Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτροχιάζονται Σοφοκλέους και αγορές

Οι ανησυχίες για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και οι επιφυλάξεις για τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου "σφυροκοπούν" τις αγορές. Πιέζεται το ευρώ. "Βουτιά" 7% για ΧΑ, απώλειες άνω του 10% για τράπεζες και ΟΠΑΠ.

Συνεχίζεται το… μαρτύριο στο Χ.Α. καθώς βασικοί δείκτες και μετοχές παραμένουν καθηλωμένοι σε χαμηλά 16 - 18 ετών ή ακόμη και σε νέα ιστορικά, με ενδεικτικότερη την περίπτωση του FTSE-20.

Έως 6,7% υποχωρεί ο 20άρης, μένοντας σταθερά κάτω από τις 300 μονάδες.

Έως 5,9% διορθώνει ο Γ.Δ. προς τις 730 μονάδες.

Διόρθωση στον απόηχο της εκτίμησης του Όλι Ρεν πως η Ελλάδα δεν θα πιάσει φέτος τους στόχους της, αφήνοντας ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα.

Η πίεση παραμένει αφόρητη κυρίως σε τράπεζες, αλλά και σε μετοχές από άλλους κλάδους.

Είναι ενδεικτικό πως η Εθνική, η Alpha Bank, η Eurobank, η Πειραιώς και το ΤΤ διορθώνουν έως 12,5%, ενώ 12,3% χάνει ο ΟΠΑΠ.

Ισχυρές παραμένουν οι πιέσεις και στα ευρωχρηματιστήρια, από τη Φρανκφούρτη μέχρι το Παρίσι.

Ο DAX διορθώνει έως 3,5%, υποχωρώντας κάτω και από τις 5.200 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο χρυσός κινείται σταθεροποιητικά ενισχύεται στα 1.650 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ το ευρώ υποχωρεί στο 1,31 δολάριο.

Αυτό που επιβαρύνει περισσότερο την αγορά και τις τράπεζες είναι η εκτίμηση όλο και περισσότερων πως η Ελλάδα θα υποχρεωθεί και θα βρεθεί στην ανάγκη να προχωρήσει σε μεγαλύτερο "κούρεμα" από το ελλιπές 21% του αρχικού σχεδίου.

Η ουσία είναι πως οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν εδώ και καιρό σε απομόχλευση και σε περικοπές κόστους προκειμένου να θωρακίσουν τους ισολογισμούς τους και να είναι σε θέση να διατηρήσουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο όριο του 10%, όπως τους ζητά η κεντρική τράπεζα.

Με την παραδοχή και του Όλι Ρεν πως η Ελλάδα για φέτος χάνει το… τρένο της εκπλήρωσης των στόχων της, στέκεται αφορμή για νέο γύρο νευρικότητας και πιέσεων στα ελληνικά ομόλογα και στα ασφάλιστρα κινδύνου.

Η ουσία, όμως, έγκειται στην αβεβαιότητα που επιτείνεται τελευταία όσον αφορά στο συνολικό ύψος (κατ’ επέκταση και κόστος) ενός ευρύτερου "κουρέματος" του ελληνικού χρέους.

Έλληνες και ξένοι τραπεζίτες και διαχειριστές γνωρίζουν πολύ καλά πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους κρατικούς τίτλους ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ.

Αυτό το χαρτοφυλάκιο όσο παραμένει αβέβαιη η έκβαση του ελληνικού προβλήματος βαραίνει κυρίως τους χρηματοοικονομικούς ομίλους.

Μετά και τη νέα βουτιά, η αποτίμηση της Εθνικής περιορίζεται στα 2,2 δισ. ευρώ, της Alpha Bank στα 587,7 εκατ. ευρώ, της Eurobank στα 420,24, της Πειραιώς στα 468,76 και του Τ.Τ. στα 187,75 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές πιέσεις, όμως, δέχονται και μη τραπεζικές μετοχές εταιριών που πλήττονται για διαφορετικούς λόγους.

Ενδεικτική η περίπτωση του ΟΠΑΠ, που μετά το σημερινό -9,9% οδηγείται σε νέα ιστορική χαμηλή τιμή στα 6,50 ευρώ.

Εκτός από το ιστορικό χαμηλό για τον οργανισμό, πολύ κοντά στα 2,98 ευρώ ο ΟΤΕ, έως 4,2% χαμηλότερα η ΔΕΗ.

Σημαντικές απώλειες και για Τιτάν, Μυτιληναίο, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ.

Λίγο μετά τις 14:10 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 32,5 εκατ. ευρώ, ο 20άρης παρέμενε έως 5,7% χαμηλότερα, στις 298 μονάδες, και ο Γ.Δ. 4,9% πιο κάτω, στις 741 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v