ΧΑ: Τραπεζική αντίδραση μετά τα νέα χαμηλά

Ο τραπεζικός δείκτης ηγήθηκε της ανόδου στο ΧΑ αν και η όποια προσπάθεια αντίδρασης συνοδεύτηκε με σαφώς χαμηλότερο τζίρ συγκριτικά με την χθεσινή συνεδρίαση. Κέρδη για MIG (15%), MPB (3,13%), EFG (1,3%).

Οι Αμερικανικές μετοχές ανέκαμψαν σημαντικά, οδηγώντας τον Δείκτη Standard & Poors 500 έως και +4,1% στα τελευταία 50 λεπτά της χθεσινής συνεδρίασης, εν μέσω εικασιών ότι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν τον τρόπο για την ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών της Ευρωζώνης.

Οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν και από τις δηλώσεις στους Financial Times του Όλι Ρεν, του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για οικονομικά θέματα, να λέει ότι υπάρχει μια “όλο και πιο κοινή άποψη” ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια συντονισμένη προσέγγιση για να σταματήσει η κρίση του Δημόσιου χρέους.

Μετά το κλείσιμο της Αμερικανικής Αγοράς, ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Yves Leterm δήλωσε ότι πρόκειται να συσταθεί μια “Bad Bank” στην οποία θα μεταβιβαστούν τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού της Βελγικής Τράπεζας Dexia SA.

Οι επενδυτές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, είναι πασιφανές ότι προσπαθούν να πιαστούν από οποιαδήποτε θετική είδηση προκειμένου να μην επιτρέψουν την κατάρρευση των τιμών στο NYSE και έτσι αγνόησαν ακόμα ένα ισχυρά αρνητικό μήνυμα, αυτή τη φορά από τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Σύμφωνα με αυτό, τα προγράμματα συνταξιοδότησης των εταιρειών του δείκτη Standard & Poor’s 1500 εμφάνισαν έλλειμμα 512 δισ. δολάρια στο τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Mercer.

Το έλλειμμα παρουσιάζει αύξηση 134 δισ. δολάρια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και είναι το υψηλότερο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα στοιχεία ενεργητικού των συνταξιοδοτικών ταμείων που καταγράφηκαν στην έκθεση της Mercer, φτάνουν μόνο στο 72% των μελλοντικών τους υποχρεώσεων.

Το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 79% το προηγούμενο μήνα και στο 81% στις αρχές του προηγούμενου έτους.

Η “θετική αύρα” της Wall Street πέρασε τον Ατλαντικό και σε συνδυασμό με το νέο κύμα προσδοκιών, ότι κάτι θα γίνει έστω και στο παρά πέντε για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη (λες και οι ΗΠΑ που τυπώνουν συνέχεια χρήμα, δεν έχουν), επανέφερε το θετικό πρόσημο στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, σε πείσμα των αρνητικών ειδήσεων – εκτιμήσεων.

Οι επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν τις τοποθετήσεις σε επενδύσεις ρίσκου και να διατηρήσουν τα μετρητά τους ως τις αρχές Νοεμβρίου όταν και θα συγκληθεί η σύνοδος της G20 (3-4/11) με στόχο την εξεύρεση λύσης για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής της Citi στην Ασία, Τζον Γουντς.

“Ο τρόπος που θα γίνει η διαχείριση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης θα καθορίσει αν θα έχουμε βραδεία ανάπτυξη στις ΗΠΑ ή παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση”, τόνισε ο κ. Γουντς μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας προχώρησε η Moody's. H αξιολόγηση του χρέους της Χώρας μειώθηκε κατά τρεις βαθμίδες, στην κατηγορία "A2" από "Αa2", κρατώντας αρνητικό το outlook. “Μαχαίρι” στις τιμές-στόχους 16 Ευρωπαϊκών Τραπεζών -μεταξύ των οποίων και έξι Ελληνικών- έβαλε η Goldman Sachs, ενώ προχώρησε σε υποβάθμιση της Societe Generale και σε αύξηση της τιμής-στόχου της Royal Bank of Scotland.
Καταπέλτης είναι το αριθμητικό μέγεθος των απωλειών που προβλέπει η Goldman Sachs ότι θα χρειαστούν οι 8 Ελληνικές και Κυπριακές Τράπεζες στην έκθεση της για τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο.

Με την ανάγκη για ανακεφαλαιοποιήσεις στον Ευρωπαϊκό κλάδο να μεγαλώνει, η προσπάθεια περιχαράκωσης (ring fencing) του Ελληνικού προβλήματος ουσιαστικά επιζητεί υψηλότερο PSI στο Ελληνικό χρέος και στη συνέχεια “περιχαράκωση” και στις λοιπές Ελληνικές υποχρεώσεις προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κινδύνου, επισημαίνει η Goldman Sachs.
 
Ωστόσο, οι αναλυτές του Αμερικάνικου οίκου δεν είναι πεπεισμένοι ότι το σχέδιο της “περιχαράκωση” αποτελεί μια αποτελεσματική και ρεαλιστική ιδέα αφού αν εφαρμοστεί 60% “haircut” στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα και 10% μείωση επί των υπολοίπων ανοιγμάτων, οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν 76 δισ. ευρώ προ φόρων ζημιά, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία τους, τα 54 δισ. ευρώ θα αφορούν τις Ελληνικές Τράπεζες.

Οι επενδυτές ενδέχεται να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο του κόστους διάσωσης της Ελλάδας, καθώς επιδεινώνονται οι συνθήκες στην Αγορά ακόμα και χωρίς να αλλάξουν οι όροι της ανταλλαγής χρέους που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Institute of International Finance.

Επίσης δηλώσεις του Γάλλου Υπ. Οικ. Φρανσουά Μπαρουάν φανερώνουν ότι κάμπτονται οι ενστάσεις της Γαλλίας σε μεγαλύτερο “haircut” του Ελληνικού χρέους. Ο Γάλλος Υπ. Οικ. Φρανσουά Μπαρουάν ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα πρέπει να επανεξεταστεί μετά την αστάθεια που παρατηρείται στις Αγορές.

Οι Ευρωπαϊκές τράπεζες ίσως χρειαστούν πάνω από 140 δισ. ευρώ σε “φρέσκα” κεφάλαια, που θα διοχετευθούν μέσω ενός προγράμματος παρόμοιου με το Αμερικανικό “Tarp” σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley.

Οι ρυθμιστές θέλουν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο “στρώμα” για εξασφάλιση της βιωσιμότητας σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.

Για να γίνει αυτό, εκτιμούν ότι η επανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να διαμορφώσει στο 8% τον συντελεστή core Tier 1 για τις Τράπεζες των “κεντρικών” Κρατών της Ευρώπης και στο 12% για Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, μετά την εφαρμογή των “stress test” της EBA και μετά από “κούρεμα” 50% σε Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, όπως αναφέρει η έκθεση.

Επιτάχυνση της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής συμφωνίας του Ιουλίου και γενναία κεφαλαιακή προάσπιση των Τραπεζών της Ευρωζώνης ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διά στόματος του κ. Antonio Borges, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ. Ο κ. Borges διαμηνύει, παράλληλα, ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο για τη στήριξη της Ελλάδας, "εάν διαπιστωθεί ότι το χρέος της Χώρας είναι βιώσιμο". "Η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθύτερη ύφεση από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και αυτό αλλάζει τα δεδομένα", πρόσθεσε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Δηλώσεις και δεδομένα συγκλίνουν στο γεγονός ότι τα Ελληνικά ομόλογα θα οδηγηθούν εκ νέου (μετά το ήδη γνωστό PSI) προς νέο υψηλότερο “κούρεμα”, με την συμμετοχή των ιδιωτών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις εγχώριες Τράπεζες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με τις πρώτες μετά και την BlackRock να είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε δυσθεόρατες αυξήσεις κεφαλαίου (για τα δεδομένα της εποχής και της Αγοράς) και βέβαια σε τιμές που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών και Underwriters.
 
Εννοείται ότι θα υπάρξει νέος πληθωρισμός “χαρτιών” που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές στο Χ.Α., οι οποίες σε πολύ λίγο καιρό (ακούγεται) ότι θα διαπραγματεύονται με τέσσερα δεκαδικά ψηφία (!)

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, πλην όλων των άλλων προκλήσεων, πιθανότατα να κληθεί να τιμολογήσει έναν ακόμα αστάθμητο παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει πολιτική αστάθεια, αν επιβεβαιωθούν οι φήμες – εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όπου οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν για σημαντικά ζητήματα, υπό τη βαριά σκιά της πιθανής (επίσημης) χρεοκοπίας.

Όσον αφορά τα σημερινά συμβάντα στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, τα “ψήγματα” πρόσκαιρης αισιοδοξίας, έφθασαν μέχρι την Λεωφ. Αθηνών (πρώην Σοφοκλέους για τους παλιούς), όμως τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο Τραπεζικός, υποχώρησαν σημαντικότατα από τα υψηλά ημέρας, ενώ η όποια προσπάθεια αντίδρασης συνοδεύτηκε με σαφώς χαμηλότερο τζίρο από την χθεσινή έντονα πτωτική συνεδρίαση.

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης έφθασε μέχρι τις 749,1 μονάδες (+2,57%) και ο Τραπεζικός μέχρι τις 413,84 μονάδες (+6,24%), όμως το τελικό κλείσιμο μάλλον πικρία αφήνει σε όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας.

Τις πλέον αλγεινές των εντυπώσεων ο τίτλος του ΟΠΑΠ, καθώς η Αγορά ανησυχεί σημαντικά για την επικείμενη “αφαίμαξη” του ταμείου του Οργανισμού, ενώ στις ανησυχίες ήλθε να προστεθεί και η σημερινή είδηση σύμφωνα με την οποία, προσφυγή στην Ε.Ε. κατά της Ελλάδας υπέβαλε η Ένωση Διαδικτυακού Στοιχήματος (Remote Gambling Association - RGA) για το νέο νόμο περί τυχερών παιχνιδιών. Η RGA, η οποία εκπροσωπεί ορισμένους από τους μεγαλύτερους παρόχους διαδικτυακού στοιχήματος παγκοσμίως, σημειώνει ότι ο νέος Ελληνικός νόμος δεν είναι συμβατός με όσα προβλέπει η Κοινοτική νομοθεσία για τις Κρατικές ενισχύσεις.

Ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε πάνω στο ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε και χαμηλότερα (5,96 ευρώ).

Αν συνεχίσει να κινείται πλαγιοκαθοδικά, σαν επόμενη στήριξη δείχνουν τα 5,80 ευρώ που παραπέμπουν σε κλεισίματα τελευταίου 10ημέρου Οκτωβρίου 2001 (!)

Ασφαλώς σε μία Αγορά με απόλυτη έλλειψη στοιχειωδών αντανακλαστικών και σημαντική υπεροπλία των πωλητών, δεν χωρά η τεχνική ανάλυση.

Πάντως για όσους επιμένουν, οι επόμενες απόλυτα θεωρητικές στηρίξεις, για τον Γενικό Δείκτη, εντοπίζονται στις ζώνες 719 – 680 και 550 – 520 μονάδες.

Πρώτη ένδειξη αναστροφής του κλίματος, μόνο τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 940 μονάδων και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 1025 μονάδων.

Ψάχνοντας στα … βαθειά υπάρχει μία επίσης θεωρητική στήριξη που εντοπίζεται στις 267 μονάδες για τον 20άρη. 

Για να διαφοροποιηθεί η ισχύουσα αρνητική τεχνική εικόνα θα πρέπει να ξεπερασθούν οι αντιστάσεις των 318 και 336 μονάδων.

Από το ταμπλώ του 20αρη, τέσσερις οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Ελλάκτωρ (-2,78%, ξεχάστηκε γρήγορα το deal με το Κατάρ και μάλιστα έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας), Jumbo (-0,26%), Μυτιληναίος (-1,04% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και ΟΠΑΠ (-4,76%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι Coca-Cola, Alpha Bank, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο (οι τρεις τελευταίοι στο χαμηλό ημέρας).

Από την άλλη τα μεγαλύτερα κέρδη για MIG (+15%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 5% έκλεισαν οι Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια και Τιτάν (έκλεισε στο υψηλό ημέρας).

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εθνική (έκλεισε στο χαμηλό ημέρας), Motor Oil, Eurobank, MPB.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σχεδόν μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 749,1 μονάδες (13.15) και έκλεισε τελικά στις 735,51 με κέρδη 0,71%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος ξεπέρασε τα 43 εκατ.

Απόλυτη ισορροπία στην τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές έναντι 59 πτωτικών, 26 τίτλοι με κέρδη από 4 έως 15% και άλλοι 25 με απώλειες από 4 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το καινούργιο στοιχείο που έχει προκύψει και προβληματίζει τις Αγορές, είναι η διεύρυνση της κρίσης του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος σε περισσότερες Χώρες της Ευρωζώνης (Dexia), επισημαίνει ο Δημήτρης Παπαριστείδης.

Με αυτό το δεδομένο, η κωλυσιεργία των τελευταίων ημερών, από τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, φαίνεται ότι δεν είναι η κατάλληλη πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού χρειάζονται δραστικά μέτρα με άμεση εφαρμογή.

Η Ελλάδα με τις Κυβερνητικές αστοχίες “πέτυχε” να διεθνοποιήσει τα προβλήματά της και ίσως αυτό επιφέρει την λύση μέσω πολιτικών αποφάσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς οι δυνατότητες της Χώρας για βελτίωση των δημοσιονομικών δείχνουν να εξαντλούνται, μαζί με την φοροδοτική δυνατότητα αρκετών Ελλήνων.

Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά αν αποτιμηθεί με βάση τα επιτόκια των Ελληνικών ομολόγων, θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται. Οποιαδήποτε ανοδική αντίδραση πειστικού χαρακτήρα, προϋποθέτει επίλυση του προβλήματος των ομολόγων και κατ΄ επέκταση του δανεισμού της Χώρας, εκτιμά ο σύμβουλος διοίκησης της Fortius Finance.

-------- ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης που συνδυάστηκε με νέα αύξηση των συναλλαγών.

Σχετικά καλύτερη κίνηση από το συμβόλαιο Δεκεμβρίου, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσει με υπερτίμηση 0,30%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10754, τιμή εκκαθάρισης 294,56) κινήθηκαν μεταξύ 292,5 και 304,5 μονάδων. Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 83% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν χαμηλός στα 714 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (432 δικαιώματα αγοράς και 282 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5000 Εθνική, 112500 Πειραιώς, 25000 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (14088), Alpha Bank (2271), Πειραιώς (1963), Eurobank (1799), ΔΕΗ (200), Κύπρου (593), Μυτιληναίο (271), Ταχ. Ταμιευτήριο (362), Τιτάνα (257), Ελλάκτωρα (115), ΟΠΑΠ (553), ΓΕΚ (1518), MIG (5373), Ελ. Πετρέλαια (232), ΕΧΑΕ (100), MPB (186).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 5/10 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8111799 τεμ.), Εθνική (13662933 τεμ.), Πειραιώς (18605113 τεμ.), ΟΤΕ (5033020 τεμ.), MIG (4217213 τεμ.), Eurobank (17753545 τεμ.) Κύπρου (6217230 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v