Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Στα τέλη της 10ετίας του ΄80 οι τράπεζες

Στα τέλη της 10ετίας του 1980 "επιστρέφουν" οι τράπεζες με αφορμή και την περίπτωση της κρατικοποίησης της Proton. Συνεχίζεται η διαφοροποίηση μη τραπεζικών εισηγμένων από ομίλους του κλάδου.

Σφίγγει από όλες τις πλευρές ο κλοιός, καθώς η μεν τρόικα πιέζει με δέλεαρ την καταβολή της έκτης δόσης (σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη), ο δε J.-Cl. Juncker βλέπει "κούρεμα" μεγαλύτερο του 60%.

Με το Χ.Α. να προεξοφλεί χθες δραματικά τη μεγαλύτερη σημαντική επιβάρυνση, σε μία συγκυρία όπου "έσκασε" και η κρατικοποίηση της Proton Bank.

Εικόνα κατάρρευσης για τον κλάδο, με τον Ftse-20 να διασώζεται λόγω του ΟΠΑΠ και της Coca Cola (όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος), τη μετοχή της Εθνικής έως τα ελάχιστα του 1,81 ευρώ και τον "εικοσάρη" σε νέα ιστορικά χαμηλά καθώς οι τράπεζες επέστρεψαν σε επίπεδα 21 και πλέον ετών.

Δεν αποτελεί "πιλότο" η Proton Bank, σημειώνεται σε σχετικό θέμα του euro2day, όπου διευκρινίζεται πως "σε αντίθεση με ό,τι έγινε στην περίπτωση της Proton, στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες αν χρειαστούν κεφαλαιοποίηση θα παρέμβει απευθείας το ΤΧΣ, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει ανακτήσιμη αξία, σημειώνει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, συμπληρώνοντας ότι η διαδικασία είναι εντελώς διαφορετική".

Σύμφωνοι, η διαδικασία είναι διαφορετική και στις περιπτώσεις όπου θα απαιτηθεί θα αξιολογηθεί και θα εφαρμοστεί κατά περίπτωση. Ωστόσο, η αγορά έσπευσε χθες να προεξοφλήσει μεγέθη τα οποία εκμυστηρευόταν ο κ. J.-Cl. Juncker στη συνέντευξή του στην αυστριακή τηλεόραση.

Εύλογο, κατά συνέπεια, το ερώτημα που τίθεται στο σχετικό θέμα των Γιώργου Α. Σαββάκη - Χρ. Κίτσιου για το… βάθος του "κουρέματος" που αντέχουν οι τράπεζες. Στο 1,82 δισ. ευρώ αποτιμάται η Εθνική, στα 550 εκατ. ευρώ η Alpha Bank, στα 387 η Eurobank, στα 362 η Πειραιώς και στα 141 το Τ.Τ.

Με την Εθνική να υποχωρεί στην τέταρτη θέση του σχετικού πίνακα, πίσω από τη CC 3E (4,69 δισ. ευρώ), τον ΟΠΑΠ (2,26 ) και τα ΕΛΠΕ (1,85 δισ. ευρώ), αποτυπώνοντας την έκταση και την ουσία των μεταβολών και των ανατροπών που έχουν συντελεστεί στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στις εισηγμένες στο Χ.Α. τις τελευταίες 52 εβδομάδες, ειδικότερα δε τους τελευταίους τρεις μήνες.

Αυτή η διαδικασία φαίνεται πως δεν έχει ολοκληρωθεί -τουλάχιστον για τον τραπεζικό κλάδο- και πρακτικά σημαίνει πως θα δούμε αποτιμήσεις και επιχειρηματικά μεγέθη των τελών της 10ετίας του 1980.

Ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κλάδο, τον τραπεζικό δείκτη και κατά συνέπεια για τον Ftse-20.

Οδεύοντας προς την τελική (τελειωτική) σκηνή του δράματος κοινωνία, η οικονομία και το Χ.Α. αναμένεται πως θα δοκιμαστούν μέσα στους επόμενους 2 - 3 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v