Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσδοκίες για συνέχιση της αντίδρασης

Το γύρισμα των ξένων χρηματιστηρίων και η κρισιμότητα των εξελίξεων στη γερμανική Βουλή κρατούν σε "επαγρύπνηση" και τη Σοφοκλέους. Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος και οι αντοχές του. Ελπίδες για συνέχιση της ανόδου.

Με εξαντλητικό ρυθμό επιταχύνονται οι εξελίξεις, συχνότατα αντικρουόμενες σε τέτοιο σημείο ώστε οι αγορές θα χρειαστούν αμέσως ισορροπιστή.

Όχι άλλο "κούρεμα" απαιτούν οι τραπεζίτες, αναφέρεται σε δημοσίευμα των "Financial Times", για κίνδυνο μη ένταξης των προβληματικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας κάνει λόγο ο Χρ. Κίτσιος.

Σήμερα διεξάγεται η κρισιμότατη ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο, όπου ενδέχεται να διακυβευτεί ακόμη και το πολιτικό μέλλον της κ. Άνγκελα Μέρκελ.

Την ίδια στιγμή, το κλιμάκιο της τρόικας παίρνει κάρτα επιβίβασης για την Αθήνα, την ερχόμενη Δευτέρα πολύ πιθανόν να αποφασιστεί η έγκαιρη χορήγηση της έκτης δόσης και αφού κατά πάσα βεβαιότητα θα έχει μεσολαβήσει έκτακτη τηλεδιάσκεψη(;) των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Σε αυτήν τη συγκυρία, οι πωλητές επιστρέφουν στη Wall, με τον DJIA στις 11.010 (-1,61%), τον S&P 500 στις 1.151 (-2,07%) και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να "γυρίζουν" πτωτικά μετά το βραχύβιο ράλι εκτόνωσης των τελευταίων συνεδριάσεων.

Στο Χ.Α. η προσπάθεια συγχρονισμού με τα ξένα χρηματιστήρια επιτεύχθηκε σχεδόν με την ολοκλήρωση της κίνησης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά έως τις 809,94 και τον Ftse 20 έως τις 335,63 μονάδες, με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές.

Υπεραπόδοση για το σύνολο των μετοχών του κλάδου, με την ΕΤΕ έως τα 2,86 ευρώ, την Alpha Bank έως το 1,42 αλλά και με παράλληλη ανοδική κίνηση μετοχών όπως ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, καθώς και των Fourlis, Σιδενόρ, Μέτκα, J&P Άβαξ κ.ά. από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Η χθεσινή αντίδραση αποδόθηκε είτε στο εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης του ελληνικού χρέους του βαυαρικού οίκου συμβούλων Roland Berger Strategic Consultants (RBSC) είτε στην επιβεβαίωση της επανόδου της τρόικας στην Αθήνα, ενώ αρκετοί την απέδωσαν στον συγχρονισμό με την κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι φυσικό το Χ.Α., τα ξένα χρηματιστήρια να συνεχίσουν να κινούνται ανάλογα με τις εξελίξεις, τις ειδήσεις κυρίως όμως της λογικής προεξόφλησης κάθε λογής σεναρίου.

Από τη στιγμή όπου τα ακραία σενάρια -που με χαρακτηριστική ευκολία και ελαφρότητα κυκλοφόρησαν και αναπαράχθηκαν- δεν επιβεβαιώθηκαν, αφού όπως όλα δείχνουν αυτοί που πόνταραν σε χρεοκοπία της Ελλάδας θα υποχρεωθούν να περάσουν σήμερα - αύριο από το ταμείο για να καταβάλουν διόλου ευκαταφρόνητα ασφάλιστρα, οι αγορές πάνε στον επόμενο γύρο.

Ένας νέος κύκλος, που περιλαμβάνει από την ψηφοφορία για το σχέδιο της ελληνικής διάσωσης στη γερμανική Βουλή και την έλευση της τρόικας μέχρι τις εκτιμήσεις παικτών για ανάγκη μεγαλύτερου "κουρέματος".

Κλειδί για το Χ.Α. παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, που μετά και τις τελευταίες εξελίξεις ενδέχεται να δοκιμαστεί εκ νέου, με τις αντοχές του σε οριακό σημείο.

Από τεχνικής πλευράς, οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις (ενδοσυνεδριακά ελάχιστες τιμές εβδομάδας) αποτελούν -μέχρι νεωτέρας- σημεία αναφοράς και ζώνες που θα πρέπει να επιβεβαιωθούν.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να περιμένουμε την αποσαφήνιση της νέας διόρθωσης στα ξένα χρηματιστήρια (μέχρι ποια σημεία θα μας πάει χαμηλότερα) και τον βαθμό επηρεασμού των αγορών διεθνώς μετά την έλευση της τρόικας και του πολύ ισχυρού ενδεχομένου να εγκριθεί τελικά -εμπρόθεσμα- η καταβολή της έκτης δόσης μέχρι και τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να περιμένουμε αρχικά -από νωρίς- την αντίδραση όσων "έτρεξαν" χθες κυρίως τις τραπεζικές μετοχές, τους εν δυνάμει αγοραστές σε ποια επίπεδα θα ενεργοποιηθούν (εάν ενεργοποιηθούν…).

Την έκβαση της ψηφοφορίας στην Bundestag, τις όποιες τυχόν εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο (μάλλον θεωρητικό το σενάριο) στο Βερολίνο και την πρόοδο των νέων συνομιλιών τρόικας - ελληνικής πλευράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v