Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άγριο τραπεζικό "κούρεμα" στο χρηματιστήριο

Σε… ξύρισμα με την ψιλή υποβάλλεται το ΧΑ καθώς οι μετοχές των τραπεζών καταρρέουν. Πτώση έως και 28% για Πειραιώς, χάνουν πάνω από 10% Εurobank, Alpha, T.T. Kάτω και από το 1,91 ευρώ η Εθνική.

«Κούρεμα» στο Χ.Α. με τις τράπεζες σε πτώση κατά 12%.

Ακραία προεξόφληση των επερχόμενων εξελίξεων και των επιπτώσεών τους που θα έχουν για τις μετοχές του κλάδου επιχειρείται από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης. Το κλίμα βάρυνε μετά τις εξελίξεις στην Proton Bank αλλά και από την αποτίμηση των δηλώσεων Μέρκελ - Σαρκοζί, που δείχνουν να προεξοφλούν μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, γεγονός που θα δημιουργήσει σημαντικές κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ελληνικές τράπεζες.

Πρόκειται για εξελίξεις που προς ώρας επηρεάζουν σαφώς τις ελληνικές τράπεζες και το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές αντιδρούν ψυχραιμότερα, με οριακές μεταβολές.

Είναι ενδεικτικό πως από τις πρώτες κιόλας εντολές δόθηκαν πωλήσεις μέχρι και το -28% για μετοχές του τραπεζικού κλάδου, ενώ χωρίς καμία αντίσταση η Εθνική διόρθωσε χαμηλότερα και του 1,90 ευρώ.

Η εικόνα του τραπεζικού δείκτη αλλά και των επιμέρους μετοχών του κλάδου αποτυπώνει τους φόβους ξένων και Ελλήνων διαχειριστών και παικτών.

Έως 28% υποχώρησαν οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της Τράπεζας Αττικής, ενώ δραματική πτώση σημειωνόταν πριν από λίγο στην Εθνική, αλλά και στην Alpha Bank, στη Eurobank και στις λοιπές του κλάδου.

Ο FTSE-20 έχασε χωρίς πολλές αντιστάσεις τις 300 μονάδες, διορθώνοντας έως και 7,5% με βαρίδι κυρίως τις τράπεζες. Ο Γενικός Δείκτης δίνει μάχη για να κρατηθεί πάνω από τις 700 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται για τις περισσότερες μετοχές του FTSE-20 αλλά και των κλάδων FT MID, SC.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι θεωρούσαν απόλυτα αντανακλαστική την αντίδραση των πωλητών, σημειώνοντας πως σε ορισμένες περιπτώσεις διευρύνονται δραματικά τα ανοίγματα σε κωδικούς μόχλευσης.

Αυτό δεν είναι… κούρεμα, είναι ξύρισμα με την ψιλή, σημείωσε παράγοντας, ο οποίος διατήρησε σχετική ψυχραιμία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v