Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ρυθμιστής η Εθνική Τράπεζα

Στα "χέρια" της Εθνικής βρίσκεται η τύχη της βραχυπρόθεσμης τάσης. Ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση των 2,14 ευρώ θα άνοιγε την κατηφόρα για τον FΤSE-20 αλλά και για πολλά άλλα "χαρτιά" της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Με 188 εταιρίες η κύρια αγορά από τη Δευτέρα (και με 3 εισηγμένες προς διαγραφή) σε μία από τις χειρότερες συγκυρίες για το Χ.Α. και την πραγματική οικονομία και την κοινωνία.

Ενέργεια που, όπως σημειώνουν αρκετοί παράγοντες της αγοράς, θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό από κοινού με σειρά πρωτοβουλίες που θα θωράκιζαν (όσο αυτό ήταν εφικτό) και το χρηματιστήριο και την επενδυτική ιδέα ευρύτερα.

Εν πάση περιπτώσει, βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμστε και τα σπουδαιότερα ακολουθούν, ενώ το διάστημα 14 - 20 Οκτωβρίου από αρκετούς θεωρείται εξαιρετικής σημασίας.

Εγκλωβίζει ακόμη και στις 740 μονάδες το Χ.Α., σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σχολιάζοντας το γύρισμα βασικών δεικτών και μετοχών. Στις 739,9 ο Γενικός Δείκτης, στις 297,04 μονάδες ο Ftse-20. Με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Εθνικής, που από το ημερήσιο υψηλό των 2,43 ευρώ διόρθωσε στα 2,14 ευρώ, που ήταν και το χαμηλό ημέρας.

Και όχι μόνο, αφού η εν λόγω τιμή είναι η πολυετής ελάχιστη και σημειώθηκε σε μία συνεδρίαση όπου μόνο στη μετοχή της ΕΤΕ άλλαξαν χέρια 7.461.630 τεμάχια, πρακτικά διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός.

Όμως, κοινή εκτίμηση (μεταξύ των περισσότερων βραχυπρόθεσμων παικτών) ήταν πως η χθεσινή αντίδραση δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα προσχηματικό ποντάρισμα (στην πιθανή απόφαση του Τρισέ, στις ενέργειες της γερμανικής πλευράς, της κρίσιμης έκτακτης συνόδου τη μεθεπόμενη εβδομάδα).

Ενδεικτική η επισήμανση φίλου της στήλης (συγκεκριμένα του Κώστα G. στο σχόλιο των 13:22) πως επρόκειτο για… μεροκάματο, όπως και προχθές, λες και πέφτει σύρμα, κάτι που δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

Βραχυπρόθεσμα, έχουμε συμβιβαστεί (λες και μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά) με την ιδέα και εξ όσων γνωρίζουμε δεν είναι λίγοι εκείνοι που κινούνται με αυτήν τη λογική.

Μεσομακροπρόθεσμα, όμως, η τακτική είναι εντελώς διαφορετική και σε μεγάλο βαθμό προσαρμοσμένη στην εκτίμηση πως σε αυτά τα επίπεδα τη συγκεκριμένη περίοδο συντελείται η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στη χώρα.

Η επίσκεψη της γερμανικής αντιπροσωπείας, τα αιτήματα των βιομηχάνων και επιχειρηματιών κι η επίσημη θέση των Γερμανών κυβερνητικών δεν μας αφήνουν και πολλές ψευδαισθήσεις για το τι πραγματικά συντελείται στον τόπο.

Όμως, βραχυπρόθεσμα το παιχνίδι εξελίσσεται διαφορετικά με πολλές παγίδες και λιγοστές ευκαιρίες. Η επάνοδος της Wall πάνω από τις 11.000 μονάδες είναι ένα συν, ωστόσο το Χ.Α. χρειάζεται τις τράπεζες, οι οποίες μετά τη χθεσινή εμφάνιση της Εθνικής προβληματίζουν και πάλι.

Εάν χαθούν και αυτά τα χαμηλά για την ΕΤΕ, τότε η καθοδική διάσπαση του ιστορικού χαμηλού των 288,79 μονάδων θα επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις αμέσως. Παρασύροντας τραπεζικούς και μη τίτλους.

Να δούμε, λοιπόν, ποιες διαθέσεις κυριαρχούν κατ' αρχάς στο στρατόπεδο της Εθνικής και βλέπουμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v