Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Μουδιασμένη" αντίδραση στο γερμανικό Οk

Τη στιγμή που οι ξένες αγορές "τρέχουν" μετά το γερμανικό "πράσινο φως" στον EFSF, το ΧΑ παραμένει "εγκλωβισμένο". Από τα ψηλά (+6,5% εχθές) στα χαμηλά (-3%) οι τράπεζες. Σε ιστορικά χαμηλά και μη τραπεζικές μετοχές.

Η Γερμανική Bundestag ενέκρινε τελικά με 523 ψήφους “υπέρ”, 85 “κατά” και 3 αποχές τη συμφωνία για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF (αγορά ομολόγων στη δευτερογενή Αγορά, ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών και τη δημιουργία “προληπτικών” πιστωτικών γραμμών).

Η επικύρωση της συμφωνίας από το Γερμανικό Κοινοβούλιο έγινε δεκτή με καθυστερημένη θετική αντίδραση από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, όχι όμως και από το Χ.Α. που παραμένει εγκλωβισμένο στην μεταβλητότητα και τον συναλλακτικό υποσιτισμό.

Όμως και όσον αφορά το EFSF υπάρχουν σημαντικές επιφυλάξεις από πολλούς διεθνείς αναλυτές που εστιάζουν την επιφυλακτικότητά τους σε αρκετά σημεία.

Στον κίνδυνο ότι οι Χώρες με αξιολόγηση “ΑΑΑ” που θα δρουν ως εγγυητές του ταμείου διάσωσης, θα δεχθούν υποβάθμιση, κάτι για το οποίο ήδη έχουν προειδοποιήσει οι οίκοι αξιολόγησης.

Το σημερινό μέγεθος του EFSF και η σημερινή του μορφή δεν αρκούν για να διασώσουν την Ιταλία και την Ισπανία, αν αυτό απαιτηθεί και αν στην πορεία αυξηθεί θα αυξηθούν και οι πιθανότητες υποβάθμισης.

Οι επενδύτες των ομολόγων του EFSF δεν έχουν καμία πληροφόρηση για το πού ακριβώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματά τους.

Η Ισπανία και η Ιταλία θα είναι αρχικοί εγγυητές αλλά μπορεί και να καταλήξουν να χρειαστούν την στήριξη του EFSF.

Επιπλέον, η αναδιάρθρωση του χρέους μίας χώρας της ευρωζώνης θα αποτελέσει την απόδειξη ότι ο μηχανισμός στήριξης του EFSF, όπως και τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα έχουν αποτύχει, άρα τίθεται θέμα φερεγγυότητας.

Όμως αυτές οι επιφυλάξεις ασφαλώς και από μόνες τους δεν ήταν η αιτία, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν ΔΕΗ και ΟΤΕ (προς το τέλος και ΟΠΑΠ) δεν έπαιρναν κάποιες θετικές πρωτοβουλίες.

Είναι πλέον παραδεκτό ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά βρίσκεται σε νευρική κρίση και σε κρίση ταυτότητας.

Δυστυχώς έχει χαθεί τελείως η εμπιστοσύνη της Αγοράς προς τους Κυβερνητικούς παράγοντες που χειρίζονται την κρίση χρέους της Χώρας (οι παλινωδίες του Οικονομικού Επιτελείου αποτελούν καθημερινό φαινόμενο) και έτσι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, εν είδη ακυβέρνητου πλοίου “θαλασσοδέρνεται” ανάλογα με τις Ευρωπαϊκές “ασκήσεις χάρτου” που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τις εκάστοτε δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Με αυτά τα δεδομένα, δύσκολα θα τερματιστεί η μεταβλητότητα που δείχνει να έχει εγκαθιδρυθεί στην Σοφοκλέους, κάθε θετική είδηση θα αντιμετωπίζεται με βραχύβιο ενθουσιασμό και υψηλή επιφυλακτικότητα και κάθε αρνητική με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο!

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που απέδωσαν την χθεσινή ανοδική αντίδραση στην είδηση για επικείμενη άφιξη της τρόικας.

Η τρόικα ήλθε, το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα βελτιώνεται και το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται με εξαιρετική ευκολία στο “κόκκινο” και με τζίρο που παραπέμπει σε χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων (!)

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ακόμη ότι πρόθεση του Προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωζώνης το συντομότερο δυνατόν, μέσα στον Οκτώβριο, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση στην Ελλάδα και να αποφασιστεί η εκταμίευση της 6ης δόσης των δανείων, υπό την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση της Τρόϊκας θα είναι θετική. Η έκτακτη αυτή συνεδρίαση θα διεξαχθεί μετά την προγραμματισμένη μηνιαία συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Από την άλλη ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα θα ληφθεί μάλλον στις 13 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Μετά το χθεσινό +6,51%, το σημερινό -3,04% του Τραπεζικού δείκτη επιβεβαιώνει την ταχύτατη επιστροφή του κλάδου στο αρνητικό πρόσημο και όλους αυτούς που συστήνουν αποχή από τις Τραπεζικές μετοχές, τονίζοντας ότι οι “προκλήσεις” για τον κλάδο είναι μπροστά.

Περισσότερη πίεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 θα προσθέσουν στις Τράπεζες οι συνθήκες ρευστότητας, η βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση και η επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού. Αυτό εκτιμά η Marfin Analysis σε έκθεσή της για τον Τραπεζικό κλάδο, από όπου ξεχωρίζει την Τρ. Κύπρου.

Άκρως αποκαλυπτικό και το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, σύμφωνα με το οποίο, η Τράπεζα της Ελλάδος με επιστολή της σε συγκεκριμένες Τράπεζες υπενθυμίζει ότι εφόσον ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας πέσει κάτω από το ελάχιστο όριο του 8%, τότε κόβεται η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA).

Επιπρόσθετα, και εφόσον συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι, οι Τράπεζες θα πρέπει να βρουν τρόπο να αντικαταστήσουν χωρίς καθυστέρηση τη ρευστότητα που έλαβαν μέσω ELA.
Στελέχη της Αγοράς δεν αποκλείουν την πιθανότητα να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση της Bad Bank (εφόσον δημοσιευτεί και το σχετικό ΦΕΚ), καθώς και να υπάρξει υπαγωγή μιας τουλάχιστον Τράπεζας (όπως για παράδειγμα της ΑΤΕ) στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με δεδομένο όμως ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος των δανειακών χαρτοφυλακίων των Τραπεζών από την BlackRock Solutions, το τροχοπέδη της Τρ. Ελλάδος ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες και για άλλες Τράπεζες.

“Πράσινη” εξαίρεση από το Τραπεζικό ταμπλό (πλην της Τρ. Ελλάδος) ο τίτλος της Proton Bank, μετά την κίνηση του κ. Λαυρεντιάδη να επιστρέψει 51 εκατ. ευρώ, αλλά και στο γεγονός ότι σήμερα (βάσει φημών) κατετέθη επίσημη πρόταση του Ελληνοαμερικανικού fund και του κ. Δ. Μηλιάκου.

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας στα 15 εκατ. ευρώ.

Εκτός Τραπεζικού ταμπλώ, ανοδικές διαθέσεις και από την InfoQuest, μετά την είδηση για επιστροφή κεφαλαίου 0,10 ευρώ.

Μια Ελληνική χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη, ενώ υπάρχει πιθανότητα 35% η οικονομία της Ευρωζώνης να διολισθήσει σε ύφεση, σύμφωνα με έκθεση της Ernst & Young.

Η κρίση χρέους θα οδηγήσει σε οικονομική ύφεση, σε χρηματοοικονομική κρίση και σε κοινωνική αναταραχή. Αυτό τουλάχιστον προβλέπουν οι επενδυτές, σύμφωνα με τη Διεθνή Δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg.

Συγκεκριμένα, το 72% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι μια Χώρα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη μέσα σε διάστημα πέντε ετών. To 40% προβλέπει ότι αυτό θα συμβεί τον επόμενο χρόνο. Το 93% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι αναπόφευκτα η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει (το ποσοστό αυξήθηκε κατά 8% από την προηγούμενη σχετική δημοσκόπηση του Μαΐου). Το 56% των ερωτηθέντων αναμένει πως θα ακολουθήσει η Πορτογαλία (το ποσοστό μειώθηκε κατά 3% από την προηγούμενη σχετική δημοσκόπηση του Μαΐου).

H Ιταλία δανείστηκε την σήμερα με τα υψηλότερα επιτόκια από τότε που εισήχθηκε το ευρώ, στην πρώτη δημοπρασία από την μέρα που η Standard and Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, η Ιταλία πούλησε δεκαετή ομόλογα αξίας 7,86 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 5,86%, έναντι 5,22% τον περασμένο μήνα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την Τρίτη, η Ρώμη άντλησε 3,5 δισ. ευρώ από ομόλογα λήξεως το 2013, με μέση απόδοση στο 4,511% που είναι και η υψηλότερη από τον Ιούλιο του 2008. Κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, η μέση απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 3,408%.
Αλλά και η άνοδος του δείκτη VIX υψηλότερα των 40 μονάδων, υποδηλώνει ότι η νευρικότητα επιστρέφει εκ νέου στις Αγορές.

Δυσμενέστερα των προσδοκιών ήταν τα στοιχεία της Κομισιόν για τον δείκτη οικονομικού κλίματος και καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 95 από 98,4 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές - βάσει δημοσκόπησης του Reuters - προέβλεπαν πολύ μικρότερη υποχώρηση στο 96. Επιπλέον ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης επιδεινώθηκε στο -19,1 από -16,5 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν.

Να σημειωθεί ότι απαγόρευση του short-selling παρατάθηκε στην Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Μετοχών και Αγορών (ESMA). Στην Ιταλία και τη Γαλλία η απαγόρευση θα διατηρηθεί ως τις 11 Νοεμβρίου, ενώ στην Ισπανία θα παραμείνουν μέχρι να αλλάξουν οι συνθήκες που επικρατούν στην Αγορά, ανέφερε σε ανακοίνωση της η ESMA.

Οι τρεις Χώρες εισήγαγαν την απαγόρευση στις 12 Αυγούστου και την επεξέτειναν έναν μήνα αργότερα ως το τέλος του Σεπτεμβρίου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σε παράταση του καθεστώτος απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων έως και για ένα δίμηνο προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες και η εγχώρια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Οκτωβρίου λήγει η ισχύουσα απαγόρευση του short selling που ξεκίνησε από τις 9 Αυγούστου.
Σημαντική άνοδος στο ξεκίνημα της Wall Street, στον απόηχο της ανάπτυξης του Αμερικανικού ΑΕΠ και των ειδήσεων από το μέτωπο της Αγοράς εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, το Αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό ταχύτερο απ’ όσο είχε αρχικώς εκτιμηθεί στο β΄τρίμηνο, σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση του Υπουργείου Εμπορίου. Η Αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,3%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 1,2% στην τελική μέτρηση.

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε ανέλπιστα την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι κατατέθηκαν 391.000 αιτήσεις για επίδομα. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα εμφανιστούν 420.000 νέοι άνεργοι έναντι 428.000 στην προηγούμενη καταμέτρηση.

Έτσι στο ξεκίνημά της η συνεδρίαση στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού “ξέχασε” την χθεσινή εκτίμηση για “εθνική κρίση” ως προς το μέτωπο της ανεργίας που έκανε λόγο ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke ο οποίος κάλεσε το Κογκρέσο να δράσει και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και εκτός Τραπεζών, αίσθηση έκαναν οι σημερινές απώλειες των Ελλάκτωρα (έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό), Μυτιληναίου και Τιτάνα και χαμηλότερα για Σωλ. Κορίνθου, ΕΥΔΑΠ, Σιδενόρ, Fourli κ.λ.π.

Τεχνικά, οι τελευταίες συνεδριάσεις δεν πρόσθεσαν κάτι καινούργιο, έστω και αν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης διατηρήθηκε υψηλότερα από το ανακτηθέν ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Η επόμενη στήριξη οριοθετείται στις 777 μονάδες, καθοδική διάσπαση της οποίας θα επαναφέρει και τα πλέον αρνητικά σενάρια που θα “βλέπουν” να μπαίνουν σε δοκιμασία οι 750, 680 και 550-520 μονάδες.

Πρώτη ένδειξη αναστροφής του κλίματος, μόνο τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 940 μονάδων και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 1025 μονάδων.

Ο FTSE, έχει μία τελευταία θεωρητική στήριξη στις 318 μονάδες, αλλά ουσιαστικά συνεχίζει να κινείται σε αχαρτογράφητες περιοχές.

Αν επιτύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 372 - 390 μονάδων, δημιουργεί προϋποθέσεις συγκρατημένης αισιοδοξίας, ότι ο εν λόγω δείκτης δεν θα “δει” χαμηλότερα επίπεδα.

Τρεις οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+3,58%), ΟΠΑΠ (+0,94%) και ΟΤΕ (+1,91%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι Motor Oil και MIG.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Μυτιληναίο (-6,41%), Τιτάνα (-5,56%) και MPB (-5,56%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Ελλάκτωρα και Πειραιώς, του 3% για την Εθνική και του 2% για Ελ. Πετρέλαια, Ταχ. Ταμιευτήριο, Alpha Bank, Eurobank. Με μικρότερες απώλειες οι Βιοχάλκο, Coca-Cola, Jumbo, Folli Follie Group και Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 794,76 μονάδες (14.11) και έκλεισε τελικά στις 802,57 με απώλειες 0,91%, ενώ ο τζίρος (ο τρίτος χαμηλότερος για το τρέχον έτος, με τους χαμηλότερους να έχουν σημειωθεί στις 22/8, 33,35 εκατ. και 5/9, 37,1 εκατ.) έφθασε τα 39,7 εκατ. από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές έναντι 56 πτωτικών, 25 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 4 έως 14,29% και άλλοι 22 με τελικές απώλειες από 4 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η εγχώρια Αγορά δεν φαίνεται να ικανοποιείται από τα μέχρι τώρα νέα, κάτι που επιβεβαιώνεται από την κρατούσα μεταβλητότητα και τους τζίρους απελπισίας, επισημαίνει ο Θεόδωρος Κρίντας.

Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι πολιτικές αποφάσεις συνεχίζουν να καθορίζουν την πορεία του Χ.Α., το οποίο αναζητεί διακαώς έξοδο από τις συνεχείς Κυβερνητικές παλινωδίες και μεγαλύτερη “ορατότητα”, όσον αφορά τα δημοσιονομικά της Χώρας, για τόσο ικανοποιητικό διάστημα, ώστε να προσαρμοστούν ανοδικά και οι τρέχουσες αποτιμήσεις.

Όσο η αβεβαιότητα παραμένει γύρω από τα μακροοικονομικά μεγέθη και ενισχύονται οι φήμες για ανεπιτυχή έκβαση των όποιων προσπαθειών, οι “πραγματικοί” επενδυτές θα απέχουν από την Αγορά και οι οποίοι είναι οι μόνοι ικανοί να δώσουν τάση και να απεγκλωβίσουν το Χ.Α. από την παρατεταμένη μεταβλητότητα και την πλαγιοκαθοδική του κίνηση, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management.

----- ΧΠΑ

Μάλλον υποτονική συνεδρίαση, μικρής υποχώρησης, που είχε σαν κυριότερο χαρακτηριστικό τις σχετικά χαμηλές αυναλλαγές.

Οι αγοραστές στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης ακολούθησαν σε σχετική απόσταση τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να κλείσει σε υπερτίμηση 0,50%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5547, τιμή εκκαθάρισης 331,68) κινήθηκαν μεταξύ 328 και 338,5 μονάδων. Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 υποχώρησε οριακά στο 75%, με τον όγκο συναλλαγών να περιορίζεται στα 254 δικαιώματα (113 δικαιώματα αγοράς και 141 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (79400 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8438), Alpha Bank (2678), Πειραιώς (7096), Eurobank (2911), ΟΤΕ (924), ΔΕΗ (405), Κύπρου (980), MIG (452), Μυτιληναίο (312), Ταχ. Ταμιευτήριο (304), Intralot (184), MPB (166), Μέτκα (177), Ελ. Πετρέλαια (105), Τιτάνα (136).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 29/9 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8246581 τεμ.), Εθνική (14145289 τεμ.), Πειραιώς (19135383 τεμ.), ΟΤΕ (5047970 τεμ.), MIG (4217213 τεμ.), Eurobank (17998931 τεμ.) Κύπρου (5737431 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v