Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με γνώμονα την αναθεώρηση της 21ης Ιουλίου

Φέρνει δεν φέρνει σχέδιο για μεγαλύτερο "κούρεμα" ο Philipp Roesler, οι αγορές και το ΧΑ προεξοφλούν την αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης/7. Κλειδί οι 288 για τον Ft-20 και τα €2,15 για ΕΤΕ. Ανοιγμα με κέρδη άνω του 3%.

Ο κύβος ερρίφθη (ή alea jacta est, όπως θα προτιμούσαν οι λατινόφωνοι). Και η ελληνική πλευρά υποχρεώνεται πλέον να διαβεί τον… Ρουβίκωνα, προχωρώντας σε μεγαλύτερο "κούρεμα".

Οι χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου (στο Bloomberg) πως οι πιστωτές ίσως πρέπει να δεχθούν μεγαλύτερες απώλειες από τη συμμετοχή τους στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια διαφοροποίησης.

Την ίδια στιγμή, ο ερχομός του Γερμανού υπουργού Οικονομίας ενισχύει τη σχετική εικοτολογία, παρά την προσπάθεια διάψευσης του κυβερνητικού εκπροσώπου πως ο κ. Roesler δεν κομίζει στην Αθήνα "σχέδιο κουρέματος" της τάξεως του 50%.

Διάχυτη είναι η αίσθηση σε έμπειρους ανθρώπους της αγοράς πως έχουμε εισέλθει στην τελική φάση του εγχειρήματος και τα περισσότερα θα παιχτούν στο διάστημα 14 - 20 Οκτωβρίου.

Το ότι οι μετρήσεις διορατικών αναλυτών και παικτών τοποθετούν σε αυτό το διάστημα μία πολύ σημαντική εξέλιξη ικανή να δρομολογήσει καταλυτικές διαδικασίες στην οικονομία (στην αγορά και στην κοινωνία ευρύτερα) είναι ακόμη μία ένδειξη της κρισιμότητας όσων διαδραματίζονται σε πολλά μέτωπα.

Στο χθεσινό σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος έκανε λόγο για τραπεζική αντίδραση μετά τα νέα χαμηλά, καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεινε στις 735,5 μονάδες και ο Ftse-20 στις 294,9 μονάδες, με μέτρια αντίδραση κυρίως τραπεζικών μετοχών και με υπεραπόδοση ορισμένων τίτλων εταιριών από άλλους κλάδους.

Αυτά χθες, γιατί είναι προφανές πως στο Χ.Α. (προεξοφλητικός μηχανισμός) θα επιχειρηθεί από σήμερα κιόλας να αποτυπωθεί και να προεξοφληθεί η (σχεδόν σίγουρη) βεβαιότητα για ένα περίφημο haircut, που θα ξεπερνά κατά πολύ το αρχικό 21%.

Σε αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η "ευρωγκάφα του ΔΝΤ" (αναφέρεται εκτενώς σε σχετικό θέμα του euro2day) και η τελευταία πονηρή δήλωση του κ. J.Cl Junker, ο οποίος έκανε λόγο για τεχνική αναθεώρηση του PSI.

Σύμφωνα με απόλυτα ενημερωμένες πηγές, το πρόβλημα στη συμφωνία συμμετοχής των ιδιωτών κρυβόταν στα επιτόκια, που από το τέλος Ιουλίου κινήθηκαν πτωτικά. Αυτή η εξέλιξη είχε ως συνέπεια την ανατίμηση της αξίας των νέων 30ετών ομολόγων που θα λάβουν ως αντάλλαγμα οι τράπεζες που συμμετείχαν στο σχέδιο.

Αυτό έγινε αντιληπτό και σύμφωνα με αρκετά ξένα ΜΜΕ έδωσε την ευκαιρία σε πολλά hedge funds να "σκουπίσουν" αγοράζοντας ομόλογα αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ.

Δεδομένου του προφανούς οφέλους που έχουν οι ιδιώτες, εξηγείται η χθεσινή προτροπή της κ. Άγκελας Μέρκελ για σημαντικά μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα βοήθειας - χρηματοδότησης.

Επεκτεινόμαστε λίγο παραπάνω καθώς ο τραπεζοβαρής χαρακτήρας του Χ.Α. καθορίζει -σε πολύ μεγάλο βαθμό- τις κινήσεις μας από τη διακύμανση των μετοχών του κλάδου. Τις επιπτώσεις και τις συνέπειες που υφίσταται η θέση των ομίλων και επί της ουσίας η χρηματιστηριακή αξία τους.

Όμως, πέραν των τραπεζών, που παραμένουν υπό διαρκή αμφισβήτηση και παρακολούθηση, αρνητικά επενεργεί η συμπεριφορά μετοχών εταιριών από άλλους κλάδους. Ενδεικτικές θεωρούμε τις περιπτώσεις του Τιτάνα και του ΟΠΑΠ (ο ΟΤΕ έχει ξεγραφτεί εδώ και καιρό, ενώ η ΔΕΗ προδιαγράφεται να έχει χρηματιστηριακή αξία χαμηλότερη και του 1 δισ. ευρώ).

Η διαγραμματική απεικόνιση αυτών των δύο μετοχών (σηματωρών για αρκετούς) είναι επιεικώς απογοητευτική. Για τον ΟΠΑΠ η στήλη και το euro2day έχουν αναφερθεί επανειλημμένα, τη στιγμή όπου η τεχνική προσέγγισή μας "δείχνει" τιμές ακόμη και προς τα 5 ευρώ, δηλαδή πολύ χαμηλότερα της ιστορικά ελάχιστης τιμής των 5,96 ευρώ (5/10).

Ανάλογη εικόνα έχει διαμορφωθεί και για τη μετοχή της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας, η οποία, εάν χάσει και τα 9,32 ευρώ, κινδυνεύει να μπει σε πολύ σοβαρές περιπέτειες

Πρακτικά, κινούμεθα με γνώμονα τις τελευταίες-τελευταίες εξελίξεις, τη σχεδόν βέβαιη αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης/7 (ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται κατ' αρχάς για τις τράπεζες) και εστιάζουμε στο διάστημα 14 - 20 Οκτωβρίου, όπως μας εφιστούν την προσοχή έμπειροι παράγοντες και γνωρίζοντες το παρασκήνιο των διαδραματιζομένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v