Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Περιμένοντας ακόμη ένα Eurogroup...

Στη συνάντηση των 17 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν στραμμένο το βλέμμα τους οι αγορές και το ΧΑ. Με πτώση 2% ξεκίνησε το χρηματιστήριο. Πιέσεις στις τράπεζες, άνοδος στην Ελλάκτωρ.

Για προϋπολογισμό-ευχολόγιο με μέτρα 6,6 δισ. ευρώ κάνει λόγο η Έλενα Λάσκαρη και το εύλογο ερώτημα είναι ποιος κοροϊδεύει (ή νομίζει…) ποιον και πώς ευελπιστούν οι κυβερνώντες να προχωρήσουν με… υπολογισμούς επί χάρτου.

Η ουσία, όμως, έγκειται σε όσα αναφέρει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου για τον έντονο προβληματισμό πως οι αριθμοί δεν βγαίνουν και το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο ακόμα και με την υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, εκτίμηση που θα επικρατήσει στην απογευματινή συνάντηση των 17 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Αυτή η προσέγγιση μπορεί να θεωρηθεί πως κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με το κεντρικό θέμα του The Banker για τη… βαθιά βουτιά των κεντρικών τραπεζών στη "λάσπη του κρατικού χρέους", όπως πολύ παραστατικά σημειώνει ο Philip Alexander. Οι αγορές είναι ακόμη βουτηγμένες στην κρίση χρέους, με εμφανή την αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης του προβλήματος και το Βερολίνο να προωθεί μεθοδικά τον σχεδιασμό του.

Πρακτικά κάτι τέτοιο σημαίνει πως η ταλαιπωρία για τα χρηματιστήρια συνεχίζεται κι ότι η λήψη θέσεων αφορά σε επιλεκτικές τοποθετήσεις και σε πολύ υπομονετικό μάζεμα, με τον χρόνο να κυλάει υπέρ των πωλητών.

Βαρύ το κλίμα και πάλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX κατά 2,44% χαμηλότερα, πάλι στην περιχοή των 5.500 μονάδων, και τον CAC 40 στις 2.981. Με μία είδηση από την ισπανική αγορά που σίγουρα δεν θα πρέπει να χαροποιεί τα χρηματιστήρια μετά την κρατικοποίηση τριών τραπεζών και τα δυσάρεστα για δύο περιφερειακά ιδρύματα.

Σε εξέλιξη η κρίση και οι χρηματιστηριακοί δείκτες παραμένουν σε καθοδικό κανάλι, ενώ στο Χ.Α. οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της οικονομίας και η αγορά του 10% της European Goldfields από το Κατάρ (με παράλληλο δάνειο 600 εκατ. ευρώ) θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να αποτυπωθούν στο ταμπλό.

Ωστόσο, οι τράπεζες παραμένουν σε κλοιό αμφισβήτησης, επιφυλακτικότητας και πωλήσεων, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ πολύ δύσκολα μπορούν να σηκώσουν το βάρος μιας προσπάθειας αναστροφής, ενώ τελευταία θα πρέπει να μας προβληματίζει η συμπεριφορά παραδοσιακών αξιών, όπως θεωρούμε την Τιτάν.

Στα 2,75 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με σενάρια επί σεναρίων, ενώ η αγορά ξέρει πως πολύ δύσκολα θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια προτού γίνουν γνωστά τα ακριβή αποτελέσματα (κυρίως) των ελέγχων που διενεργεί η BlackRock Solutions.

Την κίνηση του Κατάρ την εντάσσουμε στον ευρύτερο σχεδιασμό της μεγαλύτερης αναδιανομής πλούτου που πραγματοποιείται στη χώρα μας, περιμένοντας την επόμενη κίνηση των Αράβων.

Σε παλαιότερες αναφορές μας έχουμε περιγράψει χονδρικά τους κλάδους όπου αναμένεται να δραστηριοποιηθούν οι επενδυτές του Κατάρ. Απ' ό,τι φαίνεται, δεν έχουν αλλάξει και πολλά από τον αρχικό σχεδιασμό τους, ο οποίος παραμένει εστιασμένος στις τράπεζες και στην ενέργεια ή στην ενέργεια και στις τράπεζες, εάν προτιμάτε.

Προσώρας θα έχει ενδιαφέρον η συμπεριφορά της Ελλάκτωρ, που από την Παρασκευή προεξοφλούσε (με 5,04% και 304.684 τεμάχια) την υπογραφή της συμφωνίας, με την αποτίμηση του ομίλου στα 258 εκατ. ευρώ. Εάν συνεκτιμήσουμε την οικονομική πλευρά της συμφωνίας με τη European Goldfields, έχουμε μία πρόχειρη τάξη μεγέθους και για την Ελλάκτωρ.

Θα επιμείνουμε, ωστόσο, πως εάν το Κατάρ κάνει μία εντυπωσιακή κίνηση αυτή θα πρέπει να αναμένεται από τον χώρο της ενέργειας. Και σε αυτό το ενδεχόμενο τα σενάρια είναι αρκετά κι ενδιαφέροντα και φαίνεται πως έμμεσα(;) αφορούν και στα Ελληνικά Πετρέλαια. Θα δείξει, καθώς το σκηνικό εκτιμάται πως θα ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες 2 - 3 εβδομάδες και κατά πάσα πιθανότητα θα σχετίζεται και με τη διαγωνιστική διαδικασία των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ.

Αρκούν αυτά τα επιμέρους για να αποτρέψουν μία νέα βουτιά του Χ.Α. σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Με τον FTSE 20 μόλις 10 μονάδες πάνω από το ιστορικό χαμηλό των 318,08 μονάδων δεν θα παίρναμε και όρκο δεδομένων των πολλών ανοιχτών μετώπων που έχουν οι αγορές αλλά και το Χ.Α. ειδικότερα.

Όμως, αυτά τα επιμέρους θεωρούμε πως αποτελούν όλο και περισσότερες ψηφίδες μιας εικόνας που όσο περνά ο καιρός μορφοποιείται. Αναμφίβολα, έχουμε δρόμο ακόμα και κατά την εκτίμηση αρκετών πολύ δρόμο και σημαντικά χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και αρκετοί είναι αυτοί που αρχίζουν να παίρνουν τα ρίσκα τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v