Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις αγορές - πλήρης απαξίωση στο ΧΑ

Οι ανησυχίες για διπλή ύφεση και την κρίση χρεών συνεχίζουν να ταλανίζουν τις αγορές. Στο ναδίρ τζίρος, δείκτες και ψυχολογία στο ΧΑ που βιώνει την απόλυση απαξίωση. Πτώση 62,5% για τραπεζικό δείκτη στο εννεάμηνο.

Γέμισε “ομόλογα” και “penny stocks” το ταμπλώ του Χ.Α. (!)

Δυστυχώς εδώ και κάποια χρόνια οι μετοχικοί τίτλοι έχουν αποϋλοποιηθεί, αλλιώς δεν είναι λίγοι αυτοί που στην προηγούμενη έγχαρτη μορφή τους θα έπιαναν περισσότερα λεφτά αν επωλούντο σε εταιρείες ανακύκλωσης χαρτιού, από την τρέχουσα αναγραφόμενη τιμή στο ταμπλώ της Σοφοκλέους (!)

Δυστυχώς το εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, γέμισε “ομόλογα” και “penny stocks” και απολύτως τίποτα δεν δείχνει ότι και οι δύο αυτές κατηγορίες δεν θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα “μέλη” τους (!)

Στην κατηγορία των “ομολόγων” οι μετοχές των 0,04 ευρώ, οι οποίες θεωρητικά και αν δεν προχωρήσουν σε reverse split δεν έχουν την δυνατότητα ούτε να υποχωρήσουν περαιτέρω, ούτε να αντιδράσουν ανοδικά.

Μεταξύ αυτών οι Αττικάτ, Εικόνα – Ήχος, Σάνυο, Ριντένκο, TBank, ενώ ισχυρή υποψηφιότητα δείχνουν να βάζουν οι Unibios και Χατζηιωάννου, που “φλερτάρουν” ενδοσυνεδριακά με τα 0,04 ευρώ (!)

Σαφώς πολυπληθέστερος ο όμιλος των “penny stocks”, καθώς 119 εισηγμένες εταιρείες έχουν φθάσει να διαπραγματεύονται με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 10 εκατ. ευρώ (χώρια αυτές που για διάφορους λόγους είναι σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης). Από αυτές 72 εισηγμένες έχουν τρέχουσα κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 5 εκατ. ευρώ και από αυτές, 24 χαμηλότερα των 3 εκατ. ευρώ.

Στις τελευταίες συγκαταλέγονται οι: Yalco, CPI, Μάρακ, Ιλυδα, Pasal, Βιοτέρ, Sato, Σάνυο, Κρέκα, Παϊρης, Μαθιός, Ελ. Ιχθυοκαλλιέργειες, Alsinco, Λιβάνης, Fintexport, Ελφίκο, Εδραση, Κούμπας, Fieratex, Τεχν. Εκδόσεις, Paperpack, Logismos, Eurobrokers, Ριντένκο, Εικόνα – Ήχος, Olympic Catering και Compucon.

Αν όλες αυτές οι εταιρείες δεν είναι για “πέταμα”, τότε η απόλυτη απαξίωση “ζει” μέρες απερίγραπτης δόξας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο (!)

Βέβαια για την απόλυτα απαξιωμένη εικόνα που παρουσιάζουν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, σημαντική ευθύνη έχουν και οι βασικοί μέτοχοι, οι οποίοι παρατηρούν από απόσταση την θλιβερή και επιδεινούμενη χρηματιστηριακή εικόνα της εταιρείας τους.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο, πλην ίσως ακόμα περισσότερη απογοήτευση, για μία Αγορά που θα συνεχίσει να πληρώνει τον Τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα, ο υπόλοιπος 20αρης απλά θα δίνει κάποιες βραχύβιες ανοδικές εξαιρέσεις, αλλά ουσιαστικά θα συνεχίσει να ακολουθεί το γενικότερο αρνητικό κλίμα και από εκεί και χαμηλότερα θα επικρατεί χάος και υποτιμητική κερδοσκοπία (!)

Ασφαλώς και λιγότερο ενδιαφέρει αν η σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, του μήνα και του εννεαμήνου, έδωσε τον τρίτο χαμηλότερο τζίρο για το τρέχον έτος, ούτε βεβαίως τα λίγα “μαγικά” που έγιναν στις τελικές δημοπρασίες και μέσω των οποίων αρκετοί Δεικτοβαρείς τίτλοι μάζεψαν τις απώλειές τους, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα, ενώ στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 788,29 μονάδες, να κλείσει τελικά 10 μονάδες υψηλότερα, πιθανόν για να έχει περιθώρια μεγαλύτερης υποχώρησης από Δευτέρα, αν δεν συμβεί κάτι εντυπωσιακά ανατρεπτικό.

Την ίδια ώρα, οι μεγάλες διεθνείς αγορές κινούνται πτωτικά, στη δίνη των ανησυχιών για την κρίση χρέους στην Ευρώπη. Πτώση 0,6% για τον Dow Jones και 1,1% για τον S&P 500.

Ισχυρότερες απώλειες στην Ευρώπη, με τον δείκτη FTSE να υποχωρεί 2% στις 5.093 μονάδες, τον DAX να εμφανίζει απώλειες 3,19% στις 5.460 μονάδες, ενώ ο CAC χάνει 2,38% στις 2.956 μονάδες.

Για όσους έχουν ακόμα το κουράγιο και ασχολούνται με τα στατιστικά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, η εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε πρόσθεσε στον Γενικό Δείκτη 0,06%, ο Σεπτέμβριος αφαίρεσε 12,84% και στο εννεάμηνο ο Δείκτης σημείωσε απώλειες 43,53%.
Ο Τραπεζικός δείκτης με εβδομαδιαία μεταβολή -0,83%, μηνιαία -18.23% και εννεάμηνη -62,5%.

Δυστυχώς με τέτοια ψυχολογία και τέτοιους τζίρους το Χ.Α. δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα.

Αντίθετα όλα δείχνουν ότι η ταλαιπωρία θα έχει και συνέχεια, ακόμα και αν το PSI έχει επιτυχή έκβαση, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως με ένα 21% δεν σώζεται η κατάσταση και πως αργά ή αργότερα θα χρειαστεί περαιτέρω απομείωση, πως στο βάθος περιμένει ο “λογαριασμός” της BlackRock, ενώ για όσους έχουν σημαντική πληροφόρηση από τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, αποτελεί κοινό μυστικό ότι θα ακολουθήσουν δυσβάσταχτες αυξήσεις κεφαλαίου για τα Τραπεζικά Ιδρύματα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μία “στεγνή” από ρευστότητα Αγορά.

Από το ταμπλό του 20αρη, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, MPB, ενώ σημαντικό ενδοσυνεδριακό “βάρος” σήκωσε ο ΟΠΑΠ, που όμως υποχώρησε αρκετά από τα υψηλά ημέρας.

Για τον τελευταίο αξίζει να σημειωθεί ότι έγιναν δεκτές από το ΔΣ του Οργανισμού (σιγά να μην γινόντουσαν) αλλά και την άδεια για τα 35.000 παιγνιομηχανήματα. Το συνολικό τίμημα που θα καταβάλει ο Οργανισμός ανέρχεται σε 935 εκατ. ευρώ, αφού το θέμα εγκριθεί από την γ.σ..

Επίσης μία γεύση για το τι έρχεται στον Τραπεζικό κλάδο, δίνει και η σημερινή ανακοίνωση της Γενικής Τρ., σύμφωνα με την οποία την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά € 575.097.829,200 μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, καλείται να αποφασίσει η Γενική Συνέλευση στις 24/10/2011.

Από την άλλη και όσον αφορά το πιθανολογούμενο μεγαλύτερο “haircut” ίσως αξίζει υποσημείωσης το δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται αξιωματούχους της Ευρωζώνης και σύμφωνα με το οποίο, η έκθεση των ελεγκτών της τρόικας για την πρόοδο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει η Ελλάδα, ενδέχεται να ολοκληρωθεί μετά από 2 με 3 εβδομάδες και ίσως αποβεί καθοριστική για το αν θα χρειαστεί επανεξέταση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, αν οι προβλέψεις της έκθεσης για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας αναθεωρηθούν προς τα κάτω, θα αναθεωρηθούν και τα έσοδα. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας θα είναι μεγαλύτερες από ότι είχε προβλεφθεί στις 21 Ιουλίου.

Οι Ηγέτες της Ευρωζώνης δεν θα δεχτούν να καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες χωρίς την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και θα ζητήσουν από τους κατόχους ιδιωτικού χρέους να δεχτούν μεγαλύτερο “κούρεμα”.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην Υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, εκτιμά πως η Ελλάδα έχει σχεδόν πτωχεύσει και θεωρεί ζήτημα χρόνου τη διαγραφή του Ελληνικού χρέους, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Με ένα εκτενές άρθρο του στους Financial Times, ο μεγαλοεπενδυτής Τζώρτζ Σόρος, εξηγεί πως οδηγούμαστε, σε νέο κραχ, με μαθηματική ακρίβεια... λόγω Ελλάδας, αν οι πολιτικοί Ηγέτες δεν επανακτήσουν άμεσα τον έλεγχο της κατάστασης (!)

Καθαρά πτωτική εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, εν μέσω αρνητικών μηνυμάτων από Ευρωζώνη και Κίνα.

Πιο συγκεκριμένα, για τρίτο συνεχή μήνα συρρικνώθηκαν τον Σεπτέμβριο οι δραστηριότητες στον κλάδο μεταποίησης της Κίνας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ της HSMC για τον Κινεζικό κλάδο μεταποίησης διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 49,9, στο ίδιο επίπεδο με τον προηγούμενο μήνα.

“Η ένδειξη του ΡΜΙ ενισχύει την άποψή μας ότι η προβλεπόμενη επιβράδυνση της Κινεζικής οικονομίας πιθανότατα θα είναι σταδιακή” και δεν θα οδηγήσει σε απότομη προσγείωση, δήλωσε ο Connie Tse, της Forecast.

Γεγονός πάντως, είναι πως με τις εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, η επιβράδυνση της Κινεζικής οικονομίας που είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη στον πλανήτη, δημιουργεί προβληματισμό. Σημαντική μείωση καταγράφηκε στις λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας κατά τον Αύγουστο, εξέλιξη που αντικατοπτρίζει την νευρικότητα των καταναλωτών εν μέσω της κρίσης χρέους.

Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 2,9%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μείωση λιανικών πωλήσεων στην Γερμανία από τον Μάιο του 2007 και είναι σαφώς δυσμενέστερη των προβλέψεων.
 
Οι αναλυτές – βάσει δημοσκόπησης του Reuters, - προέβλεπαν πολύ μικρότερη υποχώρηση κατά 0,5%. Η κατάσταση στις διεθνείς Αγορές εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας, δηλώνει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Wolfgang Schaeuble, όπως μεταδίδει το Reuters.
 
Επίσης σε ομιλία του μάλιστα στην Bundesrat, την Άνω Βουλή της Χώρας, ο κ. Schaeube δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης για τη Γερμανική οικονομία.
Πτωτικό ξεκίνημα και στην Wall Street, καθώς τα περισσότερα μηνύματα επιμένουν να δείχνουν αρνητικά.

Στις ΗΠΑ, το εισόδημα των Αμερικανών υποχώρησε για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν δύο ετών. Το προσωπικό εισόδημα υποχώρησε 0,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορείου. Η τελευταία φορά που είχε υποχωρήσει ξανά ήταν τον Οκτώβριο του 2009.

Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν 0,2%, έπειτα από άνοδο 0,7% τον Ιούλιο και πτώση 0,2% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση των δαπανών κατά 0,2% και οριακή άνοδο 0,1% στο εισόδημα.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε στο 59,4 τον Σεπτέμβριο, μετά την διολίσθηση σε χαμηλό τριών ετών στο 55,7 τον Αύγουστο, σύμφωνα με την έρευνα των Thomson Reuters/University of Michigan.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν μικρότερη βελτίωση, στο 57,6. Από το χώρο των Επιχειρήσεων, το ενδεχόμενο να βρεθούν οι δείκτες του Αμερικανικού Χρηματιστηρίου, Dow Jones Industrial Average και S&P 500 κάτω από την ίδια “ομπρέλα” εξετάζουν οι ιδιοκτήτριες εταιρείες, αποκαλύπτει δημοσίευμα της Wall Street Journal, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, προσκείμενες στην υπόθεση.

Λιγότερο φερέγγυα από τις περισσότερες Αμερικανικές, Βρετανικές και Γαλλικές τράπεζες και εξίσου ριψοκίνδυνη με τις Ιταλικές, θεωρείται από την Αγορά η Morgan Stanley. Ο κολοσσός της Wall Street κινδυνεύει να γίνει ο “Δούρειος Ίππος” για τη μετάδοση της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στο Αμερικανικό Τραπεζικό σύστημα.
 
Όπως μετέδωσε το Bloomberg, το κόστος ασφάλισης έναντι μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Morgan Stanley για τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως αυτό αποτυπώνεται στα CDS, έχει αυξηθεί στις 456 μονάδες βάσης, ή 456.000 δολάρια για κάθε 10 εκατ. δολάρια ασφαλιζόμενου χρέους. Ήταν 305 μονάδες βάσης στις 15 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι οι Ιταλικές Intesa Sanpaolo και UniCredit, που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στις Αγορές, εμφανίζουν CDS στις 405 και 424 μονάδες βάσης αντίστοιχα. Εν μέσω έντονων ανησυχιών για την έκθεση της Morgan Stanley στις Γαλλικές Τράπεζες, η μετοχή της έχει υποχωρήσει περίπου 45% από τις αρχές του έτους.

Τέσσερις οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+0,9%), Ελλάκτωρ (+5,04%), ΟΠΑΠ (+0,66%) και MPB (+5,88%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Πειραιώς και MIG.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Alpha Bank, Eurobank και μικρότερες απώλειες για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 802,4 (10.46) και 785,45 (16,55) και έκλεισε τελικά στις 798,42 μονάδες με απώλειες 0,52%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 38,5 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές έναντι 75 πτωτικών και 23 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 18,6%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μεταξύ 80 Χρηματιστηρίων από Ασία, Ευρώπη και Αμερική (σε επίπεδο “σοβαρού” νομίσματος), το Χ.Α. έρχεται δεύτερο σε απώλειες, από την αρχή του χρόνου, μετά την Κύπρο, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η επιφυλακτικότητα εξακολουθεί να αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού η Ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση.

Εν τω μεταξύ οι Κυβερνητικές και οι έντονες αντιδράσεις για όλα τα μέτρα που προωθούνται από την Κυβέρνηση, συντηρούν το κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ξένοι προτιμούν να μένουν εκτός του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Ωστόσο χωρίς “φρέσκο” χρήμα, ακόμη και αν οι αποτιμήσεις των περισσότερων μετοχών είναι ιδιαίτερα χαμηλές, η ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Οι τζίροι απελπισίας, σε ημερήσια βάση, δείχνουν όχι μόνο την επενδυτική αδράνεια των ξένων κεφαλαίων, αλλά και την μηδενική διάθεση ανάληψης ρίσκου από τους εγχώριους επενδυτές και βασικούς μετόχους.

Η χρηματιστηριακή πορεία του Οκτωβρίου θα κριθεί από τις εξελίξεις στο EFSF, από τις Ευρωπαϊκές “ασκήσεις επί χάρτου” όσον αφορά την κρίση χρέους, ενώ τα Ελληνικά Τραπεζικά Ιδρύματα τα αναμένει και ο εν εξελίξει έλεγχος της BlackRock.

Με αυτά τα δεδομένα και σύμφωνα με την άποψη του κ. Χατζηδάκη, συνιστάται απόλυτη επιφύλαξη, καθώς και οι πλέον θεωρούμενες ελκυστικές αποτιμήσεις δεν δίνουν τα χρηματιστηριακά “εχέγγυα” ότι δεν θα υποχωρήσουν περαιτέρω (!)

---- ΧΠΑ

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση, με νεώτερη σημαντική συρρίκνωση των συναλλαγών.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης δεν ακολούθησε τα “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να κλείσει σε υποτίμηση 1,49%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3811, τιμή εκκαθάρισης 322,97) κινήθηκαν μεταξύ 322 και 331,5 μονάδων. Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 μειώθηκε στο 73%, ενώ απόντες ήταν για ακόμη μια ακόμα συνεδρίαση οι επενδυτές καθώς συναλλάχτηκαν μόνο 434 δικαιώματα (254 δικαιώματα αγοράς και 180 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (20000 ΟΠΑΠ, 25000 ΔΕΗ, 30000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4020), Alpha Bank (1361), Πειραιώς (4555), Eurobank (1529), ΟΤΕ (355), ΔΕΗ (380), Κύπρου (563), Μυτιληναίο (302), Ταχ. Ταμιευτήριο (158), Ελ. Πετρέλαια (200), Τιτάνα (175), Ελλάκτωρα (267), ΕΧΑΕ (124), ΟΠΑΠ (547), ΓΕΚ (317).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 30/9 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7991275 τεμ.), Εθνική (13621046 τεμ.), Πειραιώς (17992513 τεμ.), ΟΤΕ (5024680 τεμ.), MIG (4217213 τεμ.), Eurobank (17753931 τεμ.) Κύπρου (5737431 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v