον τραπεζικό τομέα σχετικά με το ύψος της επανακεφαλαιοποίησης που θα χρειαστεί, στο ολοένα και περισσότερο επιδεινούμενο περιβάλλον που καλείται να αντιμετωπίσει η πλειονότητα των επιχειρήσεων λόγω των κυβερνητικών μέτρων που λαμβάνονται και της στάσης πληρωμών από το Δημόσιο και στις περισσότερες περιπτώσεις εταιριών της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και στην αδιαφορία των βασικών μετόχων, που παρακολουθούν ασυγκίνητοι την καθημερινή χρηματιστηριακή απαξίωση της εταιρείας τους.

Ακόμα και σήμερα, πολλοί τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων βρέθηκαν να κλείνουν με ακραία ποσοστά πτώσης, χωρίς σε αυτό να συνηγορεί ο όγκος συναλλαγών.

Τρανά παραδείγματα οι εταιρίες Σφακιανάκης, Nutriart, Μουζάκης, Αλουμύλ, Μαθιός, ΕΛΓΕΚΑ, Νάκας, Αστήρ, Κορδέλλου, Sprider, Γενική Εμπορίου, Ιντερτέκ, Δρομέας, Κυριακίδης, Σαράντης, Ιασώ κ.ά.

Υπό σημαντική πίεση και ο τίτλος του Υγεία, μετά την αποκοπή του δικαιώματος συμμετοχής στην ΑΜΚ με καταβολή μετρητών.

Αντίθετα, με σχετικά επιθετικούς αγοραστές από την αρχή της συνεδρίασης ο Βωβός, προσπάθεια αντίδρασης από την Κρέκα, που μπορεί να έχει και συνέχεια αν τελείωσαν οι επιθετικές πωλήσεις των τελευταίων ημερών (στο μισό της ονομαστικής της αξίας και περίπου στο 1/7 της καθαρής της θέσης), ενώ κινητικότητα σημειώθηκε και στις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο Γενικός Δείκτης, έπειτα από τέσσερις συνεδριάσεις, έκλεισε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και στο υψηλό ημέρας, αφού στο υψηλό ημέρας έκλεισαν και οι Βιοχάλκο, Ελλ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Εθνική, Πειραιώς, Coca Cola, Jumbo, Alpha Bank και MPB.

"Κόκκινα σημάδια" σε "πράσινο φόντο" οι εταιρίες ΔΕΗ (-0,17%) και MIG (-4%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν η Τιτάν και το Folli Follie Group.

Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+12,7%), Eurobank (+10,11%) και MPB (+9,09%). Κέρδη μεγαλύτερα του 6% για την Εθνική και την Πειραιώς, του 5% για το Ταχ. Ταμιευτήριο και του 4% για τον Μυτιληναίο, ενώ με μικρότερα αλλά αξιόλογα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με μάλλον πτωτικές διαθέσεις και υποχώρησε μέχρι τις 779,2 μονάδες (11:55).

Όμως, από εκεί και πέρα ακολούθησε σταθερή πλαγιοανοδική κίνηση και έκλεισε στο υψηλό ημέρας, και πιο συγκεκριμένα στις 809,94 μονάδες, με κέρδη 2,37%.

Σχετικά καλή η τελική εικόνα, με 79 ανοδικές μετοχές έναντι 60 πτωτικών, ενώ 34 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 5% έως 12,7%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το φόβητρο για μεγαλύτερο "κούρεμα" στα ελληνικά ομόλογα, στην παρούσα φάση και υπό προϋποθέσεις, δείχνει να απομακρύνεται, δίνοντας μικρές ανάσες στον ταλαιπωρημένο τραπεζικό κλάδο, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Από την άλλη, παραμένει η δαμόκλειος σπάθη του πορίσματος της BlackRock που θα αφορά στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.

Η προσπάθεια απομάκρυνσης μεγαλύτερου "haircut" έρχεται από τη δημιουργία του φορέα γερμανικής έμπνευσης και κατασκευής, σύμφωνα με τον οποίο θα δρομολογηθούν με ταχύτητα οι αποκρατικοποιήσεις, προκειμένου να επιτευχθούν τα συμπεφωνημένα, για τα οποία καθυστερεί χαρακτηριστικά η ελληνική κυβέρνηση.

Οι προσδοκίες για αποκρατικοποιήσεις με σημαντικό premium από τις τρέχουσες αποτιμήσεις δείχνουν χαμηλές, αφενός λόγω του ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε τα μέτρα της και τώρα έχει χαμηλή διαπραγματευτική δυνατότητα και αφετέρου γιατί δεν έχει υπάρξει ουσιαστική προετοιμασία προς αυτήν την κατεύθυνση (ανάθεση παρεμβατικού ρόλου σε συγκεκριμένους οίκους).

Σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της Proton Bank, όλα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν ψήγματα συγκρατημένης αισιοδοξίας (αγνώστου διαρκείας), γεύση της οποίας έδωσε η σημερινή συνεδρίαση.

------ ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε με τάσεις υποχώρησης και εμφάνισε αγοραστικές διαθέσεις μετά το μέσον της συνεδρίασης.

Οι αγοραστές στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να μείνει σε υπερτίμηση 0,20%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6050, τιμή εκκαθάρισης 335,01) κινήθηκαν μεταξύ 318 και 336,5 μονάδων.

Αγορές μετά τις 14.30 από εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 75% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός στα 590 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (342 δικαιώματα αγοράς και 248 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (7300 ΟΤΕ, 7800 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11457), Alpha Bank (4550), Πειραιώς (10416), Eurobank (4190), ΟΤΕ (944), ΔΕΗ (146), Κύπρου (179), ΟΠΑΠ (446), MIG (704), Μυτιληναίο (599), Ταχ. Ταμιευτήριο (404), Intralot (140), MPB (518), Μέτκα (288), Αγροτική (183).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 28/9 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: ΟΠΑΠ (3000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8246481 τεμ.), Εθνική (14643833 τεμ.), Πειραιώς (19137013 τεμ.), ΟΤΕ (5291540 τεμ.), MIG (4392213 τεμ.), Eurobank (18003931 τεμ.) Κύπρου (5762431 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v