Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η καλή η αρχή χρειάζεται συνέχεια…

Αντανακλαστική κίνηση ή κάτι περισσότερο θα φανεί από το αν ο FT 20 κινηθεί πειστικά προς τις 312-316 μονάδες. Οι εν δυνάμει αγοραστές σε τράπεζες θα κρίνουν την έκταση της αντίδρασης.

Για προσπάθεια ανασύνταξης μέσα από τα ερείπια έκανε λόγο χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Έπειτα από μία συνεδρίαση που βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 759,89 μονάδες -με υψηλό ημέρας στις 766-, τον FTSE-20 στις 299,75, με τοπική κορυφή στις 302,94 μονάδες, με οδηγό τις τράπεζες και αιχμή τις εξελίξεις από το μέτωπο της συγχώνευσης των Alpha - Eurobank.

Οι αφορμές αντίδρασης είχαν δοθεί έγκαιρα από νωρίς και μέσω του ευρώ και μέσω ορισμένων ενεργειών Ευρωπαίων παραγόντων. Το ευρώ πέρασε και πάλι το 1,38 ευρώ, ο DAX στη Φρανκφούρτη με χαρακτηριστική άνεση τις 5.980 μονάδες (2,21%), δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στη Wall, όπου ο S&P 500 πέρασε ξανά πάνω από τις 1.200 - 1.205 μονάδες.

Άλλαξαν αίφνης τα πονταρίσματα και οι αγορές αναθαρρούν και λύθηκαν τα συστημικά προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας ή μήπως η Ελλάδα εξασφάλισε… ασυλία για το εξωπραγματικό χρέος προς τους δανειστές της. Προφανώς τίποτε από όλα αυτά. Τα χρηματιστήρια συνεχίζουν να λειτουργούν ως μηχανισμοί προεξόφλησης και μέχρι τώρα αφομοίωναν ομοβροντίες αρνητικών, δραματικών εξελίξεων και φοβικών συνδρόμων.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες έχουν εμφανιστεί στο… ποντάρισμα η παράμετρος της έκτακτης συνόδου κορυφής, της συνόδου του G20 και η προφανής διάθεση των αγορών να ποντάρουν στην περίφημη πια... τελική λύση.

Το αν όντως θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση και το αν θα είναι αποτελεσματικές οι ασφυκτικές πιέσεις και η μεθοδική προσπάθεια του Βερολίνου για τη δημιουργία μιας Νέας Ευρώπης θα φανεί.

Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να περάσει μέσα σε όλα η τελευταία παρέμβαση του πολύ G. Soros και πλειάδας προσωπικοτήτων για την εύρεση της λύσης. Έτσι κι αλλιώς, η ελληνική πλευρά έχει παραδοθεί αμαχητί εδώ και καιρό, έχει καταστήσει σαφή την αδυναμία της να βάλει στο τραπέζι το τελευταίο (όπως εκτιμούν αρκετοί) χαρτί που είχε για το χρέος της και η ροή των πραγμάτων είναι αναπόφευκτη.

Από τη στιγμή όπου η ελληνική πλευρά δεν διανοήθηκε καν να… εκβιάσει με το «χαρτί» που φοβόταν ο Lee Buchheit (της περίφημης Cleary, Gottlieb, Steen & Hamilton, νομικού συμβούλου της κυβέρνησης για το θέμα του ελληνικού χρέους), οι αγορές ποντάρουν ενεργότερα.

Στο Χ.Α. το ερώτημα που απασχολεί αρκετούς αναλυτές και παίκτες αφορά στο αν το ελάχιστο της 4ης/10 και το αμέσως υψηλότερο χαμηλό στις 10/10 μπορεί να αποτελούν τον σχηματισμό διπλού πυθμένα ενδεχομένως του ιστορικού ελάχιστου και ικανού σημείου αναφοράς για τη συνέχεια.

Περιοριζόμαστε στα γεγονότα και στις τεχνικές ενδείξεις. Πράγματι, ο FTSE-20 έχει μέχρι τώρα διαμορφωμένη ιστορικά ελάχιστα τιμή στις 277,20 μονάδες, η οποία σημειώθηκε στις 4 του μήνα. Επανήλθε στα χαμηλά του για δεύτερη φορά στις 10/10, εξασθενώντας όμως λίγο υψηλότερα της προηγούμενης τιμής. Αυτή η ένδειξη ώθησε αρκετούς να αλλάξουν θέσεις στα παράγωγα και να ανοίξουν συμβόλαια προς τις 300 μονάδες (του FTSE-20) και όχι προς τις 250 που ήταν το αμέσως χαμηλότερο σημείο αναφοράς τους.

Ταυτόχρονα, τις τελευταίες ημέρες καταβλήθηκαν εργώδεις προσπάθειες σε πολλά επίπεδα ώστε να διαμορφωθούν προϋποθέσεις μιας λύσης.

Όπως εκτιμούν αρκετοί Ευρωπαίοι αναλυτές (κυρίως Γάλλοι), η υπόθεση της DEXIA ταρακούνησε το ευρωσύστημα περισσότερο απ' ό,τι η προβληματική Ελλάδα και το δυσθεώρητο ελληνικό χρέος. Ούτως ή άλλως, όπως σημείωναν, το Βερολίνο έχει περάσει σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεών του για τη μορφή που θα έχει ο μηχανισμός διάσωσης - ουσιαστικά πρόκειται για μηχανισμό χρέους μέσω του οποίου μεγάλο μέρος της ευρωζώνης περνά σε απόλυτη γερμανική κυριαρχία κι έλεγχο. Άρα μπορεί να συναινέσει όχι μόνο στην καταβολή της έκτης δόσης αλλά και ενός λογικότερου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ώστε να μην πληγούν εξοντωτικά οι τράπεζες της «συμμάχου» τους Γαλλίας.

Ορισμένοι μάλιστα δεν θεωρούν τυχαία την ασάφεια που συνόδευσε την τελευταία αναφορά του επιτρόπου για «κούρεμα» (τάχα) πάνω και από 60%.

Το ότι δημιουργήθηκαν φοβικές καταστάσεις και σύνδρομο πανικού στο διήμερο Δευτέρας - Τρίτης ήταν ακόμα μία ένδειξη για όσους γύριζαν τις θέσεις τους από short σε long.

Το ξεπούλημα του διημέρου μένει να φανεί εάν όντως έδωσε καλές τιμές για μία βραχυπρόθεσμη αντίδραση. Οι βασικοί δείκτες υπερέβησαν ενδοσυνεδριακά τις πρώτες, αλλά κρίσιμες αντιστάσεις, δεν τις κράτησαν ωστόσο σε κλείσιμο.

Παράλληλα, το euro2day (και μέσω της χρηματιστηριακής αναφοράς μας και ξεχωριστού θέματος) έσπευσε έγκαιρα να ξεκαθαρίσει τις όποιες ανησυχίες είχαν καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την τύχη της συμφωνίας συγχώνευσης των Alpha - Euroank. Η συνέχεια ήταν ικανοποιητική, η τάση επιβεβαιώθηκε, η μεν Alpha Bank διαμορφώθηκε (σε κλείσιμο) στο 0,98 ευρώ, η δε Eurobank στο 0,679 ευρώ.

Ο καλός βραχυπρόθεσμος μετρητής (www.calculator-analysis.blogspot.com) κατέγραψε έγκαιρα την τάση αναστροφής για τον FTSE-20, θέτοντας ως αμέσως επόμενους στόχους την περιοχή των 312 - 316 μονάδων. Για να θεωρήσουμε πως η χθεσινή κίνηση θα μπορούσε να έχει τύχη (δηλαδή να συνεχίσει ο 20άρης προς την περιοχή των 400 μονάδων) θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σύντομα οι πρώτες αντιστάσεις, στη συνέχεια να προσεγγιστεί η αναφερθείσα ζώνη ελκύοντας περισσότερη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα.

Ο χθεσινός τζίρος των 66,2 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να είναι περισσότερος. Έγιναν όμως αυξημένες συναλλαγές σε δεικτοβαρείς τίτλους σε έντονα ανοδική φορά, γεγονός που ενδέχεται να αφήνει ουρά βιαστικών αγοραστών για σήμερα - αύριο.

Από πολλές απόψεις, ενδιαφέρουσες οι ημέρες και με εύλογη τη νευρικότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών για το διήμερο 13 - 14 Οκτωβρίου. Και βλέπουμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v