Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τελευταίο και... καταϊδρωμένο

Μόλις την τρίτη ημέρα του διεθνούς μίνι ράλι το ΧΑ… εδέησε να συγχρονιστεί με τις ξένες αγορές. Παραμένουν κλειδί οι τράπεζες, με ενθαρρυντική ένδειξη την υλοποίηση του PSI. Κρίσιμα τα 2,80-2,95 ευρώ για την ΕΤΕ.

Κοντά στην υπέρβαση του στόχου ελάχιστης συμμετοχής (90%) βρίσκεται το εν εξελίξει πρόγραμμα μετακύλισης - ανταλλαγής του χρέους, που λήγει έως τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η οικειοθελής συμμετοχή, με βάση τις ίδιες πηγές, είναι πιθανόν πλέον να ξεπεράσει το 90% και σε απόλυτο αριθμό τα 129,5 δισ. ευρώ από τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 144 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν έως τον Ιούλιο του 2020. Αυτή είναι η μία πληροφορία που αντλούμε από το euro2day...

Η άλλη σχετίζεται με τη διαπίστωση του κ. El-Erian πως η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία τώρα συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα της κρίσης χρέους και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Διόλου τυχαία η δήλωση του πανίσχυρου επικεφαλής της Pimco (σε συνέντευξή του στο Bloomberg) σε μία διόλου τυχαία συγκυρία.

Μία τρίτη πληροφορία έρχεται (από πού αλλού…) από το Βερολίνο, με την κ. Άνγκελα Μέρκελ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων ως προς το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, διευκρινίζοντας ότι οι στόχοι του Σεπτεμβρίου δεν έχουν επιτευχθεί.

Όλο και συμπληρώνεται, όλο και διευρύνεται η συνολική εικόνα ενός σχεδιασμού που, χονδρικά, ξεκίνησε πέρυσι τον Μάιο και από τις μέχρι τώρα εξελίξεις και στοιχεία φαίνεται πως θα μας πάει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Τότε που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτιμά πως θα μπορεί να λειτουργήσει ένας μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το "ελληνικό πρόβλημα". Μέχρι τότε η κοινωνία, η οικονομία και η αγορά θα συγκλονίζονται από ιστορικές αλλαγές (οι περισσότερες επίπονες, κατάφωρα άδικες, ακραίες…) που ουσιαστικά θα συνθέτουν τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που θα έχει συντελεστεί σε αυτόν τον τόπο.

Πρόγευση αυτής της διαδικασίας έχουμε από την περίπτωση του ΟΤΕ - Deutsche Telekom, από τη ΔΕΗ και την ελκυστική… μικρή ΔΕΗ, τις βλέψεις της RWE. Άμεσα δείγματα θα έχουμε από τον τρόπο επέκτασης της σύμβασης λειτουργίας του ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος", τη διάθεση του 35% που έχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ, την εκχώρηση της ΕΥΑΘ (πάντα ολόθερμα ενδιαφερόμενος ο γαλλικός κολοσσός της Suez).

Αυτό είναι το περιβάλλον που καθορίζει τις κινήσεις και ημών των βραχυπρόθεσμων παικτών, με τα ξένα χρηματιστήρια να επιδίδονται σε ένα τριήμερο ράλι, αλλά με το Χ.Α. να μένει αρκετά πίσω.

Στις 11.190 μονάδες ο DJIA, στις 1.175 μονάδες ο S&P 500 (εάν περάσει πειστικά τις 1.200 θα έχει ενδιαφέρον…), στις 5.628 ο DAX (με 5,29%), στις 3.023 ο CAC 40 (με 5,74%), με παράλληλη επαναφορά του ευρώ πάνω από το όριο του 1,36$.
 
To X.A. υποαποδίδει παρά τη χθεσινή ενθαρρυντική αντίδραση μετοχών όπως η Alpha Bank, η Εθνική, η Πειραιώς αλλά και εταιριών όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο Μυτιληναίος. Αλλά και των Μέτκα, Lamda, ΓΕΚ Τέρνα κ.ά. από τα μεσαία. Από τεχνικής πλευράς, για να έχει τύχη μία αντίδραση θα πρέπει πρώτα απ' όλα να επαναπροσεγγιστούν για τον FTSE 20 οι 360 μονάδες, με την κίνηση μέχρι εκείνα τα επίπεδα να θεωρείται ξεκάθαρα τεχνικής μορφής και αντανακλαστική αντίδραση.

Για τραπεζική αντίδραση χαμηλού κόστους έκανε λόγο χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωνε πως "…παρά ταύτα, στην εγχώρια επενδυτική κοινότητα (όση έχει απομείνει) η επιφυλακτικότητα παραμένει, καθώς το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου αλλά και των επενδυτών (είτε δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση, είτε όχι) δηλώνει σίγουρο ότι η αγορά της εξαιρετικά μειωμένης ρευστότητας θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες προκειμένου να απορροφηθεί το μεγαλύτερο 'κούρεμα' (αν επαληθευτούν οι 'εισαγόμενες' εκτιμήσεις και τα δημοσιεύματα) και βέβαια ο 'λογαριασμός' που θα έρθει από την BlackRock".

Λόγος ικανός (ικανότατος, θα συμπληρώναμε τον φίλτατο συν- Παγκρατιώτη) για να κρατήσει σε χαμηλά (ενδεχομένως και σε χαμηλότερα) επίπεδα τις αποτιμήσεις των ομίλων. Σε τιμές που να διευκολύνουν τις αναπόφευκτες εξελίξεις, είτε θα αφορούν στο ενδεχόμενο κρατικοποίησης κάποιας τράπεζας είτε -το πιθανότερο- στην προσφυγή σε γενναίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Δηλαδή εκεί όπου θα σηματοδοτηθούν οι μεγαλύτερες αναδιατάξεις δυνάμεων, ισορροπιών στη σύγχρονη ιστορία του εγχώριου συστήματος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v