Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο εβδομαδιαίο "κούρεμα" 15% στις τράπεζες

Παρά τις τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, το ξεπούλημα στις τράπεζες συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει 15,5%. Στο -68,3% οι απώλειες το 2011. Ισχυρά κέρδη σήμερα για ΜΙG, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. 

Ρεκόρ τριμήνου στο Χ.Α. (!)

Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν 68 συνεδριάσεις και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. να προσγειωθεί ελαφρώς υψηλότερα των 28 δισ ευρώ, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να κατορθώσει να “δει” τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, που ολοκλήρωσαν μία ακόμα καταστροφική χρηματιστηριακή εβδομάδα, η οποία αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 6,77% και από τον Τραπεζικό 15,5%.

Από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες στο -47,35% και -68,31% αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι το αμέσως προηγούμενο διάστημα που ο Γενικός Δείκτης “είδε” περισσότερες από δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ήταν αυτό από 28/6 – έως και 1/7, για να ακολουθήσουν 11 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (!)

Όμως ακόμα και σήμερα το τελικό θετικό πρόσημο, μόνο εύκολα δεν επετεύχθη, καθώς ο Γενικός Δείκτης άλλαξε πρόσημο 16 φορές και μάλιστα όλοι όσοι έχουν ακόμα το κουράγιο και παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο Χρηματιστηριακό ταμπλό ένιωσαν “ανατριχίλα” και πίστεψαν ότι θα παραστούν “στο ίδιο έργο θεατές”, όταν ο τίτλος της Εθνικής γύρισε στα 2,13 ευρώ, παρασύροντας τον Γενικό Δείκτη σε αρνητικό πρόσημο, που έτσι κι αλλιώς είχε να αντιμετωπίσει το “βάρος” της Coca-Cola.

Παρά το τελικό θετικό πρόσημο και η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε εγκλωβισμένους, καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 755,89 μονάδων (+2,15%), ο Τραπεζικός από το υψηλό των 406,37 (+3,56%), η Alpha Bank από το υψηλό των 1,20 ευρώ (+5,26%) και βέβαια η Εθνική από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 2,25 ευρώ (+5,14%).

Σε κάθε περίπτωση και σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, γίνεται αντιληπτό ότι αν οι traders (δεν έχουν απομείνει και άλλης “ποιότητας” παίκτες), δεν αλλάξουν πεδίο δράσεως, η μεταβλητότητα θα συνεχίζεται και το τελικό ημερήσιο αποτέλεσμα θα είναι κατά το πλείστον αρνητικό, αν δεν αλλάξει η “ορατότητα” όσον αφορά τις προοπτικές του εγχώριου Τραπεζικού κλάδου, με όλα τα αρνητικά σενάρια να δείχνουν ανοιχτά και απόλυτα λογικοφανή, όταν μάλιστα επιδεινώνεται συνεχώς το κλίμα στο διεθνές Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.

Μάλιστα δεν είναι καθόλου λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αν οι Ελληνικές Τράπεζες δεν θέλουν να καταλήξουν στο ΤΧΣ (με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται) θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε γιγαντιαίες (για τα δεδομένα της εποχής και της Αγοράς) αυξήσεις κεφαλαίου που θα πρέπει να γίνουν σε εξαιρετικά “ελκυστικές” τιμές προκειμένου να προσελκύσουν επενδυτές και underwriters (!)

Από εκεί και πέρα η ημερήσια τάση θα συνεχίσει να διαμορφώνεται από την ημερήσια ειδησεογραφία και από τις δηλώσεις – διαρροές από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας κα Angela Merkel δήλωσε κατόπιν της συνάντησής της με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό κ. Mark Rutte, ότι συμφώνησαν πως το ταμείο διασώσεων της Ευρωζώνης EFSF πρέπει να χρησιμοποιείται για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών “μόνο όταν το Κράτος δεν μπορεί από μόνο του να ανταπεξέλθει” και ότι οδηγίες για το πώς θα κινηθεί η διαδικασία σχετικά με το ζήτημα, θα ληφθούν στην επικείμενη σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια πρόταση στα Κράτη-Μέλη της ΕΕ για την επανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, πριν από τη σύνοδο των Ευρωπαίων Ηγετών στις 17 Οκτωβρίου, ανέφερε πηγή στο πρακτορείο Reuters.

Από την άλλη ο Alan Greenspan, μιλώντας στο CNBC προέβλεψε ότι τα Ελληνικά ομόλογα θα υποστούν "πολύ μεγάλο haircut". Παράλληλα, παίρνοντας σειρά μετά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama και τον Υπουργό Οικονομικών, Timothy Geithner ο Greenspan προειδοποίησε ότι η Αμερικανική οικονομία και Χρηματιστηριακή Αγορά θα γίνουν αποδέκτες των έντονα αρνητικών επιπτώσεων της δημοσιονομικής κρίσης της Ευρώπης, η οποία δεν θα καταφέρει να επιλύσει την κρίση χωρίς μια ισχυρή αναδιάρθρωση χρέους.

"Εκτιμώ ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Greenspan. "Όλοι κάνουν το σταυρό τους".

“Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει, οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες πρέπει να προστατευτούν και η ΕΚΤ πρέπει να αγοράσει απεριόριστη ποσότητα Ισπανικών και Ιταλικών ομολόγων, προκειμένου να ξεπερασθεί η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους”, τόνισε ο George Magnus, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της UBS Investment Bank, σε συνέντευξή του στο Dow Jones Newswires.
 
Ο βετεράνος οικονομολόγος δήλωσε ότι ήρθε η ώρα για τον ιδιωτικό τομέα να επωμισθεί τις ζημιές ή να ρισκάρει τη δημιουργία “Τραπεζών ζόμπι και Κρατών ζόμπι”, καθώς και περαιτέρω διασώσεις στο μέλλον. Σύμφωνα με τον Magnus, οι Τράπεζες πρέπει πλέον να δεχθούν το χτύπημα και να εγγράψουν τις ζημιές στα βιβλία τους. “Χρειαζόμαστε χρηματοπιστωτικό καθάρισμα: οι Τράπεζες χρειάζεται να αναγνωρίσουν τις ζημιές, να ανακεφαλαιοποιηθούν και να προχωρήσουν παρακάτω” προσέθεσε.

Η κρίση που ξέσπασε το 2008 μπορεί να είναι η χειρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξει και νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε συνέντευξή του στο Sky News, o κ. King ανέφερε ότι "αυτή είναι η πιο σοβαρή οικονομική κρίση που έχουμε δει από το 1930, ίσως και η χειρότερη όλων των εποχών". "Πρέπει να αντιμετωπίσουμε εξαιρετικά περίεργες καταστάσεις, να δράσουμε ήρεμα και να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να δημιουργήσουμε νέο χρήμα για να τονώσουμε την οικονομία" πρόσθεσε. Ο κ. Κing χαρακτήρισε "πρωτόγνωρο" το οικονομικό περιβάλλον, λέγοντας ότι ο κόσμος έχει αλλάξει τους τελευταίους τρεις μήνες και για αυτό πρέπει να αλλάξει και η οικονομική πολιτική.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά σε έκθεσή του ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012 στην Κύπρο θα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι υπολογίζει η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Χώρας θα φτάσει το 4,5% του ΑΕΠ το 2012, δηλαδή θα είναι μεγαλύτερο από ό,τι προβλέπει η Κυβέρνηση κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες. Το φετινό έλλειμμα θα ανέλθει στο 6,6% του ΑΕΠ.

Από κοντά και οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης που προχώρησαν σε νέες υποβαθμίσεις. Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης του χρέους και των καταθέσεων δώδεκα Βρετανικών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων προχώρησε η Moody’s.

Ο διεθνής οίκος εξηγεί πως οι υποβαθμίσεις αντανακλούν τη μείωση στις πιθανότητες η Βρετανική Κυβέρνηση να παράσχει μελλοντικά μεγαλύτερη στήριξη στα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα αν τη χρειαστούν.

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης εννέα Πορτογαλικών Τραπεζών κατά μία ή δύο βαθμίδες προχώρησε η Moody’s θέτοντας παράλληλα αρνητικό outlook για τον Τραπεζικό κλάδο της Χώρας. Στην ανακοίνωση του Οίκου αναφέρεται πως η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας σε Βα2, με αρνητικό Outlook, που έγινε στις 15 Ιουλίου.

Εννοείται ότι οι τελευταίες εξελίξεις προκάλεσαν νέα αναταραχή στις Αγορές ομολόγων, όταν μάλιστα την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 17 Απριλίου 2012.

Μικτή εικόνα στο ξεκίνημα της Wall Street, μετά τα νέα από το μέτωπο εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία φαίνεται να αξιολογούνται με διαφορετικά τελικά συμπεράσματα.

Θετικό το γεγονός ότι οι θέσεις εργασίας στην Αμερικανική οικονομία αυξήθηκαν αρκετά περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι θέσεις εργασίας πλην του αγροτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 103.000, έναντι μηδενικής αύξησης τον Αύγουστο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα δημιουργηθούν 55.000 νέες θέσεις εργασίας στην Αμερικανική απασχόληση.

Από την άλλη σε καθαρά αρνητικά συμπεράσματα, οδηγεί το γεγονός ότι το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 9,1%. Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και ξεκινώντας από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Ελ. Πετρέλαια, Folli Foliie Group, Alpha Bank, MIG και μόνιμα με αρνητικό η Jumbo.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κινητικότητα από S&B, Χαλκόρ, ΕΧΑΕ, ΕΒΖ, ενώ ενδιαφέρον μπορεί να παρουσιάζει ο τίτλος της Ανδρομέδα (η εταιρεία σχεδόν επί καθημερινής βάσεως ανακοινώνει αγορές ιδίων μετοχών), καθώς πλησιάσει η 24η Οκτωβρίου, όπου η γ.σ. θα κληθεί να αποφασίσει την λύση και εκκαθάριση της εταιρείας, αλλά και την επιστροφή στους μετόχους 1,00 ευρώ ανά μετοχή (!)

Και στην σημερινή συνεδρίαση, όσον αφορά το ταμπλώ του 20αρη, οι τίτλοι με θετικό πρόσημο ήταν σαφώς περισσότεροι.

Από τους “κόκκινους”, απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Coca-Cola, Jumbo, του 1% για την Motor Oil, με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Τιτάν, Κύπρου και αμετάβλητοι οι Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, MPB.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για MIG (+8,7%), ΟΠΑΠ (+5,31%), ΔΕΗ (+4,07%), κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Eurobank, Alpha Bank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 734,34 (12.19) και 755,89 (15.33) και έκλεισε τελικά στις 744,37 μονάδες με κέρδη 0,59%, ενώ ο χαμηλό τζίρος ξεπέρασε τα 40 εκατ. από τα οποία τα 1,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Υποφερτή η τελική εικόνα με 79 ανοδικές μετοχές έναντι 45 πτωτικών, ενώ 27 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 5 έως 11,11%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Θα διατηρηθεί η επιφυλακτικότητα, όσο ο Τραπεζικός κλάδος έχει να αντιμετωπίσει τον έλεγχο από την BlackRock και την διαδικασία ανταλλαγής (rollover) των Ελληνικών ομολόγων. Έως ότου ξεκαθαρίσουν τα δύο αυτά θέματα και αλλάξει η “ποιότητα” των δραστηριοποιούμενων παικτών η Ελληνική Κεφαλαιαγορά θα συνεχίσει να “ταλαιπωρείται”, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης (καλορίζικός στο νέο του μετερίζι).
 
Για το λόγο αυτό η βασική σύσταση προς τους επενδυτές είναι η αποχή και η διατήρηση των όποιων διαθέσιμων ρευστών διαθέτουν, εκτός Αγοράς.

Το Χ.Α. έχει προεξοφλήσει τα περισσότερα από τα αρνητικά σενάρια για την Ελληνική οικονομία, ωστόσο χρήσιμα αναμένονται να είναι τα συμπεράσματα που θα προκύψουν σχετικά με τα ευρω-ομόλογα και την ενίσχυση του EFSF στο επόμενο Eurogroup της 18ης Οκτωβρίου.

Τέλος, δεν είναι ήσσονος σημασίας και τα εγχώρια μακροοικονομικά.

Μόνο όταν εμφανιστούν κάποια ουσιαστικά θετικά σημάδια από κάποια κρίσιμα macro, μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά μία ανοδική αντίδραση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Όσον αφορά την υπόλοιπη μη Τραπεζική Χρηματιστηριακή Αγορά και παρά τις χαμηλές αποτιμήσεις, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της πλαγιολισθητικής αναμονής, με ελάχιστες συναλλαγές, σύμφωνα με την άποψη του κ. Χατζηδάκη.

----- ΧΠΑ

Περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση, στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημαντική μείωση παρουσίασε ο όγκος συναλλαγών.

Σχετικά υποδεέστερη κίνηση από το συμβόλαιο Δεκεμβρίου, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να αυξήσει την υποτίμηση στο 1,37%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10457, τιμή εκκαθάρισης 295,88) κινήθηκαν μεταξύ 295 και 306,5 μονάδων.

Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Συνέχισε να υποχωρεί (78%) η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20, ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης παρουσιάστηκε μεγάλη συναλλαγή (περίπου 10.000 δικαιωμάτων πώλησης σειράς Οκτωβρίου) με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί ο όγκος συναλλαγών σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 11.863 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.123 δικαιώματα αγοράς και 10.740 δικαιώματα πώλησης).

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (10000 Κύπρου, 15000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 15000 ΕΧΑΕ, 1500000 Αγροτική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (12436), Alpha Bank (1359), Πειραιώς (8232), Eurobank (1393), ΔΕΗ (289), Κύπρου (297), Μυτιληναίο (223), Ταχ. Ταμιευτήριο (330), Τιτάνα (113), ΟΠΑΠ (703), ΓΕΚ (132), MIG (785), MPB (233), Intralot (110), ΟΤΕ (332), Αγροτική (4946).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 6710 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8097799 τεμ.), Εθνική (13426856 τεμ.), Πειραιώς (17642613 τεμ.), ΟΤΕ (4990420 τεμ.), MIG (4217213 τεμ.), Eurobank (17753160 τεμ.) Κύπρου (6217230 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v