Στη δίνη της κρίσης χρέους οι αγορές

Την ώρα που η πολυγλωσσία για την κρίση χρέους και τα σενάρια για διπλή ύφεση "βουλιάζουν" τις διεθνείς αγορές, στο ΧΑ κυριαρχεί η απαξία. Ύστατη στήριξη για FT 20 οι 318 μονάδες. Τα στατιστικά.

Η αδυναμία διαχείρισης της κρίσης χρέους και οι εντεινόμενες ανησυχίες για διπλή ύφεση οδηγούν σε νέο κύκλο διόρθωσης τα χρηματιστήρια και το ευρώ.

Με απώλειες, που ξεπερνούσαν (λίγο πριν το χθεσινό κλείσιμο ) το 3% ο DAX υποχωρούσε και πάλι προς τις 5.450 μονάδες, ενώ ο CAC 40 βούλιαζε χαμηλότερα των 3.000 μονάδων. Απόλυτα φυσιολογική η πίεση και ο νέος γύρος αμφισβήτησης, διόρθωσης και για το ευρώ καθώς η εκροή κεφαλαίων (κυρίως προς το δολάριο) συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα.

Στην ευρωζώνη συνεχίζεται η αντιπαράθεση ιδεών και σχεδίων για την αντιμετώπιση της κρίσης, ωστόσο όσο περισσότερο βαθαίνει και διαχέεται το πρόβλημα τόσο πληθαίνουν τα σενάρια, οι λύσεις με συνέπεια την εκ νέου ανακύκλωση ανησυχιών, φόβων.

Όσο ενισχύεται η πολυγλωσσία διεθνώς τόσο οι κερδοσκόποι ελέγχουν μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού. Τις τελευταίες 2-3 μέρες, μόνο στην γερμανική πλευρά εκφράσθηκαν 3-4 διαμετρικά αντίθετες γνώμες για την τύχη της Ελλάδας, το μέλλον της ευρωζώνης- ευρώ, τον χαρακτήρα της ύφεσης.

Επίσης μόνο την προηγούμενη εβδομάδα (ενδεικτικά) ο Tim Jagger (σύμφωνα το πρακτορείο Reuters) πρότεινε την έκδοση… 100ετών τίτλων με μία μορφή swap που εφαρμόστηκε πρόσφατα στο Μεξικό, με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή η γερμανική πλευρά εμφανίζεται διχασμένη στο ενδεχόμενο μίας άμεσης ενίσχυσης (μέσω μόχλευσης κεφαλαίων ) του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας με τον Peer Steinbruck να θεωρεί ζήτημα χρόνου τη διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Ο πρώην σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών (και υποψήφιος καγκελάριος του SPD ) εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεση του στην περαιτέρω ενίσχυση των πόρων και αρμοδιοτήτων του EFSF.

Σε ανάλογο μήκος κύματος οι συμπολιτευόμενοι χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και Φιλελεύθεροι (FDP) της βαυαρικής βουλής. Προσεγγίσεις, που βάρυναν τις τελευταίες ημέρες το ούτως ή άλλως βεβαρημένο κλίμα πυροδοτώντας νέο γύρο πιέσεων στις αγορές ομολόγων και ασφαλίστρων κινδύνου.

Κάτι ανάλογο υποστήριξε την Πέμπτη και ο Philipp Roessler προεξοφλώντας πως κάτι τέτοιο δεν θα εγκρινόταν από την Bundestag. Σκληρή θέση που ωστόσο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον Jean Claude Junker, ο οποίος δήλωσε, ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης αναζητούν τρόπους για τη μόχλευση του EFSF με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup παραμένει υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κάτι που φαίνεται να εννοούν διαφορετικά όλο και περισσότεροι στην γερμανική πλευρά. Και το Βερολίνο είναι αυτό, που έχει (και όπως όλα δείχνουν) θα έχει τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση του παιχνιδιού.

Στην πολυγλωσσία αυτή προστίθεται και η προειδοποίηση του Wolfgang Scheuble με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών να θεωρεί πηγή ανησυχίας την διεθνή κατάσταση. Ο ίδιος μίλησε για ενδείξεις επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας δύο μέρες πριν την ανακοίνωση σημαντικής μείωσης στις λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση του σχετικού δείκτη από τον Μάιο του 2007 είναι σαφώς δυσμενέστερη των προβλέψεων

Το ΧΑ …συνεχίζει “αρνητικός πρωταθλητής” με τις τράπεζες να χάνουν περισσότερο από 60% στο 9μηνο (συμπληρώθηκε με τη συνεδρίαση της 30/9) να οδηγεί στην κατηφόρα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τους Dow Jones, S&P 500 στην Wall Street. Στο χθεσινό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλο (με τον εύγλωττο τίτλο, Πτώση στις αγορές- πλήρης απαξίωση στο ΧΑ) γίνεται εκτενής αναφορά της κατάστασης.

Το χειρότερο τρίμηνο από την εποχή της κατάρρευσης της Lehman Brothers προοιωνίζεται εξίσου δύσκολη και επίπονη συνέχεια. Στην υποχώρηση κατά 16% του δείκτη MSCI World (μόνο στο τρίτο τρίμηνο) αποτυπώνεται η ευρύτητα και το βάθος της κρίσης, ο πτωτικός χρονισμός των αγορών και η πεποίθηση πως μόνο με συνολική, αποτελεσματική δράση μπορεί να γίνει διαχείριση της κατάστασης.

Οι περισσότεροι δείκτες με πρώτο και καλύτερο τον Volatility Index/VIX αποτυπώνουν ακριβώς αυτή την επενδυτική αποστροφή από μετοχές κυρίως όμως την αβεβαιότητα που κυριαρχεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στο ΧΑ η εικόνα απαξίωσης διευρύνεται συνεδρίαση με τη συνεδρίαση, καθώς περισσότερες από 110 έχουν αποτίμηση χαμηλότερη των δέκα εκατομμυρίων ευρώ από τις οποίες 24 έχουν χρηματιστηριακή αξία λιγότερη και από 3 εκατ. ευρώ.

Προφανώς δεν είναι όλες αυτές οι εταιρείες προβληματικές ή ζημιογόνες παρ΄ όλα αυτά αποτελούν θύματα της αποστροφής του επενδυτικού κοινού, σε βαθμό που μας θυμίζει την τετραετία 1992-5.

Όμως το ΧΑ παραμένει τραπεζοβαρές χρηματιστήριο και όσο συνεχίζεται η αμφισβήτηση των τραπεζών και οι ρευστοποιήσεις σε μετοχές του κλάδου τόσο θα παραμένει η ταλαιπωρία.

Εύλογη η αδυναμία του Ftse20 να επανέλθει έστω προς τις 360 μονάδες, που από πολλούς αναλυτές θεωρούνται πρώτη γραμμή αντίστασης. Αντιθέτως ενδεχόμενη αδυναμία υπέρβασης των 335-340 μονάδων στις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας εκτιμάται, πως θα εντείνει τη νευρικότητα και την διάθεση για πωλήσεις.

Μέχρι νεοτέρας οι 318 μονάδες- ιστορικά χαμηλή τιμή- αποτελούν για τον Ftse20 ζώνη στήριξης που εάν διασπασθεί θα άνοιγε αυτόματα την κατηφόρα προς τις 280 μονάδες.

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 798,42 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 0,06%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 0,12%, ο Mid 30 με απώλειες 3,36% και ο Small Cap 80 με πτώση 2,01%.

Από τους επιμέρους κλάδους, εβδομαδιαίες απώλειες μεταξύ άλλων σημείωσαν: ο κλάδος της Υγείας 29,96%, οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες 10,13%, οι Κατασκευές & Υλικά 7,35%, και ο κλάδος της τεχνολογίας 5,37%.

Εβδομαδιαία κέρδη για τον κλάδο των Ασφαλειών 9,09%, για τα Ταξίδια – Αναψυχή 5,03% και Βιομηχανικά Προιόντα και Υπηρεσίες 2,9%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ακρίτας 28,57%, Audiovisual 18,75%, Εβροφάρμα 16%, Axon 13,33%, Mermeren 11,98%, ΕΛΒΑΛ 11,81%, Εκτέρ 11,11%, Πήγασος 10,53%, Zάμπα 10,32%, Ηλεκτρονική Αθηνών 10%.

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Υγεία (-37,10%), Avenir (-33,33%), Νεώριον (-29,41%), Αλουμύλ (-28,21%), Παπουτσάνης (-25,53%), Μαθιος Πυρίμαχα (-23,33%), Alapis (-23,08%), Χαιδεμένος (-20,45%), ΔΟΛ (-20%) και Ridenco (-20%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v