Εγκλωβίζει ακόμη και στις 740 μονάδες το ΧΑ!

Ακόμα μία συνεδρίαση "bull trap" για τους traders που έσπευσαν να επιβιβαστούν στο τραπεζικό "τρένο". Από το +8,33% ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες. Αρνητικό γύρισμα για ΕΤΕ.

Ακόμα μία συνεδρίαση “bull trap” για τους “άφρονες” traders που έσπευσαν να επιβιβαστούν στο Τραπεζικό “τρένο” και όσοι από αυτούς δεν “πήδηξαν” έξω εγκαίρως, στο τέλος της συνεδρίασης βρέθηκαν να γράφουν έως και μεγαλειώδεις ημερήσιες ζημιές (!)

Βέβαια σε αυτό σημαντικό ρόλο θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι έπαιξε και η σημαντική συρρίκνωση των αρχικών κερδών για τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια (ο DAX γύρισε και σε οριακά αρνητικό πρόσημο), όμως στο Χ.Α. το φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο, καθώς όσοι θέλουν να ξεφορτώσουν και τις τελευταίες θέσεις τους, αυτό δεν μπορούν να το κάνουν σε μία μόνιμα πτωτική Αγορά, αν δεν θέλουν να ισοπεδώσουν τελείως τις τιμές.

Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως “Εθνική απογοήτευση”, καθώς ο τίτλος της Εθνικής ηγήθηκε της αρχικής ανοδικής αντίδρασης, βρέθηκε ενδοσυνεδριακά να κερδίζει έως και 10,45% και τελικά (όπως και χθες) έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με σημαντικές ημερήσιες απώλειες και με το υψηλότερο όγκο των τελευταίων 9 συνεδριάσεων.

Αν συνεχίσει πλαγιοκαθοδικά, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα βάλει σε δοκιμασία την ύστατη στήριξη στην ζώνη 2,00 – 1,70 ευρώ και βέβαια θα έχει υποχωρήσει σε κεφαλαιοποίηση κάτω από τα 2 δισ ευρώ (σημερινή κεφαλαιοποίηση 2,046 δισ).

Για να γίνει αντιληπτό, αφ΄ ενός τα κέρδη που απεκόμισαν οι “πονηροί” και αφ΄ ετέρου οι ημερήσιες ζημιές που έγραψαν όσα αμετανόητα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να κινούνται με αργά αντανακλαστικά (αλλά επιμένουν να ακολουθούν την ημερήσια τάση), αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γενικός Δείκτης έφθασε μέχρι τις 760,8 μονάδες (+3,44%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 486,49 (+8,33%), η Alpha Bank μέχρι τα 1,22 ευρώ (+9,1%), η Εθνική μέχρι τα 2,43 ευρώ (+10,45%), η Eurobank μέχρι τα 0,85 ευρώ (+8,97%), η Πειραιώς μέχρι τα 0,45 ευρώ (+13,16%), το Ταχ. Ταμιευτήριο μέχρι τα 0,66 ευρώ (+8,2%) και η Τρ. Κύπρου μέχρι τα 1,15 ευρώ (+6,48%).

Ένα από τα άλλοθι για την σημερινή αρχική άνοδο που εξελίχθηκε σε τέλεια “παγίδα” και οι τελευταίες δηλώσεις της Angela Merkel που τόνισε ότι οι Κυβερνήσεις θα πρέπει γρήγορα να συμφωνήσουν σε ένα σύστημα στηριγμάτων για τις Τράπεζες, το οποίο θα αφορά κυρίως μέτρα Κυβερνητικής στήριξης. Για τις Χώρες, όμως, που δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν τη στήριξη των Τραπεζών τους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης EFSF.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και στους τίτλους του 20αρη, να σημειωθεί ότι τρεις από αυτούς κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο (ΟΠΑΠ, Τιτάν και ΔΕΗ) και μάλιστα η ΔΕΗ έκλεισε και στο υψηλό ημέρας.

Από τον συνολικό τζίρο των 55,8 εκατ. τα 17,06 εκατ. αφορούσαν συναλλαγές της Εθνικής (ποσοστό 31,5%) και τα 54,35 εκατ. συναλλαγές για τίτλους μεγάλης κεφαλαιοποίησης (σύμφωνα με στοιχεία της Alpha Trust).

Τώρα τι μένει για την μεσαία – μικρή κεφαλαιοποίηση, ας τα υπολογίσει ο καθένας μόνος του, αν δεν πάσχει ή βρίσκεται στα πρόθυρα κατάθλιψης (!)

Από εκεί και πέρα και η λύση του μεγαλύτερου “κουρέματος” συναντά αυξανόμενες επιφυλάξεις από αρκετούς ξένους αναλυτές που σπεύδουν να επισημάνουν ότι το “haircut” πιθανότατα θα αφορά ιδιώτες επενδυτές και παλαιό χρέος και όχι τα δάνεια που έχει χορηγήσει η τρόικα.

Και βέβαια η Κυβέρνηση θα κληθεί να στηρίξει Τράπεζες και Ασφαλιστικά Ταμεία, χωρίς να αυξήσει εκ νέου τις δανειακές της υποχρεώσεις (!)

Σε κάθε περίπτωση το Ελληνικό Χρηματιστήριο επιθυμεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα να βρεθεί μια λύση για το σύνολο του χρέους της Χώρας, έστω και αν αυτή εμπεριέχει ένα τελευταίο “σοκ” για τον Τραπεζικό κλάδο, καθώς το μαρτύριο της καθημερινής απαξίωσης, “λιώνει” τις τιμές και λύση δεν βρίσκεται.

Οργανωμένη χρεοκοπία της Ελλάδας έως το τέλος του 2012 και πιθανότατα έως την άνοιξη του 2012 προβλέπουν οι οικονομολόγοι της Citi στην έκθεση του οίκου για τις Ελληνικές Τράπεζες. Με δεδομένο ότι η “mark to market” αποτίμηση των Ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι Τράπεζες είναι στο 40%, οι αναλυτές της Citi προβλέπουν ακόμη συνολικό "κούρεμα" της τάξεως του 50% - 80% - αναλόγως του σεναρίου.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οδηγεί σε υποβαθμίσεις των τιμών-στόχων για τέσσερα Ελληνικά Πιστωτικά Ιδρύματα και πιο συγκεκριμένα για Εθνική (στα 2,5 από 3,5 ευρώ), Αγροτική (στα 0,20 από τα 0,30 ευρώ), Πειραιώς (στα 0,32 από 0,45 ευρώ) και Ταχ. Ταμιευτήριο (στα 0,45 από 1,00 ευρώ).
 
Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση "sell" για την ΑΤΕ, την Πειραιώς, το Τ.Τ. και τη Marfin και τη σύσταση "hold" για την Εθνική.

Πιθανότητα 50% για αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει αναλυτής της Nomura, ο οποίος χαρακτηρίζει κρίσιμη ώρα το τέλος Νοεμβρίου, αναφέρει η "Wall Street Journal". Για να παραμείνει όμως η Ελλάδα στην Ε.Ε. θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των Ευρωπαϊκών Τραπεζών και "κούρεμα" του Ελληνικού χρέους μεγαλύτερο από 50%.

Ξεκινώντας από τα δικά μας και την μαύρη εικόνα στην πραγματική εγχώρια οικονομία, σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα ιστορικά κινήθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο διαμορφώθηκε στις 70,6 μονάδες, από τις 73,7 μονάδες τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες παραμένουν δυσμενείς σε όλους τους τομείς, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη αντανακλά την έντονη απαισιοδοξία για την τρέχουσα, αλλά και τη μελλοντική οικονομική συγκυρία.

Εκτός των τειχών, μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας κατά τρεις βαθμίδες, ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε και τους σημαντικούς Βιομηχανικούς και Τραπεζικούς Ομίλους της Χώρας.
 
Ο οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε την υποβάθμιση της Eni (πετρελαϊκή), της Enel (ηλεκτρική εταιρεία), της Poste Italiane (Ιταλικά ταχυδρομεία), της Terna (ηλεκτροδότηση), της Finmeccanica (τεχνολογική) και των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών Τραπεζών της Ιταλίας της UniCredit και της Intesa Sanpaolo. Σχεδόν όλες οι αξιολογήσεις συνοδεύονται από αρνητική προοπτική, πράγμα που σημαίνει ότι ο οίκος δεν αποκλείει νέα υποβάθμιση μεσοπρόθεσμα.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 1,4% κυρίως λόγω μείωσης της εγχώριας ζήτησης.

Οι αναλυτές – βάσει δημοσκόπησης του Reuters – προέβλεπαν αύξηση της τάξεως του 0,3%. Τον προηγούμενο μήνα, οι βιομηχανικές παραγγελίες είχαν επίσης μειωθεί κατά 2,6%. Αμετάβλητο, όπως αναμενόταν από την πλειοψηφία των αναλυτών, διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επιτόκιο του ευρώ.

Ο κ. Trichet, αφού με την σειρά του ευχαρίστησε άπαντες τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για την συνεργασία τους, δήλωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αντιμετωπίζει “έντονους” πτωτικούς κινδύνους. Στην συνέχεια, επιβεβαίωσε σχεδόν όλες τις προσδοκίες για διεύρυνση της παροχής ρευστότητας, αν και δεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, όπως ήλπιζε μερίδα αναλυτών.

Επίσης, ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολόγων, ύψους 40 δισ. ευρώ, το οποίο θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο με αγορές στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) προχώρησε σε αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 75 δισ. στερλίνες, το οποίο ανέρχεται πλέον στα 275 δισ. στερλίνες. Η αντίδραση των Αγορών ήταν άμεση. Η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο 14 μηνών έναντι του ευρώ, ενώ τα κέρδη του FTSE 100 ενισχύθηκαν, όπως και του χρυσού.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ και στο ταμπλώ του 20αρη, περισσότεροι οι τίτλοι με τελικό θετικό πρόσημο.

Από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές οι μεγαλύτερες απώλειες για την MPB (-3,03%).
Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Εθνική και Jumbo, της μιας ποσοστιαίας μονάδας για Ελλάκτωρα και Coca-Cola, ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Folli Follie Group, MIG, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 5% για ΔΕΗ και Μυτιληναίο, του 3% για ΟΠΑΠ και Alpha Bank, του 2% για Βιοχάλκο, Τιτάνα, Κύπρου, Eurobank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 24 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 760,8 (11.15) και χαμηλό τις 736,21 (16.57) και έκλεισε τελικά στις 739,97 μονάδες με κέρδη 0,61%, ενώ ο τζίρος σχετικά ενισχυμένος πλησίασε τα 56 εκατ., από τα οποία τα 1,7 αφορούσαν “πακέτα” (Ελλάκτωρ, Coca-Cola).

Δεύτερη ημέρα ισορροπίας στην τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές έναντι 62 πτωτικών, 23 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 20% και άλλοι 22 με απώλειες από 5 έως 17,86%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Η εβδομάδα που διανύουμε ξεκίνησε σε πολύ βαρύ κλίμα χρηματιστηριακά στον απόηχο των ανακοινώσεων του Υπουργείου Οικονομικών για τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2012 και στην αναπάντεχη αναβολή της εκταμίευσης της 6ης δόσης για το Νοέμβριο, επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων, Merit ΑΧΕΠΕΥ).
 
Σχετικά με το νέο στόχο του ελλείμματος είναι φανερό ότι χρειάζεται τη μέγιστη αποδοτικότητα των νέων μέτρων για να επιτευχθεί.
 
Τρεις είναι οι βασικές ‘πληγές’ των δημοσιονομικών της Χώρας που δυσκολεύουν το στόχο του προϋπολογισμού για το φετινό έλλειμμα και για αυτό του 2012 στο 6,8%, όπως και το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2012 στα 3,2 δισ ευρώ: α) η ύφεση που ολοένα και βαθαίνει και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα είναι τουλάχιστον 5,5% για το 2011 και 2,5% για το 2012, β) η αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής και γ)οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο τομέα.

Αρκετοί επισημαίνουν ότι το πρόβλημα κρίσης της Ευρωζώνης είναι πολιτικό και χρειάζονται γενναιότερες αποφάσεις για την αντιμετώπιση του.

Μια από τις αποφάσεις αυτές μπορεί να είναι και η νέα αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, εξέλιξη που βρίσκει αντίθετες πολλές Χώρες αλλά πλέον για αρκετούς είναι μονόδρομος για να αποφευχθεί η ‘άτακτη χρεοκοπία’ της Χώρας μας.

Οι παραπάνω φόβοι οδηγούν τις Τραπεζικές μετοχές σε απαξίωση οδηγώντας το Γενικό Δείκτη και το FTSE 20 σε νέα χαμηλά επίπεδα, χωρίς να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για αναστροφή του momentum. Τεχνικής φύσεως μόνο ανοδικές αντιδράσεις αναμένονται μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με το Ελληνικό χρέος.

Μια ευνοϊκή έκθεση της τρόικας σχετικά με την επάρκεια των μέτρων μπορεί να επηρεάσει θετικά, μόνο βραχυπρόθεσμα όμως. Μια αναθεώρηση των δεικτών του Χ.Α. ίσως είναι αναγκαία πλέον για να γίνουν λιγότερο Τραπεζοκεντρικοί και να ανταποκρίνονται καλύτερα στο νέο περιβάλλον.

Ο Οκτώβρης που είναι ένας μήνας ανάκαμψης παραδοσιακά διεθνώς δεν έχει μπει με τους καλύτερους οιωνούς για την Ελληνική Αγορά. Ίσως να είναι μήνας αποφάσεων για το Ελληνικό ζήτημα με την κρισιμότητα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου να είναι μεγάλη.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι προχθές συμπληρώθηκαν δυο χρόνια από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, σε ένα διάστημα κατά το οποίο ο Γενικός Δείκτης έχασε το 71,8% της αξίας του, ο FTSE 20 το 78,7% ενώ υπήρξαν και μετοχές που έχασαν πάνω από το 90% της αξίας τους (Alapis, MIG, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Αγροτική κ.α.), επισημαίνει ο κύριος Χριστοδούλου.

------- ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε έντονα ανοδικά και κατέληξε με οριακά κέρδη, ενώ η μεταβλητότητα αύξησε περαιτέρω τις συναλλαγές.

Σχετικά υποδεέστερη κίνηση από το συμβόλαιο Δεκεμβρίου, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να γυρίσει σε υποτίμηση 0,80%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14810, τιμή εκκαθάρισης 295,44) κινήθηκαν μεταξύ 293,5 και 312 μονάδων.

Λίγες αγορές στην αρχή της συνεδρίασης και περισσότερες πωλήσεις από την μέση και μετά από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 έπεσε στο 81% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν αυξημένος ιδιαίτερα για τα δικαιώματα αγοράς στα συνολικά 1.625 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.575 δικαιώματα αγοράς και μόλις 55 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (6000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (20548), Alpha Bank (4247), Πειραιώς (20764), Eurobank (2646), ΔΕΗ (275), Κύπρου (2026), Μυτιληναίο (663), Ταχ. Ταμιευτήριο (156), Τιτάνα (140), Ελλάκτωρα (115), ΟΠΑΠ (277), ΓΕΚ (1164), MIG (1477), Ελ. Πετρέλαια (272), MPB (484), Coca-Cola (111), Intralot (173), Motor Oil (160).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 6/10 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Πειραιώς (947049 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8111799 τεμ.), Εθνική (13667933 τεμ.), Πειραιώς (17642613 τεμ.), ΟΤΕ (4993020 τεμ.), MIG (4217213 τεμ.), Eurobank (17753545 τεμ.) Κύπρου (6217230 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v