Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επί ξυρού ακμής η Σοφοκλέους

Με το…πιστόλι στον κρόταφο η ελληνική πλευρά τη στιγμή που στοχοποιείται -πλέον εμφανώς- και η ιταλική οικονομία. Σε αφορμή από Wall προσβλέπουν όσοι ποντάρουν σε μία τεχνικής μορφής αντίδραση.

Επί ξυρού ακμής - στον αέρα η εκταμίευση της 6ης δόσης ("ΗΜΕΡΗΣΙΑ"), διπλός, ωμός εκβιασμός ("ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ") είναι πρωτοσέλιδα ενδεικτικά του κλίματος που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες.

Στον ευρύτερο χώρο της οικονομίας, χωρίς να έχει κάτι αλλάξει ουσιαστικά, το ενδιαφέρον εστιάζει στην εξέλιξη -σχεδόν παράλληλα- διαφόρων καταστάσεων. Από τη Wall, όπου οι δείκτες αντέδρασαν στο τελευταίο 15λεπτο με αφορμή φήμες για σχέδιο στήριξης ευρωπαϊκών τραπεζών, τη σοβαρότατη υπόθεση της DEXIA, μέχρι την αναμενόμενη υποβάθμιση του χρέους της Ιταλίας (κατά τρεις βαθμίδες) ή τη μείωση της τιμής-στόχου για ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες από την Goldman Sachs.

Υπό άλλες συνθήκες, θα λέγαμε πως η εικοτολογία για αμερικανικό σχέδιο θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για τεχνική κίνηση των δεικτών. Στις 5.216 μονάδες ο DAX φαίνεται να "χρωστά" μία αντίδραση της τάξεως του 4% - 6%, έως τις 5.500 - 5.550 μονάδες. Όμως, η υπόθεση της DEXIA δικαιολογημένα δεν μπορεί να θεωρηθεί (λόγω μεγέθους) αμελητέα, ενώ η -αν και αναμενόμενη- υποβάθμιση του ιταλικού χρέους ενδέχεται να λειτουργήσει συνειρμικά στις αγορές.

Από τη στιγμή όπου ο ιός έχει πλήξει και άλλες οικονομίες (πέραν αυτών της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας), κάθε ανάλογη ενέργεια των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης αποτυπώνεται αμέσως στις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας, χωρίς να εξαιρείται η Γαλλία.

Βέβαια, το Χ.Α. και η ελληνική πλευρά βιώνουν το δικό τους δράμα καθώς επικρέμαται το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου "κουρέματος", ο φόβος για πιθανή κρατικοποίηση κάποιου τραπεζικού ομίλου, τη στιγμή όπου τα γερμανικά ΜΜΕ (στην πλειονότητά τους) προεξοφλούν αλλαγές (επί τα χείρω) στο PSI και στους όρους ανταλλαγής. Και βεβαίως στις ολοένα και περισσότερες και πιεστικότερες απαιτήσεις των δανειστών, κυρίως των Γερμανών.

Να δούμε τι θα κομίσει στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομίας, με τα περίφημα πια σχέδια για ελεγχόμενη χρεοκοπία και τις απαιτήσεις των βιομηχάνων και επιχειρηματιών σε συγκεκριμένους τομείς και δραστηριότητες.

Ενώ οι τράπεζες διόρθωναν χθες με το χειρότερο ποσοστό (των τελευταίων 22 ετών, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος) και η Εθνική στα 2,19 ευρώ (αποτίμηση μόλις στα 2,09 δισ. ευρώ), ο Ftse-20 για να βγάλει ανοδική αντίδραση θα πρέπει αφενός να μη χάσει -σε αυτήν τη φάση- τις 280 μονάδες κι αφετέρου να βοηθηθεί από ανάλογο κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια.

Ούτως ή άλλως (όπως σημειώνει και ο calculator - analysis), για μία καθαρά τεχνικής μορφής κίνηση θα πρόκειται, ώστε να δημιουργηθούν κάποιες διαφυγές. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι τοπικές ζώνες των 297 - 300 και των 319 - 322 είναι ορατές από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Με εξίσου πιθανή -αν συνεχίσουν πτωτικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- την περαιτέρω διόρθωση προς την επόμενη περιοχή -γύρω στις 250 μονάδες την τοποθετούν ορισμένοι αναλυτές-, αν και θα πρέπει πρώτα να δούμε το άνοιγμα των ευρωχρηματιστηρίων και ειδικότερα του DAX και του μιλανέζικου MIB.

Και βεβαίως τη δυναμική πωλήσεων, μετά την ενεργοποίηση (κυρίως χθες) ορισμένων κωδικών μόχλευσης αρκετά ισχυρών παικτών.

Όπως επίσης το πέρασμα πακέτων (του 0,56%) της Ελλάκτωρ σε άλλα χέρια, κίνηση ενδεικτική μιας μεσομακροπρόθεσμης διαδικασίας, που έχει επανειλημμένα περιγραφεί. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v