Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικροί, μεγάλοι σε πλήρη δράση

Σε ακόμη ένα στοίχημα προεξόφλησης επιδίδονται οι αγορές. Ελπίδες για... περισσότερο χρήμα από Τρισέ και πολιτικές λύσεις στο ελληνικό πρόβλημα. Ισχυρά κέρδη για ΕΤΕ, Eurobank, Alpha Bank, αλλά και MIG, Πειραιώς, ΤΤ.

Στη λογική της προεξόφλησης των επερχομένων, τα χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά. Από τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι, μέχρι τις αγορές της περιφέρειας και το Χ.Α.

Οι ελπίδες ότι η πίεση εντός και εκτός ευρωζώνης για λήψη αποφασιστικών μέτρων στήριξης των τραπεζών και αντιμετώπισης της κρίσης χρέους θα αποδώσουν εξηγούν, σύμφωνα με αναλυτές, την άνοδο των αγορών, με τον τραπεζικό κλάδο στο Χ.Α. να πρωταγωνιστεί.

Οι αναλυτές ξένων τραπεζών (Barclays, Unicredit κ.ά.) αναμένουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εκπλήξει σήμερα ευχάριστα με "συμβατικά και μη συμβατικά μέτρα", όπως αναφέρουν, δίνοντας ανάσα και στο ευρώ.

Είναι πιθανόν ότι η ΕΚΤ θα επαναφέρει το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών, το οποίο θα συνοδεύσει με επιπρόσθετα μέτρα χορήγησης ρευστότητας στις τράπεζες (12μηνες δημοπρασίες κ.ά.).

Επιπλέον, παράγοντες του ΔΝΤ συζητούν ανοιχτά παράλληλη βοήθεια και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι στα πρόθυρα της κύρωσης επέκτασης της εντολής EFSF. Θετικά στο κλίμα επιδρούν η δήλωση Barroso για συντονισμένη δράση όπως βέβαια και η επιμένουσα πίεση των ΗΠΑ όπως εκδηλώθηκε με τις νέες δηλώσεις Γκάιντερ.

Το ράλι και οι προσδοκίες

Οι αγορές έχουν επίσης στραμμένο το βλέμμα και στη συνάντηση της κ. Άγκελα Μέρκελ και του κ. Νικολά Σαρκοζί και σε δεύτερο βαθμό σε όσα θα αποφασιστούν το διάστημα 14 - 20 Οκτωβρίου. Αυτοί που ποντάρουν και επιχειρούν να προεξοφλήσουν εκτιμούν πως δείγμα γραφής θα δοθεί μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών των ισχυρότερων οικονομιών της ευρωζώνης και ότι στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας θα αποσαφηνιστούν αρκετά.

Βέβαια, κάθε ποντάρισμα και κάθε παιχνίδι προεξόφλησης ενέχουν σοβαρότατους κινδύνους αλλά και ενίοτε σημαντικά περιθώρια υπεραπόδοσης.

Προς ώρας, οι βραχυπρόθεσμοι έχουν αρκετά πλεονεκτήματα στα χέρια τους για να δώσουν ταχύτητα, χαρακτήρα διακύμανσης και ακραίες μεταβολές σε βασικούς δείκτες και μετοχές.

Πάνω από τις 307 μονάδες ο FTSE-20, ο οποίος αντιδρά κατά 4,2%, συνεχίζοντας προς την επόμενη ζώνη τιμών, ακριβώς όπως είχε αναφερθεί στα χθεσινά σχόλιά μας.

Κατά περίπου 3% υψηλότερα ο Γ.Δ., που αντιδρά στις 760 μονάδες.

Όλες οι μετοχές του "20άρη" κινούνται ανοδικά, όλες πλην μιας από τον FT MID, με ανάλογη φορά, ενώ ικανοποιητική κρίνεται η μέχρι τώρα ανταπόκριση αρκετών τίτλων από τον SC.

Με συναλλαγές που ξεπέρασαν γρήγορα τα 2 εκατ. τεμάχια, ενώ ανάλογη τάση διαμορφώνεται για την Alpha Bank, τη Eurobank, την Πειραιώς αλλά και για το Τ.Τ. και την ΜΡΒ.

Μεστή η μέχρι τώρα αντίδραση του άμεσα ενδιαφερόμενου κλάδου, του τραπεζικού.

Υψηλότερες τιμές για Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, ΜΟΗ, αλλά και για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση γρήγορα ανταποκρίθηκαν ΓΕΚΤέρνα, ΕΥΑΘ, ΕΧΑΕ, Υγεία και Μέτκα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v