Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνέχισε ανοδικά εν μέσω προσδοκιών το ΧΑ

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στο ΧΑ, με τις προσδοκίες για μικρότερο "κούρεμα" και τα σενάρια αποφυγής του ΤΧΣ να τονώνουν το ενδιαφέρον για τις τράπεζες. Πτώση για ΕΤΕ. Ισχυρά κέρδη για Alpha, ΕΥΡΩΒ, OΠΑΠ.

Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για πιθανό μικρότερο του αναμενομένου “haircut” που θα έχει σαν αποτέλεσμα κάποιες Τράπεζες να αποφύγουν την προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έδωσαν το έναυσμα στους traders να επαναδραστηριοποιηθούν στον Τραπεζικό κλάδο και στην Αγορά που προσπαθεί να κρατηθεί από οποιαδήποτε θετική ένδειξη να συμπληρώσει δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ζενίθ του σημερινού “ενθουσιασμού” ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 778,5 μονάδες (+2,45%), ο Τραπεζικός στις 362,84 μονάδες (+4,44%), η Alpha Bank στα 1,06 ευρώ (+8,16%), η Εθνική στα 1,95 ευρώ (+5,98%) και η Eurobank στα 0,725 ευρώ (+6,77%).

Εντυπωσιακό ξεφούσκωμα του Δείκτη μετά τις 15.50 και ενώ είχε γράψει το υψηλό ημέρας, στις 17.00 βρέθηκε στις 766,33 μονάδες, για να βοηθήσουν οι τελικές δημοπρασίες και να κλείσει περίπου 6 μονάδες ψηλότερα.

Εννοείται ότι και σήμερα, κατά συντριπτική πλειονότητα, δραστηριοποιήθηκαν χαρτοφυλάκια απόλυτα βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, που δεν το έχουν σε τίποτα να αλλάξουν “στρατόπεδο” ακόμα και μέσα στην συνεδρίαση, όμως μέχρι να υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο, όσον αφορά την εξέλιξη του Ελληνικού χρέους, η Αγορά θα συνεχίσει να κινείται με εκτιμήσεις και “εισαγόμενες” δηλώσεις (και τεράστιο ρίσκο εγκλωβισμών ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών), αφού τις δηλώσεις των Κυβερνητικών παραγόντων δεν τις πιστεύει κανείς (!)

Απόλυτα συγκρατημένοι οι επαγγελματίες του χώρου, απλά υπενθυμίζουν ότι στην παρούσα φάση τα θεμελιώδη των εταιρειών έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα και η βραχυπρόθεσμη πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου εξαρτάται από πολιτικές αποφάσεις, με ότι ρίσκο μπορεί να εμπεριέχει κάτι τέτοιο.

Από εκεί και πέρα και οι πιο συντηρητικοί, απλά επισημαίνουν ότι τα προβλήματα στην Ελληνική πραγματική οικονομία παραμένουν και πολύ πιθανόν να ενταθούν και η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά (μόλις αποκατασταθεί η ορατότητα για την εξέλιξη του χρέους και την δανειοδότηση της Χώρας) πολύ σύντομα θα έλθει αντιμέτωπη με αυτά, κάτι που ήδη συμβαίνει με τις περισσότερες εισηγμένες και μη Επιχειρήσεις.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και η φημολογία που δημιουργήθηκε μετά από δημοσίευμα της Τουρκικής εφημερίδας “Milliyet”, σύμφωνα με το οποίο η HSBC Holdings ενδιαφέρεται να εξαγοράσει ποσοστό της Finansbank, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε από την πλευρά της Εθνικής.

Παρά την δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, δεν άλλαξε κάτι όσον αφορά την τεχνική εικόνα βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη οι επόμενες απόλυτα θεωρητικές στηρίξεις, για τον Γενικό Δείκτη, εντοπίζονται στις ζώνες 750 – 720, 690 - 680 και 550 – 520 μονάδες.

Πρώτη ένδειξη αναστροφής του κλίματος, μόνο τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1032 - 1065 μονάδων.

Όσον αφορά τον FTSE, για να διαφοροποιηθεί η ισχύουσα αρνητική τεχνική εικόνα θα πρέπει να ξεπερασθούν οι αντιστάσεις των 318 και 336 μονάδων.

Αν επιτύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 372 - 390 μονάδων, δημιουργεί προϋποθέσεις συγκρατημένης αισιοδοξίας, ότι ο εν λόγω δείκτης δεν θα δει χαμηλότερα επίπεδα.

Εννοείται ότι η φιλολογία για το επικείμενο “κούρεμα” του Ελληνικού χρέους καλά κρατεί.
Ο Δημόσιος τομέας έχει αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της Ελληνικής διάσωσης και τώρα θα πρέπει να συμβάλλουν περισσότερο και οι ιδιώτες, αναφέρει ο ΓΓ του ΟΟΣΑ, Angel Gurria, που υπογράμμισε επίσης ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν αποτελεί διατηρήσιμη λύση χωρίς περαιτέρω βοήθεια.

Το κόστος από κούρεμα έως 50% του Ελληνικού χρέους προσπαθεί να υπολογίσει το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών. Η είδηση προέρχεται από σημερινό δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας "Leipziger Volkszeitung". Οι σχετικές διεργασίες, που γίνονται σε συνεννόηση με τη Γαλλία, είναι πολύ πιο εκτενείς από ό,τι αναμενόταν, επιβεβαιώνουν προς την εφημερίδα Κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζονται. Μάλιστα, αναφέρεται ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναβλήθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για μία εβδομάδα αργότερα, σύμφωνα με τη "LeipzigerVolkszeitung".

Ο Σάντρο Μερίνο, αναλυτής του τμήματος πιστωτικής στρατηγικής της UBS, υπογραμμίζει πως η Ελλάδα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει και πως είναι αδύνατον να εξυπηρετήσει πια το χρέος της. Γι’ αυτό “το ύψος του ‘κουρέματος’ στο Ελληνικό χρέος πρέπει να αγγίξει το 70%. Δηλαδή από το Ελληνικό χρέος που ξεπερνάει τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ οι επενδυτές πρέπει να υπολογίζουν πως θα χάσουν πάνω από 200 δισεκατομμύρια.”

Τα ποσά είναι τεράστια γι’ αυτό ο Τόμας Βάκερ, ο επικεφαλής του τμήματος πιστωτικής στρατηγικής της UBS, προτείνει ή μάλλον θεωρεί δεδομένο το σταδιακό ‘κούρεμα’, δηλαδή: “δεν θα ισχύσει ταυτόχρονα για όλους τους επενδυτές. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει πρώτος γύρος για τους ιδιώτες πιστωτές και δεύτερος γύρος για τους θεσμικούς”.
Εν τω μεταξύ οι ξένοι οίκοι άνοιξαν τα “τεφτέρια” για υπολογίσουν τις επιπτώσεις από τα νέα έκτακτα “stress tests”

Οι 66 από τις 89 Ευρωπαϊκές Τράπεζες αναμένεται να “κοπούν” στα νέα “stress tests” της EBA, που θέτουν τον πήχη του core tier 1 στο 9%, υπολογίζει η Credit Suisse. Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν νέα κεφάλαια ύψους 220 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες αναμένεται να προκύψουν για τις Royal Bank of Scotland (19 δισ. ευρώ), Deutsche Bank (14 δισ. ευρώ) και BNP Paribas (14 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse, η Εθνική θα πρέπει να αντλήσει 7,5 δισ. ευρώ, η Τρ. Πειραιώς 3,9 δισ. ευρώ, η Eurobank 3,8 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 2,2 δισ. ευρώ και η Τρ. Κύπρου 978 εκατ. ευρώ.

Η Citigroup, από την πλευρά της, υπολογίζει τις ανάγκες του Ελληνικού Τραπεζικού κλάδου για την επίτευξη core tier 1 στα 27,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η Εθνική χρειάζεται 9,8 δισ. ευρώ, η Πειραιώς 4,5 δισ., η ΑΤΕ 3,6 δισ., το ΤΤ 2,6 δισ., η Marfin 2,3 δισ. και η Τρ. Κύπρου 1,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, για να επιτύχει core tier 1 στο 9%, και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του προηγούμενου “stress test”, η ΑΤΕ χρειάζεται 2 δισ. ευρώ, το ΤΤ 1,1 δισ., η Πειραιώς 2,6 δισ., η Eurobank 2,4 δισ., η Marfin 609 εκατ., η Τρ. Κύπρου 419 εκατ., η Εθνική 1,8 δισ. και η Alpha Bank 1,4 δισ. ευρώ.

Ο κ. Larry Fink, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Inc., ζητεί από τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις να διαθέσουν 2 τρισ. δολάρια σε δημόσιο και ιδιωτικό χρήμα προς το Ευρωπαϊκό Τραπεζικό σύστημα, γιατί η “αποσπασματική αντιμετώπιση δεν αποδίδει”.

Αρνητικό πρόσημο για τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και το ξεκίνημα της Wall Street, όμως οι διεθνείς Αγορές δείχνουν να διακρατούν το μεγαλύτερο κομμάτι των κεκτημένων, παρά το μπαράζ των αρνητικών εκτιμήσεων για την παγκόσμια οικονομία.

Ο οίκος αξιολογήσεων Fitch Ratings Service υποβάθμισε τις Βρετανικές Τράπεζες Lloyds Banking Group και Royal Bank of Scotland Group σε “Α” από “–ΑΑ”, ενώ έθεσε την Barclays υπό επιτήρηση για αρνητική αναθεώρηση.

Ο κίνδυνος ύφεσης για την Ευρωζώνη εξακολουθεί να υπάρχει, προειδοποιεί μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα, η μηνιαία έκθεση της ΕΚΤ κάνει λόγο για υψηλό ποσοστό αβεβαιότητας και για ενίσχυση των πτωτικών κινδύνων για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης αλλά όχι ύφεση, βλέπουν τα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης Σεπτεμβρίου της Federal Reserve. Παράλληλα, στην συνεδρίαση της Fed ειπώθηκε ότι η περιορισμένη ζήτηση αγαθών είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που προκαλεί διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα.

Από την άλλη, τα κέρδη της JP Morgan Chase & Co., μειώθηκαν 4% στο γ΄ τρίμηνο, με πτώση μικρότερη της αναμενόμενης, καθώς η επιχείρηση ευνοήθηκε από τις λογιστικές αλλαγές στην αποτίμηση των υποχρεώσεών της και προσγειώθηκαν στα 4,26 δισ. δολ. ή 1,02 δολ. ανά μετοχή έναντι 4,42 δισ. δολ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα και 5,43 δισ. δολ. στο β΄ τρίμηνο. Οι αναλυτές περίμεναν κέρδη, περί τα 92 σεντς ανά μετοχή.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, περισσότεροι οι τίτλοι με τελικό θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη.

Στις αρνητικές εξαιρέσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για Ταχ. Ταμιευτήριο (-4,16%), Μυτιληναίο (-3,08%) και Πειραιώς (-2,41%).

Απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας για ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Εθνική και MPB, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο και Motor Oil.

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 5% για Τιτάνα, Alpha Bank, Eurobank.

Στην περίπτωση του πρώτου, κρίνεται τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η προσπάθεια πλαγιοανοδικής αντίδρασης που έχει ξεκινήσει από τα 9,47 ευρώ (4/10). Η παραμονή του τίτλου υψηλότερα των 11,20 ευρώ δημιουργεί προϋποθέσεις ανοδικής διάσπαση των 12,60 ευρώ, σημείο που αλλάζει την πτωτική τάση. Μακράν υποτιμημένη η προνομιούχος μετοχή (!)

Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για τον ΟΠΑΠ και του 3% για ΟΤΕ, Coca-Cola, MIG, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 25 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 753.25 (11.40) και υψηλό τις 778,5 μονάδες (15.47), άλλαξε επτά φορές πρόσημο και με την βοήθεια των δημοπρασιών έκλεισε στις 772,36 με κέρδη 1,64%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 63 εκατ. από τα οποία τα 10,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (κυρίως “πακέτα” Coca-Cola).

Σχετικά καλή η τελική εικόνα με 94 ανοδικές μετοχές έναντι 66 πτωτικών, 27 τίτλοι με κέρδη από 6 έως 29,25% και άλλοι 21 με τελικές απώλειες από 6 έως 28,89%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ιστορικές στιγμές βιώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο αυτήν την εβδομάδα με τις πιέσεις στις τράπεζες τη Δευτέρα και την Τρίτη να αποκτούν το χαρακτήρα sell-off και τις επόμενες δύο συνεδριάσεις να χαρακτηρίζονται από προσπάθεια αποσυμπίεσης και σχετικής ισορροπίας, επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

Μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί την Κυριακή και το μπαράζ δηλώσεων αξιωματούχων και δημοσιευμάτων σχετικά με την επέκταση-βελτίωση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για το PSI, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς μια τέτοια λύση.

Η αναβολή της Συνόδου Κορυφής για τις 23 Οκτωβρίου σχετίζεται άμεσα με το Ελληνικό ζήτημα και πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται προς τα εκεί και στο έκτακτο Eurogroup που θα προηγηθεί, με την αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο να είναι ορατό ενδεχόμενο.
 
Παράλληλα, η έκθεση της τρόικας θα είναι έτοιμη σύντομα για να αξιολογηθεί από το Eurogroup και από το ΔΝΤ. Η έκτη δόση εξαρτάται άμεσα από την αξιολόγηση αλλά μετά τις τελευταίες προσθήκες μέτρων δε φαίνεται να υπάρχουν άλλα εμπόδια και πιθανότατα η δόση θα εκταμιευθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Η παραπάνω εξέλιξη συνέπεσε με την απόφαση της Κρατικοποίησης της Proton Bank, απόφαση που δεν προκάλεσε έκπληξη αν και είχαν δημιουργηθεί ελπίδες για εξαγορά της από κάποιο fund ή από άλλη Τράπεζα.

Τελικά προτιμήθηκε η λύση της υπαγωγής της σε καθεστώς “bridge bank”, με τα υγιή στοιχεία του χαρτοφυλακίου της να μεταφέρονται στη λεγόμενη “καλή Τράπεζα”.

Αν και οι καταθέσεις διασφαλίζονται οι παλιοί μέτοχοι βγαίνουν χαμένοι αφού ακυρώνονται οι μετοχές τους, ενώ αποδεικνύεται ότι τα αποτελέσματα που εξέδωσε πρόσφατα η εν λόγω Τράπεζα απείχαν από την πραγματικότητα.

Η σωτηρία μέσω Κρατικοποίησης της Proton Bank δημιουργεί ανησυχίες και για τις άλλες Τράπεζες αν και είναι πρώιμο να συμπεράνουμε ποιες Τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν το ΤΧΣ και με ποιο τρόπο, αυτή τη στιγμή που όλα είναι ανοιχτά σχετικά με την επιπρόσθετη αναδιάρθρωση χρέους.

Ο φόβος των επενδυτών για κεφαλαιακές ενισχύσεις με συμμετοχή του Δημοσίου είναι ορατός στην πτωτική κίνηση των Τραπεζών, ενώ οι πιθανές ΑΜΚ βρίσκουν εμπόδια στη δυσκολία εύρεσης ανάδοχων σε αυτές τις συνθήκες Αγοράς. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών ο τραπεζικός δείκτης έχασε το 22% της αξίας του τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των Τραπεζικών και των μη Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η διαφορετική συμπεριφορά κυρίως των μετοχών της πραγματικής οικονομίας μπορεί να διατηρηθεί όσο γίνονται πιο πιθανά τα σενάρια αναδιάρθρωσης. Νέος κύκλος πιέσεων στις τράπεζες θα οδηγούσε αναπόφευκτα το Γενικό Δείκτη κάτω από τις 700 μονάδες αλλά η εύρεση στηρίξεων σε μετοχές όπως τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, ο Μυτιληναίος, η Coca Cola 3E, o Τιτάν, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ κ.α. θα μπορούσε να οδηγήσει σύντομα σε εύρεση σημαντικής στήριξης κυρίως για το Γενικό Δείκτη και όχι τόσο για τον Τραπεζοκεντρικό FTSE 20, εκτιμά ο κ. Χριστοδούλου.

----- ΧΠΑ

Ανοδικής προσπάθειας συνέχεια, ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα παρέμεινε ο όγκος συναλλαγών.

Σαφώς υποδεέστερη κίνηση από το συμβόλαιο Δεκεμβρίου, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να γυρίσει σε υποτίμηση 0,65%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13969, τιμή εκκαθάρισης 303,75) κινήθηκαν μεταξύ 293,5 και 309,5 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Παρέμεινε στα επίπεδα του 83% η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20, με τον όγκο συναλλαγών να είναι μικρός στα συνολικά 689 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (538 δικαιώματα αγοράς και 151 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (64800 Εθνική, 25100 Ταχ. Ταμιευτήριο, 31900 Alpha Bank, 7000 ΟΤΕ, 20000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (24526), Alpha Bank (6262), Πειραιώς (6824), Eurobank (2451), ΔΕΗ (163), Κύπρου (824), Μυτιληναίο (298), Ταχ. Ταμιευτήριο (314), ΟΠΑΠ (1426), ΓΕΚ (736), MIG (1188), MPB (106), ΟΤΕ (523), Αγροτική (935), Ελλάκτωρα (430), Ελ. Πετρέλαια (253), Τιτάνα (102).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 13/10 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8044600 τεμ.), Εθνική (13488906 τεμ.), Πειραιώς (17535613 τεμ.), ΟΤΕ (4943620 τεμ.), MIG (4222213 τεμ.), Eurobank (17753160 τεμ.) Κύπρου (6028630 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v