Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ελληνικό" σφυροκόπημα στις αγορές

Ισχυρές πιέσεις σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ευρώ με φόντο την Ελλάδα. Xτυπήματα στις τράπεζες λόγω σεναρίων για μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους. Nέο άλμα του χρυσού στα 1.680 δολάρια. Πτώση για το ευρώ. Χάνει έως 5% το ΧΑ. 

Εμπλοκή στο Χ.Α., έμφραγμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στο ευρώ. Σε νέο χαμηλό 15 μηνών βρίσκονται σήμερα οι μετοχές καθώς αυξάνουν οι φόβοι για ντόμινο. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφύγει την πτώχευση, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μεγάλη τραπεζική κρίση και αυτή με τη σειρά της σε νέο κύκλο ύφεσης.

Η συνάντηση του Εurogroup στο Λουξεμβούργο και οι δηλώσεις περί επανεξέτασης του PSI και του "κουρέματος" που θα υποστούν οι τράπεζες πολλαπλασίασαν τις ανησυχίες. Στο ίδιο αποτέλεσμα συνέβαλε και η απόφαση των Ευρωπαίων να μην προχωρήσουν σε εκταμίευση της 6ης δόσης τον Οκτώβριο, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την πίεση προς την Αθήνα να πάρει τα μέτρα που απαιτούν.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI World έχει οπισθοχωρήσει ήδη σε επίπεδα Ιουλίου 2010. Καταγράφει πτώση 18% από τον Ιανουάριο και συνολικά 24% από το υψηλό τριετίας όπου είχε βρεθεί τον Μάρτιο.

Το χρηματιστήριο

Ανεξέλεγκτη μορφή έχει η διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης στο Χ.Α.

Χαμηλότερα και των 300 μονάδων ο FTSE-20 με βουτιά της τάξεως του 5,4%, προς τις 745 μονάδες ο Γ.Δ., μετρώντας -4,25% και με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 7,5 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 10:45.

Στα ύψη η αβεβαιότητα και οι ανησυχίες, γεγονός που αποτυπώνεται σε νέο κύμα φυγής κεφαλαίων από το ευρώ και τις ευρωπαϊκές αγορές και στο νέο άλμα κατά 1,3% του χρυσού προς τα 1.680 δολάρια ανά ουγκιά.

Στο Χ.Α. η διόρθωση πυροδοτείται από μαζικές πωλήσεις κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους.

Περίπου 1 εκατ. μετοχές της Εθνικής είχε αλλάξει χέρια στις 10:50 σε τιμές έως και 8,9% χαμηλότερα και στα 2,33 ευρώ.

Έως το 1,09 ευρώ η Alpha Bank (-9,8%), έως το 0,76 η Eurobank (-9,5%), με ανάλογα ποσοστά για τις περισσότερες μετοχές του κλάδου.

Όμως, ξεπωλούνται θέσεις και σε ΟΠΑΠ (-8,6%), ΔΕΗ (-4,2%), ΟΤΕ (-5,7%), ενώ παρασύρονται και τίτλοι εταιριών όπως Τιτάν (-5,4%), ΜΟΗ (-4,6%), Μυτιληναίος (-4,9%).

Διπλάσιο το εύρος της διόρθωσης για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. έναντι των περισσότερων ευρωπαϊκών, ωστόσο ακόμα είναι σχετικά νωρίς για την Ευρώπη να συνειδητοποιήσει ακριβώς τι παίζεται.

Έμπειρος χρηματιστηριακός παράγοντας εκτιμούσε πως η Αθήνα μπορεί να είναι το κέντρο του προβλήματος, ο ιός όμως έχει μετασταθεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Αυτή η εκτίμηση ενισχύεται από τις εξελίξεις στο μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Την ίδια στιγμή, η S&P προχωρά σε νέα καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο 1,1% για το 2012 από 1,5% προηγουμένως.

Είναι προφανές πως κάτω από τέτοιες ολοκληρωτικές συνθήκες το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας (και κατά πάσα πιθανότητα… αύριο της Πορτογαλίας και στη συνέχεια κάποιου άλλου αδύναμου παίκτη) καθίσταται ιδιαίτερα αμφίβολο εκ των πραγμάτων.

Και προφανέστατα κάτω από ακόμη πιο επαχθείς όρους και επώδυνες προϋποθέσεις.

Σε αυτήν τη συγκυρία, μόνο τυχαίος δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ο σχεδιασμός του γαλλοβελγικού τραπεζικού ομίλου Dexia, που προχωρά στη δημιουργία μιας bad bank.

Λεπτομέρειες αναφέρονται σε σχετικό άρθρο των "F.T." και αυτό κατά γενική εκτίμηση θα αποτελέσει το θέμα στη νέα φάση της κρίσης που ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v