ΧΑ: Περιμένοντας μια ακόμη διάσωση...

Οι προσπάθειες στο παρασκήνιο της ευρωζώνης, η σταδιακή ενίσχυση της γερμανικής πλευράς και η συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί για Ελλάδα εντείνουν την προσμονή στις αγορές. Οι "εκβιασμοί", η Νέα Ευρώπη και οι ιστορικές εξελίξεις.

Με εύλογο ενδιαφέρον αναμένουν οι επενδυτές τις όποιες εξελίξεις προκύψουν- κεντρικά- μέσα στο Σάββατοκύριακο.

Οι εργώδεις προσπάθειες στο παρασκήνιο της Ευρωζώνης, η σταδιακή ενίσχυση της γερμανικής πλευράς, η συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί με το ελληνικό PSI στο…τραπέζι εντείνουν την προσμονή στις αγορές.

Η πλειονότητα των επενδυτών (και όχι μόνο) αντιλαμβάνεται, πως οι αγορές έχουν εισέλθει στην τελική φάση αναδιάρθρωσης του σκηνικού όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Η Γερμανία φαίνεται να επιβάλλει μεθοδικά μία Νέα Ευρώπη «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα της και τα συμφέροντα της.

Οι αγορές το γνωρίζουν και επιχειρούν να το προεξοφλήσουν, οι επενδυτές περιμένουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες (το αργότερο έως τον Δεκέμβριο) να έχει συμβεί το «γεγονός», που θα αφορά στην Ελλάδα. Εξελίξεις, που θα σηματοδοτήσουν ιστορικές μεταβολές στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής έγινε ακόμη μία προσπάθεια προεξόφλησης- αποκόμισης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών με αφορμή επί μέρους στοιχεία, ειδήσεις και προσδοκίες.

Τα οικονομικά μεγέθη, που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ (νέες θέσεις εργασίας, ανεργία) συντήρησαν τον DJIA πάνω από τις 11.000 μονάδες, τον FΤ20 στην περιοχή των 1.150.

Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης της eZMarket «κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η Wall καταγράφει κέρδη 8%, απόδοση που ακολούθησε τις δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών, πως θα προχωρήσουν στις απαραίτητες ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών αν χρειαστεί καθώς την αναφορά του Bernanke ότι η Fed είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία» .

Από τεχνικής πλευράς είναι δυνατή η συνέχιση της ανοδικής τάσης (στην Wall) αλλά με το καθοδικό σενάριο να παραμένει ενεργό. Το ενδεχόμενο της ανακεφαλαιοποίησης ευρωπαϊκών τραπεζών δείχνει όλο και πιο κοντινό μετά και τις τελευταίες υποβαθμίσεις τραπεζών (Βελγίου, Πορτογαλίας κ.α.) με τον ελληνικό κλάδο να παραμένει εύλογα υπό πίεση.

Στα αμιγώς χρηματιστηριακά οι τράπεζες ταλαιπωρήθηκαν και αυτή την εβδομάδα με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 15,5%. Η Εθνική Τράπεζα έκλεισε με κέρδη στα 2,18 ευρώ και πολύ κοντά στο κρίσιμο τεχνικά επίπεδο των 2,15 ευρώ.

Κέρδη σημείωσαν Alpha, Eurobank και ΜΙG, ενώ σε θετικό έδαφος βρέθηκαν ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Ο τζίρος ολόκληρη την εβδομάδα παρέμεινε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, δεδομένο που δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί αισθητά την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός αν υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις από το εξωτερικό.

Σε αυτή την συγκυρία ο Ολι Ρεν υποστηρίζει, πως η ΕΕ θα πρέπει να εγκαταλείψει την αρχή της ομοφωνίας κατά τη διαδικασία της λήψης αποφάσεων, ώστε να επιταχυνθεί η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Στους Financial Times ο Philip Stephens ούτε λίγο ούτε πολύ…φοβίζει με χρεοκοπία της Ελλάδας προκειμένου να σωθεί το ευρώ. Όλο και πιο ασφυκτικό το περιβάλλον για την ελληνική οικονομία, κοινωνία με το γερμανικό κλιμάκιο, που επισκέφθηκε την χώρα μας να υπενθυμίζει τους όρους του. Πέραν των επιχειρηματικών συνεργασιών (που διεξοδικά αναφέρονται στα θέματα της Αλεξάνδρας Γκίτση) το Βερολίνο θεωρεί αυτονόητο το κλείσιμο δύο βασικών εκκρεμοτήτων. Της νομικής ασφάλειας των επενδυτών και το τυπικό κλείσιμο υποθέσεων τύπου Siemens προκειμένου να «ξανατρέξουν» συγκεκριμένες εταιρείες στην ελληνική και τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Philipp Roesler γνωρίζοντας τις νομικές εμπλοκές που υπήρξαν στην διαδικασία εκκαθάρισης που ακολουθήθηκε από την περίφημη Τρόιχαντ και έχοντας ενημερωθεί αρμοδίως για την κατάσταση, που επικρατεί στην ελληνική αγορά σχετικά με τις επενδύσεις έθεσε εξ αρχής ως προαπαιτούμενη την διασφάλιση των όποιων συνεργασιών συμφωνηθούν στη συνέχεια.

Πίσω από τα πλατιά χαμόγελα και την αβρότητα που χαρακτήρισε τις συναντήσεις γερμανών και ελλήνων πολιτικών και επιχειρηματιών οι πρώτοι δεν έκρυβαν την πρόθεση τους να κλείσουν εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στις υποθέσεις της Siemens, της HDW Thyssen Krupp, της Daimelr και όσων κατά καιρούς έχουν φτάσει στην ελληνική δικαιοσύνη.

Με δέλεαρ την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης το Βερολίνο ζητά ουσιαστικά αμνήστευση υποθέσεων σκανδάλων (που ενέπλεξαν πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας) προκειμένου να προωθήσει σειρά επενδυτικών προγραμμάτων στην δεινοπαθούσα Ελλάδα..

Η υπόθεση της Siemens μπαίνει στο αρχείο, η υπόθεση των υποβρυχίων Type 214 μπαίνει στο αρχείο, ομοίως η περίπτωση της Unimog με τη MAN και τώρα πιέζουν για το τυπικό θάψιμο όλων αυτών των περιπτώσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση σε δυσχερέστατη θέση απαντά στα γερμανικά αιτήματα αναγνωρίζοντας την οικονομική και πολιτική ισχύ της Γερμανίας με τον υπουργό Ανάπτυξης να δηλώνει ευθαρσώς πως «…είναι η πρώτη επενδυτική δύναμη της Ελλάδας, αφού τα επενδεδυμένα γερμανικά κεφάλαια καλύπτουν το 12% του ΑΕΠ της χώρας μας».

Στα αντισταθμιστικά…οφέλη προωθείται όμως και η διαμόρφωση ενός νομικού πλαισίου απαραίτητου για να προχωρήσουν συμφωνίες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, της παράκαμψης του Συντάγματος και το κυριότερο της διασφάλισης των εμπλεκόμενων από τυχόν αστικές- ποινικές ευθύνες.

Μάλιστα το Μνημόνιο προβλέπει- εκτός των άλλων- και την οικονομική…τακτοποίηση των οφειλών του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή των απαιτήσεων που έχουν εγείρει οι γερμανοί κατά της ελληνικής πλευράς.

Δυστυχώς για εμάς και τα παιδιά μας το νέο περιβάλλον, που δημιουργεί αγορές βολικές στους επενδυτές διαμορφώνεται ταχύτατα. Μία αγορά εργασίας στη λογική των βαλκανικών χωρών, της κεντρικής Ευρώπης με όλα αυτά που «χτυπούν» τελευταία τον δημόσιο κυρίως όμως τον ιδιωτικό τομέα.

Ανάλογα (ή ενδεχομένως πιο ήπια) μοντέλα θα προωθηθούν σε πολλές αγορές- χώρες με την ίδια τη Μέρκελ να κάνει εμφανή διαχωρισμό της ελληνικής περίπτωσης- που είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη- από την πορτογαλική, την ιρλανδική- που είναι, κατά δήλωση της, σε καλύτερη μοίρα.

Ποιοι θα είναι οι τυχόν κερδισμένοι της επόμενης ημέρας από ελληνικής πλευράς. Οι εταιρείες που έχουν ήδη συνεργασία με ξένους ομίλους ή όσες αποκτήσουν φαίνεται να έχουν ισχυρότερο συγκριτικό πλεονέκτημα.

Σε ποιους τομείς…κατ΄αρχήν σε αυτούς, που δείχνουν ενδιαφέρον κυρίως οι γερμανοί και οι δανειστές. Και σε όσους οι ξένοι αποκτήσουν στρατηγική συμμετοχή. Ας μην διαφεύγει της προσοχής μας, πως η Roland Berger Strategic Solutions στο περίφημο «ελληνικό καλάθι» της συμπεριελάμβανε κυρίως τράπεζες, ενέργεια, ορυκτό πλούτο, υποδομές

Το ότι ο επιχειρηματίας Roland Berger είναι επικεφαλής της Blackstone την Ευρώπη ενισχύει τα όσα ακούγονται στην αγορά δεδομένης της σχέσης του ξένου οίκου με την Black Rock που διενεργεί τους τόσο σημαντικούς ελέγχους στις ελληνικές τράπεζες.

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 744,37 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 6,77%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 9,03%, ο Mid 30 με πτώση 4,48% και ο Small Cap 80 με απώλειες 5,29%.

Από τους επιμέρους κλάδους, εβδομαδιαίες απώλειες μεταξύ άλλων σημείωσαν: ο κλάδος των Τραπεζών 15,5%, τα Ταξίδια και Αναψυχή 13,18%, οι Πρώτες Ύλες 8,38% και ο κλάδος της Υγείας 7,34%.

Εβδομαδιαία κέρδη για τον κλάδο των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας 5,13%, το Εμπόριο 3,34% και οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες 1,61%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Δρομέας 33,33%, Μαίλλης 30%, Ιντεάλ 21,57%, Πήγασος 21,43%, Avenir 20%, Ακρίτας 17,78%, Βιοκαρπέτ 17,14%, Νάκας 16,98%, Νεώριον 16,67%, Mevaco 16.33%.

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Παπουτσάνης (-34,29%), Φιερατέξ (-28,57%), Proton Bank (-25%), Imperio (-25%), Lavipharm (-24%), Profile (-24%), Moda Bagno  (-23,33%), Χαιδεμένος (-21,43%), ΕΛΙΝΟΪΛ (-21,32%) και ΤΤ (-20,78%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v