ΧΑ: Συνεχίστηκε το "ξύλο" με -13% στις τράπεζες

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 24 ετών κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης. Στο 1,6 € η ΕΤΕ, "βουτιά" 28% με ανεκτέλεστες για ΤΤ. Προϋποθέσεις άγριας κερδοσκοπίας στην περιφέρεια.

Προϋποθέσεις άγριας κερδοσκοπίας στην Περιφέρεια του Χ.Α.

Συνολικά 188 εταιρίες εντάχθηκαν στην Κύρια Αγορά, εκ των οποίων 43 διαπραγματεύονταν μέχρι την Παρασκευή στη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση, 144 στη Μεσαία και Μικρή Κεφαλαιοποίηση και μόλις 1 στην κατηγορία Χαμηλή Διασπορά & Ειδικών Χαρακτηριστικών.

Αυτή η απόφαση του Χ.Α. για κατάργηση της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης και η δυνατότητα τίτλων χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων να σημειώνουν ημερήσια μεταβολή +30% και -30% (από ±20%), χωρίς μάλιστα ενδιάμεσες “στάσεις” στο ±10% και ±20%, έδωσε ακόμα ένα όπλο στο χέρι των κερδοσκόπων.

Έτσι από χθες Δευτέρα που ισχύουν οι νέες αλλαγές, σε αρκετούς τίτλους που έχουν σαν κυριότερο χαρακτηριστικό την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, εμφανίστηκαν ελάχιστες εντολές πολύ κοντά στις δύο ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις και το τελικό κλείσιμο (ακραίο σε αρκετές περιπτώσεις) είτε διαμορφώνεται με ακόμα και με διψήφιο όγκο συναλλαγών προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, είτε από “πινγκ πονγκ” εντολών με αποτέλεσμα τίτλοι να παρουσιάζουν ημερήσια διακύμανση που φθάνει έως και το 60% (!!)

Εννοείται ότι μία τέτοια “συμπεριφορά” μετοχών δημιουργεί προϋποθέσεις νέων τεράστιων εγκλωβισμών για χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις (ή που έχουν την ατυχία να έχουν ήδη θέσεις) και αφ΄ ετέρου βγάζει από τον “επενδυτικό χάρτη” κάθε νουνεχούς χαρτοφυλακίου, ένα σημαντικό κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλώ.

Ίσως με αυτά τα δεδομένα το Δ.Σ. του Χ.Α. θα έπρεπε να σκεφτεί ότι για να φθάσει μία μετοχή στο ±30% να “κλειδώνει” πρώτα στο ±10% και στο ±20%, εκτός, ίσως, από τους τίτλους του FTSE.

Από εκεί και πέρα το γεγονός ότι και σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο βυθίστηκε σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, με “βαρίδι” για πολλοστή ημέρα τον Τραπεζικό κλάδο, αποτελεί τόσο εντυπωσιακή είδηση, όσο και το ότι η Αθήνα μπορεί και να είναι (πλέον) η πιο βρώμικη πρωτεύουσα της Ευρώπης!!!

Από εκεί και πέρα και το σημερινό -13,18% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει αμφιβολίες για τους αρνητικούς πρωταγωνιστές της ημέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή ημερήσια μεταβολή του εν λόγω δείκτη αποτελεί την μεγαλύτερη αρνητική ποσοστιαία για τα τελευταία 24 χρόνια (η αμέσως μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση στις 7/12/1987, -13,74%)

Ο Τραπεζικός δείκτης υποχώρησε σε νέα χαμηλά 261 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να συναντάται στις 3/1/1990 (271,21 μονάδες).

Και βέβαια όλα αυτά ενώ ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι δεν θα γίνουν άλλες Κρατικοποιήσεις Τραπεζών, τονίζοντας πως οι Ελληνικές Τράπεζες και οι καταθέτες είναι πολλαπλώς διασφαλισμένοι.

Πιθανότατα ο κ. Υπουργός θα “ξέχασε” να υπολογίσει τις γιγαντιαίες αυξήσεις κεφαλαίου θα απαιτηθούν και σε τι τιμές θα γίνουν, προκειμένου να μην Κρατικοποιηθούν άλλες Τράπεζες (!)

Η Αγορά σπάνια κάνει λάθη σε διάρκεια και η συνεχής πίεση που ασκείται στο Τραπεζικό ταμπλό, που συνεχίζει να ταλαιπωρείται από επιθετικές πωλήσεις και συστημικά “margin calls”, απλά δείχνει ότι πλησιάζει ο “λογαριασμός” που θα κληθούν να πληρώσουν οι Τράπεζες και αυτός θα είναι υψηλός, τονίζουν με έμφαση επαγγελματίες του χώρου.

Αντίθετα σχετικά ενθαρρυντική κρίνεται η προσπάθεια αποστασιοποίησης αρκετών τίτλων του 20αρη.

Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την μετοχή του Μυτιληναίου, τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη για τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις στην MIG, δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον ΟΤΕ και τον Τιτάνα.

Ο τελευταίος έκλεισε με την μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τους τίτλους που απαρτίζουν τον FTSE, ενώ κραυγαλέα (έως και προκλητική) είναι η διαφορά μεταξύ κοινής και προνομιούχου μετοχής!!!

Από το Τραπεζικό ταμπλό, ο τίτλος της Alpha Bank αποχαιρέτησε το 1,00 ευρώ, η Εθνική απομακρύνεται από την κεφαλαιοποίηση των 2 δισ ευρώ και δείχνει να απειλεί άμεσα τα 1,5 δισ, ενώ “τραγικότερη φιγούρα” είναι ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου που έκλεισε με ανεκτέλεστο εντολών προς πώληση 475452 τεμ. ενώ η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση μόλις και ξεπέρνά τα 101 εκατ. ευρώ (!)

Διστακτική η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ με μικτή εικόνα ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Στην τελευταία οι επενδυτές περιμένουν τα αποτελέσματα της Alcoa (ξεκινά όπως πάντα πρώτη τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Η εταιρεία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της μετά το κλείσιμο των συναλλαγών στη Wall Street.) και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Σαφώς και μεγαλύτερο ρόλο στην δραματική εικόνα που παρουσίασε και πάλι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έπαιξαν οι “εισαγόμενες” δηλώσεις.

“Θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί η χρεοκοπία χώρας μέλους της Ευρωζώνης”, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Jean-Claude Juncker, σε εκπομπή της Αυστριακής Κρατικής τηλεόρασης ORF.

Στην ερώτηση ότι στη Συνοδό Κορυφής της 21ης Ιουλίου αποφασίστηκε κούρεμα 21% (του Ελληνικού χρέους) και τώρα μιλάμε για ένα κούρεμα 50 έως 60%, ο Juncker είπε: “Μιλάμε για περισσότερο”, ενώ τόνισε πως: “Δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί ο κίνδυνος μίας μετάδοσης του προβλήματος σε άλλη χώρα μέλος”.

Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Jean-Claude Juncker, δεν εννοούσε ότι το “κούρεμα” στην Ελλάδα θα μπορούσε να ξεπεράσει το 60%, όταν έδωσε την συνέντευξη στο Αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο ORF, δήλωσε εκπρόσωπός του, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως επισήμανε, αυτό που εννοούσε ο κ. Juncker ήταν ότι το “κούρεμα” θα μπορούσε να υπερβεί το 21% που είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, κ. Guy Schuller.

“Haircut” που μπορεί να φθάσει το 40%-60%, με βάση το μοντέλο απομείωσης που θα χρησιμοποιηθεί, αναμένεται να ζητηθεί από τους κατόχους Ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires, οι προσπάθειες για την επίλυση της χρηματοπιστωτικής κρίσης της Ελλάδας, επικεντρώνεται τώρα στο να ζητηθεί από τις Τράπεζες να αναλάβουν μεγαλύτερη απομείωση στη συμμετοχή τους σε Ελληνικά Κρατικά ομόλογα.

Εν τω μεταξύ, η προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναβάλλεται για τις 23 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Όπως δήλωσε ο κ. Ρομπέι, οι Ευρωπαίοι Ηγέτες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να "καταλήξουν σε μια συγκεκριμένη στρατηγική' για την αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Εν τω μεταξύ, το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,86%, έναντι του 4,80% που είχε διαμορφωθεί κατά την προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, τέσσερις με θετικό πρόσημο και ένας αμετάβλητος, οι τίτλοι που διασώθηκαν από το ταμπλώ του 20αρη.

Στους κερδισμένους ημέρας οι MIG (+16,18%), Τιτάν (+6,42%), ΔΕΗ (+0,94%), Μυτιληναίος (+3,33%) και ΟΤΕ (+1,61%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Folli Follie Group, Ελλάκτωρα, Jumbo και Coca Cola.

Αντίθετα τρομακτικές απώλειες για όλους τους (πρώην) Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, όπως Ταχ. Ταμιευτήριο (-28,02%), Eurobank (-20%), Alpha Bank (-19,42%), Πειραιώς (-19,62%) και Εθνική (-15,79%), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Καμία εξαίρεση για τους Τραπεζικούς τίτλους εκτός FTSE, όπως για Αγροτική (-21,21%), Αττικής (-25,65%) και Ελλάδος (-9,08%).

Μόνο η Γενική έκλεισε με θετικό πρόσημο (+1,5%).

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και έφθασε μέχρι τις 746,88 μονάδες (10.32). Όμως μετά τις 11.01 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 719,63 (16.29) και έκλεισε τελικά στις 725,45 μονάδες με απώλειες 1,97%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 44 εκατ. από τα οποία τα 3,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Εικόνα μίνι καταστροφής η τελική με 50 ανοδικές μετοχές έναντι 101 πτωτικών, ενώ 33 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 10 έως 29,86%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Απόλυτα απογοητευμένος δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), που προσπαθεί να μεταφέρει μερικές από τις τεχνικές γνώσεις του στην στήλη.

“Η αδυναμία του Γενικού Δείκτη στα μέσα Σεπτεμβρίου να επανέλθει πάνω από την περιοχή της βραχυχρόνιας αντίστασης των 865 μονάδων τον οδήγησε στη συνέχεια σε μια νέα βύθιση προς την μακροχρόνια περιοχή στήριξης των 720 με 750 μονάδων. Στήριξη φυσικά, που έρχεται από μια χρονική περίοδο (Σεπτέμβριος 1993), όπου ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν σε “νηπιακή” κατάσταση.

Σε αυτά τα επίπεδα τιμών, με τη κεφαλαιοποίηση του ΧΑΑ να έχει προσεγγίσει το 14,3% του ΑΕΠ της Χώρας και τις εξελίξεις να τρέχουν πλέον με ιλιγγιώδη ταχύτητα η οποιαδήποτε τεχνική προσέγγιση πραγματοποιηθεί γύρω από την πολυπόθητη εύρεση του πυθμένα της Αγοράς είναι εξ αρχής καταδικασμένη.

Μάλιστα σε επίπεδο στηρίξεων η διαγραμματική κατάσταση του Γενικού Δείκτη έχει “αλωθεί” από την εποχή, που διέσπασε καθοδικά το τελευταίο ισχυρό μακροπρόθεσμο “προπύργιο” των 1170 με 1165 μονάδων.

Για το έξυπνο χρήμα όμως το ζητούμενο δεν είναι τόσο πολύ η ανακάλυψη του “πάτου” όσο το σημείο, όπου ο Δείκτης θα έχει αλλάξει σελίδα ξεκαθαρίζοντας σημαντικά το ομιχλώδες τοπίο.

Το επίπεδο αυτό είναι πολύ πιθανό να εντοπίζεται με την εφαρμογή της διαγραμματικής ανάλυσης στη ζώνη των 1032 με 1065 μονάδων δηλ. 47% υψηλότερα από τις τωρινές τιμές.
Σε περίπτωση περαιτέρω βύθισης, σαν επόμενη στήριξη δείχνουν οι 680 μονάδες”.

“Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι σχηματιζόμενες κάτω σκιές στο ημερήσιο chart τιμών του Γερμανικού δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης DAX 30, καθώς μέχρι τώρα έχουν αποτυπωθεί πλησίον της ζώνης στήριξης των 4968 με 5200 μονάδων.

Η ένδειξη αυτή ενισχύει το σενάριο διακράτησης της εν λόγω περιοχής προκαλώντας παλινδρομικές ταλαντώσεις εύρους 700 μονάδων. Κομβικό σημείο σε αυτό τον μεγάλο σταθεροποιητικό σχηματισμό είναι το επίπεδο αντίστασης των 5711 μονάδων.

Η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση με φίλτρο τριών συνεδριάσεων και δυναμικό τζίρο συναλλαγών θα “έσπρωχνε” τον δείκτη προς την περιοχή των 5870 με 6000 μονάδων αλλάζοντας σημαντικά το βραχυπρόθεσμο momentum της Αγοράς.

Αγοραστική ένδειξη μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα έχουμε λάβει στις 26 Σεπτεμβρίου (5320 μον), από τον γνωστό αργό τεχνικό δείκτη MACD, στοιχείο, όπου προσθέτει πόντους στο βραχυχρόνιο ανοδικό σενάριο”.

“Η λεκτική παρέμβαση του Κεντρικού Τραπεζίτη των ΗΠΑ, Ben Bernanke στις 4/10 έδωσε τη διαγραμματική “λύτρωση” στο δείκτη Dow Jones επαναφέροντάς τον με μια μεγαλειώδη σκιά πάνω από το ισχυρό επίπεδο στήριξης των 10600 μονάδων.

Περιοχή, όπου σημειωτέον έχουν έντονα αποτυπωθεί δύο βραχυχρόνιοι πυθμένες στο δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου. Η κίνηση αυτή έχει δώσει τα γρήγορα διαπιστευτήρια για την πραγματοποίηση μιας κερδοφόρας κίνησης προς το ψυχολογικό όριο των 11000 μονάδων επανακτώντας έτσι ανοδικά τη “διάτρητη” πλέον περιοχή των 10800 μονάδων.

Μερική ανησυχία ως προς τη διάρκεια της τελευταίας ανοδικής κίνησης αναδύει ο τεχνικός δείκτης MACD, καθώς συνεχίζει να κινείται στα χαμηλά του αρνούμενος να δώσει από τις 29 Ιουλίου αγοραστικό trigger signal”.

“Διαγραμματικό εγκλωβισμό έχει προκαλέσει το συμβόλαιο του χρυσού για όποιον επενδυτή εισήλθε αγοραστικά μέσα στο επίπεδο των 1754 με 1927 δολαρίων και βάστηξε στη πορεία τη θέση του παρά την ενεργοποίηση του ισχυρού stop trigger στη κρίσιμη περιοχή των 50 δολαρίων μεταξύ των $1754 με $1703.

Εγκλωβισμός, ο οποίος προς το παρόν δείχνει ιδιαίτερα επώδυνος μετά και τη συνεχόμενη αδυναμία του συμβολαίου να διαφύγει ανοδικά πάνω από τον εναγκαλισμό του σταθεροποιητικού σχηματισμού μεταξύ των $1680 και των $1583.

Έτσι ενώ η πιθανή ανοδική διάσπαση του σχηματισμού θα δώσει γρήγορο κύμα εισόδου πάνω από τα $1703 δολάρια η καθοδική διάτρηση των $1583 θα φέρει αντιμέτωπο το συμβόλαιο με τη μεσοπρόθεσμη γραμμή στήριξης, που ενώνει τους πυθμένες του Ιανουαρίου και του Ιουλίου και εκτείνεται λίγο χαμηλότερα στα $1570.

Πιθανή τώρα επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση της εν λόγω περιοχής θα ωθήσει αρκετούς επενδυτές σε επιβεβλημένο “stop loss” προκαλώντας γρήγορη κατάβαση προς το όριο στήριξης των $1478”.

----- ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, ενώ νέα μικρή μείωση παρουσίασε ο όγκος συναλλαγών.
Σχετικά καλύτερη κίνηση από το συμβόλαιο Δεκεμβρίου, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσει κοντά στην θεωρητική του τιμή.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8010, τιμή εκκαθάρισης 282,75) κινήθηκαν μεταξύ 281,25 και 298,5 μονάδων. Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 83% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 863 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (793 δικαιώματα αγοράς και 73 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (10000 Πειραιώς, 110000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (15032), Alpha Bank (4566), Πειραιώς (5139), Eurobank (1627), ΔΕΗ (299), Κύπρου (735), Μυτιληναίο (302), Ταχ. Ταμιευτήριο (727), ΟΠΑΠ (693), ΓΕΚ (3458), MIG (3241), MPB (316), ΟΤΕ (939), Αγροτική (967), Ελλάκτωρα (308), Ελ. Πετρέλαια (172), Τιτάνα (153).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 11/10 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (140000 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8072099 τεμ.), Εθνική (13488906 τεμ.), Πειραιώς (17540613 τεμ.), ΟΤΕ (5053220 τεμ.), MIG (4222213 τεμ.), Eurobank (17753160 τεμ.) Κύπρου (6017230 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,30 ευρώ και άλλα 100 με τιμή εξάσκησης τα 1,70 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v