Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανελέητο σφυροκόπημα στις τράπεζες

Η διαβεβαίωση του Ευ. Βενιζέλου πως δεν θα γίνουν άλλες κρατικοποιήσεις τραπεζών συνέπεσε χρονικά με νέα ομοβροντία πωλήσεων έως 19,9% για μετοχές του κλάδου. Πτώση για ΕΤΕ (11%), Πειραιώς (15%). Κέρδη για MIG (21%), 3E.

Στα... σοβαρά πήραν από ό,τι φαίνεται οι πωλητές τις δηλώσεις του Ευάγγ. Βενιζέλου στο συνέδριο για τον αραβικό κόσμο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου καταγράφουν απώλειες έως και 19,9%, ενώ ο Γ.Δ. μετρά πτώση έως και 2,1% καθώς διορθώνει μέχρι τις 724,05 μονάδες και ο FT-20 υποχωρεί στις 286.

Έως τα ελάχιστα του 0,25 ευρώ υποχώρησε πριν από λίγο η Πειραιώς, έως το 0,40 το Τ.Τ., έως το 0,62 η Eurobank, έως το 0,92 η Alpha Bank, έως το 1,67 ευρώ η μετοχή της Εθνικής.

Μέσα στον γενικότερο χαμό που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, μετά τις 13:40 - 13:45 όπου ενεργοποιήθηκαν σημαντικές εντολές πώλησης σε τραπεζικούς τίτλους, χρηματιστηριακά στελέχη βρήκαν το κουράγιο να κάνουν και λίγη... πλάκα.

Έλεγαν με αρκετή δόση χιούμορ αλλά και προβληματισμού πως οι αγορές παίρνουν πλέον τόσο πολύ τοις μετρητοίς το οικονομικό επιτελείο, τον υπουργό Οικονομικών και εν γένει την ελληνική κυβέρνηση και κάνουν το ακριβώς αντίθετο από όσα διαβεβαιώνονται.

Έλεγαν μάλιστα πως, όταν η ελληνική κυβέρνηση λέει το ένα ψέμα μετά το άλλο, αθετεί τη μία υπόσχεσή της μετά την άλλη, αναιρεί ενέργειές της και σε κάθε περίπτωση δίνει προς τα έξω την εικόνα μιας παιδικής χαράς, λογικό είναι να αντιμετωπίζεται ανάλογα.

Πέρα από την πλάκα, καθώς δεν είναι λίγοι οι μικρομέτοχοι που χάνουν περιουσίες στη διάρκεια της κατάρρευσης του Χ.Α. και των τραπεζών ειδικότερα, διάχυτη είναι η αίσθηση πως έχει χαθεί η μπάλα.

Θα θέλαμε να δώσουμε βάση στην τελευταία δήλωση που φέρεται πως έχει κάνει ο υπουργός Οικονομικών, αλλά δυστυχώς το χρηματιστηριακό ταμπλό άλλα δείχνει.

Ωστόσο, μέσα στον γενικότερο χαμό, μη τραπεζικοί τίτλοι επιχειρούν να κρατηθούν αξιοπρεπέστερα.

Ξεκινώντας από τη MIG, τον Μυτιληναίο, τον Τιτάνα και συνεχίζοντας με τη Βιοχάλκο, την 3E, τα ΕΛΠΕ, τη ΜΟΗ, τον ΟΤΕ και τη Folli Follie.

Σε κάθε περίπτωση, προκαλεί αλγεινή εντύπωση κι επιτείνει την ανησυχία στους επενδυτές η εκκωφαντική απουσία των άμεσα εμπλεκομένων.

Από τα μέχρι πρότινος λαλίστατα μεγαλοστελέχη τραπεζών, τους επικεφαλής των αρμόδιων οικονομικών υπουργείων, μέχρι την ίδια τη χρηματιστηριακή αρχή, ή ακόμη, αν θέλετε, την Ε.Κ.

Κατάντησε να μοιάζει με σύντομο ανέκδοτο η δήλωση που έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.

Για τέτοιο χάλι μιλάμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v