Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θα γίνει της… Βομβάης

Σε ασφυκτική πίεση η ελληνική κυβέρνηση, η Αθήνα, το ΧΑ. Νέα δεδομένα μετά την ακύρωση του έκτακτου Eurogroup και τις ξεκάθαρες απαιτήσεις των δανειστών. Με πτώση 4% ξεκίνησαν οι συναλλαγές στη Σοφοκλέους.

Για ακόμα μερικές εβδομάδες αποφάσισε το Eurogroup να κρατήσει όμηρο την 6η δόση του δανείου, ενώ σε μια κίνηση «εντυπωσιασμού» ο πρόεδρος του συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ακύρωσε το έκτακτο συμβούλιο της 13ης Οκτωβρίου, καθώς, όπως είπε, η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας δεν θα είναι έτοιμη.

Αυτά σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Αγγελική Παπαμιλτιάδου από το Λουξεμβούργο, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα η Wall, με το… βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα, διόρθωνε στις 10.655 μονάδες (DJIA) και στις 1.099 μονάδες (S&P 500).

Μεταξύ σφύρας και άκμονος το ευρώ (προς το 1,32 δολ.), στις 5.376 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη, νέες πιέσεις στις αγορές ομολόγων χωρών που βρίσκονται στο στόχαστρο, ενίσχυση των CDSs και ακόμα μία πτωτική συνεδρίαση στο Χ.Α.

Με τις τράπεζες στον γνώριμο απαξιωτικό ρυθμό τους, τον FTSE 20 σε νέα ιστορικά ελάχιστα (315,70), την Εθνική στα 2,55 ευρώ (-7,5%) και τους λοιπούς του κλάδου σε ανάλογη ταλαιπωρία.

Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, οι "F.T. Deutschland" ξαναχτυπούν κάνοντας λόγο για… παραίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού (το γραφείο του Γ. Παπανδρέου διαψεύδει κατηγορηματικά και με σκληρό τρόπο τα δημοσιεύματα), ο δε υπουργός Οικονομικών (ξανά) δίνει συνέντευξη Τύπου στις 13:00 σήμερα.

Σφίγγει όλο και ασφυκτικότερα η μέγκενη γύρω από την Αθήνα και την ελληνική πλευρά και οι δανειστές εκβιάζουν ΕΔΩ και ΤΩΡΑ για περισσότερες εγγυήσεις, αποκρατικοποιήσεις, εκχωρήσεις και ξεπούλημα γης.

Θα συμφωνήσουμε με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου, η οποία αναφέρεται ανοιχτά σε ακόμη ένα παιχνίδι εκβιασμού, πηγαίνοντας -κατά τη γνώμη μας- στην ουσία της υπόθεσης. Η τρόικα, με την παρότρυνση της ευρωζώνης, πιέζει ασφυκτικά για ιδιωτικοποιήσεις. Σημειώνει η συνάδελφος: "Η φράση του κ. Γιούνκερ είναι χαρακτηριστική: 'Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις με πωλήσεις ποσοστών σε εταιρίες, γη, κτηματική περιουσία (land, realestate) και σε παραχωρήσεις περιουσίας για εκμετάλλευση'. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γιούνκερ χρησιμοποίησε τη λέξη concessions, όρος που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου οι κυβερνήσεις δανείζουν κρατικό χώρο (θάλασσα, γη κ.λπ.) για να γίνουν γεωτρήσεις πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλου είδους εκμετάλλευση".

Εδώ είμαστε και σε αυτό το σημείο, όσο πιο ψύχραιμα μας επιτρέπει η συγκυρία, θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε την εμφάνιση στο προσκήνιο της περίφημης Roland Berger Strategy Solutions.

Λίγο αυθαίρετα -είναι αλήθεια- θα πάμε ένα βηματάκι παραπέρα και θα θυμίσουμε πως τις αμέσως επόμενες ημέρες επισκέπτεται την Αθήνα ο κ. Philipp Roesler, επικεφαλής 100μελούς και πλέον ομάδας Γερμανών επιχειρηματιών και παραγόντων. Μία ματιά στα μεγαλοστελέχη, αντιπροσώπους εταιριών και συμφερόντων που είχαν συμπεριληφθεί (μέχρι και την Παρασκευή το απόγευμα) σε αυτόν τον μακρύ κατάλογο θα μας έλυνε πολλές απορίες.

Ασφυκτική πίεση, ασφυκτικότατη, με πολλά χτυπήματα (κυρίως) κάτω από τη ζώνη, με εκβιασμούς που δημιουργούν μία αφόρητη κατάσταση (και) στο Χ.Α. Βρίσκουν έδαφος πρόσφορο και τα κάνουν, θα πουν πολλοί φίλοι αναφερόμενοι στα δικά μας χάλια και στις δικές μας ευθύνες, και θα έχουν απόλυτο δίκιο.

Ωστόσο, σε αυτό το περιβάλλον, θα πρέπει να αντεπεξέλθουμε τις κρισιμότατες εβδομάδες που ακολουθούν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v