Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή σκηνικού με τραπεζικά κέρδη

Επιστρέφουν σε ανοδική φορά τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ αλλαγή τάσης καταγράφεται και στη Σοφοκλέους. Κέρδη για Alpha (5,56%), ETE (2,6%), Mυτιληναίο (3,96%), ΤΤ (5,2%). Πτώση για ΔΕΗ.

Σταδιακά ανακάμπτουν βασικοί δείκτες και μετοχές, με τον Γ.Δ. να προσεγγίζει πάλι τις 790 και τον FTSE-20 τις 325 μονάδες.

Με μέτριες συναλλαγές, καθώς δεν ξεπερνούν τα 23 εκατ. ευρώ στις 14:15, από τα οποία 6,5 εκατ. για τη μετοχή της Εθνικής, 1,2 εκατ. για την Τράπεζα Κύπρου, 1,1 εκατ. για την Τράπεζα Πειραιώς και 1,7 εκατ. για την Alpha Bank.

Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι δείκτες κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καλύπτουν τις αρχικές απώλειές τους.

Αυτές σε μεγάλο βαθμό δικαιολογείται μετά το τριήμερο μίνι ράλι.

Το ευρώ κερδίζει κι άλλο έδαφος αντιδρώντας πριν από λίγο έως το 1,37 δολ., τη στιγμή όπου ο DAX στη Φρανκφούρτη κυμαίνεται στις 5.675 μονάδες (0,82%) και ο CAC στο Παρίσι σημειώνει άνοδο 0,53%, στις 3.040 μονάδες.

Στο Χ.Α. η Alpha Bank κάνει και σήμερα τη διαφορά για τον τραπεζικό κλάδο, αντιδρώντας έως 3,9% στο 1,31 ευρώ.

Ακολουθούν η Εθνική στα 2,72, η Eurobank στο 0,90, το Τ.Τ. στο 0,77 και η ΜΡΒ στο 0,34 ευρώ.

Λίγο μετά τις 14:15, ο Γ.Δ. ακολουθούσε οριακά υψηλότερα την αντίδραση του 20άρη, καλύπτοντας τις 792 μονάδες.

Κι αυτό λόγω κυρίως των εντολών που ενεργοποιήθηκαν για τις μετοχές του Μυτιληναίου (4,3%), του ΟΤΕ, της Ελλάκτωρ και της Βιοχάλκο.

Έως 3,2% αντιδρά η Μέτκα στα 5,47 ευρώ (ενισχύοντας και τη μητρική εταιρία), με αφορμή κυρίως την ανακοίνωση ανάληψης κατασκευής μονάδας στο Ιράκ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν λίγο μετά τις 13:00 πως η επιβεβαίωση της επανόδου της τρόικας στην Αθήνα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να βοηθήσει και την αγορά.

Προς ώρας, οι συναλλαγές που έχουν γίνει από τις 13:15 σταδιακά έως και πριν από λίγο δεν παραπέμπουν σε… ενθουσιώδη υποδοχή από την πλευρά κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Είναι, ωστόσο, μία παράμετρος, ακόμη ένα μικρό βήμα στην προδιαγεγραμμένη πορεία.

Εάν συντηρηθεί το θετικότερο κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, εκτιμούμε πως πράγματι οι εξελίξεις με αφορμή την επάνοδο της τρόικας μπορούν να προσφέρουν μια - δυο ανάσες στην αγορά.

Ωστόσο, κατά την εκτίμησή μας, αγκάθι θα αποτελέσει στη συνέχεια η πρόθεση ορισμένων δανειστών να αναθεωρηθούν μέρη της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου αλλά και του πλαισίου του προγράμματος μετακύλισης του ελληνικού χρέους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v